Miał być sernik pieczony ale zabrakło mi jajek. Wymyśliłam więc sobie sernik na zimno, z tego co akurat miałam pod ręką. Ciekawa byłam, co z tego wyniknie i okazało się, że wyszedł... po prostu fantastyczny! Chyba najlepszy sernik na zimno jaki jadłam! Czasem z takich improwizacji powstają najlepsze pomysły :) SKŁADNIKI: (tortownica 21 cm) Spód: 1 op czekoladowych Hitów
Kto ugości moich gości?wrażenie jakby był marzec. Pogoda w kratkę, z przewagą zimna i deszczu. Dziś słonecznie ale zimno, w weekend posadziłam truskawki, szczypiorek, pietruszkę, lubczyk, kolendrę, wysiałam białą i czerwona rzodkiewkę, groszek. Potem popadało.. i.. przed chwilką stwierdziłam, że ślimaki bardzo lubią pietruszkę i kolendrę... nie ma po nich śladu... wszystko zjedzone, zostały puste łodyżki... musiały być smaczne... no cóż
Kuchnia z widokiem na ogródśmietaną z dodatkiem soli i pieprzu. Wylać to na warzywa. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Tartę piec w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno zamiast tradycyjnej kanapki. Ciasto jest bardzo kruche i kroi się bez problemu. Tarta jest tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno. Pomysł na tę tartę to połączenie inspiracji
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny, leciutki i puszysty sernik na zimno z truskawkami z masą z pianek marshmallow. Świetny przepis na sernik bez pieczenia :) SKŁADNIKI Spód ciasta: 300g herbatników 100g masła Masa: 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 30% 70g białych pianek marshmallows 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku Galaretka: 200-250g truskawek 1 op. galaretki
Moje Kuchenne Rewelacjenajmniej tak mi się wydaje. W pierwszym dniu owszem, czułam się słaba i bardzo, bardzo senna, ale to ewidentnie z głodu i braku węgli w "piecu" :) Było mi zimno, nie umiałam się rozgrzać, chociaż dzień wcale nie był chłodny, nie miałam siły do robienia czegokolwiek i ostatecznie poszłam spać krótko po godz. 20, chociaż normalnie siedzę do minimum północy(...)lajtowo, nie stresowałam się niczym, nie goniłam tak bardzo, żeby robić 5 rzeczy na raz. AUTOREKLAMA :) Oczywiście, żeby nie było tak różowo, o minusach też muszę powiedzieć. Po pierwsze zimno, takie wewnętrzne, niezależne od temperatury otoczenia; czułam cały czas, że brakuje mi tych rozgrzewających ciało węglowodanów, chodziłam ubrana w 2 warstwy ubrania, gdzie normalnie zakładam tylko koszulki na ramiączkach
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEokolo 400-500 g maki pszennej + maka do podsypania -ciepla woda -1 jajko -1 lyzka oleju -szczypta soli Farsz: Kapuste kiszona odciskamy (jezeli jest bardzo kwasna, pluczemy pod zimna woda), siekamy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimna woda tak aby przykrylo kapuste, dodajemy okolo 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2-3 liscie laurowe i gotujemy do miekkosci pod przykryciem
PychaDaniasię pasta daktylowa, która nie tylko nadaje ciastu cudownej słodkości, ale też sprawia, że ma intensywny, karmelowy posmak. Brownie najczęściej przyjmuje formę płaskiego ciasta podawanego na ciepło lub zimno. W tym przypadku zalecałabym poskromienie łakomstwa (tak, nie jest to proste, ale wiem, co mówię) i odczekanie, aż ciasto całkowicie przestygnie. Po pierwsze, pokrojone zbyt wcześnie może się rozpadać(...)drugie, na zimno smakuje zdecydowanie lepiej – głęboki czekoladowy smak staje się jeszcze bardziej intensywny i odurzający. Opłaca się upiec brownie. Bonus jest podwójny -zawsze się udaje, a Twoi goście wszystko pięknie zjedzą – ukołysani czekoladowym smakiem pozostaną Ci dozgonnie wdzięczni. Składniki: odrobina oleju do posmarowania formy 3 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70 %) 3 łyżki wegańskiej margaryny
Roślinna - blog wegańskimówi mądre przysłowie - co się odwlecze to nie uciecze, a tymczasem stwierdziłam, że najlepiej zawiesić swą działalność na słodkim akcencie. W związku z tym przedstawiam przepis na sernik na zimno, który kilka dni temu przygotowałam z jogurtu owocowego Składniki (na 2,5 litrowe naczynie żaroodporne): 460 ml jogurtu owocowego (ja użyłam brzoskwiniowo - waniliowego) 1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego(...)się go uchwycić w stanie nienaruszonym. No cóż, myślę, że dla smakoszy ten widok nie wymaga komentarza. Dla mojego Męża na pewno. Nie ma większego amatora sernika na zimno niż on. Ja tymczasem łapię drzemkę, a od rana rzucam się w wir przygotowań, pakowania i wyjazdowej gorączki. A potem już tylko złapać wiatr w żagle, wsłuchać się w szum
Kuchnia po mojemuSernik na zimno. Kultowy deser w moim domu. A to za sprawą mojej Teściowej. To Ona nauczyła mnie robić to ciasto bez pieczenia - oczywiście bym mogła zadowolić podniebienie Męża przyzwyczajone do domowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika(...)którym szykujemy sernik wykładamy biszkoptami. Wylewamy na nie gęstniejącą masę i wstawiamy do lodówki. W tym czasie wystudzamy galaretkę wiśniową przygotowaną wedle instrukcji na opakowaniu. Kiedy jest już zimna wylewamy na sernik. Jeśli dekorujemy owocami należy najpierw zaleć cienką warstwą galaretki i poczekać aż stężeje by "przygwoździć" owoce do sernika. Jeśli owoce wrzuciliśmy do środka lejemy całość i wstawiamy
Kuchnia po mojemuokazji rozpoczęcia i zakończenia wakacji w jednym, zrobiłam swoim chłopakom sernik na zimno. Dla każdego jeden serniczek. Tym razem w specjalnym wydaniu, aby uczcić początek wakacji Chrześniaka Bartka i koniec swojego leniuchowania. Jakiś czas temu w jednym z marketów wypatrzyłam galaretkę o smaku coli. Wprawdzie marka nieznana, ale uznałam, że warto zaryzykować. Mając w domu pochłaniacza Coca-Coli, takiego(...)właściwie nawet trzeba. Całej procedury przygotowania nie będę powtarzać bo sernik powstał ze sprawdzonego przepisu . Chodzi o ten drobny szczegół - galaretkę, która nadała nowy wymiar smaku tradycyjnemu sernikowi na zimno. Wybór okazał się wyjątkowo trafiony. Dodatkowo można pokusić się o rodzynki i siekane orzechy włoskie, jeśli tylko lubicie. Mniam. Wszyscy wielbiciele coli będą ochłodzeni i zachwyceni. Mam nadzieję, że Bartkowi
Kuchnia po mojemuSkładniki (na 2 porcje): 4 kotlety jagnięce z kością Marynata 2 ząbki czosnku garść świeżego oregano 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz rozmaryn Pesto: garść jarmużu łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 10-12 pistacji 15 gram parmezanu olej lniany sól, pieprz Do podania: tłuczone ziemniaki sałatka: suszone pomidory, świeży ogórek i czarne oliwki, sól, pieprz, łyżka
Mango PapajaŚwięta Wielkanocne zrobiłam taki sos do jajek i domowych mięs na zimno. Moi panowie tak go polubili, że w lodówce musi być ciągle dostępny. Jedna porcja się kończy a druga już się robi. Sos nadaje się do jajek, wędlin czy własnie mięs na zimno a nawet żółtego sera. A zrobienie go nie zajmuje dużo czasu. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniZapraszam na wspaniały schab po sztygarsku. Tak przygotowany schab doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe i równie wybornie podany na zimno jako domowa wędlina. Taki schab swego czasu na każde święta przygotowywali moi teściowie. I powiem szczerze, wtedy nie za bardzo mi smakował.. tzn. schab tak, ale przeszkadzałam mi tam ta kiełbasa... a teraz po latach przypomniałam sobie(...)aluminiową, dzięki temu będzie soczysty i łatwo będzie się go kroić na plastry. Jeśli ma być podany na ciepło wystarczy mu odpoczynek w folii ok. 10 minut, jeśli na zimno zostawiam go owiniętego folią do wystudzenia, a potem przekładam do lodówki. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwypieków. [http://www.cosdlazdrowia.pl/witaminy-i-mineraly/szalwia-hiszpanska-1000g/produkt-154] Czym i dla kogo jest olej z czarnuszki??? OPIS Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Czarny kminek inaczej czarnuszka zwana też pieprzem ubogich, to małe, czarne kulki o ostrym smaku, stosowane niegdyś powszechnie jako(...)podobnie jak mak, tworzy niewielkie mieszki, zawierające czarne nasionka. Z tych nasion jest później pozyskiwany cenny olej. Środek spożywczy - Wskazane jest picie oleju 2-3 łyżeczki dziennie. - Stosować na zimno jako dodatek do sałatek, zup, sosów, kasz, twarogu lub do smarowania pieczywa. Kto powinien spożywać: - powinny spożywać osoby z trądzikiem i egzemą - osoby, które uległy poparzeniom słonecznym - osoby mające problem
ClauditteMissCookingprzyrządzenia - nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut) - pasuje do wielu dań m.in. z drobiu, wołowiny, ryb, jajek - można go podawać na ciepło i na zimno Składniki - wariant pierwszy 100-150 g ostrego tartego chrzanu 200 g gęstej śmietany minimum 18% 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub wywaru warzywnego (może być więcej, jeśli(...)jajkiem i powoli dodawać do rondelka cały czas mieszając aby sos się nie rozwarstwił. Nadal mieszając podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje (sos powinien zacząć bulgotać). Podawać na zimno. ******************************** ******************************** Składniki - wariant trzeci - do kanapek lub warzyw 1 czubata łyżka ostrego chrzanu 1 płaska łyżka majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1 mała łyżeczka soku z cytryny lub limonki lub octu winnego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata