koszyczki - 846 przepisów (strona:18/57)

Najlepsza rolada bezowa z kremem kawowym 289

ratowała się właśnie zbożową Inką . Gdy przymknę oczy to wyobrażam sobie Ją jak siedzi delektując się moją roladą, a na stole stoi zaparzona w szklance Inka, szklanka w metalowym koszyczku z uszkiem... I jeszcze być może chętnie zapaliłaby papieroska, ale te na szczęście rzuciła już wiele lat wcześniej. Mamo, tę roladę zrobiłam z myślą o Tobie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb pszenno-owsiany z jabłkiem 128

kilka razy pięścią. Dzięki temu chleb po upieczeniu będzie bardziej puszysty. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką. Uformować w okrągły bochenek. Włożyć go do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania, zlepieniem do góry (koszyk można zastąpić, np. sitkiem, miską lub durszlakiem wyłożonym gazą lub ściereczką również oprószoną mąką). Chleb pozostawić pod przykryciem na 40-60 minut. Pod koniec

Nastoletnie Wypiekanie
Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem 97

który powstał na szybko. W czasie spaceru zastanawialiśmy się, co dziś będziemy jedli. Może to, a może tamto? Krótka wizyta w sklepie i rzut okiem na kurki w słomianym koszyczku zaowocowały natychmiastowym pomysłem na szybki, smaczny obiad. I jest, proszę! Składniki: 400g makaronu 200g kurek 1 cebula 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego wina 1 żółtko 1 łyżka śmietany

Raj dla Podniebienia
Fit zupa krem z nasionami chia, migdałami i wodą kokosową – ViVio inspiruje! 142

przyprawienia Przygotowanie Oliwę rozgrzewamy w garnku. Dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek (możemy posolić i dodać odrobinę pieprzu), smażymy przez 5 min na złoty kolor. Łodygi brokułu oddzielamy od koszyczków i umieszczamy je w garnku, wlewając również bulion i wodę kokosową. Doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 7 min, po czym dokładamy resztę brokułu, migdały prażone, groszek, nasiona chia

Tradycyjna Kuchnia
Miseczki zbożowe z musem malinowo-miętowym 172

posiekanej czekolady, a pozostałe składniki wraz z kokosem i pestkami dyni dodajemy do masy. Dokładnie wyrabiamy. Masłem natłuszczamy formę na muffinki i dłońmi wylepiamy każdy otwór formując kształt koszyczka. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. Delikatnie wyciągamy z formy i studzimy. Nadzienie: Maliny wraz z cukrem i listkami mięty przekładamy do garnka najlepiej z nieprzywierającym dnem

Kuchnia w czekoladzie
Ryżowe ciasteczka bezglutenowe 102

złoto.  Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystygnięcia na blasze. Gorące są bardzo delikatne i mogłyby się rozlecieć przy przenoszeniu. Smacznego:-)  Można je spokojnie przechowywać w koszyczku, nie zeschną się.... Zresztą długo nie poleżą

Ze smakiem bez glutenu
CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I OTRĘBAMI! 165

minut wyrastania. Ciasto wyłóż na blat podziel na dwie części, uformuj bochenki. Formowanie bochenków to bardzo ważna czynność, ciasto składamy na kopertę a potem w wałek. Przekładamy do koszyczków do wyrastania ciasta. Ciasto wyrasta od 2,5 godziny do 3,5 godziny. W zależności od temperatury, im wyższa tym ciasto rośnie szybciej. Chleby przed pieczeniem, przekładamy na blaszkę lub kamień

SMYKWKUCHNI
Galette z rabarbarem 143

Czas wrócić po świętach bo ostatni post to wielkanocny koszyczek. Mamy już rabarbar, szparagi, młodą kapustę, kalafiory, za chwilę pojawią się truskawki. A ciągle mam wrażenie, że ciągnie się luty, który w tym roku ma jakieś 82 dni zamiast 28.  A tu już majówka przecież. Znowu dopada mnie ten coroczny wiosenno-letni stres. Czy żal może. Albo raczej smutek

bistro mama
Pod Stancyjom w Bukowinie Tatrzańskiej 114

zbytnio. Nie podchodziła, nie pytała... Dobrze, że przychodziła na nasze wołania. Szczytem było to, że nie mieliśmy serwetek. A kiedy mąż w akcie desperacji chciał wytrzeć się tą z koszyczka spod sztućców okazało się, że jest brudna.  Po uregulowaniu rachunku poczuliśmy "rosół". Zmykaliśmy ile sił w nogach. Nigdy już nie zdradzimy "naszej" restauracji. Jeśli ktoś chce zjeść w Bukowinie

Karola gotuje
CHLEBEK DO KOSZYCZKA 112

Dziś już w prawdzie Wielka Sobota i pewnie większość z Was naszykowała już koszyczki Wielkanocne, ale jest jeszcze na tyle czasu aby zdążyć upiec pieczywo na stół Świąteczny i rozkoszować się smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba.  Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający.  Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI

Marcepanowa kuchnia
Jajka faszerowane łososiem 272

wielkanocnym stole oczywiście nie może zabraknąć jajek. W moim rodzinnym domu jajka z koszyczka wędrowały do wielkanocnego żurku , ale i tak razem z mamą przygotowywałyśmy jeszcze jajka z rożnymi nadzieniami. Dziś chcemy Wam pokazać jak przygotować szybkie jajka wypełnione wędzonym łososiem. To doskonały przepis, kiedy w świątecznym rozgardiaszu czujecie, że brakuje Wam czasu. Jajka te przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy

W kuchni Katie
Małe chlebki (do koszyczka wielkanocnego) 124

Małe chlebki idealnie pasują do wielkanocnego koszyczka. W dzień powszedni mogą być pyszna podłużną bułką. Są puszyste i delikatne w smaku. 550 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 15 g drożdży 2 jajka 80 g margaryny Do misy miksera przesiewamy mąkę pszenną oraz wsypujemy sól. Mleko podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy cukier oraz

VioletoweKucharzenie
Wielkanocne muffinki z kremem 158

połączenia składników. Nie ubijać zbyt długo, gdyż krem może się zważyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy do dekorowania tortów. Wyciskać krem na ostygnięte muffinki, tworząc tzw. "koszyczek". Na środku muffinek, we wgłębienie kremu wetknąć kolorowe czekoladowe jajeczka. Smacznego

kolorowotorcikowo
Babeczki jogurtowe z owocami 176

Błyskawiczne babeczki z owocami do przygotowania na święta dosłownie w ostatniej chwili :) W sam raz do wielkanocnego koszyczka. Zamiast owoców można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy czy groszki czekoladowe. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo lukrem, najlepiej cytrynowym. Są wilgotne i szybko nie wysychają. Najlepiej przechowywać je w pojemniku. Lubicie takie małe słodkości? Składniki

Ze smakiem i z pasją
Baba drożdżowa z ziemniakami 201

aromatyczna babka, która z pewnością nie stanie się sucha na drugi dzień po upieczeniu – to w moim przekonaniu idealny wypiek na Wielkanoc. Kawałek tej babki można wsadzić do koszyczka i na drugi dzień, kiedy będziemy dzielić się jego zawartością przy stole, pozostanie ona wilgotna i smaczna. Wszystko to przez dodatek niewielkiej […] Artykuł Baba drożdżowa z ziemniakami pochodzi

Wiszniówka