dłonią w ciasto, aby zlikwidować bąble. Po 2,5 godzinie wyciągamy ciasto na stolnicę, składamy i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Formujemy dwa bochenki. Przekładamy do dwóch koszyczków do wyrastania chleba, wcześniej oprószonych mąką. Jeśli nie masz koszyczka to użyj tak jak ja durszlaka, ułóż na nim ściereczkę i posyp mąką. Włóż ciasto i niech wyrasta. Proces
SMYKWKUCHNImasła Kruszonka cynamonowa: 120g mąki tortowej 50g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania w Tefal Companion: Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Układamy w koszyczku do parowania i solimy 1 łyżeczką soli. Do misy wlewamy ok 1 litr wody. Umieszczamy koszyczek i uruchamiamy program „Steam P1”. Po skończonej pracy urządzenia, ziemniaki pozostawiamy do przestudzenia
Kuchnia w czekoladziebazylia ½ łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki 150ml mleczka kokosowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Cebulę kroimy na ćwiartki, wraz z czosnkiem wkładamy do misy z załączonym ostrzem ultra blade i koszyczkiem, który zmniejsza pole pracy. Siekamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Wyjmujemy koszyczek i ostrze, zakładamy mieszadło i dolewamy oleju. Włączamy na 5 minut, prędkość 2 i temp
Kuchnia w czekoladzieDodajemy bulion, passatę i pokrojoną w krążki papryczkę chilli. Gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr wsteczne 1. Do koszyczka wkładamy płaty dorsza i wkładamy do naczynia Thermomix. Gotujemy czas 5 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Zupę pozostawiamy na kilka minut aby smaki się przeszły. (dorsza możemy wyjąć z koszyczka
Themo przepisypodduszamy pieczarki z cebulą czas 10 min/Varoma/obr wsteczne 1. Pieczarki z cebulą przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix (nie musimy go myć) wlewamy 600 g wody. Wsadzamy koszyczek i wsypujemy kaszę gryczaną. Naczynie zamykamy i na pokrywę dajemy przystawkę Varoma i kładziemy na nią liście kapusty. Kaszę gryczaną i liście kapusty gotujemy czas 25 min/Varoma/obr.1(...)minutach sprawdźmy czy liście kapusty są miękkie. Jeżeli tak to odstawiamy przystawkę Varoma i gotujemy kaszę do końca czasu. Koszyczek z kaszą wyciągamy z naczynia Thermomix . Kaszę wsypujemy do naczynia z pieczarkami i cebulą. Dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy wg smaku. Na zimne liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Wykonanie gołąbków w Thermomix: Do naczynia Thermomix wlewamy
Themo przepisypokojowej temperaturze) 200g cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii 160g mąki tortowej 90g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od przygotowania tymiankowego wywaru- zioła (najlepiej w metalowym koszyczku do parzenia herbaty) zalewamy wrzątkiem (jakaś 1/4 szklanki, do przygotowania lukru potrzebne są tylko może 3 łyżki) i odstawiamy pod przykryciem, żeby się zaparzyły. Natłuszczamy formę do babki (z tuleją ;-) ). Piekarnik(...)jest więcej niż 2/3 objętości formy) i pieczemy 45 minut do suchego dźgulca. Przygotowujemy lukier- cukier puder mieszamy z naparem z tymianku (odcedzamy jeśli nie był parzony w koszyczku) do otrzymania pożądanej gęstości. Ja stopniowo dodaję płyn po łyżeczce, po każdym dodaniu mieszając i sprawdzając konsystencję. Gotowym lukrem polewamy przestudzoną babkę. Co świetne w tej babce
les mirabellesJedynie… należy się uzbroić w cierpliwość na efekty swojej pracy To kto robi ze mną ogórki? Składniki: (ilość dostosuj do ilości ogórków i wielkości/ilości słoików) ogórki koszyczki kopru ząbki czosnku chrzan liście wiśni lub liście z czarnej porzeczki zalewa: przegotowana gorąca woda z solą – na 1 litr wody duża czubata łyżka soli kamiennej ( u mnie(...)Sole ) Przygotowanie: Składniki podaję dla ułatwienia na litrowy słoik. Ogórki myjemy i zostawiamy na godzinę w zimnej wodzie. Na dno każdego słoika (litrowego) układamy: 2-3 koszyczki kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 2-3 liście z wiśni lub z czarnej porzeczki. Następnie układamy ogórki. Całość zalewamy przygotowaną zalewą – przegotowaną gorącą wodą z solą kamienną (pamiętajmy! na 1 litr
Słodkie okruszkibardziej smakuje bez) 2 łyżki oleju lub oliwy Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Czosnek obieramy i trzemy na małych oczkach tarki. Brokuła opłukujemy, rozdzielamy na koszyczki, większe można przekroić, żeby wszystkie były takich samych rozmiarów i równomiernie się upiekły. Przekładamy je do większego naczynia, polewamy olejem wymieszanym czosnkiem (oraz z solą i pieprzem, jeśli ktoś ich używa(...)wcieramy go w brokuła. Gdy wszystkie koszyczki są dokładnie pokryte przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w temeperaturze 170 stopni C przez 10 minut, następnie przewracamy je drewnianą łyżką, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze przez około 5-10 minut aż brokuły zaczną się delikatnie brązowić, ale nie palić Wyjmujemy z piekarnika, polewamy sokiem
Lamarida.pllepiej się trzyma) Dodatkowo: kalafior olej do smażenia (dużo) Wykonanie: W jednym naczyniu mieszamy siemię lniane z wodą i odstawiamy. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki. Kroimy kalafiora na koszyczki. Do naczynia z siemieniem dodajemy musztardę i ostry sos. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej. Koszyczki kalafiora maczamy najpierw w mokrej miksturze, potem
Lamarida.plwyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej można odrysować od dna tortownicy okrąg, ok.22cm). Przy pomocy łyżek formujemy boki podciągając masę do góry, na środku ma być zagłębienie. Powinien nam powstać koszyczek na krem i owoce. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C, temperaturę zmniejszamy do 125*C i pieczemy ok.100 minut na termoobiegu. Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi i pozostawiamy(...)mleczka z puszki) mieszamy, lekko miksujemy, dodajemy do niego gęstą i puszystą masę żółtkową, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, na min.30 minut. Schłodzony, dość gęsty krem nakładamy do koszyczka z bezy (tak żeby wystawał), wykładamy owoce. Ja polałam także dodatkowo stopioną czekoladą. Zamiast kremu żółtkowego można przygotować krem z mascarpone i kremówki, wg przepisu z tradycyjnej Pavlovej . Smacznego
Smaczne Zdroweforemki na muffinki. Ja je najpierw delikatnie natłuściłam, oprószyłam mąką, na spodzie ułożyłam mały kawałek papieru do pieczenia, a potem zaczęłam wylepiać dno i boki foremek by uformować ,,koszyczki" z wgłębieniem na krem. Spody podpiekać przez ok. 10 minut w temp.220 stopni. truskawkowy krem: 100 g zmielonego twarożku ok. 50 g kaszy jaglanej 2 miarki odżywki białkowej o smaku(...)jest wyjątkiem - jak prawdziwe lody truskawkowe!) + czerwone owoce (u mnie mieszanka czerwonych) Kaszę jaglaną ugotować i jeszcze ciepłą zmiksować z twarożkiem oraz odżywką białkową. Tak przygotowanym kremem wypełnić owsiane ,,koszyczki" i ozdobić owocami. Gotowe! Babeczki przechowywać w lodówce. Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieKiedy jako dziewczynka wracałam ze szkoły, parzyła mi wspaniałą herbatę z cytryną. W szklance, w srebrnym koszyczku. Na szklanej paterze piętrzyły się okrągłe, wyrośnięte , półfrancuskie ciasteczka posypane cukrem. Częstowała mnie obiadem, a ja Ją dawką szkolnych opowieści. Obiad znikał z talerza, herbata ze szklanki, a ciasteczka ze szklanej patery. Dziś zniknęła też Ona. Odeszły babcine dłonie, odeszła Ona sama(...)zimnej kuchni nie czeka już żaden obiad. W szafce szklanki dziarsko trwają w koszyczkach, ale nikt nie pije z nich herbaty… Szklana patera pokrywa się kurzem… Nikt nie pamięta przepisu na ciasteczka posypane cukrem… *** To wspaniały przepis, bardzo rodzinny, który w naszej śląskiej części rodziny wykorzystywany jest od 20 lat. Ja uskuteczniłam
Raj dla Podniebieniasojowy 1600 g wody Dodatki: kapusta pak choy jajka 200 g makaronu chińskiego 30 g suszonych grzybów shitake pęczek dymki lub szczypiorku Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy koszyczek, wkładamy wszystkie składniki na bulion, zalewamy wodą i gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr.1 . Gotujemy z założoną na pokrywę TM miarką. Następnie ściągamy miarkę i gotujemy w sumie 90 min/temp. 90/obr.1 Grzyby shitake(...)opakowaniu. Ja namoczyłam grzyby na 30 min w gorącej wodzie, następnie w nowej wodzie gotowałam 15 minut. Następnie pokroiłam w paski. Makaron gotujemy również wg przepisu na opakowaniu. Wyciągamy koszyczek z naczynia. Mięso z rosołu kroimy na kawałki Na talerz dajemy makaron, grzyby, liść kapusty, pokrojone mięso, krążki papryczki chilli. Zalewamy to gorącym bulionem. Na wierzch dajemy jajko i pokrojoną
Themo przepisylubię śledzie to ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu. Przekąski na ciepło – wytrawne ptysie Nadziewane pomidory zawsze zwracają na siebie uwagę. Przekąski na zimno – faszerowane pomidory Koszyczki z ciasta francuskiego można podać na ciepło lub zimno. Farsz można zrobić według własnego uznania. Przekąski na ciepło – koszyczki z ciasta francuskiego Sałatka słonecznik z czipsami – robi się
Mama z miastadwukrotnie (pierwszy raz po godzinie, drugi raz po kolejnych 60 minutach). Po tym czasie ciasto przełożyć do oprószonego mąką koszyka rozrostowego do chleba i odstawić na 2-3 godziny. Koszyczek można zastąpić, np. miską. Piekarnik rozgrzać do 240 st.C. Chleb przełożyć z koszyczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 st.C
Nastoletnie Wypiekanie