stojącego pierożka – wszystkie chwyty dozwolone – a więcej znajdziecie na youtube jak kleić pierożki ( TU ) Potem zostaje nam tylko ugotowanie na parze naszych pierożków. Gotujemy w koszyczku wyłożonym papierem ( u mnie zwykły papier do pieczenia ) i gotujemy około 10-12 minut jedną porcję, podajemy gorące wraz z naszym sosem. I na końcu zdjęcie oczekujących
Kuchnia na wzgórzubędzie w najbliższym czasie osobno, na wegańsko-niewegańskiej imprezie były jeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy ich zabrać, ech... Dzieci miały jeszcze lajkonikowe "Safari" i gorący popcorn. SAŁATKI , wszystkie pyszne: - sałatka makaronowa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsera mascarpone 3 łyżki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek 80 ml gęstej śmietanki kremówki 36% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Mus malinowy koszyczek malin -150-200g *łyżka cukru pudru Wykonanie Odpowiednio wcześniej wyjąć wszystkie produkty z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć
Kubki smakuwyglądają święta ? Zwłaszcza ,że każdy z nas mieszka przeważnie w innym regionie. U mnie święta nie różnią się zbytnio do Wielkiej Soboty gdzie jak każdy idę z koszyczkiem do Bożego Grobu. Natomiast w niedziele dzielimy się jajkiem i spotykamy się przy niedzielnym śniadaniowym stole :) W poniedziałek rano dzieci idą szukać zajączka - zazwyczaj do ogrodu gdzie są porozrzucane słodycze
W Moim Magicznym Domumąką i formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę , nacinamy i pieczemy Pieczenie chleba ciasto w foremce nacinam w kilku miejscach dość
Uwaga Babcia Piecze Chleboprószony mąką i formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 90 minut Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba Foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni
Uwaga Babcia Piecze Chlebfolii i możemy najpierw położyć folię a na nią ściereczkę :) i odstawiam do wyrośnięcia na czas nie krótszy od 70 minut ale nie dłuższy od 90 minut Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni
Uwaga Babcia Piecze Chlebnią ściereczkę :) i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni do wyrośnięcia na czas nie krótszy od 60 minut ale nie dłuższy od 90 minut Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Mój chlebek był wyrośnięty już po 70 minutach Pieczenie chleba foremkę
Uwaga Babcia Piecze Chlebponieważ ciasto po wyrośnięciu przykleja się do foli i jest trudno ją zdjąć ) foremkę z ciastem na chleb odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni
Uwaga Babcia Piecze Chlebprzepisu, ponieważ ostatnie dwa tygodnie spędziłam w Polsce. Tak więc chlebek upiekłam naprędce trochę w "polowych warunkach" wyłącznie z mąki orkiszowej, nie zdobyłam płatków żytnich. Chlebek rósł bez koszyczka i ostatecznie został upieczony w foremce. Pięknie popękał, skórkę miał super chrupiacą i wilgotny miąższ. Niestety wymaga trochę zachodu i doglądania, bo potrójne składany, ale warto. Bardzo smaczny, na pewno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!południowych Chinach. Dim sum to nie tylko pierożki. Za tą nazwą stoi długa chińska tradycja spożywania małych przekąsek do popołudniowej herbaty. Dania dim sum serwuje się w bambusowych koszyczkach służących do gotowania na parze lub na niewielkich talerzykach. Najbardziej popularne są pierożki z różnego rodzaju nadzieniem, mięsnym lub wegetariańskim, często podawane w towarzystwie warzyw gotowanych na parze oraz bułeczek baozi
Smakowity Blog Kulinarnykółka średnicy około 6cm. Delikatnie je rozciągamy i nakładamy niecałą łyżeczkę farszu. Zwijamy brzegi do góry formując coś na kształt mieszka. Pierożki gotujemy na parze (w parowarze, lub używając koszyczka do gotowania na parze) około 5 minut. Jeśli jednak nie dysponujecie takim wynalazkiem, nie ma problemu, na bank gdzieś w kuchni jest durszlak. Wystarczy nalać wody do garnka i doprowadzić
Gotuj z Rumcajsemsłoiki ogórki gruntowe główka czosnku koper korzeń chrzanu Zalewa 1l wrzącej wody na 1 łyżkę soli Do każdego słoika daje 3-4 ziarnka czosnku, 1 koszyczek z kopru, kilka mniejszych kawałków chrzanu. Zalewam wrzątkiem. I gotowe
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieodcinam ogonki. Z podanych składników gotuję zalewę i studzę. Na dno wyprażonych słoików wkładam po 2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, szczyptę gorczycy, 1 listek laurowy i koszyczek kopru. Na to układam w miarę ciasno patisony, zalewam ostudzoną zalewą. Słoje szczelnie zakręcam. Pasteryzuję od momentu zagotowania się wody w garnku ok. 7-10 minut. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród