grzyby są niskokaloryczne, a 100 g surowych kurek zawiera tylko 32 kcal. Nawet w towarzystwie sztuki mięsa, ale tylko grillowanego. składniki: 2 porcje schaba wieprzowego 1 koszyczek kurek 250 ml śmietanki 1/2 cebuli 2 łyżki tartego parmezanu albo cheddara 2 gałązki tymianku sól, pieprz ulubiony makaron (u mnie farfalle farbowane atramentem kałamarnicy) Schaby musimy najpierw roztłuc tłuczkiem. Następnie przyprawiamy
Bon Appetit Małgorzatykuchni i przeglądałam szafki w poszukiwaniu składników na jakieś dobre ciasto. Jest resztka drożdży! Hurrrrra! Są jajka, jakaś resztka wiśni z dnia poprzedniego, której dzieci nie zdążyły wmłócić i koszyczek malin, który kupiłam na śniadanie do pracy. Są też płatki migdałów. Aaaaa – idelanie! Wszystko zaczyna się pięknie układać! Ale nie mam tyle mąki… jest jakaś resztka pszennej i tyle
bistro mamaWyrabiać około 10 minut. Misę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia objętości po tym czasie ciasto wyrzucić na blat i powtórnie zagnieść podsypując mąką. Ułożyć w misce lub koszyczku do wyrastania, obficie wysypanym mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania w międzyczasie nagrzać piekarnik. W piekarniku ułożyłam kamień i chleb piekłam na kamieniu wyrośniety chleb wyrzucić na rozgrzany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pięknie pachniało świeżym koprem. Zachęcam do zrobienia ogórków kiszonych. Można je jeść samodzielnie lub używać jako składnik sałatek. Składniki: małe ogórki gruntowe czosnek gałązki kopru z nasiennymi koszyczkami korzeń chrzanu sól Wykonanie: Ogórki myjemy. Na dno litrowych słoików wkładamy: 2 gałązki kopru, 2 przekrojone ząbki czosnku, kawałek obranego i przekrojonego korzenia chrzanu. Następnie w słoikach układamy ciasno ogórki
Smak mojego domurazem postawiliśmy na pita falafel. Razem z przyjaciółką wybrałyśmy tą z mango, natomiast D wziął z ananasem i awokado. Jak się prezentuje? Naszym zdaniem bardzo fajnie. Podane w koszyczku, przyniesionym przez bardzo miłą panią. Zawinięte tak, że spokojnie, można zjeść to w drodze. Porcja też spora, spokojnie można się nią najeść na dłuższy czas. No, ale jak smakuje? Powiem
More food, love and dreamsotoczeniu, na myśl przyszedł mi właśnie jogurtowy sernik. Chwilę pomyślałam, wyjęłam, co było w lodówce i zabrałam się do pracy. W cieście, poza malinami, wylądowały również morele - kupiłam niedawno koszyczek bardzo dorodnych i dojrzałych, i zastanawiałam się, do czego by je tutaj wykorzystać. A czas uciekał! Pomyślałam więc, że razem z wanilią i jogurtem skomponują się znakomicie. Na wierzch przygotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobi - nawet tak prozaiczna rzecz jak grillowane warzywa smakowały u niej nieziemsko! Każdy gość tawerny dostaje na początek dzbaneczek zimnej wody serwowany przez wnuczkę Katarinę oraz koszyczek z pieczywem oraz talerzyk ze świeżymi warzywami i kawałkiem sera feta. Wszystko oprószone oregano i tymiankiem zerwanymi ze zbocza gór. Potem przychodzi czas na przystawki i dania główne z karty. W menu
W kuchni KatieSwojego czasu często robiłam szarlotkę z budyniem - ostatnio naszła mnie ochota na takie ciasto, ale jak na złość nie miałam jabłek. Za to z koszyczka brzoskwinie aż wołały "zjedz mnie" :) Tak więc zrobiłam brzoskwiniowy zamiennik tradycyjnej szarlotki, który okazał się wprost rewelacyjny! SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 200 g waniliowego serka
Kto ugości moich gości?grzybiarzy zbierających do wiklinowych koszy dary lasu. Fajnie, nie? Jest sielsko, anielsko, wręcz idyllicznie. Chcecie tak samo! Ba! Wręcz czujecie pod palcami zbierane grzyby i inne borówki. Szykujecie osobny koszyczek z prowiantem, namawiacie grono znajomych i wyprawa gotowa. Jeśli jednak w tym gronie macie mnie, to wyprawę szlag trafi i wszyscy skończymy na pogotowiu lub w Centrum Leczenia Kosmonautów
ladykitchensię z domem i tym wspaniałym zapachem, który unosi się podczas pieczenia. Jak pamiętam u babci był obecny zarówno podczas świąt, jak i bez okazji. Zawsze leżał w koszyczku obok chleba. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jeśli chcemy to ponoć można go przysmażyć, czego sama nigdy nie praktykowałam, bo jak dla mnie
psgotujemyTakie niebanalne miseczki, koszyczki możecie zrobić same. zapraszam Was na takie warsztaty. Ponieżj zaproszenie: Spotkajmy się
AZgotuj!Kupiłam koszyczek porzeczek. Czarnych. Miało być ciasto, ale wyszły serniczki na zimno:) Można jeść bez ograniczeń. Serek 0%, miód lub syrop klonowy. Są mocno owocowe. Pierwotnie miałam upiec biszkopt, wykroić denka i zalać je masą. Ale je "odchudziłam" 500 gram czarnej porzeczki opakowanie serka President 300 gram 0 % tłuszczu 3 łyżki żelatyny 3 łyżki miodu syrop klonowy do polania
AZgotuj!dodać pocięty drobno szczypiorek, sól, sos sojowy i pieprz. Ubić pianę z 2 białek dodać do masy z mąką ziemniaczaną. Formować zgrabne kuleczki wielkości piłki golfowej. Ułożyć w koszyczku bambusowym nad parą, włożyć różyczki brokuła i parować 10 minut. Podawać z sosem sojowym i ciemnym ryżem
AZgotuj!żeby liscie mogły swobodnie się zwijać. Odwrócić na "lewą stronę" czyli spodnią częsć liścia na wierzch i kłaść porcję farszu. Zawinąć tak jak gołąbki. Ja paruję je w koszyczku do parowania ok 10 minut. Jeśli macie parowary - zadanie ułatwione. Moje gołąbki polałam olejem
AZgotuj!dosładzaczy. Smak bananów jest dość mocno wyczuwalny, mi to odpowiadało, ale jeśli wam nie bardzo, to po prostu zmniejszcie ilość bananów :) Składniki (ok. 1 l lodów): - 5 bananów - koszyczek malin (ok. 250 g) - 250 ml śmietanki 30% Banany pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu posmarowanym tłuszczem i włożyć do zamrażarki. Maliny również zamrozić. Po 2,5 h powinny być
Corner With Recipes