zdjęcia mówią same za siebie! :D Rodzina makaronów Barilla w komplecie Studio fotograficzne na 38. piętrze Sky Towera. Gwiazda wieczoru: makaron z krewetą. Walka z oświetleniem na planie. Parmezanowe koszyczki z kremem tuńczykowym i pistacjami. Rewelacyjne włoskie antipasti. Sycylijska caponata z jabłkami. Primo piatto: Bavette Barilla con frutti di mare. Secondo piatto: Stek z polędwicy wołowej w czerwonym winie. Deser
Food Squaredrewniana to - Margot misa w rozmairze S Cała kolekcja Margot, to przepiękne drewniane miski i patery. Babkę Wielkanocną, postanowiłam podać właśnie na paterze z tej serii. Margot Patera M Koszyczek Wielkanocny wybrałam, już taki z przykryciem. Postawiłam na kolor biały, który będzie uniwersalny i przyda się na pewno na kilka kolejnych Świąt. Masielniczkę , również wybrałam w kolorze bazowym z urocza
SMYKWKUCHNIWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Te urocze maleńkie babeczki będą piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka i stołu. Są tak łatwe i szybkie do przygotowania, że będą również doskonałą przekąską na co dzień. Przepis na babeczki na białkach z małymi moimi zmianami pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" :) 3 białka 1/2 szkl domowego cukru waniliowego 1,5 szkl mąki pszennej
Smakołyki Asipodsypywania Mieszamy wszystkie składniki np. drewnianą łyżką, aby się połączyły, odstawiamy na godzinę do godziny i 15 minut. Ciasto wyjmujemy z miski formujemy w kulkę, bochenek, przekładamy do koszyczka wyłożonego ściereczką, posypaną mąką. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Czasu tutaj celowo nie podaje ciasta powinno przybyć ponad 100%. Czasami zjamuje to pół godziny, a czasami dwie godziny, wszytko zależy
SMYKWKUCHNIprzechowujemy imbir? Świeży imbir przechowuję w lodówce. Najlepiej umieścić go w naczyniu z naturalnego tworzywa lub jak wspomniałam wyżej zamrozić. Owinięty folią imbir szybko atakuje pleśń. Przechowywany w koszyczku z trawy może leżeć w lodówce kilka tygodni pod warunkiem, że kupiony imbir jest świeży. Jak poznajemy, że imbir jest świeży? Korzeń świeżego imbiru jest jędrny i gładki, a miąższ soczysty
codojedzeniapadło na te ciastka, od razu uprzedzę że w książce nie ma przepisów a jedynie zarys składników potrzebnych do danego ciasta. Ja poszłam na łatwiznę i nie tworzyłam koszyczków z kremem jak w książce, mimo to wyszło smacznie. Florentynki bakaliowe. Składniki; pół szklanki rodzynków pół szklanki suszonych śliwek garść orzechów laskowych 4 suszone brzoskwinie garść suszonych daktyli garść płatków
Radość kipiąca uśmiechem.pewno macie też na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować tuż przed śniadanie lub wieczorkiem dnia poprzedniego. Drożdżowe koszyczki są ciekawym zamiennikiem chleba- dobrze smakują, są mięciutkie, a do tego pełnią rolę miseczki lub talerzyka. Owszem troszkę pracochłonne są, ale jak już wspomniałam wyżej.... ma być leniwie ;) Nikt
Kuchnia w czekoladzieZiemniaki można podawać na wiele sposobów z głównymi daniami, a także robić wspaniałe przystawki . Jedną z nich są ziemniaczane koszyczki podane z zimnym piwem . Na lato idealne i nasi panowie z pewnością się ucieszą na ich widok. A podane z kieliszkiem piwa witbier uczta dla podniebienia. Składniki Grillowane pieczarki 500g pieczarek olej Sól, pieprz do smaku Ziemniaczane
Kulinarne pyszności Molkimiałam ochoty na śniadanie . Nie wiedziałam też czy w trakcie kilku najbliższych 2-3 godzin będę miała przerwę żeby coś zjeść. Mój wzrok spoczął na owocach leżących w koszyczku na kuchennym blacie i od razu wiedziałam, że jednak bez posiłku z domu nie wyjdę. Zanim się ogarnęłam z poranną toaletą i ubrałam, nasiona chia napęczniały a zmiksowanie ich z owocami
Smaczna Pyzakoszyczku wielkanocnym do święcenia tradycyjnie powinien się znaleźć baranek jako symbol ofiary Chrystusa, który oddał swe życie za ludzi, a zmartwychwstając pokonał grzech i śmierć. Można kupić baranka z czekolady bądź cukrowego, można też upiec w specjalnej formie lub zrobić z masła. Moje baranki vel owieczki powstały z myślą o najmłodszych. Lepienie ich to fajna przygoda, przy okazji pozwala
Obiad gotowymoże sprawić radość blogerce kulinarnej? Nowy robot, forma do tarty lub kilka innych przydatnych gadżetów? owszem... Koszyczek aromatycznych truskawek lub pęczek szparagów - jak najbardziej. Ale oczy mnie się świecą, gdy dostaję zaproszenie na warsztaty kulinarne. Traktuję to jako okazję do zdobycia nowej wiedzy, poznania ciekawych przepisów, zawarcia nowych znajomości i - jakże by inaczej - kulinarnej uczty:) Zostałam zaproszona na warsztaty organizowane
Obiad gotowyboki formy. Zostawiamy trochę ciasta na wierzch. Na spód formy wyłożonej ciastem nakładamy jabłka wymieszane z cynamonem. Wierzch przykrywamy cienkimi paskami ciasta tworząc taki koszyczek. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tartę pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Razem ze mną wypiekały: Basia , Dorota , Małgosia , Iwona , Magdalena , Dagmara , Joanna , Joanna , Edyta
Życie zaczyna się w kuchniciepłe miejsce na kolejne 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Następnie przełożyć do obsypanego mąką koszyczka rozrostowego. Można zastąpić zwykły durszlakiem lub miską wyłożoną ściereczką, którą obficie posypać mąką (u mnie prostokątne pudełko). Odstawić na 3-4 godziny do garowania w ciepłe
Nastoletnie Wypiekanieprzekąska na ciepło także dla wegetariańskich gości. Rolada szpinakowa z łososiem – już dawno za mną chodzi – może wreszcie dojdzie Nadziewane pomidory – w sam raz na raz :) Koszyczki z ciasta francuskiego – zrobienie prostsze niż się wydaje! Sałatka leśna polana – nawet jeśli nie w Sylwestra to niedługo na pewno ją zrobię. Wygląda super prawda? Kebab na patyku
Mama z miasta