wykładamy na wafel i przykrywamy drugim waflem. Wierzch wafli obciążamy. Najlepsze dopiero na drugi dzień. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/wafle-domowe/ MieszamWGarnku Artykuł Wafle domowe z gotowaną masą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusłoików, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temp 125 stopni przez 20 minut. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/domowy-keczup-papryka/ BosowKuchni Artykuł Domowy keczup z papryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukaczka, 400 ml konfitury z wiśni (najlepiej domowej), 30 ml sosu sojowego Kikkoman, 50 ml wiśniówki lub 4 łyżki wiśni z nalewki, kawałek cynamonu, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można dusić w garnku z grubym dnem lub w gęsiarce
królestwo garówAjerkoniak - likier jajeczny... Żółciutki, gęsty i kremowy. Idealny do ciast i deserów. Można go jeść łyżeczką. Mocny i pyszny! Polecam! Składniki: 8 żółtek jaj; 400 g
Gospodyni Miejskaabsolutnie wyjątkowy. Na pewno zrekompensuje czas oczekiwania na gotowy trunek. Trzeba bowiem wiedzieć, że nalewka z żurawiny wymaga niemałych pokładów cierpliwości. . Jej przygotowanie samo w sobie nie zajmuje dużo czasu, jednak okres oczekiwania na pyszny efekt końcowy może zniechęcać niecierpliwych amatorów domowych trunków. Żurawinówka gotowa jest po… 6 miesiącach od chwili przygotowania. Trochę trzeba poczekać
Anioły w kuchniWinogrona powoli dojrzewają. Jeszcze trochę i będzie można zabrać się za przetwory, wina czy nalewki z tych owoców. W ubiegłym roku zrobiłam dwie nalewki, jedną z
Kuchnia domowa AniPigwa obrodziła więc coś trzeba z niej zrobić. Prezentowałam już przetwory z pigwy. Dzisiaj trochę inaczej. Własnie powstaje nalewka, ale pomysł na połączanie
W kuchennym oknie Ewykoniecznie! Do akcji zgłosiliście mnóstwo przepisów na przetwory z warzyw, owoców i grzybów. Najbardziej zaskoczyła mnie blogerka o nicku Hajduczek - przywołałaś mnóstwo starych i - mam wrażenie - zapomnianych receptur na nalewki i kiszonki. Poza tym napisałaś na swoim blogu wiele cennych rad związanych z przygotowaniem przetworów i ich pasteryzacją. Dziękuję :) Poniżej przedstawiam nasze tegoroczne przepisy. Czytelniku, potraktuj je jako bibliotekę(...)mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli ktoś lubi Likier migdałowy Amaretto to ten domowy znakomicie go zastąpi. Jest bardzo aromatyczny i smakuje wybornie, polecam do zrobienia. To jeden z pomysłów jak
Moje Małe Czarowaniemiejsca. W każdym słoiku kapustę dodatkowo ugniatamy. Zakręcamy i odstawiamy na ok. 1 tydz. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/domowa-kiszona-kapusta-sloikow/ MieszamWGarnku Artykuł Domowa kiszona kapusta do słoików pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukażdego słoika dajemy pomidory i ewentualnie ząbki czosnku/paprykę i zalewamy ciepłym tłuszczem. Zakręcamy 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/domowe-suszone-pomidory-oliwie/ MieszamWGarnku Artykuł Domowe, suszone pomidory w oliwie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprzyprawy. Szklaną miseczkę smarujemy masłem. Przekładamy ser do miseczki. Opcjonalnie ugniatamy lekko. Pozwalamy ostygnąć i stwardnieć. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/domowy-ser-zolty-czarnuszka/ BosowKuchni Artykuł Domowy ser żółty z czarnuszką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuciepłym miejscu. Po tym czasie studzimy jogurt i wkładamy go do lodówki. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/domowy-jogurt-naturalny-bez-jogurtownicy/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Domowy jogurt naturalny bez jogurtownicy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuLIKIER KAWOWY NA SPIRYTUSIE Do kawy, deserów ten domowy likier będzie wyśmienity. SKŁADNIKI: 2 puszki mleka skondensowanego niskosłodzonego (2x411g) 1 cukier waniliowy 16g 1
Kuchnia BeatyNajsmaczniejsze rzeczy na świecie to przygotowane w zaciszu domowym. Coraz częściej je przygotowujemy, cieszymy się ich pysznym smakiem,aromatem pozbawionym konserwantów. Robimy chleby, przetwory, nalewki, różnego rodzaju wędzonki i sery. Ser nabiera po uwędzeniu nabiera złocistej barwy w smaku przypominający oscypek.Jest lekko słony rozpływający się w ustach. Po wyjęciu serek jest ciepły
Kulinarne pyszności Molkizależności od wagi mięsa. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/marynowany-pieczony-schab-idealna-domowa-wedlinka-lub-miesko-obiad/ BosowKuchni Zapisz Zapisz Zapisz Artykuł Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutarce, pora i pieczarki szatkujemy. Suszymy. Suche warzywa przesypujemy do słoiczka 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/domowa-uniwersalna-przyprawa-do-zup-sosow/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuniepowtarzalnym smakiem. U mnie śliwki są numerem jeden we wrześniu. Zrobiłam dwie różne zupy, gotowałam powidła, pyszne i aromatyczne, zrobiłam nalewkę a teraz czas na suszenie a mam ochotę jeszcze na śliwki w occie. Suszone śliwki domowe bez konserwantów i ulepszaczy znakomicie nadadzą się na kompot wigilijny, do deserów czy tortów. Na śniadanie do owsianki czy granoli też będą znakomite
Moje Małe CzarowanieSezon śliwkowy w pełni. Od suszenia, przez nalewki, do powideł mam już śliwek powyżej uszu... Wśród pomysłów na wykorzystanie tych owoców są właśnie domowe powidła. Pracy przy nich sporo, bo od mieszania szybko zrobią nam się odciski, ale smak jest tego wart. śliwki węgierki odrobina wody ew. cukier (ja nie dodaję) dużo cierpliwości i najlepiej garnek z grubym dnem Śliwki
Kuchenna KontrrewolucyaCzekoladowe trufle. ten przepis również Wam polecam.Przepis na najlepsze Bajaderki piernikowe:Składniki na ok. 16 sztuk:200 g pierniczki Lebkuchen2 łyżki domowych powideł bez cukru100 g czekolady gorzkiej1 łyżka margaryny Palma w złotym opakowaniu lub masła1 łyżka nalewki pomarańczowej200 g Kuvertüre Volmilch (mleczna kuwertura)Siekane migdały, kolorowe posypki, różowy cukier, zmiksowane orzechyPrzygotowanie: Pierniczki mielimy w szatkownicy, przekładamy je do miski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię