Kolejna smaczna propozycja na podanie szparagów. Dzisiaj na obiad makaron tagliatelle z dodatkiem krewetek oraz szparagów. Całość w pysznym sosie z dodatkiem mascarpone, śmietanki i białego wina. To także propozycja na bardziej wykwintną kolację dla bliskiej osoby. Makaron ze szparagami oraz krewetkami z odrobiną czosnku i kremowym sosem. Do przygotowania tego dania możecie użyć gotowego makaronu lub jeśli macie ochotę(...)Drukuj Makaron tagliatelle (makaron wstążki) z krewetkami i szparagami. Składniki 250 g makaronu wstążki 200 g krewetek świeżych lub mrożonych pół pęczka zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 1 łyżka mascarpone 100 ml śmietanki 30% 100 ml białego wina półwytrawne 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól Instrukcje Twarde końcówki szparagów odcinamy lub odłamujemy. Kroimy
To co lubię - gotuję i polecammasę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół, przez około 20 minut. Krem Składniki: 330ml śmietanki 30%, 250g sera mascarpone, truskawka liofilizowana, 30g, świeże truskawki, 250g, około 100g borówek do dekoracji tortu, 1/4 łyżeczki agaru + łyżka wrzątku, 1 dojrzała gruszka. Sposób przygotowania *śmietanka i ser mascarpone powinny być dobrze schłodzone(...)drobnych oczkach. Miąższ z gruszki będzie dodawał słodyczy Z truskawek usuń szypułki i pokrój owoce w mniejsze kawałki. Później rozpocznij ubijanie kremu. W tym celu umieść w naczyniu ser mascarpone oraz śmietankę i ubijaj mikserem. Najpierw na niższych obrotach, w trakcie delikatnie zwiększając je do maksymalnej mocy. Ubijaj przez około 1 minutę. Następnie dodaj 1/3 musu z gruszki oraz liofilizowaną
Natka PietruszkiWartości odżywcza 1 kawałka (20): 143 kcal B 2 g W 10 g T 10 g Składniki: herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych) 400 g śmietanki 30% 250 g mascarpone duża puszka brzoskwiń (ok. 850 g) lub świeżej 2 galaretki pomarańczowe 6 łyżek żelatyny+200 ml wrzątku pół szklanki słodzika/cukru Przygotowanie: Brzoskwinie kroimy na drobne kawałeczki. Gotujemy(...)składników. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły. Gotujemy 100 ml wody i dosypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy połowę mascarpone. Wszystko razem mieszamy dokładnie i na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę, krótko mieszając. Formę (u mnie 24x30) wykładamy papierem i na spód układamy herbatniki. Wylewamy pierwsza białą warstwę i wstawiamy
Zdrowie i pysznie na talerzuczekolady. I wyglądają naprawdę pięknie. Czas wykonania: 1 h (+4 h oczekiwania) Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 100 g herbatników 60 g czekolady gorzkiej 70 % 70 g serka mascarpone 30 g żelek 3 kostki białej czekolady Polewa i dekoracja: 100 g czekolady mlecznej 3 kostki czekolady białej Przygotowanie: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Herbatniki zmiksować na piach. Herbatniki, rozpuszczoną(...)czekoladę i serek mascarpone połączyć ze sobą. Żelki i białą czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy truflowej. Z masy uformować małe kuleczki, ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Polewa: Gdy trufle stwardnieją w kąpieli wodnej należy rozpuścić mleczną czekoladę i obtoczyć każdą kulkę. Trufle obsypać startą na małych oczkach białą czekoladą
KuchniaWeDwoje.plCiasto: 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 80 g orzechów laskowych 7 jajek 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru (160 g) Masa: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki Nutelli 100 g wafli orzechowych 120 g orzechów laskowych Dekoracja: 80 g orzechów(...)suchego patyczka). Biszkopt wystudzić, wyrównać górę i przekroić na 4 równe części. Masa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijanie dodając wymieszany cukier puder z usztywniaczem. Serek mascarpone zmiksować z kremem Nutella. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie pomieszać całość za pomocą łyżki. Odłożyć do lodówki 1/3 masy, będzie ona potrzebna do dekoracji tortu. Do pozostałej masy dodać pokruszone
KuchniaWeDwoje.plziemniaczanej Krem czekoladowy z whisky: 120 g czekolady goszkiej 70 % 50 g cukru pudru 10 g masła 50 ml whisky 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki miodu 50 g mascarpone Dekoracja: 20 g płatków migdałowe Przytogowanie : Ser i ziemniaki dwukrotnie zmielić. Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć i dodać do niego(...)dodać alkoholu i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gdy śmietanka się zagotuje należy ściągnąć garnek z gazu i rozpuścić w gorącej śmietance czekoladę. Na końcu dodać miód oraz mascarpone i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy masa przestygnie, przełożyć ją do rękawa cukierniczego i udekorować mazurka serowego. Ja dodatkowo dodałam płatki migdałowe. Przepis krok po kroku: 1. Utrzeć masło 2. Dodać
KuchniaWeDwoje.plPonieważ jest to najłatwiejsze i najszybsze ciasto, jakie znam, idealne do niedzielnej kawy. Ciasto niedzielne składa się z tradycyjnego biszkopta posmarowanego dżemem porzeczkowym i puszystej śmietany z dodatkiem serka mascarpone. Całość wykańczają migdały, które nie tylko piękne wyglądają, ale dodają całemu ciastu cudownego smaku. Ciasto niedzielne robi się naprawdę szybko i nie ma opcji, aby komuś nie wyszło. To bardzo(...)CIASTO NIEDZIELNE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru MASA 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO 1 mały słoik dżemu porzeczkowego migdały Wykonanie: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Do powstałej masy jajecznej dodajemy mąkę
Przepiski.plFacebook: MeCooks Torcik z warzyw Składniki na torcik warzywny. 40 dkg pieczarek 12 dkg białej cebuli 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 25 dkg serka mascarpone 30 dkg pomidora 6 dużych jajek ugotowanych na twardo 20 dkg ogórka zielonego średniej wielkości główka sałaty 20 dkg dużych plastrów szynki Dodatkowo do dekoracji: jajka (u mnie przepiórcze), kiełki(...)przez 20 do 25-u minut lub do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje. Usmażone pieczarki odstawić do wystygnięcia. Kolejno, zimne pieczarki przełożyć do wysokiego pojemnika, dodać mascarpone i 1/2 łyżeczkę soli. Zmiksować na jednolitą, kremową konsystencję. Pomidora oraz ogórka pokroić na cienkie plasterki. Sałatę podzielić na pojedyncze liście. Jajka ugotowane na twardo pokroić na plasterki. Okrągłą formę
MeCooksamerykańskie niż ciężkie i konkretne w swej treści serniki polskie. Koniecznie trzeba go spróbować. Świetnie sprawdzi się na uroczystym stole, jak i zrobiony zupełnie bez powodu. Śmietana kremówka, śmietankowy mascarpone i budyń o smaku śmietankowym. Bez wątpienia bomba kaloryczna, ale nie można jej sobie od czasu do czasu odmówić. Składniki: 300 g ciasteczek maślanych typu petitki 300 g masła(...)sera na sernik (kupnego lub trzykrotnie zmielonego) 250 g sera mascarpone 150 ml śmietany kremówki budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 4 jajka 175 g cukru dżem jagodowy + świeże borówki amerykańskie Śmietankowy sernik z borówkami – przepis Połowę masła rozpuść w małym rondelku. Ciasteczka zmiel blenderem na drobny piasek, następnie połącz z masłem i wyłóż nimi spód oraz boki formy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!maślanych (około 170 gr na 50 gr masła), tortownica 23 cm, 8 łyżek cukru pudru zamiast 250 gr. Wierzch sernika posmarowałam 150 gr śmietany kremówki ubitej z 250 gr mascarpone i 3 łyżkami cukru pudru, a na to dałam solidną porcję jeżyn. Składniki na spód: 170 g pokruszonych ciastek maślanych 50 g masła, rozpuszczonego Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć(...)wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, ubić do konsystencji gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłożyć na sernik, posypać jeżynami
moj przepis naokaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki na tort(...)gazu, dodać śmietanę połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać dokładnie, wystudzić do temperatury pokojowej. Składniki na krem fistaszkowy: 300 g orzechów ziemnych solonych, uprażonych na suchej patelni, 250 g serka mascarpone 200 g orzechów zmielić na gładki krem za pomocą malaksera, może to potrwać kilkanaście minut, ostudzić. Zmielone orzechy umieścić w misie miksera, dodać serek, zmiksować do połączenia składników i napuszenia
moj przepis naokaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki na tort(...)gazu, dodać śmietanę połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać dokładnie, wystudzić do temperatury pokojowej. Składniki na krem fistaszkowy: 300 g orzechów ziemnych solonych, uprażonych na suchej patelni, 250 g serka mascarpone 200 g orzechów zmielić na gładki krem za pomocą malaksera, może to potrwać kilkanaście minut, ostudzić. Zmielone orzechy umieścić w misie miksera, dodać serek, zmiksować do połączenia składników i napuszenia
moj przepis naCzekoladowy sernik na zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą serową z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Kremowa, mocno czekoladowa, nie za słodka masa serowa świetnie komponuje się z słodko-kwaśnym musem z suszonych śliwek(...)znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła 1 łyżka mleka 2 łyżeczki kakao Masa sernikowa: 500 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru (lub więcej) Chrupka: 100 g gorzkiej czekolady 1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych 2-3 łyżki
Kuchnia MagdaLenyJeden z moich ulubionych makaronów, który robi się w jakieś piętnaście minut. Pyszny kremowy sos pomidorowy z dodatkiem ziół i mascarpone. Super przepis na szybki i sycący obiad w kilka chwil. 2 - 3 porcje około 200 gramów makaronu tagliatelle, penne lub spaghetti 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 kopiasta łyżka serka mascarpone 1 mała szalotka(...)gotować około 10 minut co jakiś czas mieszając aż pomidory się nieco rozpadną a część wody odparuje. Przyprawić solą pieprzem i ziołami można dodać szczyptę cukru. Dodać serek mascarpone mieszać aż ser się rozpuści i składniki się połączą. Na koniec dodać ugotowany makaron i jeszcze chwilę podgrzewać cały czas mieszając aż wszystko się połączy. Można podawać z tartym parmezanem
Andzia PichciBrownie w świątecznej wersji pachnące pomarańczami i przyprawą korzenną. Ciasto na spodzie brownie z marmoladą z pomarańczy oraz masą piernikową przygotowaną ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Mocno czekoladowe i gliniaste brownie, do tego(...)zestawienie smaków! Składniki: Brownie: 3 jajka 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej Masa piernikowa: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki żelatyny 70 ml wrzątku Polewa (ganache): 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30 % Dodatkowo: ok. 3 łyżki
Kuchnia MagdaLeny