Witam serdecznie Propozycja na wykonanie pięknego koszyczka wielkanocnego z ciasta drożdżowego. Jest przy nim trochę zabawy ale efekt po upieczeniu rekompensuje włożony trud. Takim koszyczkiem możemy udekorować świąteczny stół podczas Wielkanocnego śniadania. Będziemy potrzebować : 250 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 125 ml letniego mleka 40 g roztopionego i przestudzonego tłuszczu (masła lub margaryny) 1 żółtko 20 g drożdży świeżych(...)łyżeczka cukru szczypta soli białko do pomalowania koszyczka przed pieczeniem tłuszcz do posmarowania miseczki forma (miseczka) na której upiekę koszyczek użyłam o wymiarach : średnica 16 cm głębokość 10 cm Jeżeli mamy większą miseczkę to należy zwiększyć ilość składników na ciasto. Link do filmu z przygotowania: Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=5cJRthYYIV8 Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam
Uwaga Babcia Piecze Chlebpewnością niejedna osoba się ze mną zgodzi, że takie drożdżowe, wielkanocne koszyczki są wyjątkowo urocze. Nie dość, że pięknie wyglądają, pełnią wiadomą funkcje koszyczka to jeszcze... można je zjeść. Mimo, że koszyk może wydawać się dość skompilowanym wypiekiem zapewniam, że wcale do najtrudniejszych nie należy. Zarówno my, jak i nasze dzieci będziemy mieć mnóstwo frajdy podczas ich powstawania. ...Więc(...)może warto upiec drożdżowe koszyczki na tegoroczne Święta Wielkanocne... Drożdżowy Koszyczek Wielkanocny - Składniki:4 szklanki mąki pszennej25 g drożdży1/2 szklanki letniej wody1/2 szklanki mleka1/4 szklanki cukrujajko1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki oliwy żółtko + 2 łyżki mleka Drożdżowy Koszyczek Wielkanocny - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy - odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie
Słodka StronaPIECZARKOWE KOSZYCZKI.Mała uwaga na wstępie. Ostrożnie z doborem wędliny, by nie była słona bądź z solanki. Sól wydzieli się w trakcie pieczenia,a farsz ją wchłonie, przez co koszyczki wyjdą straszni słone. Ewentualnie można pominąć etap przyprawiania farszu solą. PIECZARKOWE KOSZYCZKI./autorski;/ na 6 koszyczków plasterki szynki - w zależności jakiej używamy, dużej, małej, ilość zmienna 5 pieczarek 3 jajka(...)tartej pieprz, sól, czosnek suszony, mielony 1 mała cebula olej roślinny Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Foremki do babeczek smaruję warstwą oliwy, wypełniam szynką na kształt koszyczków. Cebulkę obieram, drobno siekam i podsmażam. Pieczarki płuczę, ścieram na tarce, dodaję do cebuli, po czym zdejmuję z ognia. Jajka roztrzepuję z mlekiem, przyprawami. Dodaję starte pieczarki
W kuchni Karmel-itkiszklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej 2 żółtka do posmarowania ciastaW tym roku postanowiłam zmierzyć się z wyplataniem koszyczka wielkanocnego – oczywiście z ciasta :) Najpierw połączyć letnią wodę z mlekiem. Do kubka włożyć drożdże, zalać dwoma łyżkami mieszanki wody z mlekiem, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na kilka(...)niego wałeczki. Przygotować szklaną, żaroodporną miskę o średnicy około 22 cm. Przewrócić ją do góry nogami i zewnętrzną stronę miski owinąć dokładnie folią aluminiową. Teraz należy rozpocząć plecenie koszyczka. Najpierw układamy wałeczki pionowe (fot.1), a następnie rozpoczynamy wyplatanie elementów poziomych (fot.2) – wg takiego samego schematu jak wyplata się koszyki wiklinowe, czyli raz na wierzchu – raz pod spodem. Po zakończeniu wyplatania
Świat CiastaLubię makaron. Razem z dzieckiem uwielbiamy połączenia boczku, kremówki i czosnku. Tym razem postanowiłam upiec koszyczki z boczku, do którego włożyłam część makaronu z sosem śmietanowo- czosnkowym i pozostałą częścią obłożyć wokół. Ten obiad bardzo nam smakował. Składniki na 2 osoby: 8 cienkich i długich plasterków boczku 1/3 opakowania Fetticionne Czanieckie Makarony 150 ml śmietanki kremówki 30% 2 żółtka(...)ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku oliwa z oliwek Wykonanie: Dwie kokilki ustawiłam do góry nogami, obłożyłam je folią aluminiową i na tak przygotowanych kokilkach przeplatałam boczek na kształt koszyczka. Kokilki z boczkiem włożyłam do piekarnika nagrzanego na ok. 180 stopni i piekłam do momentu zezłocenia boczku. W czasie, w którym boczek siedział w piekarniku wzięłam się za makaron
Blondynka GotujeŚwięta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami . Dlatego też już najwyższa pora na kulinarne szaleństwo w kuchni. Dziś coś bardziej ozdobnego . Koszyczki z ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdzą się jako dekoracja , wypełnione pisankami będą z pewnością wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Jednak nie tylko będą zdobić , Są równocześnie bardzo smaczne . Poświęcone w kościele znakomicie sprawdzą się w roli wielkanocnego(...)chlebka Ciasto :4 szklanki mąki1 szklanka ciepłego mleka3 dkg drożdży1/4 szklanki cukru1/4 szklanki oleju1 jajko pół łyżeczki soliPonadto jedno roztrzepane jajko do posmarowania koszyczka przed pieczeniem.Z podanych składników zagnieść dość twarde i elastyczne ciasto drożdżowePodzielić na 3 części. (3 koszyczki )Rozwałkować każdą z nich na grubość ok pół cm i kroić na cienkie paseczki Na żaroodpornej misce , wyłożonej
Malinowa Kawiarenkaowocami.Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego kwadraty o bokach około 10 x 10 cm (fot.1). Wycięte kwadraty umieścić w formie od muffin, tworząc rodzaj koszyczka (fot.2).Jajko roztrzepać i posmarować nim każde ciastko. Biszkopty pokruszyć lub przetrzeć przez sito i wsypać je na dno koszyczków (fot.3) − około 1 łyżki na koszyczek (są one bardzo ważne(...)ponieważ wchłaniają one sok z owoców). Następnie wsypać owoce wymieszane z cukrem trzcinowym (fot.4). Jeżeli używamy owoców mrożonych, to rozmrozić je i odsączyć dokładnie na sicie.Tak przygotowane koszyczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.Najlepiej podawać je na świeżo
Świat Ciastaszpinakowym , w cieście szpinakowym , z sosem szpinakowym i takie tam. A , że dziś miałam ochotę na normalny szpinak to pozostało tylko jakoś ten szpinak podać. Przypomniały mi się parmezanowe koszyczki . Miałam akurat litewski ser Dziugas bardzo zbliżony smakiem i właściwościami do Parmezanu więc z niego zrobiłam koszyczki i nadziałam szpinakiem. Czas: 30 minut Składniki: 50 dag mrożonego mielonego szpinaku(...)rozmrozi ( ja co trochę mieszam odrywając rozmrożone kawałki). Gdy całość się odmrozi, a woda odparuje dokładamy masło i chwilę smażymy( szpinak musi być suchy bez wilgoci bo inaczej serowy koszyczek nasiąknie płynem i odkształci się). Doprawiamy solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową i sokiem cytrynowym( nie doprawiam ostatnio czosnkiem ze względu na Mamę - po prostu przy jej cukrzycy wątroba jest
Buniabaje w kuchniBabeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka...Delikatnie wilgotne, puszste i mięciutkie.Oblane słodkim, białym lukrem.Niezastąpione w wielkanocnym koszyczku.Wesołych Świąt i smakowitej Święconki!Składniki:4 jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2,5 łyżki majonezu;Margaryna do wysmarowania foremek na babeczki.Lukier:1
Gospodyni Miejskazwykle bywa u nas w Wielki Piątek wyciągamy z pawlacza koszyczki, serwetki, malujemy jajka i przygotowujemy je do sobotniej święconki. Tak też było w tym roku. Moja córeczka Oliwka złapała swój koszyczek i jak to dziecko poszła się nim bawić. Pech chciał, że dziadek nie zauważył leżącego na krześle koszyczka i usiadł na nim... płaczu było co nie miara(...)popsutym koszyczkiem, no bo w czym teraz będzie święcić jajeczka i baranka? Nie zastanawiając się długo zawołałam córę do kuchni i obiecałam, że wyczaruję dla niej najpiękniejszy i najoryginalniejszy koszyczek. Nikt inny nie będzie miał takiego jak ona. Początkowo trochę sceptycznie ale później, gdy zobaczyła, że jednak wiem co robię ;) z wielkim zapałem zabrała się do pomocy
Smakołyki AsiChlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka...Podłużne, pękate, ze złocistą skórką.Pełne ziaren sezamu.Niewielkie, idealne do Święconki.Wesołego Alleluja!Składniki:650 g mąki pszennej;6 łyżek ziaren sezamu;2 łyżeczki soli;2 łyżki oliwy/oleju;425 ml ciepłej wody;7 g suchych drożdży.Sposób przygotowania:W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, ziarna sezamu, sól
Gospodyni MiejskaKoszyczki z ziemniaków: Składniki: 2 duże ziemniaki 1 jajko Tymianek Sól Olej do przesmarowania foremek Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, a następnie plasterki pokroić a’la julienie, czyli w cienkie paseczki. Jeżeli posiadamy taką obieraczkę , to sprawa jest bardzo prosta. Pokrojone ziemniaki wrzucić do miski z zimną osoloną wodą i dobrze wypłukać. Przełożyć na sito do ocieknięcia(...)trakcie smażenia posolić i oprószyć majerankiem. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i cząstki jabłka. Całość jeszcze raz posypać majerankiem. Najlepszy majeranek, jest taki kupiony na straganie na rynku. Koszyczki wyjmujemy z pieca, nakładamy do nich usmażone wątróbki. Możemy podać np. z sosem czosnkowym.Z podanych składników wychodzi 6 - 7 koszyczków. Przepis na sos, wg. najlepszy mnie, a robiłem i jadłem
Kulinarny karnet Christopherabędą rumiane. Na podgrzanym oleju smażymy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak nakładamy do upieczonych koszyczków z ziemniaków, następnie na farsz układamy paseczki łososia. Ze szczypiorku robimy ala uchwyt. Każdy koszyczek możemy udekorować liściem świeżego szpinaku
Bon Appetit Małgorzatykoktajlowe 5 szt. kapary 5 szt. pomidory suszone 2 dag parmezan ocet balsamiczny 1 jajko 0,5 łyżeczki ocet sól 5 dag parmezan 0,5 łyżeczka olej Wykonanie. Przygotować koszyczek z parmezanu. Papier do pieczenia posmarować odrobiną oleju. Zetrzeć na tarce parmezan i na natłuszczonym papierze uformować z niego koło. Papier z serem położyć na suchej patelni i podgrzewać(...)osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć plastrami szynki parmeńskiej i zapiekać 8 minut pod grillem w piekarniku. Jajko w koszulce ugotować w lekko zakwaszonej wodzie i włożyć do koszyczka z parmezanu. Szparagi rozłożyć na sałacie, posypać płatkami świeżo startego parmezanu
Kulinarny karnet Christopherasoli- 1 serek waniliowy- kilka czereśniPrzygotowanie:Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie powoli wsypujemy cukier cały czas mieszając oraz mąkę ziemniaczaną. Rękaw cukierniczy napełniamy pianą i formujemy koszyczki. Pieczemy je w 120 C przez około 40 minut a następnie zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Przestudzone koszyczki napełniamy serkiem i ozdabiamy czereśniami
Zainspirowana w kuchni