Ciasto jest przepyszne i u mnie zawsze znika ekspresowo. Przeważnie robię je na bazie serka mascarpone, dzięki czemu przypomina delikatny i kremowy deser. Pyyychaaa! Możecie też użyć twarogu i również będzie przepyszne. Ach ta czekooolada... a raczej trzy! Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że taki serniczek nie raz pojawi się w Waszym domu! (Keksówka o wymiarach około(...)500g serka mascarpone (można też użyć twarogu) 300g śmietany 30-36% 3 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 100g czekolady białej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: około 10 herbatników Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i lekko ostudzić. Ser mascarpone utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie połączyć z żelatyną. (Uprzednio wymieszaną
Di gotujeuczulam, to należy trzymać je w lodówce – wówczas smakują najlepiej. Krem jasny: 250 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g białej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Krem ciemny: 250 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g mlecznej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Dodatkowo : 7 suchych wafli/andrut(...)orzeszki ziemne drobno siekamy. Prażymy je na rozgrzanej, suchej patelni. Studzimy. Masy wyjmujemy w lodówki i chwilę ubijamy (powinny być w miarę gęste). Dodajemy do każdej po 125 g mascarpone i miksujemy chwilę do połączenia. Do białej masy dodajemy posiekane orzeszki. Na papierze do pieczenia rozkładamy 1 andrut, rozprowadzamy na nim 1/3 część masy białej. Przykrywamy drugim andrutem. Rozprowadzamy
Smaki Na Talerzuszklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka Masa: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30-36 % 4 łyżki cukru pudru 1 usztywniacz do śmietany zielony barwnik w proszku dekoracyjne koraliki / perełki ozdobne masa cukrowa (czarna, czerwona, biała) wykałaczki Przygotowanie(...)minut w 180 stopniach. Przed udekorowaniem babeczki należy wystudzić. Masa śmietanowa: Śmietanę lekko ubić i dodać wymieszany cukier puder ze śmietan-fixem. Ubić na sztywno i dodać serek mascarpone. Wszystko zmiksować. Jedną wysmarować masą babeczkę, do której będą przyczepione nogi św. Mikołaja (u mnie jest to jedna babeczka, u Was może być ich kilka
KuchniaWeDwoje.plmąki pszennej (3/4 szklanki) 80 g orzechów laskowych 7 jajek 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru (160 g) Masa: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki Nutelli 100 g wafli orzechowych 120 g orzechów laskowych Dekoracja: 80 g orzechów laskowych(...)górę i przekroić na 4 równe części. Masa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijanie dodając wymieszany cukier puder z usztywniaczem. Serek mascarpone zmiksować z kremem Nutella. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie pomieszać całość za pomocą łyżki. Odłożyć do lodówki 1/3 masy, będzie ona potrzebna do dekoracji tortu
KuchniaWeDwoje.plprzepis na te przepyszne i szybkie babeczki. Szykowałam je na weekend jako taki mały zmiennik słynnych rogali świętomarcińskich Oczywiście nie ma co porównywać smaków, ale posiadając w domu serek mascarpone możecie zrobić naprawdę szybki w przygotowaniu deser, do którego nawet nie potrzebujecie włączać miksera (chociaż z nim jest oczywiście jeszcze szybciej). Muffiny wychodzą wilgotne i mocno kakaowe Muffiny z mascarpone(...)lubimy, ja daję 4) – łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli – pół szklanki wody – pół szklanki jogurtu naturalnego – 1/3 szklanki oliwy (lub oleju lub roztopionego masła) Nadzienie: – 125 g serka mascarpone – 2 łyżki cukru – 1 łyżeczka mąki pszennej – 1 jajko ( a właściwie białko. Żółtko można dodać do ciasta) Najpierw przygotowujemy serek. Widelcem lub trzepaczką ubijamy białko (nie musi być ubite dokładnie
Relaxtimektóry osładza dość kwaśną, świeżą żurawinę zatopioną w serniku. SPÓD: 100 g herbatników czekoladowych 1 łyżeczka kakao 50 g masła SERNIK DYNIOWY: 500 g twarogu zmielonego 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 4 jajka 300 g surowej dyni 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 200 g twarogu zmielonego(...)pokroić w kostkę i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładkie puree. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, serek mascarpone, cukier i żółtka umieścić w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Wmieszać wystudzone puree z dyni. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać
https:KKuchniaMniamrozpuścić w 900 ml wrzącej wody. Wymieszać i odstawić. Przygotowanie masy śmietanowej – Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Wlać wrzącą wodę i wymieszać. Serek mascarpone lekko ubić, napowietrzyć. Laskę wanilii przeciąć na pół i zetrzeć nasionka. Ubić śmietanę na sztywną masę. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Wymieszać delikatnie. Dodawać po łyżce serka mascarpone, mieszać mikserem
Kuchnia PokoleńCiasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ kostka masła (100 g) 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy; 400 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Galaretka: 3 galaretki malinowe 600 g malin Beza : 2 białka ½ szklanka cukru 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Galaretka: Rozpuścić galaretki(...)sztywno. Gdy śmietana będzie lekko sztywniała przesiać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo po łyżce dodawać serek mascarpone. Masę śmietanową wyłożyć na galaretkę, a na wierzch położyć wystudzoną bezę. Całość włożyć do lodówki najlepiej na całą noc (nie przykrywać). Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plCiasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson pochodzi z jej książki „Nigella gryzie” . Jest to pyszne, wilgotne i bezglutenowe ciasto czekoladowe, podane z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Najlepiej smakuje po schłodzeniu i z filiżanką ulubionej kawki. W oryginalnym przepisie Nigella podaje to ciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują(...)minimum 70% zawartości kakao) 125 g masła 6 duzych jajek 175 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z 1 pomarańczy Krem: 500 ml śmietanki 30-36 % 250 g mascarpone Dodatkowo: kakao lub świeże owoce do dekoracji Czekoladę połamać na kawałki i roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Do średniej miski wbić 4 białka i ubić
Pieguskowa KuchniaSkładniki: 400 g krótkiego makaronu (u mnie kokardki); 1 kg świeżych truskawek; 2 czubate łyżki białego cukru; 250 g serka mascarpone. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, odszypułkować. Przełożyć do miski. Posypać cukrem i rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków. Do powstałego sosu z kawałkami truskawek dodać mascarpone(...)ułożyć na talerzach i polać sosem truskawkowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób, w zależności od apetytów. Przygotowany sos truskawkowy z mascarpone, do czasu podania, najlepiej przechowywać w lodówce. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskabezy pieczemy kilkanaście malutkich. Ma to swoje zalety: nie trzeba nic kroić (czasem zgrabne przekrojenie bezy nie jest łatwe), a deserki prezentują się wykwintnie. Krem śmietanowy przygotowuję z dodatkiem mascarpone, dzięki czemu jest bardziej zwarty, a całość osypuję sezonowymi owocami. Pychotki! :) Składniki Bezy 6 białek w temp. pokojowej szczypta soli 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżki mąki(...)środek przygotowanych okręgów i formować bezy. Piec przez 1 godzinę 15 min., następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy w zamkniętym piekarniku przez kolejne 30 min. Wystudzić. Krem 150 g mascarpone 350 ml śmietanki 36% 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku + owoce (truskawki, borówki, co lubicie) Mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Dekorować bezy
Słodkie inspiracjepszennej tortowej, przesianej 3 łyżki naturalnego kakao Poncz: kompot gruszkowy (lub dowolnie, może być alkohol, herbata z cytryną itp.) Krem czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady 1 kopiasta łyżka naturalnego kakao Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 36% 80 g czekolady deserowej Do dekoracji: 2 jajka niespodzianki Kinder Bueno białe i ciemne(...)czekoladę posiekać, po czym wrzucić do metalowej miski. Rozpuścić w kąpieli wodnej (jak to się robi, możesz przeczytać w tej notce ), przestudzić. W misce zmiksować serek mascarpone stopniowo wlewając przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą oraz przesiane kakao. Zmiksować do uzyskania jednolitego czekoladowego kremu. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć
Nastoletnie Wypiekaniełodygi do trawy cytrynowej bardzo drobno posiekane (biała część) 100 ml wody 60 g ksylitolu lub cukru - do smaku 100 ml śmietany 30% 100 g serka mascarpone ksylitol do smaku suszone owoce lub trochę startej czekolady do przybrania - opcjonalnie lemoniada z rabarbaru : sok odciśnięty z rabarbaru sok z 1 cytryny ok 200 ml półsłodkiego wina lub zimna woda(...)długo aż rabarbar będzie miękki i się rozpadnie. Na garnku położyć sito, umieścić w nim rabarbar. Zostawić do czasu aż spłyną soki a rabarbar ostygnie Do serka mascarpone dodać śmietanę i 1/2 wystudzonego rabarbaru. Wymieszać, dosłodzić do smaku. Pozostały rabarbar rozłożyć do czterech naczynek, na wierzchu położyć masę z mascarpone. Przed podaniem można posypać suszonymi owocami
Stare Garyliści świeżego szpinaku baby; 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga netto wraz z zalewą - 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 duża cebula; 250 g serka mascarpone; 3 łyżki startego parmezanu; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać(...)zblendowane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i dusić na małym ogniu, aż sos delikatnie odparuje i lekko zgęstnieje. Następnie dodać serek mascarpone, delikatnie wymieszać i podsmażać, aż serek całkowicie się rozpuści i połączy z sosem (przez około 2 minuty). Zdjąć z ognia. Tak przygotowany sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem. Makaron
Gospodyni Miejskawierzch na ok. 2 cm wysokości. Wydrążamy delikatnie miąższ, tak aby pozostał ok. 1,5 cm brzeg ciasta i spód. Wydrążone ciasto kruszymy. składniki na masę: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2/3 łyżki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 70 g czekolady deserowej 3 banany sok z cytryny wykonanie: Czekoladę siekamy. Serek mascarpone(...)miksujemy, w osobnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem pudrem a następnie łączymy ją z mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu, mieszamy i dodajemy do reszty kremu. Całość miksujemy. Dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Banany obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż i skrapiamy je sokiem z cytryny. wykonanie ciasta: Na wydrążonym spodzie ciasta układamy banany. Wykładamy
Domowy Smak Jedzenia