domowe nalewki - 1000 przepisów (strona:30/67)

JAK ZROBIĆ PINA COLADA 146

  W tym  przepisie wykorzystałam nie tylko syrop kokosowy ale też i  wiórki z syropu,robiąc wódkę Malibu, zalewając je alkoholem.Zostawiłam je na

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tortowa kostka owocowa 387

cytryny ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody ½ litra śmietany 30% 25 dag sera mascarpone 5  listków żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej Poncz: 3/4 szklanki domowej owocowej nalewki u mnie porzeczkowa 150 ml przegotowanej wody Wierzch: 2  galaretki z owoców leśnych Dr.Oetker 20 dag mrożonych  malin i jeżyn Sposób wykonania ciasta: CIASTO:  Olej, wodę, szklankę

Wanilia i Kardamon
Oliwki z derenia - fałszywe oliwki 134

oliwki.  *z książki „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI – XVIII" pod redakcją Jarosława Dumanowskiego. **panna apteczkowa  w możniejszych domach wydawała produkty kucharzom, smażyła konfitury, przyrządzała nalewki i domowe lekarstwa, piekła pierniki i z zbierała zioła lecznicze

królestwo garów
kaczka z wiśniami, na nalewce pieczona 146

kaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto  przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki  1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie z kompotu

Miód i pieprz
Nalewka imbirowa 165

„To jedna z tych nalewek, których nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Przyda się nie tylko w leczeniu wielu dolegliwości, ale także rozgrzeje w szare jesienne

Wiem co jem
Muffiny cassis z różanym pudrem 204

smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie można sięgnąć po suszone i mrożone owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.) Przepis

SzczyptaSmaQ
W - Z, czyli Wuzetka 20360

blat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami. Jeśli chodzi o wiśnie to wyciągnęłam zamrożone wiśnie i około godziny moczyłam w nalewce wiśniowej (domowej roboty).Żelatynę dodajemy tylko wtedy jeśli nie zdołamy ciasta zjeść w ciągu jednego dnia. Ciasto z dodatkiem żelatyny możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj 157

dalej .. już za kilka dni :) Jak będę przygotowywać nalewkę    Inne przepisy na alkoholowe nalewki znajdziesz Tu     Truskawkówka ! czas start czyli pierwsza nalewka w tym sezonie ! Domowy advocat czy ajerkoniak jak zwał tak zwał jest pyszny !   Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj

Kuchnia na wzgórzu
Etykietki. Sezon Ogórkowy #3. OGÓRKI W MUSZTARDZIE. 202

poście mam do realizacji dwa tematy.Etykietki na słoiki domowym sposobem oraz kolejny przepis mojego"Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu.Na tę recepturę natknęłam się w publikacji "Przetwory i nalewki",z Biblioteczki Poradnika Domowego. Tak, z tego samego, co zawieraprzepis na ogórki miodowe. W smaku są bardzo interesujące, jednak nie ukrywam, co nieco pozmieniałam.Podam Wam przepis oryginalny, ale z adnotacjami - moimi(...)zmianami.Zapraszam więc na ogórkowo-musztardową ucztę. OGÓRKI W MUSZTARDZIE („ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek,  (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012)) na każdy słoik 300ml : (użyłam litrowych, podwoiłam ilość przypraw)  liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru  3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej (i tu duże zmiany: dałam łyżkę stołową plus łyżeczkę chrzanu

W kuchni Karmel-itki
Smorodinówka (nalewka z czarnej porzeczki) wg Aleex 199

Klasyczną smorodinówkę robi się, zalewając owoce spirytusem o mocy 70 % i zasypując cukrem. Moja jest trochę inna, przygotowałam ją na podstawie przepisu z książki Małgorzaty Caprari pt. „Nalewki, likiery i wina domowe”. Smorodinówka nie jest zwyczajną nalewką, ma dużo właściwości leczniczych: stosuje się ją w zaburzeniach trawienia, przy nieżycie górnych dróg oddechowych, podczas przeziębienia i bólu gardła. No i jest

W mojej kuchni
Nalewka z pigwy wg Aleex 133

Młody odpoczywa w swoim pokoju. Domowy spokój tak bardzo jest mi potrzebny. W takie chłodne, ciemne wieczory na skołatane nerwy i totalne zmęczenie cudownie pomaga maleńki naparsteczek aromatycznej nalewki. W mojej domowej spiżarni dojrzewają wiśniówka , malinówka i aroniówka . A w kuchni… w kuchni robi się pigwówka. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z owocami pigwy. I nieoczekiwanie dwa tygodnie temu

W mojej kuchni
Domowe Malibu 227

jakiegoś czasu staram się robić swoje nalewki, dzisiaj zrobiłam domowe malibu. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie i jest naprawdę pyszne, idealne do kawy albo na babskie pogawędki  :) a może postać w lodówce parę miesięcy chociaż jak go robię znika w mgnieniu oka.   Składniki: 500 ml wódki  200 g wiórków kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 puszka mleka

Niezły Młynek
Nalewki lecznicze 111

Otrzymałam niezwykłą książkę od sklepu www.ziołowo.pl . Lecznicze nalewki, stare receptury na domowe zdrowe alkohole. Jestem zachwycona ta książką ....nalewka czosnkowa, dereniowa, z czarnego bzu, czarnuszki, chabra, porzeczki, piołunu, babki i wiele...wiele innych....polecam i zachęcam do lektury

Apetyczna babeczka
Nalewka jeżynowa 622

Nalewki dojrzewające w domowych spiżarniach to prawdziwe przysmaki. Niegdyś przechowywano je w apteczkach, bo oprócz walorów smakowych posiadały leczniczą moc. Nalewka z jeżyn nie tylko smakuje wybornie, ma cudny głęboki rubinowy kolor, ale ma wiele właściwości leczniczych. Zawdzięcza je dużej ilości antocyjanów- przeciwutleniaczy, które wzmacniają i odtruwają serce, a witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i zwiększa ich elastyczność. Nalewka jeżynowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Banany z gorzką czekoladą i gorącymi malinami. 105

albo świeżych malin  2-3 łyżki cukru 2-3 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 2-3 łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny

Kuchnia Beaty