na zimno - 10906 przepisów (strona:74/728)

Kruche Marchewki 331

Mamy karnawał, co upoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;)Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:)Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub

Czerwona Porzeczka
Jednoporcjowy serniczek na zimno 199

roku! Nie mogę uwierzyć, że tyle czasu prowadzę bloga... W tym roku chciałabym życzyć pomyślności, wytrwałości, samych sukcesów i dużo szczęścia! Główną postacią postu jest jednoporcjowy serniczek na zimno. Pierwszy raz wykonałam jakiekolwiek ciasto na zimno i to był strzał w dziesiątkę!Składniki:200g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru trzcinowego1,5 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wodykilka kropli aromatu

Truskawkowa Fiesta
Romantyczne lampioniki i leniwe wieczory z książką 168

Powoli już zaczyna się ten okres, kiedy wszyscy wolimy siedzieć w domu, okryci ciepłym kocem, z kubkiem parującej herbaty w jednej ręce i dobrą książką w drugiej. Za oknem zimno, ponuro, jeszcze nie widać otulającego wszystko magicznym puchem śniegu. Trochę boję się tego, jak zniosę nadchodzące zimno i brak słońca, za którym swoją drogą zaczynam już dotkliwie tęsknić... Postanowiłam jednak

Gotowanie to kochanie
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 349

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na zimno. Różne przystawki, ryby, przepisy na domowe wędliny. I na domowy własnoręcznie zrobiony chleb.Oczywiście nie zabraknie też słodkich przepisów, na ciasteczka, torty czy serniki.A ja życzę Wam, abyście(...)patelniBagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynemChleb francuski pieczony w garnkuNa słodkoChrupiące ciasteczka imbirowePierniczki lebkuchenDrożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąŚwiąteczne markizyImbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymPierniczki katarzynkiSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiBrownie z Kinder BuenoTęczowy tort (rainbow cake)Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladowąTorcik czekoladowy z kawowym krememSernik pomarańczowyTort bezowy z kawowym krememNapoleonka na kruchym spodzieSernik czarno-białyCiasto

Kulinarne przygody Gatity
Sernik królewski 467

Odkąd pamiętam na pierwszym miejscu mojej "listy" słodkości był... SERNIK! Sernik w każdej postaci - królewski, tradycyjny, z rosą, na zimno i wiele innych - to moja słabość. Niestety sernik często płata psikusy - opada, nie wychodzi lub w przypadku sernika na zimno nie daje się kroić lub się rozpada. Lecz ten sernik, mowa tu o serniku królewskim jest naprawdę może nie tyle

Piekę, bo lubię
Serniczek z serków homogeniozowanych z galaretką z kompotu wiśniowego 148

Pomysł na szybki i pyszny deser ala sernik na zimno. Do tego deseru wykorzystałam kompot z wiśni, który został mi z niedzielnego obiadu. Ale można zastosować z sok z wiśni. Dzięki rodzynkom i skórce pomarańczowej miałam wrażenie, że jem sernik wiedeński ale w wersji na zimno :) Składniki na 3 porcje:3 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (można zakupić serki

Bon Appetit Małgorzaty
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 162

tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :)Składniki:1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)2 jajka + 1 białko1 młoda cukiniasłoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka)1 duża cebula2 ząbki czosnkususzony(...)później przykrywamy pozostałym mięsem, tak by szczelnie "otulić" cukinię. Na wierzch układamy plasterki boczku. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C. Zajadamy się mięskiem na gorąco jak i na zimno :)klops z cukinią w środku

Bon Appetit Małgorzaty
Camembert z sosem wiśniowym i z czosnkiem niedźwiedzim 214

Całość bardzo dobrze smakuje, różnorodne smaki świetnie się komponują. Ja czosnek normalnie sobie zagryzam, ale Wy możecie go posiekać i dodać do sosu.Porady: ser możemy podawać na zimno albo na ciepło w panierce. Sos także możemy podawać na zimno albo na ciepło. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) liście czosnku jemy w całości albo siekamy i dodajemy do sosu.camembert

Bon Appetit Małgorzaty
Herbata ze świeżej mięty z cytryną 108

Pyszna orzeźwiająca herbata ze świeżych listków mięty - można pić i na ciepło i na zimno. Recepturę mam od koleżanki z pracy. Od niej też dostałam miętę, która pięknie mi rośnie na balkonie :)Składniki:świeże listki miętyplasterki cytrynywrzątekSposób przygotowania:Umyte listki mięty zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach zaparzania dorzucamy plasterek cytryny. Wtedy to napar zmienia barwę z lekko zielonej na bezbarwną

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na słodkości 2214

Miodownik z masą grysikowąNapoleonka na krakersach Oczy Carycy Orzechowiec z piankąPiernik siostry Anastazji  Rafaello na krakersachRodzynkowiecSernik gotowany Anastazji Sernik gotowany na miodowym cieście  Sernik na zimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy z brzoskwiniamiSernik szachownica Sernik z brzoskwiniamiSernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową piankąSeromakowiec Strucla drożdżowa z serem i jagodami Szarlotka idealna

Kuchnia domowa Ani
Bardzo czosnkowy schab w ziołach 177

Bardzo czosnkowy schab w ziołach. Pieczony w rękawie, bardzo aromatyczny. Schab piekłam głównie z myślą o jedzeniu go na zimno, ale jest równie smaczny podany z sosem na ciepło. Duża ilość czosnku! Przepis dla jego miłośników. Polecam!Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiemskładnikischab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam(...)czasu, aż temperatura mięsa w środku osiągnie 54 - 60 st C. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Zwykle jest to ok. 45 min na 1kg schabu.schab możemy jeść na zimno, lub na ciepło - w tym przypadku sos wytworzony w rękawie należy przelać na patelnię, dodać masło roztarte z łyżeczką mąki i ewentualnie doprawić zgodnie z upodobaniami . Smacznego

Stare Gary
sałatka z fasolki w azjatyckim stylu 266

ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam.Inspiracją był przepis z tej strony.składniki500 g zielonej fasolki szparagowej2 łyżeczki nasion sezamu3 ząbki czosnku, starte1 łyżka tartego imbiru2 łyżki sosu sojowego2 łyżeczki octu ryżowego1(...)sojowy, ocet i olej w dużej misce.Gdy zielona fasola będzie odpowiednio ugotowana, dodać ją do miski i wymieszać z sosem. Posypać prażonym sezamem. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Stare Gary
TORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEM 573

tortownicy i zamknąć jej obręcz).MUS POMARAŃCZOWY:Śmietanę kremówkę i połamaną białą czekoladę podgrzej w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia. Ostudź i schowaj do lodówki, aby była bardzo zimna (najlepiej zostawić ją na kilka godzin).Porządnie schłodzoną kremówkę z czekoladą ubij na sztywno, dodaj do niej 2,5 posiekanych w drobną kostkę (i obranych ze skórki) pomarańczy,Z pozostałej połówki pomarańczy

Słodko-Słony Świat Ilony
Ogórki malosolne 140

gruntowych3 l wody2 lyzki gorczycyglowka czosnkukoper-suszony3 lyzki soli (koniecznie niejodowanej,kamiennej do przetworow)korzen chrzanu bardzo pozadany(niestety nie mialam)Wykonanie:Zakupione ogorki wsypac do duzej miski,zalac zimna woda i odstawic.Mozna pozostawic do nawet do nastepnego dnia.Nie ma lepszego sposobu na pozbycie sie resztek ziemi i piasku z ogorkow.Przygotowac sloje.Mozemy je wyparzyc w piekarniku lub kazdy z osobna(...)nadaje sie do kiszenia (ogorki slimacza sie i miekna).Temperatura wody ma znaczenie przy kiszeniu ogorkow.Gdy zalejemy je wrzaca woda proces kiszenia bardzo przyspieszymy-rozpoczyna sie prawie natychmiast,gdy zimna bedzie przebiegal duzo wolniej.Smak ogorkow w duzej mierze zalezy od ilosci soli.Ta wlasciwa najlepsza proporcja do jedna pelna lyzka na kazdy litr wody.Zmierzylam i moja lyzka to 28 g soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledź w oleju z musztardą francuska i kaparami 128

smaczne!Skladniki:500 g matijasow2-3 lyzki musztardy francuskiej3-4 listki laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiego5-6 ziarenek pieprzu2 lyzki kaparow-opcjonalnie2 cebule 1 szklanka oleju rzepakowego tloczonego na zimno Wykonanie:sledzie wymoczyc w zimnej wodzie,kilka razy zmieniajac wode.Jesli macie ulubione matijasy najlepiej wiecie jak dlugo je moczyc.Ja swoje mocze 30-40 minut.cebule obrac,pokroic w krazki i sparzyc(...)warstwe sukcesywnie zalewac olejem  jednoczesnie delikatnie uciskajac.Kazdy sledz powinien byc otoczony w olejuzakrecic sloik i przechowywac w lodowce.Sledzie najlepiej smakuja po 2-3 dniach,gdy sie przemaceruja.Podawac jako zimna przekaske lub danie kolacyjne z chlebem wlasnego wypieku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania