Kolejna odsłona dżemowa, po niewykorzystanych owocach, które zostały z produkcji soków. Tym razem czas na maliny. Niestety malin było niewiele to i powstał malutki słoiczek, ale co tam - wiem co jem i własne przetwory mam :) Składniki: pozostałe owoce po przygotowaniu soku - przepis tutaj 1/2 łyżeczka żelatyny ewentualnie cukier - gdy dla kogoś będzie nadal mało słodkie Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć owoce na naczynie postawić koszyczek i zagotować czas 10 min/Varoma/obr 2 - w po... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...