ciemnych wiśni sokowych 1 litr spirytusu 0,5 litra ciemnego rumu 0,5 litra wody 500 g cukru lub 400 g miodu 1 laska wanilii Uwaga: w domowych warunkach nalewki z dodatkiem miodu jest znacznie trudniej przefiltrować, niż te z dodatkiem cukru i zazwyczaj pomimo kilkukrotnego filtrowania na dnie pozostaje osad. Jak zrobić wiśniak na rumie Dojrzałe, nieuszkodzone wiśnie przepłukać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataW lipcu nastawiłam swoją pierwszą wiśniówkę. Teraz ją zlałam, wyszła bardzo fajna, choć jeszcze musi stać 3 miesiące, aż w pełni nabierze mocy :) Składniki:1 kg
Kuchnia domowa AniLikier z ciemnych winogron jest niezwykle aromatyczny, słodki, wyborny a przede wszystkim znakomicie rozgrzewa. Idealny na długie, zimne jesienne i zimowe wieczory. Przepis na likierek pochodzi
Szalona Kuchnia EwelinyNiezwykle aromatyczna nalewka z czarnej porzeczki z dodatkiem wanilii znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych: korzystnie wpływa na zaburzenia trawienia, pomaga w nieżycie górnych dróg oddechowych
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo dobry, pachnący świeżymi owocami alkoholowy trunek z dojrzewających w słońcu słodkich truskawek. Idealna na spotkanie z przyjaciółkami i babskie pogaduchy. Składniki: 2kg truskawek 500g cukru
Szalona Kuchnia EwelinyNalewka własnej roboty na bazie spirytusu i orzeźwiających cytryn to świetny w smaku i mocno rozgrzewający trunek na zimne wieczory. Najlepsza dla zdrowia jest nalewka cytrynowa
Szalona Kuchnia EwelinyLikier Kawowo-krówkowy Postanowiłam, że trochę poeksperymentuję również w strefie alkoholowej. Warto czasem poczęstować gości domowej roboty nalewkami, są przepyszne i wzbudzają podziw wśród innych, a są bardzo proste w przygotowaniu. Mogą też stanowić ciekawą alternatywę jako podarunek. Składniki: 1 puszka masy kajmakowej 1 szklanka wódki czystej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 ml mleka Przygotowanie: Kawę rozpuścić w gorącym mleku
My sweet a lifeNalewka z ciemnych winogron kusiła mnie już od dawna. To miał być koniec nalewek na ten rok, ale nie mogłam się oprzeć, żeby nie opublikować tego
Pieguskowa Kuchniacytryny ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody ½ litra śmietany 30% 25 dag sera mascarpone 5 listków żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej Poncz: 3/4 szklanki domowej owocowej nalewki u mnie porzeczkowa 150 ml przegotowanej wody Wierzch: 2 galaretki z owoców leśnych Dr.Oetker 20 dag mrożonych malin i jeżyn Sposób wykonania ciasta: CIASTO: Olej, wodę, szklankę
Wanilia i Kardamonoliwki. *z książki „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI – XVIII" pod redakcją Jarosława Dumanowskiego. **panna apteczkowa w możniejszych domach wydawała produkty kucharzom, smażyła konfitury, przyrządzała nalewki i domowe lekarstwa, piekła pierniki i z zbierała zioła lecznicze
królestwo garówkaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki 1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie z kompotu
Miód i pieprz„To jedna z tych nalewek, których nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Przyda się nie tylko w leczeniu wielu dolegliwości, ale także rozgrzeje w szare jesienne
Wiem co jemsmakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie można sięgnąć po suszone i mrożone owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.) Przepis
SzczyptaSmaQblat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami. Jeśli chodzi o wiśnie to wyciągnęłam zamrożone wiśnie i około godziny moczyłam w nalewce wiśniowej (domowej roboty).Żelatynę dodajemy tylko wtedy jeśli nie zdołamy ciasta zjeść w ciągu jednego dnia. Ciasto z dodatkiem żelatyny możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje