cudownie kremowa. Dodatek cukru muscovado nadał jej karmelowego koloru i smaku, poza tym wyczuwałam w niej lekki posmak jakby orzechów... Pyszna! Dwie porcje zjedliśmy na ciepło, dwie na zimno - obie wersje są fantastyczne, choć ja jednak troszkę bardziej lubię na ciepło... I muszę przyznać, że dawno nie miałam takiej frajdy, totalnie bowiem zaskoczyłam C. Wyobrażacie sobie, że dorosły facet pierwszy(...)umieścić w garnku, zagotować. Do gotującego się płynu powoli wsypywać kaszkę, cały czas mieszając. Gotować kilka minut, aż do zgęstnienia. Zdjąć ognia, przełożyć do kokilek. Podawać na ciepło lub zimno, z łyżeczką dżemu truskawkowego. Smacznego! Dzisiaj tylko tak szybciutko - spać mi się chce... I ciągle jestem zła o zmianę planu, którą zafundowała mi szefowa, a która oznacza, że o wspólnym
Pożeraczka, czyli raz adobrzedoprawić.Przed podaniem dodatkowe gruszki przeciąć na pół, podsmażyć na patelni grillowej, aż pojawią się brązowe paseczki. Zupę podawać z połową zgrillowanej gruszki i kawałkiem rozmarynu.Smacznego!Zrobiło się zimno. Naprawdę bardzo, bardzo zimno. W weekend wyciągnęłam mój czerwony, cieplutki płaszcz. Na przekór szarościom - jego żywy kolor sprawia, że łatwiej mi wyjść z domu, gdy ciemno i ponuro, gdy pada
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyglądał tak zupełnie nieświątecznie, mam dzisiaj dla Was sernik. A raczej urocze mini serniczki, które kusiły mnie już od dawna.W zeszłym roku przygotowałam bajeczny sernik z żurawiną na zimno, w tym roku przyszła kolej na pieczony. W Cheesecakes baked and chilled The Australian women's weekly znalazłam pomysł idealny - połączenie świeżej żurawiny i białej czekolady to po prostu ideał. Słodko(...)wrażenie na najbardziej wymagających gościach. Czerwone korale żurawiny oblane paseczkami białej czekolady prezentują się zachwycająco. I nawet C. pochłaniał je z przyjemnością, a przecież jest zdeklarowanym wielbicielem serników na zimno. Polecam Wam bardzo te maleństwa - połączenie to bowiem wyjątkowo świąteczne. W dodatku przygotowanie ich to bułka z masłem - nawet się nie obejrzycie, a już będą w piekarniku. A przed Świętami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą...Kruchy, złocisty i chrupiący spód.Grillowane, czerwone papryki, bakłażan i cebula.Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem.Pycha!Składniki
Gospodyni Miejskakotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju.Kotelty podawać na ciepło do obiadu (u mnie z surówką z buraków z jogurtem i zapiekanymi ziemniakami), na zimno na kanapki lub jako przekąskę na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Masa na kotlety nie może być rzadka. Jeśli taka jest, należy ją zagęścić sporą ilością bułki tartej. W przeciwnym razie
Gospodyni Miejskarobić na małym ogniu, stale mieszając, aby go nie przypalić.Do potrawy można dodać także kukurydzę konserwową i/lub przyprawić czarnym pieprzem.Potrawę najlepiej serwować na ciepło, choć na zimno też jest pyszna.Marchewka z groszkiem idealnie nadaje się do mięs, jaj sadzonych, kasz, frytek, ziemniaków czy innych potraw - u mnie z kotlecikami z kalafiora.Woda nie musi przykrywać marchewki, ma jej być
Gospodyni MiejskaPozostawić na stolnicy do podsuszenia. Tak przygotowane kluski gotować we wrzącej (tj. bulgotającej), lekko osolonej wodzie. Ugotowane kluski wymieszać z masą makowo-bakaliową. Spożywać na ciepło lub na zimno (u mnie były na zimno). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Zamiast przygotowywać masę makowo-bakaliową można użyć około 300 g gotowej masy makowej. Można także użyć gotowego (tj. ugotowanego i zmielonego) maku
Gospodyni Miejskaminut.Wyjąć z piekarnika, odczekać około 10 minut i kroić roladę w plastry.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Roladę można jeść na ciepło (np. z sosem), jak i na zimno (np. do kanapek).Do farszu można dodać około 50 g startego, żółtego sera.Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny. Ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie
Gospodyni MiejskaKurczak pieczony w glazurze...Rumiany, soczysty kurczak, pieczony wraz z warzywami.Zamarynowany w mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego.Oblany słodko-pikantną glazurą.Pyszny na ciepło i na zimno do kanapek.Polecam! Składniki:1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg;3 duże ząbki czosnku;1 płaska łyżeczka soli;Pieprz.Warzywa:2 średnie marchewki;1 średnia cebula;Biała część pora(...)skóra się zarumieniła.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg.Kurczak doskonale smakuje na ciepło, z ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek.Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem.Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka.Ostrą paprykę w glazurze można zastąpić słodką, a ciemny sos sojowy - jasnym.Źródło
Gospodyni MiejskaDrożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu...Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego.Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych.Oprószone aromatycznym kminkiem.Polecam!Składniki:Ciasto:6 szklanek mąki pszennej;6 łyżek oleju;3/4 szklanki letniego mleka;3/4 szklanki letniej wody;100 g świeżych drożdży;1 czubata łyżeczka soli.Farsz:1,5 kg kiszonej kapusty
Gospodyni Miejskasmakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach. Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 fenkuł, 100 g sera feta, 1 saszetka oleju Kujawski z pomidorem, bazylią i czosnkiem(...)jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać. Cząstki kopru napełnić sałatką, przybrać pomidorkami i natką kopru. Podawać na ciepło lub zimno
SzczyptaSmaQprzekąsek. Ja przygotuje mumie znikają bardzo szybko z talerzy z krwistym sosem. Debiut już był Gabrysia pochłonęła ja w mik:) Robi się je w miarę szybko są pyszne na zimno jak i na ciepło. Resztę historii pewnej mumi opowiem w przepisie.SKŁADNIKI :mielone użyłam wieprzowego 0,5 kg sól, pieprz do smaku jeśli lubimy możemy użyć naszych ulubionych
Basia w kuchnibarbecue jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypiekanych przekąsek. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W efekcie końcowym uzyskujemy słodko-słono-ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Sos można przyrządzić ze składników, które zwykle mamy w domu.7 łyżek cukru4 ząbki czosnku2 łyżeczki ostrej papryki w proszku2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka gałki muszkatołowej100ml sosu sojowegoodrobina pieprzu2 łyżeczki(...)pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. 4. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia jeśli chcemy sos na zimno. Jeśli sos ma być na ciepło podgrzewamy jeszcze do momentu aż zacznie bulgotać
Szefowa kuchnicierpki, nie jest gorzki, po prostu przyjemny i co najdziwniejsze przyciąga do tego stopnia, że filiżankę opróżniłam do ostatniej kropli. Napój jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. W najbliższym czasie zamierzam coś dorzucić do tej "herbatki". Co to jest to "coś"? Jeszcze nie wiem, może cytryna, a może coś innego? Na bieżąco będę informować na fan page(...)minut. NA SPOKOJNIE: 2-3 gałązki zalewamy wodą i gotujemy 2-3 minuty, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Tak jak wspomniałam wcześniej pijemy na ciepło lub na zimno. Ja będę ją pić nadal, bo dla mnie jest smaczna. Chciałabym poznać odpowiedź na to czy Górska Herbatka działa na moich rodaków płci przeciwnej jak ponoć działa na Bułgarów
Blondynka GotujebananaJej, ale to było słodkie.*.*Chyba jak na razie muszę pożegnać się z bieganiem, a w zamian wyciągnąć zimową kurtkę z szafy. Zima?Nie wiem, ale wiem, że jest zimno...za zimno. Ps. Zapomniałam się was spytać, jak podobają się wam zmiany na blogu
More food, love and dreams