ciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z michy , podzielić na dwie części i formułować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy
Stare Garyciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h ( do czasu aż chlebki wyrosną). Można przechować ciasto 8 godzin w temperaturze 10 st.C
Stare Garyupływie 2,5 godzin ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i, na lekko omączonej powierzchni, uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia
Stare Garyciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Możemy też chleb piec w foremce. Zalecane jest wstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze
Stare Garyciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy
Stare Garymożna tą metodą wędzić też mięso, ale nie próbowałam. Łososia ułożyłam na kratce z grilla , ale jeżeli nie mamy pasującej, można zrobić konstrukcję z patyczków szaszłykowych lub użyć chińskiego koszyczka do parowania. Robiłam tylko 2 filety, ale mieszankę do wędzenia zrobiłam z całej porcji. Przepis na wędzenie łososia znalazłam na Good Food Channelskładniki4 x 150 g filetów z łososia
Stare Garywidać sposób składania.Po następnej godzinie, postępujemy identycznie.W trzeciej godzinie formujemy ciasto w okrągły w tym przypadku podłużny bochenek. / patrz: zdjęcie zbiorcze-formowanie podłużnego bochenka /.Uformowane ciasto wkładamy do koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia.Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu, następnie w opadającej, około 30 minut. *Ciasto
Stare Garyciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Chleb zyskuje jeśli ciasto zostanie przed pieczeniem ochłodzone, tak więc możemy je przechowywać w temperaturze 10 st C do 8 godzin
Stare Garycedzakową. Przed podaniem wrzucić na patelnię z masłem i kilkoma listkami szałwii, przysmażyć na złoto. Smacznego!* Mus z dyni: Dynię umyć, przeciąć na pól, pestki wyjąć, dynię ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i gotować na parze do miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus. Potrzebne nam będzie ok 1/3 (330g
Stare GaryDynia Hokkaido ma też tę zaletę że skórka jest jadalna i po ugotowaniu nie trzeba jej zdejmować.składniki1 dynia HokkaidoprzygotowanieDynię umyć, przeciąć na pół, pestki wyjąć, dynię ułożyć w koszyczku do gotowania na parze przecięciem do dołu i gotować na parze do miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus.Jeżeli nie zużywamy
Stare Garyprzyniosła mi sporą porcję ślicznych, ale bardzo maleńkich kurek- zbieranych własnoręcznie.No dobra, kurki są i co dalej?I tak w jednej chwili w oko wpadł mi pęczak, z koszyczka spoglądała dynia i... już wiedziałam co dziś będzie na obiad :)Żałuję tylko, że wcześniej kurek nie próbowałam, bo są naprawdę bardzo smaczne!Polecam, bo sos jest przepyszny, a pęczak- jeśli
Kraina Miodem Płynącapozostawic na cala noc.Rano wyrzucic ciasto na sciereczke mocno wysypana maka.Jest to konieczne,bo inaczej ciasto sie nam przyklei.Manewrujac bokami scierki uformowac okragly bochenek i umiescic w misce,koszyczku lub durszlaku.Pozostawic do ponownego wyrosniecia.Trwa to okolo pol godziny.Nastawiamy piekarnik na 250 ° C.Do nagrzania wstawiamy tez garnek zeliwny.Ja wstawiam naczynie zaroodporne.Po nagrzaniu do 250 ° C przerzucamy ciasto do goracego naczynia.Przykrywamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roku,dzieki wyjatkowej operacji slonecznej owoce sa niezwykle smaczne, slodkie i aromatyczne.Korzystajmy zatem z ich dobrodziejstw,bo lato jest takie krotkie.Kupilam dzis koszyczek pieknych,soczystych,pachnacych sliwek.Pierwsza czesc przeznaczylam na dlugo juz oczekiwany placek ze sliwkami.Druga czesc zostanie spozytkowana jutro na knedle.To ciasto nie moze nie smakowac,jest tak bardzo owocowe i pyszne.Sliwki w tym ciescie w towarzystwie gruszek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grupy B,C,D ,E,betakaroten oraz mineraly: wapn,fluor,jod i potas wystepuja w nielicznych ilosciach.Latwo i ze smakiem poddaja sie duszeniu,smazeniu,zapiekaniu,marynowaniu,nic tylko kupic koszyczek pomaranczowych grzybkow i zajadac sie ze smakiem.Dopoki nie znalam patentu na czyszczenie kurek z drobinek piasku,nie czesto u mnie goscily te smaczne grzyby.Bo chyba wlasnie to glownie odstrasza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!godzinie od rozpoczecia fermentacji wstepnej5.DZIELENIE I FORMOWANIEPodzielic ciasto na 2 porcje i zrobic 2 chleby lub chleb i bulki z jednej porcji.Uformowac okragle lub owalne chleby i ulozyc w koszyczku wysypanym maka do wyrastania zlaczeniami do gory.Przykryc lniana sciereczka i folia.6.FERMENTACJA KONCOWA1-1.5 godziny w temperaturze 24°C.7.PIECZENIEPiec w temperaturze 240°C przez 40 minut na rozgrzanym kamieniu.Delikatnie naciac przed
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!