na zimno - 10906 przepisów (strona:64/728)

Yorkshire pudding 243

podają go jako dodatek do mięs lub pieczeni w sosie, ale rewelacyjnie smakuje też na słodko. Można go jeść zarówno na ciepło (i tę wersję polecam) jak i na zimno. Podobno najlepiej smakuje odgrzewany po 2 dniach, jednak nie było mi dane tego sprawdzić - puddingi zniknęły w 15 minut od upieczenia :) Zapraszam do przygotowań!   Składniki na 6 puddingów(...)zacznie skwierczeć) i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, aż puddingi będą mocno wyrośnięte i złoto-brązowe. Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno, np. ze śmietaną i owocami. Smacznego

My Culinary Art
Postny biały barszcz na prawdziwku ze świeżym majerankiem 134

Zimno , zimno coraz zimniej, a u mnie zupa na podwyższenie odporności. Postny biały barszcz z 2 grzybkami. butelka barszczu białego 2 litry wywaru warzywnego - może wyć z kostki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziemniaków mleko świeży majeranek pieprz sól do smaku 2 suszone prawdziwki Zagotuj wywar, wrzuć umyte suszone

AZgotuj!
Beza jagodowa z pudrem malinowym - ciasto bezglutenowe 186

godziny, po tym czasie, a była jeszcze miękka w środku - sprawdziłam - suszyłam ją 2 godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach. Studzimy do zimna. Ser mascarpone łączymy z jagodami ( mrożone podgrzewam w rondelku z cukrem aby puściły sok) jeśli dodajesz z syropu dodawaj po trochu tak, aby ser miał konsystencję kremu, nie dodawaj wtedy cukru(...)pół opakowania zmieliłam w malakserze i mam cały słoik) . Oprószyłam bezę nim przez sitko ( są małe drobne pestki -dlatego zdobiłam odsiew). Puder wykorzystuje do muffin, naleśników, musli, serników na zimno

AZgotuj!
Udziec z indyka 171

indyka w domowym sosie bbq. Mięso jest miękkie i soczyste. Zdrowe, bo indyk ma mało tłuszczu i jest niskokaloryczny. Świetnie sprawdzi się na ciepło, ale równie dobry będzie na zimno, jako wędlina na kanapki. Polecam! Składniki: udziec z indyka o wadze ok. 2kg 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 1 czubata łyżka soli 4 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć. Posypać solą(...)rozgrzanego do 120 stopni i piec przez 3 h. Mięsa nie trzeba przewracać. Na koniec zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec 10-12 minut. Spożywać na ciepło lub zimno. Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Makaron pełnoziarnisty z cukinią, fetą i rukolą 187

Taki zdrowy fast food z razowym makaronem, cukinią i serem. Do tego odrobina pikanterii i zieleniny. Kolejną zaletą jest to, że ten makaron smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Na Pomorzu chłodno, więc wybraliśmy pierwszą opcję, ale gdzieś tam w Polsce podobno jest upalnie. Jakbyście mogli, to podeślijcie nam trochę słońca. Tylko bez nawałnic i gradu, proszę. :) Makaron pełnoziarnisty(...)mieszając od czasu do czasu. Na patelnię z cukinią wrzucić odcedzony makaron, posiekaną bazylię, wymieszać. Danie przełożyć na talerze, posypać rukolą i serem. Można podawać na ciepło i na zimno. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Śmietanowa chatka 267

wspaniała alternatywa do pieczonych ciast, to wersja ciasta na zimno, bez udziału piekarnika, doskonały deserek na zimno, do poobiedniej kawy taka porcyjka? - czemu nie?! Składniki: 3 paczki herbatników kakaowych  1 śmietana 30% 1 serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki soku z limonki 1 paczka wiórek kokosowych  polewa czekoladową  Wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy

kgwjanczewo
JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO Z PORZECZKAMI 141

byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem. Po przepysznym Czekoladowym cieście z masą grysikową i owocami przyszedł czas na sernik na zimno. Delikatny, niezwykle puszysty i wypełniony obficie borówkami, które fantastycznie komponują się z delikatnym smakiem sera. Taki sernik na zimno jest fantastycznym pomysłem nie tylko na upalny dzień, a po sezonie

Ostra na Słodko
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 246

Tajlandii. Na zakończenie tego apetycznego pobytu Szef Kuchni zaprosił SzczyptęSmaQ na wystawny i apetyczny obiad i po raz kolejny zapewniając nam "i przyjemność jedzenia i rozkosze stołu" * Przystawka zimna: siekany śledź z rydzami, czerwoną cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym(...)kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik na zimno z konfiturą rabarbarową * "Przyjemność jedzenia jest doznaniem doraźnym i odpowiadającym potrzebie, którą jedzenie zaspokaja. Rozkosze stołu są doznaniem przemyślanym, zależnym od miejsca, od rzeczy i osób towarzyszących posiłkowi. Przyjemność jedzenia

SzczyptaSmaQ
Chłodnik litewski 138

chłodnik:) buraczki, koper, rzodkiewka i szczypiorek pięknie obrodziły, a że zapowiadał się upał, szybko pozbierałam co trzeba i zabrałam się za przyrządzenie pysznej, zdrowej i szybkiej zupy na zimno, w sam raz na ochłodzenie ciała i duszy:) Składniki: pęczek botwinki pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku pęczek kopru długi ogórek  sok z połowy cytryny 1 l maślanki 3 ząbki czosnku sól(...)doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać wszystkie warzywa i wlać maślankę, wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby zupa przeszła wszystkimi smakami. Podawać na zimno z ugotowanym jajkiem. Smacznego

na moim stole...
Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 173

wizją gotowania na żywo i faktem, że nie kto inny tylko Grzegorz Łapanowski będzie oceniał moje wysiłki. Całą drogę samochodem, potem metrem a na końcu piechotą trzęsłam się z zimna choć wcale zimno nie było... Na szczęście gdy tylko Grzegorz przywitał mnie w drzwiach studio prawie wszystko się zmieniło. Atmosfera studio i bardzo mili ludzie jakich tam spotkałam sprawili

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka ze śliwką, wątróbką i prażonymi orzechami 199

solą i pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam Ślężański Olej Rzepakowy extra, który otrzymałam do testowania od firmy Ol'Vita. Olej ten jest tłoczony na zimno,  powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Ma żółto- złocistą barwę oraz przeźroczystą, szklaną butelkę. Olej ma wiele właściwości zdrowotnych. Między innymi pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, zapobiega rozwojowi miażdżycy(...)udarom mózgu czy zawałom serca. Olej ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go wykorzystać do potraw przygotowywanych na zimno. To doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek. Olej nadał mojej sałatce wspaniałego aromatu. Jestem zachwycona jego smakiem, zdecydowanie zagości na dłużej w mojej kuchni. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy Ol'Vita , niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śniadaniowy serniczek czekoladowy z jagodami i orzeszkami 162

komentarze pod serniczkiem jagodowym z malinami. Idąc za ciosem podsuwam Wam kolejny pomysł na pożywne śniadanko. Tym razem w wersji dla leniuchów - bez gotowania :) Gotowy serniczek można jeść na zimno lub podgrzać w mikrofali ok. 2 minuty, aby otrzymać puszysty, gorący i niezwykle kremowy serek śniadaniowy :) Składniki : 4 łyżki twarożku 1 banan 2 łyżeczki ciemnego kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu(...)serniczek jest słodki od banana) Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofali ok. 1-2 minuty - krem będzie puszysty a jego konsystencja będzie podobna do znanego wszystkim pieczonego sernika. Podawać z jagodami i orzeszkami ziemnymi. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Serniczek na zimno- błyskawiczny i kremowy. 161

prezentuje i szybko się go robi, ale jeszcze szybciej znika. Dzięki dodatkowi mrożonych owoców galaretka błyskawicznie się ścina, co skraca czas oczekiwania ;-) Polecam, bo warto!!! Składniki na serniczek na zimno 1 gotowa mieszanka do przygotowania sernika na zimno 0,5 l zimnego mleka 250g sera twarogowego mielonego 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego biszkopty do wyłożenia blaszki galaretka truskawkowa garść mrożonych

Rozpustne gotowanie
Sernik na zimno z truskawkami. 133

porze roku truskawki może i nie mają cudownego smaku, raczej nie pachną i są straaasznie twarde, ale za to pięknie się prezentują. Postanowiłam to wykorzystać i zrobić sernik na zimno. Przepis ten jest z nami już długo, długo i jeszcze nigdy nie zawiódł. Przepis nie jest skomplikowany, za to efekt oszałamiający! Najczęściej robię go oczywiście w sezonie truskawkowym(...)zrobiłam z połowy porcji (na tortownicę o średnicy 20 cm), bo może zostało by na dzisiaj, poniżej podaję proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm. Składniki na sernik na zimno z truskawkami 1 płat biszkopta o grubości 1,5-2 cm, czyli z 2 jajek (ja najczęściej piekę biszkopt z 4 jajek, przekrawam go na pół, niewykorzystana część mrożę

Rozpustne gotowanie
Cafe Frappe. 89

Każdy, kto choć raz był w Grecji próbował pewnie tej kawy. Jest pyszna, zimna, nie za słodka, bardzo prosta do zrobienia i orzeźwiająca. W sam raz na upały! Polecam!!! Składniki na Cafe Frappe na jedną porcję 1,5 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej, najlepiej tej drobniutkiej jak pyłek 1-2 łyżeczki cukru 50 ml mleka zagęszczonego (może być również zwykłe lecz(...)wtedy około 100 ml) zimna woda mineralna kostki lodu      Kawę umieszczamy w miseczce, najlepiej wąskiej, a wysokiej, dolewamy 4-5 łyżek zimnej wody i ubijamy spieniaczem do mleka, lub inną trzepaczką (rózgą). Po około 1-2 minutach przelewamy piankę do wąskiej sporej szklaneczki, dosypujemy cukier, dolewamy mleko, dokładamy kostki lodu i uzupełniamy wodą mineralną (około

Rozpustne gotowanie