Dzisiaj zapraszamy na prawdziwy rarytas, który pamiętam jeszcze z lat młodzieńczych. A tak naprawdę, jak wieść gminna niesie, jest jeszcze starszy, bo jego receptura ponoć narodziła
Marder&Marder ManufactureDomowe nalewki to coś co pochłonęło mnie totalnie. W moim domu na okrągło wszystkie słoiki są zapełnione owocami i mocnym alkoholem, który jak najlepiej wydobędzie ich smak. By owoce nie uległy fermentacji dopiero po zlaniu alkoholu warto zasypać je cukrem a powstały syrop wymieszać z poprzednim. Następnie nalewka powinna leżakować, najlepiej około 3 miesięcy. Wtedy jej smak nabiera głębi
Mango PapajaJeśli lubicie domowe nalewki musicie przygotować truskawkową z różą. Jest słodziutka, lekko kwaskowa z wyraźnym kwiatowym aromatem. Tradycyjnie im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza ;) Składniki: 500g truskawek 150g cukru 20g płatków róży 3g kwasku cytrynowego 100ml spirytusu 150ml wódki Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Układamy w wyparzonym słoju. Płatki róży zalewamy ½ szklanki wody, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy
Pyry na GazTruskawki są jednym z moich ulubionych owoców. Świetnie nadają się do przygotowania domowej nalewki. Jej słodki smak przełamałam nutą cytryny oraz aromatem wanilii. P.S. Fotki zrobione po zlaniu nalewki, a przed filtrowaniem stąd farfocle w kieliszku. Finalnie ich tam nie będzie ;) SKŁADNIKI: 1kg truskawek 200g cukru laska wanilii sok z 1 cytryny 200ml spirytusu 500ml wódki WYKONANIE: Truskawki
Pyry na Gazkranu się nie nadaje. Teraz koniec z tym, podpuszczka bardzo się polubiła z wodą z filtra Puricom Stella. Wkrótce też chcę wzbogacić naszego bloga o przepisy na domowe nalewki. Tutaj też planowałem kupować całymi zgrzewkami wodę w butelkach. Teraz już nie będę musiał, moje nalewki zyskają głębię smaku dzięki temu filtrowi. Poza tym na kubkach i filiżankach nie tworzy się
Marder&Marder Manufacturesię - poza tym, o czym pisałam wcześniej - z książką p. Teresy Ewy Opoki pt. " Wyspa kobiet ". Gdy patrzę na okładkę tej książki, wciąż odczuwam pewien brak - karafki z domową nalewką lub dzbanka z kompotem (pojawia się w książce). Ten kapelusz i wazon z kwiatami, patera z winogronami i brzoskwiniami, kryształowe kieliszki z przezroczystym płynem na białym obrusie to za mało
Weekendy w domu i ogrodziepołączenie malin i migdałów z cynamonem i goździkami tworzy niesamowity smak. Dodam jeszcze może, że do torciku można użyć dżemu malinowego, świeżych lub mrożonych malin, a jeśli robicie domowe nalewki malinowe, możecie dodać część malin z nalewki. Składniki: 200g masła 200g mielonych migdałów 200g mąki 150g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki mielonych goździków
Smakowy RajMacie ochotę na sernik? Ja dość często ;) zwłaszcza jak mogę wprowadzić do przepisu domowe nalewki, likiery lub konfitury. Dziś właśnie taki sernik cytrynowe latte podany z chutneyem jabłkowy-cytrynowym. Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się
SzczyptaSmaQLubicie domowe nalewki? Ja bardzo! Zdecydowanym No 1 jest u mnie wiśniówka. Co roku kombinuję, dodaję, zmieniam proporcje szukając ideału. W zeszłym roku zainspirowana bujną lawendą na ogrodzie postanowiłam wypróbować ją w wiśniówce. To był strzał w 10-tkę :) Aromat lawendy w tyle dodaje nalewce "tego czegoś"... jeśli oczywiście lubimy lawendę... lubimy prawda? :) SKŁADNIKI: 2kg wiśni około 30 wiśni
Pyry na GazDUŻE:- mieć własnego foodtruck'a* - odbyć kulinarną podróż po całym świecie, poznać wszystkie kulinarne tajemnice i sekrety,doświadczyć na języku niesamowitych potraw, smaków, poczuć niezwykłe aromaty;- rozpocząć produkcję swoich domowych nalewek dla szerokiego grona odbiorców; - wydać swoją książkę kucharską;- kupić samochód (najlepiej garbusa albo syrenkę);* a po odniesieniu sukcesu, otworzyć z przyjaciółmi ze studiów restaurację;A Wy jakie macie marzenia
W kuchni Karmel-itkispróbujesz. Nie licz na wódkę czy kupne wino, którego markę znają wszyscy, a które smakuje jak stary kompot. Usiądź i powąchaj. Spróbuj. I jak? Wiedziałam, że Ci zasmakuje...Przyrządzanie domowych nalewek czy innych trunków to świetna sprawa. Idealne na prezent, na rodzinne uroczystości czy romantyczne chwile we dwoje, a nawet do raczenia się nimi podczas wspólnych spotkań, nie tylko przy
W kuchni Karmel-itkiNalewka miętowa, szybki i prosty przepis zrobisz to sam ! Wyobraź sobie zimny jesienny wieczór, za oknem chmury a Ty marzysz o kieliszeczku czegoś dobrego. Sięgasz na
Kuchnia na wzgórzuprzetrzeć przez sito i wykorzystać do zrobienia domowych deserów, ciasta, dżemów czy nalewki. Ja z powodzeniem rok po roku używam wybranych owoców (takich pozostałości) do sporządzania domowych przepysznych nalewek. Jeśli jednak stwierdzisz, że nie masz czasu lub ochoty stać przy garach i robić domowych przetworów , sprawdź moje soki, syropy i dżemy dostępne w Organic Farm. Tutaj. Przeczytaj
IzaGotujenalewka z berberysu Połowa listopada to najwyższy czas
Miód i pieprz