Wielkanoc już tuż tuż, powoli przygotowuję chlebowe koszyczki, które będę wypełniała pierniczkami :-) Fajna ozdoba, jak będą gotowe, pokażę na blogu efekt :-) A na razie zapraszam na pyszna przekąskę, lub danie główne. Są to łatwe i przepyszne pierożki z ciasta parzonego-znanego jako włoskie sofficini. Ja proponuję Wam do nich dwa proste farsze. Zapraszam i polecam, bo są rewelacyjne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuŚwięta Wielkanocne tuż, tuż ..i taki przepis na babeczki może komuś się przyda...taką babeczkę można dodać do koszyczka ze święconką.będą także piękną ozdobą na stole wielkanocnym, a i dodatkowo proste i szybkie do zrobienia i co najważniejsze smaczne..Do tych babeczek wykorzystałam mieszankę keksową Helio .. 150 g mąki 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Moje domowe kucharzeniezwolennicy ogromnych bab Wielkanocnych, są i tacy, którzy wolą upiec mniejsze babeczki i włożyć jedną z nich do koszyczka ze święconką. Czekoladowa baba z kawałkami czekolady o smaku pomarańczowym to taka ciekawa opcja na Wielkanocny stół. Zazwyczaj przygotowujemy marmurkową babkę, piaskową a niekiedy drożdżową. Czekoladowa z cukrem pudrem jest inna, nieco wytrawna a przy tym bardzo dostojna. Możecie ją wykonać
Mango Papajarazem zupełnie inna historia, a mianowicie zdobienie metodą decoupage. Pokażę Wam kilka moich pomysłów na jajka wielkanocne małe i duże...takie, które będą zdobić koszyczki wielkanocne i takie na stół, do stroików itp. :) Przygotowania do Wielkanocy czas zacząć! Zapraszam pięknie do obejrzenia galerii :) K.K. i z innej beczki Jeżeli spodobały się Wam takie jajka, to zapraszam na fanpage - tam inne
Moja Książka Kucharskakostki) 10 łyżek cukru 4,5 kopiastej łyżki mąki pszennej 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 duże żółtka (rozmiar jajka L lub XL) lub 4 mniejsze (M-ki) Dodatkowo: koszyczek dojrzałego kiwi (500 g) 2 opakowania herbatników pełnoziarnistych z Biedronki 3 galaretki agrestowe (ja użyłam czterech, ale trzy w zupełności wystarczą) Wykonanie: Obie mąki, żółtka, cukier rozmieszać bardzo dokładnie
Mojewlasne.plkoktajle i pyszne mrożone smoothie. Stragany zapełniają się owocami, a ich coraz większy wybór zachęca co tworzenia nowych smakołyków we własnej kuchni. Dziś sięgnęłam nie po kuszące z koszyczków truskawki i maliny, ale po ukochane banany. Mam dla Was przepis na genialne, mrożone smoothie kokosowo-bananowe z masłem orzechowym, lodami, karmelem i orzechami . Nieziemsko pyszne! Takie smoothie jest świetnym pomysłem
Ostra na Słodkopasem Wielkanoc, pora pomyśleć o wypiekach. Dziś proponuję Wam cytrynowe babeczki do koszyczka. Z podanych proporcji wychodzi ok.12 sztuk. Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 200 ml mleka odrobina olejku cytrynowego 1 niepełna szklanka cukru 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny szczypta soli Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć
Kuchnia domowa AniWkrótce Wielkanoc, więc już pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dziś mam dla Was przepis na pyszne makowo- bakaliowe babeczki do koszyczka. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam gorąco !!! SKŁADNIKI: 200 ml mleka, 100 ml oleju, 2 jajka, 2/3 szklanki cukru pudru, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki suchego maku
Tradycyjna kuchnia Kasipodwoi swoją objętość. U mnie ciasto wyrosło w przeciągu 1,5 godziny. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na pół, formujemy dwie kule. Dwa okrągłe (lub jeśli wolicie podłużne) koszyczki do wyrastania chleba wykładamy lnianą ściereczką i posypujemy mąką. Wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, na jego dnie
Kulinarne przygody Gatityupływie czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie ukształtuj kulę. Zostaw na około 10 minut przykryte ściereczką. Następnie ukształtuj ponownie kulę i włóż do koszyczka do wyrastania chleba (jeśli nie posiadasz możesz użyć durszlaka-wyłóż czystą ściereczką- oprószoną mąką- durszlak, następnie przenieś tam ciasto chlebowe gładką stroną do dołu). Przykryj i odstaw na około
Piekarz-Kucharz-Garkotłukupływie czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie ukształtuj kulę. Zostaw na około 10 minut przykryte ściereczką. Następnie ukształtuj ponownie kulę i włóż do koszyczka do wyrastania chleba (jeśli nie posiadasz możesz użyć durszlaka-wyłóż czystą ściereczką- oprószoną mąką- durszlak, następnie przenieś tam ciasto chlebowe gładką stroną do dołu). Przykryj i odstaw na około
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPulchne babeczki wypełnione konfitura wiśniową i wykończone czekoladowym gniazdkiem. Fajnie będą wyglądały w świątecznym koszyczku albo po prostu na paterze z wypiekami. Taki mały wielkanocny akcent, bo w końcu Świeta tuż tuż! Składniki na 6 sztuk: 50 g masła 70 g cukru jajko 70 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml mleka 15 g kakao dodatkowo
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBaranek z masła jest jedną z „najmilszych” tradycji Wielkanocnych. Jest on także symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa, a staropolska tradycja nakazuje, aby maślany baranek znalazł się w Wielkanocnym koszyczku. Jednak stworzenie tego wyjątkowego zwierzątka z kostki masła nie zawsze jest takie proste. W tym poradniku znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą uporać się ze stworzeniem wyjątkowego baranka z […] Artykuł
PysiaGotuje.plzupełne nowości (wiem jednak, że jeśli chodzi o wypieki świąteczne to nie każdy lubi eksperymenty). Dziś przepis jeszcze nie do końca wielkanocny, choć takie murzynkowe babeczki można upiec do koszyczka. Robiłam je w dwóch wersjach (jeśli obserwujecie Słodkie inspiracje na instagramie to czasem można z wyprzedzeniem podejrzeć, co aktualnie piekę i co w najbliższych dniach będzie na blogu): murzynkowej oraz
Słodkie inspiracjeponownie umieścić w misce do dalszego wyrastania. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i uformować w okrągły bochenek. Umieścić go w koszyku rozrostowym do chleba, złączeniem ku górze (koszyczek można zastąpić miską naoliwioną i oprószoną mąką). Odstawić na 60-90 minut do kolejnego wyrastania. Napuszony chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moje ciasto w tym momencie wciąż było
Nastoletnie Wypiekanie