koszyczki - 846 przepisów (strona:41/57)

Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 162

ciastem ze wszystkich stron.  Po  tym czasie ciasto wyjąć z michy , podzielić na dwie części i formułować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy

Stare Gary
Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelman'a 154

ciastem ze wszystkich stron.  Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną). Można przechować ciasto 8 godzin w temperaturze 10 st.C

Stare Gary
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 154

upływie 2,5 godzin ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i, na lekko omączonej powierzchni, uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia

Stare Gary
Chleb na zakwasie z ziarnami Hamelman'a 196

ciastem ze wszystkich stron.  Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry. Możemy też chleb piec w foremce. Zalecane jest wstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze

Stare Gary
Chleb z Vermont na zakwasie z mąką pszenną razową Hamelman'a 144

ciastem ze wszystkich stron.  Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy

Stare Gary
Łosoś wędzony na ciepło - w woku 147

można tą metodą wędzić też mięso, ale nie próbowałam. Łososia ułożyłam na kratce z grilla , ale jeżeli nie mamy pasującej, można zrobić konstrukcję z patyczków szaszłykowych lub użyć chińskiego koszyczka do parowania. Robiłam tylko 2 filety, ale mieszankę do wędzenia zrobiłam z całej porcji. Przepis na wędzenie łososia znalazłam na  Good Food Channelskładniki4 x 150 g filetów z łososia

Stare Gary
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia 164

widać sposób składania.Po następnej godzinie, postępujemy identycznie.W trzeciej godzinie formujemy ciasto w okrągły w tym przypadku podłużny bochenek. / patrz: zdjęcie zbiorcze-formowanie podłużnego bochenka /.Uformowane ciasto wkładamy do koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia.Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu, następnie w opadającej, około 30 minut. *Ciasto

Stare Gary
Chleb pszenny z oliwkami Hamelmana 181

ciastem ze wszystkich stron.  Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry. Chleb zyskuje jeśli ciasto zostanie przed pieczeniem ochłodzone, tak więc możemy je przechowywać w temperaturze 10 st C do 8 godzin

Stare Gary
Dyniowe kopytka 194

cedzakową. Przed podaniem wrzucić na patelnię z masłem i kilkoma listkami szałwii, przysmażyć na złoto. Smacznego!* Mus z dyni: Dynię umyć, przeciąć na pól, pestki wyjąć, dynię ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i gotować na parze do miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus. Potrzebne nam będzie ok 1/3 (330g

Stare Gary
Mus z dyni Hokkaido gotowanej na parze 155

Dynia Hokkaido ma też tę zaletę że skórka jest jadalna i po ugotowaniu nie trzeba jej zdejmować.składniki1 dynia HokkaidoprzygotowanieDynię umyć, przeciąć na pół, pestki wyjąć, dynię ułożyć w koszyczku do gotowania na parze przecięciem do dołu i gotować na parze do miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus.Jeżeli nie zużywamy

Stare Gary
Pęczak w sosie śmietanowym z kurkami i pieczoną dynią 165

przyniosła mi sporą porcję ślicznych, ale bardzo maleńkich kurek- zbieranych własnoręcznie.No dobra, kurki są i co dalej?I tak w jednej chwili w oko wpadł mi pęczak, z koszyczka spoglądała dynia i... już wiedziałam co dziś będzie na obiad :)Żałuję tylko, że wcześniej kurek nie próbowałam, bo są naprawdę bardzo smaczne!Polecam, bo sos jest przepyszny, a pęczak- jeśli

Kraina Miodem Płynąca
Chleb pszenny bez wyrabiania 176

pozostawic na cala noc.Rano wyrzucic ciasto na sciereczke mocno wysypana maka.Jest to konieczne,bo inaczej ciasto sie nam przyklei.Manewrujac  bokami scierki uformowac okragly bochenek i umiescic w misce,koszyczku lub durszlaku.Pozostawic do ponownego wyrosniecia.Trwa to okolo pol godziny.Nastawiamy piekarnik na 250 ° C.Do nagrzania wstawiamy tez garnek zeliwny.Ja wstawiam naczynie zaroodporne.Po nagrzaniu do 250 ° C przerzucamy ciasto do goracego naczynia.Przykrywamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek ze śliwkami - Zwetschgen-Pie 526

roku,dzieki wyjatkowej operacji slonecznej owoce sa niezwykle smaczne,  slodkie i aromatyczne.Korzystajmy zatem z ich dobrodziejstw,bo lato jest takie krotkie.Kupilam dzis koszyczek pieknych,soczystych,pachnacych sliwek.Pierwsza czesc przeznaczylam na dlugo juz oczekiwany placek ze sliwkami.Druga czesc zostanie spozytkowana jutro na knedle.To ciasto nie moze nie smakowac,jest tak bardzo owocowe i pyszne.Sliwki w tym ciescie w towarzystwie gruszek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurki w śmietanie z koperkiem oraz niezawodny sposób na oczyszczenie kurek z piasku 211

grupy B,C,D ,E,betakaroten oraz mineraly: wapn,fluor,jod i potas wystepuja w nielicznych ilosciach.Latwo i ze smakiem poddaja sie duszeniu,smazeniu,zapiekaniu,marynowaniu,nic tylko kupic koszyczek pomaranczowych grzybkow i zajadac sie ze smakiem.Dopoki nie znalam patentu na czyszczenie kurek z drobinek  piasku,nie czesto u mnie goscily te smaczne grzyby.Bo chyba wlasnie to glownie odstrasza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb " 5 ziaren"Jeffreya Hamelmana 237

godzinie od rozpoczecia fermentacji wstepnej5.DZIELENIE I FORMOWANIEPodzielic ciasto na 2 porcje i zrobic 2 chleby lub chleb i bulki z jednej porcji.Uformowac okragle lub owalne chleby i ulozyc w koszyczku wysypanym maka do wyrastania zlaczeniami do gory.Przykryc lniana sciereczka i folia.6.FERMENTACJA KONCOWA1-1.5 godziny w temperaturze 24°C.7.PIECZENIEPiec w temperaturze 240°C przez 40 minut na rozgrzanym kamieniu.Delikatnie naciac przed

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!