Składniki: jajka 2 sztuki, mąka pszenna typ 750 2,5 szklanki, woda zimna 200 ml, mleko 3,2% 220 ml, cukier 1 łyżka, sól - szczypta, olej rzepakowy 3 łyżki, serek homogenizowany 250 ml, powidła śliwkowe 5 łyżek jajka, mleko, woda zimna nie gazowana, cukier, sól, olej, mąka chlebowa typ 750 umieścić w dzbanku miksera i wszystko dokładnie zmiksować, przelać
W Mojej Kuchni LubięJeszcze ciepłe dni na dworze więc można pokusić się o taki sernik. Sernik na zimno z dodatkiem winogron oraz z galaretką o smaku pinacolady. Ciekawe połączenie smaków a rezultat zaskakująco pyszny. Polecam aby spróbować. Sernik na zimno z winogronami i galaretką pinacolada. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczasu, prawda?). Wszyscy razem, a było nas czworo, raźno ruszyliśmy w kierunku wody. Zanurzyłam duży palec, wzdrygnęłam się i stanowczo cofnęłam. Mowy nie ma, żebym zanurzyła coś więcej! Woda zimna - ale czego się tu po Bałtyku spodziewać...? Po kolei jednak, moja Siostra, potem C., a wreszcie nawet Tomasz, ruszyli w fale (a trzeba zaznaczyć, że tego dnia były naprawdę imponujące(...)wkroczyłam więc z blachą drożdżówek i sernikiem, czym bardzo zdenerwowałam moją Mamcię, która też na naszą cześć sernik przygotowała (jak się później okazało, jeden był pieczony, a drugi na zimno, więc tragedia żadna się nie stała). I gdy już myślałam, że może jednak trochę przesadziłam, okazało się, że drożdżówki znalazły wielu amatorów, z moją młodszą Siostrą na czele. Rozeszły się
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaprawdę niewiele potrzeba żeby zrobić pyszne letnie ciasto:) Gdy upał przedziera się do kuchni brak ochoty na skomplikowane przepisy... ten jest zupełnie inny niż poprzednie przepisy na serniki na zimno, gwarancją sukcesu jest jednak dobry serek na sernik. Ja używam serka ulubionego z Wielunia - szczerze polecam do serników na zimno, pieczonych i na kanapki!:) S kładniki na tortownicę
cucinareDziś coś małego, coś do przegryzienia na ciepło, jak i na zimno. Świetne na zakąskę i nie tylko a mowa o kruchym pierożku połączonym z kurczakiem, serem i nutą tymianku świeżego. Tym razem w pierożku jest pierś z kurczaka, ale równie dobrze możemy do tego wykorzystać kurczaka pieczonego lub ugotowanego, który pozostał nam z obiadu. Robi się je szybko(...)łyżki mąki robimy zawiesinę. Smarujemy ją pierożki, nada im to złotego koloru, oraz poskleja niedoskonałości. Pieczemy ok 15 minut do uzyskania złotego koloru. Zajadamy je na ciepło lub zimno z naszym ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną. Polecam domowy sos chili klik Smacznego Basia
Basia w kuchniPodstawa dnia. Kawa. Nie pijesz – nie żyjesz. Naprawdę ciężko ze mną rano porozmawiać, zanim nie zażyję swojej początkowej dawki kofeiny. Piliście na pewno nie jedną kawę podaną na zimno. A próbowaliście już zimnego naparu? Co to dokładnie jest zimny napar? Jest to jest proces namaczania świeżo zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie tak, aby powoli wyekstrahować ich smak. Idealny napar(...)dacie jej aż tyle czasu, jestem pewna). Jeśli napar jest dla Was za mocny, możecie go rozcieńczyć świeżą wodą lub od razu użyć do napojów bazujących na kawie na zimno – caffe latte, frappe czy kawy z lodami. Zawsze też można pić ją z mlekiem. Dodatkowo – w tym sposobie przyrządzania możemy się pokusić o kawę infuzowaną za pomocą owoców, przypraw
Karo in the Kitchenpieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika na 45-55 minut. Kiełbasa się upiecze, a ciasto napuszy i zezłoci. Dobre są i na gorąco i na zimno. Na gorąco można je z powodzeniem podać do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu. A na zimno? Fajna opcja na piknik lub do rowerowej torby. Bardzo szybko „dostają nóg”. Ani się
Karo in the Kitchenprzygotowaniu przekąskę: mini pizzerinki z mozzarellą i salami (zamiast tego możecie je przygotować np z plastrami cukinii i suszonymi pomidorkami). Smakuje super zarówno na ciepło jak i na zimno - osobiście wolę. Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1/2 szkl. ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 czubata łyżeczka cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 90 g miękkiego(...)oliwek a następnie ketchupem. Posypujemy tartym serem, układamy plastry salami i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Pizzerinki smakują idealnie na ciepło i na zimno. Smacznego
My Culinary Artpewno każdemu smakują. Wiemy, co jemy. U mnie dzisiaj na blogu schab pieczony przyrządzony nieco inaczej niż zawsze prezentowałam. Przepis bardzo prosty, a efekt murowany.Smaczny na gorąco i na zimno polecam. SKŁADNIKI: 15 kg schabu bez kości 4 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli zioła typu: rozmaryn, majeranek estragon, ziele angielskie, liść laurowy WYKONANIE: Schab najpierw(...)okładamy pokrojoną w piórka cebulką. Owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 1 godziny. Podajemy na gorąco lub na zimno (jeśli zostanie). SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyzawartemu w nich tokoferolowi – witaminie płodności (witamina E). Dzięki dużej zawartości kukurbitacynów działających przeciwpasożytniczo nieprzesuszone świeże pestki stosowane są przeciwko robaczycy i tasiemcom. OLEJ Z PESTEK DYNI Tłoczony na zimno olej z pestek ma ciemnozielono-brązowy kolor oraz orzechowy zapach i smak. Jest lekkostrawny. W przewadze zawiera kwas linolowy i olejowy oraz witaminy: E, B1, B2, B6, duże ilości witamin(...)niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie powinno się go ogrzewać. Może być stosowany również jako kosmetyk przy każdym typie skóry, ale szczególnie polecany jest dla skóry suchej, łuszczącej
Ostra na Słodkodomu, tym bardziej zadziwiają mnie różnice smakowe w zestawieniu z tymi sklepowymi. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o konsystencję. Tę szynkę zjeść można na ciepło z brązowym sosem pieczeniowym lub na zimno, do kanapek właśnie :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)osiągnąć temperaturę pokojową i pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 1 godzinę do 1,5 (1 godzina na każdy kilogram). Niezależnie od tego, czy jemy szynkę na zimno, czy na ciepło po upieczeniu należy dać jej "odpocząć", żeby nie stała się sucha. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuBananowiec! Uwielbiam takie szybkie torciki na zimno! Dzisiaj propozycja bananowca na zimno. Ciasto na biszkoptach o bardzo charakterystycznym smaku, zwieńczone na górze cytrynową galaretką. Idealne dla dzieciaków. ;-) SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 400 ml jogurtu greckiego -150 ml serka waniliowego - biszkopty - 1 galaretka cytrynowa - kilka ziaren wanilii - opakowanie żelatyny Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Żelatynę 3/4 opakowania zalej 1/3 szklanki wrzątku, wymieszaj
SMYKWKUCHNIktórym restauracja prawdopodobnie nieźle zarobiła. Co nie zmienia faktu, że było bardzo smacznie. Dobry pomysł na przekąskę. 7/10 9. Ser Lanselot 5/10 pkt Wytrawna Koza, czyli sernik na zimno z koziego sera, z konfiturą z czerwonej cebuli z czerwonym winem. Podany z zieloną herbatą Pani była przesympatyczna i uśmiechała się radośnie. Danie podane było jednak bez przemyślenia, chaotyczne i niedbałe(...)plus, bo przełamywała słodycz i intensywność czekolady. Sos z marakui i wanilii fajny, leciutki. Chrupiące kwiatki dla rozróżniania konsystencji. Byłaby 10, gdyby nie kawa - kardamon, mięta i czarna, zimna kawa, to zdecydowanie połączenie nie dla mnie. Okiem Kesji: Szaleństwo ogrodnika, było fantastycznym szaleństwem kucharza. Wielki plus za stronę wizualną – tak ładnego dania nie podano nigdzie. Smakowo też bardzo
Życie zamknięte w smakuczasu do czasu robię takie mięsa na zimno do kanapek, wówczas wiem co w nich jest i co je moja rodzina. Mój syn zawsze mówił, że to jego ulubiona potrawa, a tak naprawdę wszyscy w mojej rodzinie bardzo lubią karkówkę w takiej formie. Składniki: 1 cała karkówka ( nie ma co robić mniej ) OK. 50 ml oleju 1 łyżeczka vegety(...)Podczas pieczenia obracamy karkówkę. Gdy mięso będzie z każdej strony zarumienione przykrywamy folią aluminiową aby nie wyschło. I pieczemy przykryte folią. Na ciepło może być daniem obiadowym z na zimno do kanapek. Wystudzone przechowujemy w lodówce ( najlepiej owinięte folią aluminiową ). SMACZNEGO
Smaki Ewykolejna propozycja z wykorzystaniem szpinaku ( jest on ulubionym warzywem w moim domu ). Dzisiejsze danie jest szczególnie efektowne no i smaczne. Pyszne jest na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto na naleśniki 2 jajka 1 ½ szklanki mleka Ok. 2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 5-6 ząbków czosnku(...)dalej. Ostatnia warstwa to szpinak, posypujemy go serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok 20 – 30 minut w temp. 180 o C. Podajemy na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO
Smaki Ewy