Pierwszy raz na blogu pojawia się przepis na domowe alkohole. W tej kwestii zdecydowanie lepszy ode mnie jest Piotrek, bo to on odpowiedzialny jest za wszelkie tego typu specyfiki. Jeśli chodzi jednak o likiery i nalewki to zdecydowanie temat ten należy do mnie. Robię je dość rzadko ze względu na to, ze preferuje wino. Najczęściej takie likiery przygotowuję w okresie
Życie ze smakiemPrzełom maja i czerwca to dobry czas aby zaopatrzyć się w zielone szyszki modrzewia i wzbogacić swoją domową apteczkę o naturalny syrop. Jesienią kiedy zacznie się
Apetyczna babeczkaskładniki: 1000 ml piwa porter 500 ml spirytusu lub w wersji łagodniejszej wódka 200 g cukru opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii wykonanie: Do garnka wlewamy
Domowy Smak Jedzeniabyło się rozgrzać. Idealny do tego był lokalny trunek TATRATEA. To, jak sama nazwa wskazuje, nalewka herbaciana, ale występuje w wielu ciekawych smakach. Mój ulubiony zbójnicki, czyli zioła z malinami. Moc - 72% :) Tego dnia poznaliśmy Roberta z Rzeszowa, który jest mistrzem w wyrabianiu domowych alkoholi i dowiedzieliśmy się od niego, że Sucha Bela została zamknięta :) Innymi słowy, byliśmy jednymi
Kryzysowa Książka KucharskaOstatnia wichura mocno nadwyrężyła mojego włoskiego orzecha. Z połamanych gałęzi zabrałam zielone orzechy i przeznaczyłam je na nalewkę. Orzechowa nalewka pomaga mi w dolegliwościach żołądkowych lub
Tylko pyszniekonfiturowa galaretka z wiśni W tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo dobrze, usmażyłem z nich już powidła, nastawiłem nalewki, pora więc na kolejny żelazny punkt wiśniowego
Miód i pieprzPo raz pierwszy piłam go uuuu chyba ... kilkanaście lat temu. Była wtedy "moda" na przyrządzanie wszelakich domowych advokatów i likierów. Jednak przepis poszedł w zapomnienie
Walijskie PichcenieKonfiturowa galaretka z wiśni w tym roku wiśnie obrodziły
Miód i pieprzDzisiaj zapraszam na małe co nieco - czekoladki własnej produkcji. Postanowiłam wykorzystać owoce, które zostały mi od przygotowania nalewek: malinowej, wiśniowej i truskawkowej. Dziś w wersji z
Humanistka w kuchnisłodkościami;) Dziś imieninowe ciacho mojego Taty według mojego przepisu. Jest kawoszem, więc musiałam przygotować coś pod kawową nutę;) Kopiko wiśniowe to miodowe ciacho, które pod wpływem nasączenia wiśniową nalewką rozpuszcza się w ustach… Całość przełożona kremem na bazie kawy rozpuszczalnej wykończona słodziutkimi wisienkami w cukrze. Bardzo tortowe, słodkie, najlepsze na drugi dzień. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu;) Składniki(...)części, a z każdej z nich odejmujemy po 2 łyżki ( na ostatnią warstwę, pod wiśnie). Nasączenie: 100 ml mocnej wiśniówki +50 ml wody( przegotowanej ) Dodatki : słoik wiśni w cukrze domowej roboty lub z likieru 6 pokruszonych herbatników kakaowych WYKONANIE blat miodowy+ 1/3 nasączenia ½ kremu kawowego blat miodowy+ 1/3 nasączenia ½ kremu kawowego blat miodowy+ nasączenie
Domowe ciastaskładniki: 60 g kawy ziarnistej 200 g cukru 100 ml spirytusu 100 ml wódki 600 ml wody gorącej wykonanie: Cukier zalewamy gorącą wodą, mieszamy do
Domowy Smak JedzeniaWidzę, że pilnie przeszukujecie blog jeśli chodzi o przetwory. Dorzucam więc kolejny. Oto fajna receptura na sałatkę ze słoika na zimę. Przepis znalazła moja mama w
Kuchnia domowa Anizaciekawiła, gdyż w obecnych czasach coraz częściej sięgamy po naturalne specyfiki i zaczynamy od nowa odkrywać moce natury. Moja wiedza na temat ziół, ich zastosowania do innych celów jak nalewki czy też syropy i soki bardzo się poszerzyła. Z ogromną przyjemnością zgłębiałam tajniki maceracji ziół, staropolskich gąszczy czy też porad i przepisów na kosmetyki. Okazuje się, że większość ziół znajduje(...)malin. Mój ocet nabrał pięknego różówego koloru. Takich porad i wskazówek bardzo przydatnych i praktycznych znajdziecie w tej książce mnóstwo. Zachęcona udanymi eksperymentami z daniami mącznymi i octem przygotowałam domową musztardę gruszkową . Wzbogaciłam ją również, pod wpływem wskazówek autorki o porzeczki która dodały jej pięknego koloru i podkreśliły smak. Muszę się przyznać, że zaznaczyłam w książce mnóstwo zakładek przy przepisach
Pieguskowa Kuchniasłoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju
Kulinarne przygody GatityWinogrona nadają się nie tylko na zdrowe soki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni. Składniki: 1 kg ciemnych winogron 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ½ łyżeczki ziaren
Wanilia i Kardamonciasto. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub robimy z przepisu na budyń domowy. Wykładamy budyń na ostygnięte ciasto. Na ostudzonym budyniu układamy owoce. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/tarta-truskawkami-budyniem/ BosowKuchni Artykuł Tarta z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku