Bardzo lubię serniki przygotowywane bez pieczenia - można je jeść nie tylko w lecie, choć wtedy najlepiej smakują z sezonowymi owocami, ale również w każdej innej porze roku, zwłaszcza że obecnie pogodę mamy niezbyt charakterystyczną dla zimy, a więc i z ciastami na zimno możemy poeksperymentować.Mój łaciaty sernik bez pieczenia to połączenie serka homogenizowanego, mascarpone i śmietanki 30%, uzupełnione o dodatki takie jak czekolada biała i deserowa, a także kakao. Można wszystkie te składniki pomieszać i... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Trudno znaleźć idealny przepis na sernik i jak już wydaje nam się, że znaleźliśmy, bo upieczeniu ciasto opada.
Czytaj dalej...Pracy dużo, wydaje mi się mało żelatyny w przepisie, jak dla mnie trochę mało słodki (na pewno dam więcej czekolady następnym razem - tak razy dwa). Problem miałam ze spodem, wydaje mi się za mały przepis, także podwoję składniki, żeby się dobrze trzymało. Dość drogo wychodzi, ale kiedyś go na pewno jeszcze zrobię, dla odmiany. Pozdrawiam
wizualnie wygląda super, ale jeśli wziąć pod uwagę czas robienia tego sernika i porównać do smaku to zdecydowanie to nie jest to czego by się oczekiwało. Jestem zawiedziona... Szkoda czasu i składników. I jeszcze się modlę, żeby do jutra zastygło wszystko, bo po 5h górna warstwa jeszcze lata. Nie chciałabym podać papki gościom...
zrobiłam go na swoje urodziny,goście byli zachwyceni :)wkrótce będę go robiła na chrzciny mojej siostrzenicy :)POLECAM i POZDRAWIAM :)
Masa roboty. No cóż poświęce się i zrobię. :) mam nadzieje że efekt będzie wart czasu.
Zrobiłam, faktycznie wymaga dużo czasu i cierpliwości ale przepis i efekt super. Warstwa z mascarpone wygrywa wszystko. A zamiast herbatników, których zapomniałam kupić użyłam ciasteczek maślanych, zupełnie przypadkowo wyszedł świetny smak. ;) polecam :)
Cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam :)
Wbrew pozorom wcale nie jest aż tak skomplikowany i pracochlonny jakby się mogło wydawać a smak rewelacyjny .Polecam.
pychotka musi być,mam pytanko czy zamiast serka mascarpone można dodac inny serek np.sernikow?
Warstwa serowa to połączenie mascarpone z serkiem homogenizowanym, można śmiało wykonać ją w całości z serka homogenizowanego lub połączyć z twarogiem z wiaderka. Smak będzie na pewno trochę inny, ale myślę, że również wyborny :)
Ilość mascarpone wystarczy zastąpić taką samą ilością innego serka, więc 250g. Pozdrawiam.
Dziekuje i również pozdrawiam,czy można zwiekszyc ilość cukru pudru i ile żeby było słodsze bo twarog z wiaderka wogole nie jest slodki?a zelatyny dodac tyle czy więcej chodzi o to czy nie będzie za rzadka masa?bardzo spodobal mi się ten przepis nie mogę się doczekać kiedy zrobie te pyszne ciasto;.
Jeśli chodzi o żelatynę, proporcji nie trzeba zmieniać, spokojnie podana ilość zwiąże masę. Co do ilości cukru, serek mascarpone nie jest aż tak słodki w smaku, więc zamiana na twaróg sernikowy nie wymaga dodania dużo większej ilości cukru. Proponuję podczas słodzenia spróbować masę i dopasować ilość cukru do własnych preferencji smakowych :)
Dziekuje za tak szybko odpowiedz,polece te ciasto znajomym i pani strone ze smakołykami,pozdrawiam cieplutko;.
Mogla by pani jeszcze na jedne pytanie odpisac jaki twarog do serników najlepszy by się nadal do teg ciasta chodzi mi o jakiej firmy?
Do sernika bez pieczenia każdy twaróg sernikowy z wiaderka się sprawdzi, warto jedynie przeczytać skład na opakowaniu, gdyż niektóre twarogi mają już w składzie cukier i trzeba wtedy zmniejszyć jego ilość w składnikach ciasta. Osobiście korzystam z twarogu sernikowego Pilos z Lidla, nie ma on dodatku cukru i nadaje się również do serników pieczonych.