z mascarpone - 5500 przepisów (strona:44/367)

Świąteczny torcik z cytrynową pianką 139

mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaopianka cytrynowa* 250 g serka homogenizowanego waniliowego* 125 g masła lub margaryny* 1/3 szklanki cukru pudru* 1 galaretka cytrynowa* 1 opakowanie śnieżki* 1/2 szklanki mlekamasa mascarpone* 250 g serka mascarpone* 250 g śmietany kremówki* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo* 1 galaretka (dowolna)* wiórki kokosowe* dowolna dekoracjaSposób wykonania biszkoptOddzielić białka od żółtek(...)naczynia wyjąć stężałą galaretkę i położyć na masie cytrynowej, wylać pozostałą część masy, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i wstawić do lodówki.masa mascarponeŻelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody.Serek mascarpone, śmietanę i cukier i utrzeć końcówkami do ubijania piany na puszystą masę.Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, zahartować 2 łyżkami masy i połączyć z resztą masy.Masę rozsmarować na wierzch

Mix smaku
Babeczki Red Velvet 94

cukru- 3 jajka- 230g jogurtu naturalnego- mała łyżeczka kakao- esencja waniliowa- barwnik czerwony- 2 łyżeczki octu- 1 i ½ łyżeczki sody- ½ łyżeczki soliSkładniki na masę:- 250ml śmietany kremówki- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru- barwnik Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Szykujemy foremki, wykładamy papilotkami. Mąkę przesiewamy z kakao i solą. Rozcieramy robotem masło. Dodajemy partiami cukier i ucieramy(...)minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Gdy babeczki ostygną dekorujemy je masą przygotowaną ze śmietany i mascarpone. Składniki muszą być zimne (śmietana i mascarpone) Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Odkładamy trochę masy, dodajemy barwnik, mieszamy. Do worka cukierniczego wkładamy najpierw jasną, potem czerwoną masę. Podczas dekorowania obie

mojewypiekiinietylko
Tort malinowy 381

średnicy26cm)- 7 jaj- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka mąki tortowej- 1/3  szklanki mąki ziemniaczanej- szczypta soliSkładniki na krem 1:- 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)- 250g serka mascarpone- 3 łyżki cukru pudru- 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku)Składniki na krem 2:- ok. 350ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka(...)dekoracji. Pozostałe kroimy na połówki. Jak galaretki ostygną, ale będą jeszcze płynne, szykujemy kremy – zaczynając od malinowego. Ubijamy 500ml schłodzonej śmietanki, dalej ubijając dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość masy delikatnie i dokładnie mieszamy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę malinową. Z galaretki cytrynowej odlewamy do miseczki ok. 1/3, dolewamy tyle samo zimnej, przegotowanej wody. Pierwszy blat, który będzie

mojewypiekiinietylko
Czerwony Kapturek 256

Ciasto to powstało kiedyś z połączenia smaków, na które akurat miałam ochotę - biszkopt z makiem, krem z mascarpone i wiśnie. A do tego obowiązkowo ulubiona galaretka mojej córci. Jego smak przeszedł moje oczekiwania! SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)Biszkopt z makiem4 jajka2/3 szkl cukru2/3 szkl mąki2/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl suchego makuKrem z mascarpone375 g mascarpone (1,5 standardowego(...)Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C.3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Ułożenie ciasta:Na spód biszkoptowy rozsmarować krem. Na wierzch ułożyć delicje (czekoladą do dołu), na to wyłożyć odsączone wiśnie. Całość zalać tężejącą

Kto ugości moich gości?
Choinkowe deserniczki w czekoladzie 351

Desernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest lekki i delikatny.Mimo czekolady w nadzieniu i polewy czekoladowej, choinki wcale nie są za słodkie, no, oprócz zbyt słodkiej i- jak dla mnie- wręcz niejadalnej posypki, ale czego się nie robi dla dziecka- chciało(...)kolorowe choinki, to zrobiłam! :)))Bardzo atrakcyjnie się prezentują i jeszcze bardziej podkreślają świąteczny klimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :)))Nadzienie:* biała czekolada- 50 g* mascarpone- 200 g* żelatyna- 2 płaskie łyżeczki* woda- 2 łyżki* żurawina suszona- 1/3 szklankiDodatkowo:* polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna- 70 g, olej- 1 łyżka)* wafle- 6 szt.* kolorowa posypkaNadzienie:Białą czekoladę

Kraina Miodem Płynąca
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 170

gram pokrojonego w małą kostkę masła,- sol - pół łyżeczki,/W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje//Nadzienie:- torebka szpinaku liściastego mrożonego Hortex - łyżka masła - 150 g serka mascarpone - czosnek 4 główki - filet z Łososia - ser pleśniowy z niebieską pleśnią 100g - oliwki zielone garść - oliwki czarne garść - przyprawa warzywna- "Ziołowo Mi" (bezglutenowa mieszanka ziół i ziaren),/Dip czosnkowy(...)główek czosnku - 2 łyżki serka mascarpone - 2 łyżki majonezu (najlepiej domowego),- przyprawa warzywna do smaku /Nie jest to post sponsorowany przez Hortex! WYKONANIE:/Ciasto:WYKONANIE CIASTA:1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól.2. Składniki łączymy rozcierając.3. Powoli dolewamy lodowatą wodę i zagniatamy (krótko i szybko - do połączenia składników).4. Stolnicę posypujemy

Wypisz Wymaluj
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 410

ostatnia, a kolejna, niecierpiąca zwłoki zachcianka:)) Miałam potworną ochotę na coś mocno kokosowego i truskawkowego jednocześnie, pomyślałam więc, że upiekę tort:) Puszyste biszkoptowe blaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam Wam zrobić ze swieżych truskawek, natomiast przez resztę roku użyjcie do niej(...)krem powinny być bardzo dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej dzień wcześniej. Mleko kokosowe powinno w niej stać całą noc.W misce ubij na sztywno śmietanę kremówkę, dodaj do niej mascarpone i krótko, ale dokładnie zmiksuj wszystko razem.Puszki z mlekiem kokosowym odwróć do góry dnem i otwórz. Odlej do szklanki wierzchnią warstwę, czyli wodę kokosową, która się zebrała, natomiast gęstą śmietankę dorzuć

Słodko-Słony Świat Ilony
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI - NAJLEPSZE 636

budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się o sam budyń, żeby było bardziej tradycyjnie, ale zapewniam Was, że ten pomysł z dodatkiem mascarpone to strzał w dziesiątkę - smak obłędny! Drożdżówki(...)śmietankowe z cukrem3 szklanki mleka (750 ml)3-4 łyżki cukrutruskawki mrożone (u mnie zawsze wychodzi 18 sztuk, czyli około 250 g) - nie rozmrażane wcześniej!*opcjonalnie 5 kopiastych łyżek mascarpone (możesz pominąć)SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki + 2 łyżki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)70 g roztopionego masłaWYKONANIE:CIASTO:Ciepłe masło, mleko, cukier, jajko oraz żółtka

Słodko-Słony Świat Ilony
Pavlova z kremem i owocami 321

białka – 4 szt* sól – 1 szczypta* cukier drobny – 3/4 szkl* sok z cytryny – 1 łyżka*mąka ziemniaczana – 1 łyżkaDODATKOWO:* śmietana 36% – 200 ml* mascarpone – 100 g* cukier puder – 2 łyżki* owoce : truskawki , jagody , winogrona , brzoskwinieSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BEZA:Piekarnik nagrzewamy do 180C.Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli.Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy(...)nagrzanego piekarnika.Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut.Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku na ok. 2-3 godziny do wyschnięcia.KREM:Mascarpone miksujemy z cukrem na gładką kremową masę.Śmietanę ubijamy na sztywno.Mieszamy z mascarpone.CAŁOŚĆ:Przygotowanym kremem wypełniamy zagłębienie bezy.Dekorujemy świeżymi owocami.Zajadamy

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 434

mąka – 170 g * cukier – 80 g * śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 sztKREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżkiKREM CZEKOLADOWY : * mascarpone – 170 g * śmietana 36% – 100 ml * nutella(...)wkładamy ciasto na ok. 20 minut.Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia.Podpieczone  smarujemy marmoladą truskawkową.KREM CYTRYNOWY :Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy,Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie

Ostra na Słodko
Tort bezowy z kawowym kremem 176

jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie masła, tylko mascarpone. Jest zdecydowanie lżejszy. Nie jest za słodki, jest delikatny i puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką bezą. Szkoda tylko, że tak szybko się kończy ;-).Inną wersję tortu bezowego znajdziecie(...)stopni przez 80 minut. Bezy suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika.Rodzynki odcedzamy. Gdy bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem.Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Mascarpone lekko ubijamy  w jednej misce. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec dodajemy cukier puder.  Dodajemy po łyżce mascarpone, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawę.Blaty

Kulinarne przygody Gatity
Tiramisu 161

Składniki / Ingredients: 4 żółtka / 4 egg yolks 1/2 szklanki cukru / 1/2 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 1 szklanka mocnej posłodzonej kawy / 1 cup of black coffee wiht sugar 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu waniliowego / 2 drops of vanilla flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits(...)nutcracker or cognac kakao / cocoa Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 - 4 godziny, ilość porcji: 8Najpierw ucieram żółtka z cukrem, cukrem waniliowym. Potem dodaję stopniowo sera mascarpone, aromat i dalej ubijam na gładką masę. Kawę zaparzam i studzę. Później do kawy dodaję orzechówki i mieszam. W tortownicy o średnicy 24 cm układam warstwami nasączone kawą biszkopty i krem

Projekty ze smakiem
Tort czekoladowo - chałwowy 231

jest, jeżeli się eksperymentuje). p.s. zdjęcie w przekroju dodam, jak tylko dostanę od siostry.     Składniki: biszkopt czekoladowy (np ten, lub ten ) 750 g mascarpone 100 g czekolady 600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 100 g chałwy (+ opcjonalnie 100 g)   Wykonanie: Biszkopt (lub biszkopty) kroimy na 4 placki.  Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem.  Czekoladę(...)roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.  W trzech miskach ubijamy robotem po 250 g mascarpone.  Do jednej dodajemy ostudzoną czekoladę i razem mieszamy, aby całość się dokładnie połączyła.  Dodajemy do tego 150 g ubitej śmietany i łączymy w całość.  Połowę tej masy wykładamy na pierwszy blat biszkoptu (blaty nasączyłam herbatą).  Kładziemy drugi blat biszkoptowy

Sto kolorów kuchni
Czekoladowe babeczki z wiśniami 204

trudności nawet najbardziej niewprawionemu kucharzowi. To doskonały sposób na szybkie muffiny czy babeczki, które możemy urozmaicić dodając swoje ulubione dodatki. Do moich babeczek dodałam suszone wiśnie i odrobinę serka mascarpone. Czekoladowe babeczki z wiśniami Składniki na 12 sztuk: 1 opakowanie Babeczek na 1001 sposobów o smaku czekoladowym Delecty   2 jajka 100 ml mleka 100 ml oleju(...)serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru suszone wiśnie (po 2 sztuki na babeczkę) polewa z białej czekolady Delecta kolorowe koraliki do ozdoby papierowe papilotki Wykonanie: Zawartość torebki mieszamy z jajkami, mlekiem i olejem. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do muffinkowej formy na 12 sztuk babeczek wkładamy papierowe papilotki, następnie

Kulinarne przygody Gatity
Tiramisu w pucharkach 621

Włoski deser, który podaje się mocno schłodzony.  Nasączone kawą i likierem amaretto biszkopty oraz puszysty krem z jajek, cukru i serka mascarpone. Całość posypana kakao. Składniki na 2 pucharki: 12 biszkoptów Savoiardi 2 jaja 250 g mascarpone 2 łyżeczki cukru 3 łyżki likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kakao do oprószenia Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia(...)międzyczasie ubić żółtka z cukrem aż będą puszyste i jasnożółte, a następnie dodać do nich mascarpone. Białka ubić na sztywno i wymieszać z powstałą masą.  Do kawy dodać amaretto, wymieszać i zanurzać w niej biszkopty (nie za długo, aby się nie połamały) i ułożyć z nich w pucharkach jedną warstwę, potem nałożyć warstwę kremu i posypać kakao.  Powtórzyć

wyzwania kuchenne