dżem z jeżyn - przetwory

dżem z jeżyn - przetwory

dżem z jeżyn - przetwory

Tak jak mówiłam , tak zrobiłam. Z tego co pozostało po przygotowaniu soków, zrobiłam dżem. A że nie miałam żel fixu, to użyłam żelatyny. W słoiczku dżem jeszcze nie zgęstniał na maksa, ale zostawiłam łyżeczkę, którą nakładałam do słoiczków i pięknie zastygła, więc jestem bardzo dobrej myśli. z przepisy powstały dwa małe słoiczki po koncentracie. Składniki: pozostałe owoce po przygotowaniu soku - przepis tutaj 1/2 łyżeczka żelatyny ewentualnie cukier -  gdy dla kogoś będzie nadal mało słodkie Przygotowanie... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotowanie z pasją

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.