domowe nalewki - 1000 przepisów (strona:31/67)

likier truskawkowo różany [+18] 188

składniki: 60 g świeżych płatków róży 800 g truskawek, bez szypułek sok z 1 cytryny 500 g cukru 500 ml spirytusu wykonanie: Truskawki myjemy, płatki róż

Domowy Smak Jedzenia
Domowy wyrób - wódki, nalewki, miody, krupniki - recenzja książki 143

Domowy wyrób - wódki, nalewki, miody, krupniki" to książka z serii Dobra kuchnia, którą możecie nabyć na stronie www.troy-dystrybucja.pl .  W książce zaprezentowane zostały receptury, które przekazywane są często z pokolenie na pokolenie. Możecie w niej znaleźć same wypróbowane sposoby na wyśmienite miody pitne - typowe polskie trunki, babcine nalewki, wódki, czy bimbry. Opisany jest w niej każdy etap produkcji - dobór odpowiednich(...)składników, przyrządzenie oraz przechowywanie - tak, aby samodzielne przygotowanie trunków cieszyło nie tylko oczy, ale i również podniebienie.   Wszakże dobrze przygotowany domowy alkohol to przede wszystkim wspaniały smak, aromat i kolor. W końcu częstowanie rodziny i znajomych alkoholem własnej roboty jest bezcenne. Prawda? Oczywiście, że ich wytwarzanie jest próbą cierpliwości i wymaga zaangażowania, ale efekty są tego warte

Di gotuje
Ciasto truskawkowe bez pieczenia (z kremem grysikowym). 215

kilogramami truskawek. Nie to, żebym narzekała, bo strasznie je lubię, ale czasem kilka godzin więcej na tarczy zegara w ciągu dnia byłoby mile widziane :-). Zrobiłam ciasto, zrobiłam dżem domowej roboty i nalewkę truskawkową (za kilka dni będą na blogu!), trochę też zamroziłam. Ale to właśnie ciasto skradło moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejności. Pyszne! Lubicie kasze mannę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Nalewka truskawkowa – rosolio di fragole 374

bardzo mnie on ciekawi. Przepis zaczerpnięty od niezawodnego Krakowskiego Makaroniarza , które poznałam dzięki Kukbukowi. To nieprawda, że nalewki kojarzą się z damskimi popitkami. Mój mąż ceni nalewki, szczególnie te domowe. Wiemy co w nich pijemy, tak naprawdę również sami decydujemy o ich smaku i mocy. Jedni lubią mocniejsze, ja preferuję słabsze. Dodając przyprawy takie jak laski cynamonu czy wanilii, każdorazowy

Mieszam w Garnku
Nalewka wiśniowa 148

własnej roboty nalewka wiśniowa, wg mnie to najlepszy domowy trunek. Niech nikogo nie przeraża wieloetapowy, czasochłonny proces przygotowania, bo jak to zwykle przy nalewkach bywa - trzeba się wykazać cierpliwością, by nalewka była idealna na chłodne wieczory i dostarczyła podniebieniu maksimum przyjemności :)    Składniki: I etap:  1,5 kg wiśni 1 l spirytusu + 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej

Domowa Cookierenka Agi
Nalewka z porzeczki 131

Najlepsze domowe trunki. Składniki na kilogram owoców: 1 kg czerwonych porzeczek 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu 0,5 l wody Do dużej butelki lub słoika wrzucamy oczyszczone owoce i zasypujemy cukrem. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni. Codziennie mieszamy owoce z cukrem aż puszczą sok. Zazwyczaj po tygodniu dodaję spirytus i wodę (przegotowana ale ostudzona). Mieszamy(...)zakrywamy. Odstawiamy na miesiąc a po tym czasie przelewamy nalewke ( bez owoców najlepiej przez siteczko) do czystej butelki. Na kilka miesięcy nalewka trafia do spiżarni

prawdziwe jedzenie
Keks 74

starta z 1 cytryny 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam nalewki z pigwy domowej roboty ) cukier puder do posypania   Wykonanie : Piekarnik nagrzać do do temperatury 160 stopni (ja piekę w termoobiegu więc odejmuję około 30 stopni). Formę wysmarować masłem i wyłożyć(...)cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier (u mnie nalewkę), wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem

cucinare
Keks 109

starta z 1 cytryny 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam nalewki z pigwy domowej roboty ) cukier puder do posypania   Wykonanie : Piekarnik nagrzać do do temperatury 160 stopni (ja piekę w termoobiegu więc odejmuję około 30 stopni). Formę wysmarować masłem i wyłożyć(...)cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier (u mnie nalewkę), wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem

cucinare
Świerkówka, nalewka z młodych pędów świerka, syrop świerkowy 307

godzin i ubierzcie wygodne buty, napotkane drzewka traktujcie z szacunkiem i z każdego weźcie po kilka pędów i wędrujcie dalej. Pamiętajcie, że nasze Babcie leczyły się za pomocą domowych syropów i nalewek dożywając sędziwego wieku, tak więc póki te przepisy krążą to warto do nich wracać i przekazywać młodym pokoleniom. Pędy świerka są małe i bardzo wolno ich przybywa przy

Apetyczna babeczka
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 156

sceną, gdzie od czwartku do niedzieli gościli szefowie kuchni, znane osobowości kulinarne, a wieczorami grano i śpiewano na żywo. Na stoiskach każdy mógł znaleźć coś dla siebie... ... domowe wina i nalewki (rewelacyjne :) ... sery zagrodowe ... ulubiony ser koryciński :) ...świeże zioła Była także specjalność z polskich gór - redykołka, czyli serek z niepasteryzowanego mleka owczego Polskiej Owcy Górskiej. Cały cykl produkcyjny odbywa się(...)porą udaliśmy się jeszcze na małe spotkanie pod hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia, które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym smakiem i aromatem. A najpiękniejsze w tym wszystkim było to, iż każda

Sajkofanka smaku
Śliwki 116

pracę układu nerwowego, natomiast potas bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Śliwki hamują przyswajanie cholesterolu, dzięki czemu działają przeciwmiażdżycowo. Warto zaopatrzyć się (zwłaszcza na okres jesienno – zimowy) w domowe powidła lub nalewki ze śliwek W zależności od odmiany sezon na śliwki trwa w miesiącach wrzesień – październik ale można cieszyć się nimi również późną jesienią Jak możecie wykorzystać śliwki

I LOVE LIFE
Likier kawowy 176

Domowy likier kawowy idealnie pasuje do domowego, pysznego ciasta. W likierze jest nie tylko kawa ale i laska wanilii która jeszcze bardziej podkręca smak kawy. Zrobić

Moje Małe Czarowanie
Gorzka Żołądkowa z figą - testowanie ze Streetcom 130

Otrzymaliśmy do testowania i częstowania pakiet wódki Gorzkiej Żołądkowej z figą. W oryginalnym wydaniu to słodka, lekka wódka. W wydaniu z figą bardziej przypomina domową ziołową, słodką nalewkę. Smak jest niebanalny a sam napitek świetnie "wchodzi". Bez dwóch zdań ta wódka zostanie z nami na dłużej. Ciekawostką jest bardzo dobre połączenie tego alkoholu z pomarańczą. Proponowany sposób podania polega

Państwo Wojtczuk gotują
LAWENDOWY DOM 173

apteczce. Kwiaty lawendy zawierają wiele cennych substancji, garbników i olejek eteryczny . Lawenda uspokaja, wspomaga układ trawienny   oraz łagodzi ból. Olejek lawendowy wspomaga leczenie infekcji. Warto zatem przygotować domowe napary, oleje, nalewki by drogocenne składniki lawendy wspomagały nas na co dzień.  Zerknijcie do czego ja ją wykorzystuję. MOJE SPOSOBY NA WYKORZYSTANIE LAWENDY 1. WORECZEK ZAPACHOWY / ODSTRASZACZ MOLI Lawenda najczęściej

WYSPA SZCZĘSLIWA

Proponowane wyszukiwania