Biała herbata brzoskwinia naktarynka to jedna z moich ulubionych ze sklepu Skworcu. Na ciepło jest pyszna, na zimno mocno orzeźwia. Ja pijam herbaty bez cukru. Na zimno bez cukru jest lekko gorzkawa w smaku, ale spokojnie, można ją dosłodzić. Czym? Cukrem białym zwykłym lub wybrać zdrowszy z tego samego sklepu, z którego miałam już do czynienia z palmowym, kokosowym
Blondynka GotujePIZZA Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM I PRZEPYSZNYM SOSEM POMIDOROWYM! WIWAT ITALIA! ;-) Co nam będzie potrzebne: SOS: - koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - świeża bazylia CIASTO: - 1/5 opakowania świeżych drożdży - 70 ml letniej wody - 1,5 łyżki oliwy z oliwek - sól - 120-130g mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g NA PIZZE: - łosoś(...)wędzony na zimno - czarne oliwki - bazylia WYKONANIE: - z podanych składników zagnieć ciasto - odstaw na 15 minut aby podrosło - rozwałkuj na okrągły blat (zdjęcie poniżej) W blenderze zmiksuj koncentrat, czosnek, oliwę, sól i bazylię. Blat ciasta posmaruj sosem. Najłatwiej będzie jak zrobisz to ruchami okrężnymi. Na wierzch ułóż łososia i oliwki, jak na zdjęciu poniżej. Wszystko wstawiamy do nagrzanego pieca. Temp
SMYKWKUCHNIZnowu wykorzystałam foremkę Lilianę o której pisałam Wam tutaj i przygotowałam pyszny deserek na zimno, tym razem z jagodami. Wystarczą dwie galaretki, śmietanka i trochę jagód i już mamy pyszny deserek na zimno:) Foremka jest świetna, nic nie przywiera a deserek sam wyskakuje z foremki. składniki: 300 ml śmietanki 30% 300 g jagód 1 galaretka niebieska (użyłam Winiary
Monia miesza i gotujetrochę inną niż tradycyjna zupę pomidorową. U nas zagościła ostatnio przepyszna zupa- krem ze świeżych pomidorów, z dodatkiem gorgonzolli i nutą kokosa- idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Obydwie wersje równie smaczne, co kto woli. Zupa jest bardzo delikatna i meeega smaczna. Warto przygotować od razu większą ilość, by wystarczyła na dwa dni, w moim odczuciu na drugi(...)zagęści. Można także zagęścić zupę skrobią kukurydzianą, dla nas jej gęstość była wystarczająca. Podawać z kawałkami pokrojonej gorgonzolli, które fajnie się rozpuszczają w gorącej zupie. Bardzo dobra również na zimno, jako lekki chłodnik pomidorowy. Można posypać pociętymi drobno listkami świeżej bazylii. Można także podawać z grzankami polanymi oliwą z oliwek, wówczas mamy lekkie danie obiadowe lub letnią kolację. Smacznego
Smaczne ZdroweMiętce niektóre listki robią się fioletowe ale z drugiej strony wypuszcza nowe pędy, więc za bardzo się nie martwię. 17/04/2013 27/04/2013 12/05/2013 Bazylka też daje radę. Nie wiem czy zimna sobota i niedziela nie wpłynęły na nią źle (dolne listki pożółkły) ale z drugiej strony nie jest aż tak zimno. Tak jak obiecałam ostatnio dostała nową doniczkę i widać
Brzuszki ŁakomczuszkiBardzo proste, pyszne i orzeźwiające ciacho na zimno. Bez pieczenia więc zawsze sie udaje. Deser w sam raz na upalne dni. składniki: 5-6 średnich bananów 100 g margaryny lub masła 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka o dowolnym smaku 2 łyżki cukru wanilowego 1 żółtko biszkopty do wyłożenia formy woda do przygotowania galaretek - 1l Przygotować galaretki. W jednym garnuszku rozpuścić(...)tortownicy i odstawić do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe pokrojone banany i zalać galaretką. Odstawić do stężenia. Polecam też: Ciasto-pianka z owocami Torcik brzoskwiniowy na zimno
Monia miesza i gotujestronie kobiece inspiracje. Zrobienie krokietów jest bardzo proste. Ale powiem Wam, że w smaku są pyszne. Tymi krokietami na pewno zaskoczycie domowników. Możemy podać je na ciepło lub na zimno. Nam bardzo smakowały i na pewno jeszcze u nas zagoszczą. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków żółtego sera 10 plasterków szynki 2 jajka bułka tarta do panierowania olej(...)szynki i zwinąć ruloniki. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z wszystkich stron na średnim ogniu. Podawać z ketchupem, sosem czosnkowym na ciepło lub na zimno
Ala piecze i gotujepachnącej kawy z ekspresu. Jednak w tym roku lato plata nam figle z pogodą, ale mam nadzieję że nadejdą jeszcze ciepłe letnie dni. W ten weekend zrobiłam sernik na zimno z malinami. Użyłam sera z wiaderka kanapkowo - sernikowy "Mój Ulubiony" firmy Wieluń. Ser jest trzykrotnie mielony ma gładką, kremową konsystencję więc na sernik na zimno nadał się idealnie. Możecie
Ala piecze i gotujeChociaż w Anglii pogodę mamy naprawdę dobrą i nie można narzekać, to w dalszym ciągu jest przeszywająco zimno. Najlepsze na zimno są cięższe i bardzo gorące zupy. Kasza gryczana ma właściwości rozgrzewające, więc to dodatkowy plus mojej pieczarkowej :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandryKocham wędzonego łososia, w ogóle kocham łososia pod każdą postacią. Dziś przyszła kolej na pastę kanapkową z łososiem wędzonym na zimno. Wspaniała na drugie śniadanie i na kanapki do pracy dla mężusia :) Pasta z łososia z jajkiem. Składniki: 100 g łososia wędzonego na zimno; 1 jajko na twardo; 1/2 cebuli; 1 łyżka posiekanego koperku; 1 łyżeczka majonezu; pieprz Łososia
Miksturownikwystarczyło, bo Twoje przepisy i sposób serwowania dań urzekają:) bronislawa70 2012/03/10 12:16:21 Re: Roladkę spałaszowaliśmy tak szybko,że nie zdążyła wystygnąć.:))Zatem nie wiem jak smakuje na zimno,a co do krojenia to na gorąco z łatwością można było ją pokroić na porcje i się nie rozsypywała.:)Myślę,że na zimno tym bardziej powinna się dobrze kroić.:) Dziękuję
Zdrowa Kuchnia Sowyotrzymałąm dwa oleje - lniany oraz rzepakowy. O FIRMIE: ZIELONY NURT jest nową, prężnie rozwijającą się firmą w sektorze zdrowej żywności. Zajmujemy się w głównej mierze tłoczeniem oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich, zawierających Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) omega 3 oraz omega 6 i 9. Nasze oleje należą do kategorii Olejów Dziewiczych ,,Extra Virgin Oils(...)pestki, nasiona i zioła roślin leczniczych. Naszym atutem jest pasja z jaką wykonujemy swoją pracę oraz specjalistyczna wiedza nabyta w trakcie wieloletniej praktyki związanej z produkcją Olejów Tłoczonych na Zimno. Oleje oferowane prze Zielony Nurt są: - wysokolinolenowe - zimnotłoczone - nierafinowane - bez dodatków - świeże Zielony Nurt to rodzinna firma z gł,ębokimi tradycjami w rolnictwie. Tłocznia olejów Zielony Nurt znajduje się
kolorowotorcikowolody nigdy nie jest za zimno... Wszak pogoda nas nie rozpieszcza. Dziś u mnie zasypało śniegiem, wiatr wieje - zimno !!! Z a pewne każdy ma juz dosć tej pogody i marzy o słoneczku. Ech... tęsk nimy za latem - prawda? A lato to lody :) Ja lody jem okrągły rok, nie tylko gdy jest ciepło. Czasem le ż ę przed
kolorowotorcikowosałatki z użyciem oleju słonecznikowego. zawartość paczki O firmie: ZIELONY NURT jest nową, prężnie rozwijającą się firmą w sektorze zdrowej żywności. Zajmujemy się w głównej mierze tłoczeniem oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich, zawierających Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) omega 3 oraz omega 6 i 9. Nasze oleje należą do kategorii Olejów Dziewiczych ,,Extra Virgin Oils(...)pestki, nasiona i zioła roślin leczniczych. Naszym atutem jest pasja z jaką wykonujemy swoją pracę oraz specjalistyczna wiedza nabyta w trakcie wieloletniej praktyki związanej z produkcją Olejów Tłoczonych na Zimno. /źródło: http://zielonynurt.pl Więcej o firmie, jej działalności i rodzajach produkowanych olejów dowiecie się ze strony internetowej Zielonego Nurtu. PS. Olej
Pasja Smakucelu do miski z masłem dodaję bardzo zimną wodę (może być z rozpuszczonymi kostkami lodu, czym zimniejsza tym lepiej, ja spuszczam z kranu tak długo aż poleci bardzo mocno zimna). Obduszając łyżką naszą bryłkę masła wymywamy resztki maślanki. Wodę odlewamy i czynność powtarzamy z 2-3 razy aż woda będzie przeźroczysta. Po odlaniu z miski z masłem wody obduszamy(...)śmietanka nam się ukwasi, a jeszcze nie chcemy robić masła, wówczas słoiki zakręcamy dokładnie i przechowujemy do kilku dni w lodówce. Wyjmujemy z lodówki 2-3 godzinki przed ubijaniem. Zimna śmietanka też się ubije ale trwa to bardzo długo. Czym cieplejsza tym szybciej się ubija. Ja najbardziej lubię przygotowywać ze śmietanki wyjętej 2-3h wcześniej z lodówki, jest dość
Smaczne Zdrowe