elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na 4 godziny. Po tym czasie odgazowujemy i formujemy bochenek. Przydatny w tym momencie jest koszyczek do wyrastania chleba. Obsypujemy go solidnie mąką i wkładamy do niego ciasto chlebowe łączeniem do góry. Odstawiamy na kolejne 4 godziny. Jak chlebek urośnie, przekładamy go na łopatę, nacinamy
Gotowanie moimi oczamidokładnie zagniatamy wszystkie składniki przez kilka minut. Przykrywamy i odstawiamy. Po około 50 minutach ciasto należy odgazować, krótko wyrobić, przykryć i odstawić na 90-100minut. Po tym czasie koszyczek do wyrastania chleba obsypujemy mąka. Z ciasta formujemy bochenek, zawijając brzegi do środka. Umieszczamy bochenek w koszyku łączeniem od góry, przykrywamy i odstawiamy na 2,5 godziny w ciepłe miejsce
Gotowanie moimi oczamigórę, a nie rozleje się na boki. Po tym czasie na blacie obsypanym mąką, trzeci raz składamy ciasto w kopertę. Formujemy bochenek i przekładamy (łączeniem do góry) do koszyczka wyłożonego ściereczką i obficie obsypaną mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 4 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik razem z blachą lub kamieniem nagrzewamy do temperatury 250st. Wykładamy bochenek, pieczemy
Gotowanie moimi oczamiutrzymanie w domu zakwasu nie jest trudne, o czym od lat przekonuję koleżanki i kolegów w firmie. Co jakiś czas zanoszę im upieczone chleby, które w mig znikają z koszyczka (szczególnie te na zakwasie). I coraz częściej decydują się na samodzielny wypiek. A gotowy zakwas dostają ode mnie :) Zakwas dla znajomych jest niczym innym jak częścią ciasta, które przygotowujemy
Weekendy w domu i ogrodziebardzo polubiłam. Gdy pracowałam w Anglii, przebrana za wiedźmę z nosem z kurzajką i w spiczastym kapeluszu, razem z podopiecznymi pukałam do drzwi sąsiadów, przekonując, że wrzucenie cukierka do koszyczka jest dużo lepszym pomysłem niż narażanie się na bliżej niesprecyzowanego psikusa. W Danii ta tradycja dopiero powoli zapuszcza korzenie; do moich drzwi nie pukają dzieci zawinięte w prześcieradła, ale chętnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe, lub jeden duży bochen ( tak zrobiłam tym razem) Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, nakryć liściem i pozostawić na 2 - 2,5 h ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia
Stare Garywielka, że nawet swojego psa nazwał Pajda :) O czymś to świadczy, prawda? Szymon przed naszym przyjściem na zajęcia przygotował już kilkanaście bochenków chleba, które wyrastały w chłodzie lodówki w koszyczkach i zaczęliśmy je piec praktycznie od razu, ucząc nas jak w prawidłowy sposób wkładać chleb do garnka, co zrobić, aby chleb nam nie przywarł do naczynia oraz w jaki sposób
Plate of JoyLubicie kuchnię chińską? Moją polubicie ;-) A jak zrobicie danie sami-to już na pewno! Składniki: pierś z kurczaka cebula marchewki zielona fasola grzybki mun kiełki sojowe parę koszyczków brokuł i kalafiora makaron sojowy parę łyżek sosu sojowego szklanka bulionu 4-5 ząbków czosnku kurkuma imbir pasta curry czerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka. W miseczce
potrawyregionalnezioła do przybrania. Przygotowanie: Z pieczywa wyciąć krążki przy pomocy rantu cukierniczego lub szklanki, każdy kawałek posmarować roztopionym masłem z obydwu stron, włożyć do metalowej formy na muffiny formując koszyczek. Piec w 200 stopniach kilka minut (do zrumienienia). Serek wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, cebulą, ogórkiem i przyprawami. Dodać mięso ryby rozdrobnione widelcem (bez ości i skóry
SzczyptaSmaQPrzepis dla spóźnialskich- wiem, że są osoby które jeszcze szukają przepisu na babeczki i figurki do koszyczka. Piekłam je dwa razy, dziś i wczoraj, bo rodzinie tak się spodobały, że wszystkie rozdałam. Zrobiłam je z przepisu na babkę marmurkową z gazetki "Gotuj krok po kroku". Z podanej porcji wyszedł mi baranek, królik i cztery babeczki- dwie większe i dwie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTroszkę lata w takie dni jak dzisiaj to bardzo miły akcent. Truskawek zamrożonych mam trochę, ale na ryneczku pojawiły się truskawki ostatnio, więc sięgnęłam po jeden koszyczek. Także dzisiaj mus truskawkowy z mega zdrowymi nasionami chia oraz słodkim mango. Składniki : * szklanka truskawek * łyżeczka miodu * 3 łyżki nasion chia * pół szklanki mleka kokosowego * dojrzałe mango Przygotowanie : Nasiona chia zalać mlekiem
Magiczne Życie Martysmaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 500 g malin (koszyczek) 2-4 łyżek cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Masa advocatowa: 1 budyń waniliowy bez cukru 350 ml mleka 150 ml advocatu (likieru jajecznego) 4 łyżki cukru
Świat Ciastatarce o dużych oczkach.Rodzynki namoczyć w kieliszki alkoholu.Jabłka przeważyć na patelni na odrobinie masła dodać cukier ,cynamon i rodzynki z alkoholem .Chwilę smażymy ,Studzimy.Dodajemy miód i mieszamy.Kruche koszyczki napełniamy jabłuszkami i obkładamy kremem.Na środek położyć odrobinę borówek w syropie.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMałe ozdobniki zarówno wielkanocnego stołu jak i koszyczka wywołujące uśmiech i radość. Są delikatne, puszyste i mięciutkie. Idealne na świąteczne śniadanie oraz na lekką przekąskę w ciągu dnia! Składniki: 250 g mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki cukru Pół łyżeczki soli 20 g drożdży 1/4 szklanki mleka 50 g margaryny 1 jajo do smarowania ciasta Wykonanie: Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy
Podróż w kulinariagrzyby, bo przecież od kilku dni skwar leje się z nieba, a w lesie sucho...A jednak, w głębi świerkowego lasu, w jeszcze wilgotnym mchu żółte maślaczki :). Nazbierałyśmy nieduży koszyczek malutkich i średniaczków, takich aby nie obierać ze skórki. I co tutaj więcej pisać - miałyśmy pyszny piątkowy obiad ! Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka
Nie tylko w kuchni