Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki – obiad czy deser? Szczerze mówiąc – wszystko mi jedno – i tak są pyszne :) Naleśniki to chyba jedno z najprostszych dań, a ma tak wiele wersji – i samego ciasta i dodatków. Naleśniki „zwykłe”, grube, cienkie, amerykańskie „pankejki” i nasze ukochane francuskie naleśniki crepes. Naleśniki(...)niezwykle cienkie (także dzięki składnikom ciasta) i najczęściej podaje się je w formie zrolowanej. Jednak najważniejsze w crepes jest właśnie ciasto. Nasze francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki to idealny pomysł na lunch, obiad i deser. Cienkie ciasto, słodki, aksamitny krem z serka mascarpone i delikatnie kwaskowy sos z czarnej porzeczki, który rewelacyjnie przełamuje słodkość kremu
Pociąg Do KuchniMoja Książka Kucharska CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN Sos chrzanowy. Kremowy sos z chrzanu, majonezu lub śmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować(...)niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy go w każdej chwili wykorzystać, chociażby do pysznych kanapek z jajkiem na twardo, wędzonym łososiem i rzodkiewką. Nic nie równa się ze smakiem domowego sosu chrzanowego. Polecam pięknie :) CHRZAN TARTY ZWYKŁY 400g korzenia chrzanu jak najdrobniej ścieramy na tarce, rozprowadzamy około 1 szklanką zimnej wody, dodajemy
Moja Książka KucharskaWiększość gotowych sosów pomidorowych zawiera sztuczne składniki. Dlatego stworzyliśmy przepis na domowy sos pomidorowy. Jest pyszny i zdrowy. Czas: 50 minut Poziom trudności: średni Cena dla dwóch osób: ok. 14 zł Składniki: 2 butelki passaty pomidorowej (łącznie 1,5 l) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku Łyżka stołowa oregano Łyżka stołowa bazylii Sól Pieprz Dwie łyżki miodu Przygotowanie: Krok(...)trzy łyżki oliwy. Obierz i posiekaj trzy ząbki czosnku. Wrzuć na patelnię. Smaż ok. 2 minuty, pilnuj żeby się czosnek nie przypalił, bo stanie się gorzki i popsuje smak sosu. Krok 2 Dodaj posiekany pęczek bazylii lub suszoną bazylię i oregano. Wymieszaj wszystko, chwilę przesmaż i dodaj przecier pomidorowy. Smaż całość do 2 minut, tak aby składniki się połączyły. Krok
Niedzielny kucharzPulpety w sosie cytrynowym. Pyszny, tani i łatwy obiad. Sos cytrynowy będzie też pysznym dodatkiem do innych jasnych mięs, np. do gotowanego schabu, polędwicy, królika, czy gotowanej piersi kurczaka pokrojonej w plastry. Pulpety drobiowe przygotowałam według mojego przepisu na pulpety drobiowe . Składniki na sos cytrynowy: 1-1 ½ szklanki bulionu z gotowania pulpetów Ok. ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka masła(...)płaskie łyżki mąki sok z 1 cytryny do smaku skórka otarta z 1 cytryny sól do smaku pieprz do smaku szczypta cukru do smaku 10 pulpetów drobiowych Jak przygotować sos cytrynowy do pulpetów? W rondelku rozgrzewamy masło z olejem. Wsypujemy otartą skórkę z cytryny. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, mieszamy szybko trzepaczką. Rozprowadzamy zasmażkę gorącym bulionem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszam na kolejny przepis na gołąbki z grzybami i sosem curry. Mam w domu prawdziwego smakosza gołąbków. Dzisiaj zaskoczyłam go nadzieniem i sosem curry. Nie wiem jak Wy ale ja lubię gołąbki z włoskiej kapusty. Przyznacie, że jest o wiele łatwiej obgotować i oderwać liście z włoskiej kapusty niż z białej. Mimo wszystko dzisiejsze gołąbki z grzybami i mięsem(...)bardzo nie różnią się od tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning
codojedzeniaPyszna pizza domowa z salami na cienkim spodzie z przygotowanym domowym sosem pomidorowym. Pizza jest bardzo łatwa do przygotowania, a jej smak możecie modyfikować i będzie taki, jakich dodatków użyjecie. Z ilością dodatków nie należy przesadzać, a szczególnie z takimi, które zawierają w sobie dużo wody, gdyż nawet najlepiej wyrobione ciasto ich nie udźwignie, a po upieczeniu pizza będzie przemoczona(...)mego doświadczenia wynika, że oprócz sosu i sera niewielkie ilości 3 - 4 dodatków w zupełności wystarczą. Ostatnio robiłam dwa rodzaje pizzy jedna z dodatkiem pikantnego salami, pieczarek i świeżej papryczki chili, a druga z boczkiem, pieczarkami i papryczką chili, oczywiście każda z sosem pomidorowym i żółtym serem mozzarella. Ważną kwestią, jeśli chodzi o cienkie ciasto, jest wybór mąki, najlepiej
Kuchcik gotujePulpety nie muszą składać się z mięsa! Te z kaszy jaglanej mogą z nimi konkurować. Pulpety gotowane w sosie cukiniowo-koperkowym to idealny pomysł na obiad. Sos nie jest zagęszczany, ale ma świetną konsystencję dzięki cukinii – mimo to smakuje jak znany sos koperkowy i cukinia nie jest bardzo wyczuwalna. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki – pulpety(...)ugotowania kaszy 1 marchewka 2 cebule 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100 ml gorącej wody przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, papryka) Składniki – sos: ok. 800 g obranej cukinii (2 duże cukinie) 400 ml wody 3 łyżki koperku 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek, sos sojowy Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną opłucz, a następnie
Via Gustojednak poszłam na łatwiznę i zamiast tradycyjnego l asagne równo przełożonego beszamelem przyrządziła, szarpane lasagne. Co to takie szarpane lasagne? Po prostu połamane lasagne ugotowałam, a potem przełożyłam pomidorowym sosem, kurczakiem, boczkiem i jarmużem. Tak, tak szarpane lasagne było również bez beszamelu . Za to poszczególne warstwy przełożyłam obficie mozzarellą. Jak Wam się podoba moje szarpane lasagne? prawda, że na talerzu(...)kurczak to świetne kombi…Okazało się, że nawet miałam kolorowe resztki lasagne, szpinakowe i pszenne. Obiad jak się patrzy nawet go zdążyłam sfotografować przy stole. Bardzo lubię włoskie sosy do makaronu. Włosi mieszają pomidorowy sos z ricotta. Ja też tak często robię ale akurat skończyła mi się ricotta, więc zastąpiłam kozim twarogiem. Sos wyszedł bardzo smaczny. Szarpane lasagne Składniki
codojedzeniaUdka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – to propozycja na obiad dla tych, co kochają sos miodowo-musztardowy i mięso z kurczaka :) Specjalnie dla mojego Męża użyłam udek filetowanych, bo gdy tylko widzi jakieś kości, czy chrząstki, to zawsze kręci nosem ;) Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo(...)auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – Składniki: 5 udek z kurczaka (ok. 500g) – u mnie filety udek z kurczaka (bez kości i bez skóry) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku
Kulinarne PrzebojeMakaron z łososiem i szpinakiem i sosem gorgonzola – to był obiad w stylu „co zostało w lodówce” więc dodaliśmy do niego jeszcze resztę polędwiczek z kurczaka :) i wyszedł przepyszny! Możecie go dowolnie modyfikować – użyć ulubionego makaronu, użyć samego łososia lub samego kurczaka – jak wolicie, albo co macie pod ręką. My wymieszaliśmy makaron z łososiem(...)kurczakiem i efekt nas zaskoczył. W przypadku makaronu z łososiem i szpinakiem i sosem gorgonzola całą tajemnicą jest… sos! Sos z sera gorgonzola na bazie śmietany jest niesamowicie kremowy i aksamitny. Fantastycznie otula wszystkie pozostałe składniki i dopełnia smaku łososia, kurczaka i szpinaku. No właśnie – szpinak – nie rezygnujcie z niego! Dodaje nie tylko koloru, ale także idealnie
Pociąg Do Kuchnicayenne; 3 cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem; 4 szklanki startego, czerwonego cheddara (u mnie Kerrygold); 16 -18 kukurydzianych tortilli w wielkości do Taco (u mnie 16); Szczypta soli. Czerwony sos do enchiladas (2 porcje): 1/4 szklanki oleju; 1/2 szklanki drobno posiekanej, czerwonej papryki; 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli; 2 łyżki drobno posiekanych ząbków czosnku; 1 łyżeczka chili w proszku(...)bulionu drobiowego (u mnie 1 szklanka gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżeczka domowej vegety); 3 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz. Szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Czerwony sos do enchiladas: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany
Gospodyni MiejskaRewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do sałatek oraz do potraw mięsnych, ma jednocześnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Powodów, dla których warto sięgnąć po sos balsamiczny, jest wiele. Co miłośnicy dobrej kuchni powinni wiedzieć na jego temat? Wpływ sosu balsamicznego na nasze zdrowie O leczniczych właściwościach tego sosu decyduje jego główny składnik, czyli ocet balsamiczny. Ma on bardzo dobry wpływ(...)pomaga też oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn. Ocet ten ułatwia odchudzanie, ma rewelacyjny wpływ na serce, pomaga też walczyć ze złym cholesterolem. Jak wykorzystać ten dodatek w codziennej diecie? Sos ten dobrze sprawdza się jako dodatek do potraw mięsnych, choć zazwyczaj wykorzystywany jest jako uniwersalny sos sałatkowy . Ciemna barwa i gęsta konsystencja sprawiają, że jest on również ciekawą dekoracją wielu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!trudno sobie bez niego wyobrazić słynnego trifle czy crumble , ale ma dużo większe zastosowanie, ja często polewamy nim naleśniki, podaje do szalotki, czy porcji kisielu z podgotowanych owoców. Sos angielski, w przeciwieństwie do crème patissier , nie zawiera mąki, do sosu warto używać tylko mleka UHT, wtedy sos jest trwalszy, bardziej stabilny, można przechowywac go w lodóce kilka(...)koniecznie pod przykryciem bo chłonie wszystkie zapachy. Najważniejszą zasadą udanego sosu angielskiego jest jego powolne gotowanie, inaczej sos się zetnie. Jeśli dysponujecie termometrem cukierniczym to idealna temperatura dla crème anglaise to 82'C. Składniki Czas przygotowania: 15 min 250 ml mleka pełnotłustego 250 ml śmietany 30% 50 g cukru 1 laska wanilii 6 żółtek Przygotowanie
Słodki Kompromis1stycznia 2017! Nowy Rok trzeba uczcić pysznym obiadem . Pieczona kaczka z sosem marsala to danie, które miałam okazję spróbować w poznańskiej restauracji. Muszę przyznać, że długo nie mogłam się przekonać do kaczki. Teraz pieczona kaczka to dla mnie rarytas. Postanowiłam upiec ją w całości z dodatkiem pomarańczy. Pyszny sos, który się wytworzył podczas pieczenia doprawiłam winem marsala. Marsala to wino(...)które zawsze mam w spiżarni. Idealnie pasuje do deserów jak i do wytrawnych sosów. Pieczona kaczka z sosem marsala to po prostu niebo w … Pomyśleć, że przez moment czułam, że będą nici z obiadu. Kaczka rozmrażała się na balkonie szczelnie owinięta folią. Parząc poranną kawę usłyszałam głuche chrobotanie. Nie bardzo mogłam skojarzyć skąd ono pochodzić… Reszta domowników jeszcze
codojedzeniaIdealne na obiad, pyszne i syte – gołąbki bez zawijania w jasnym sosie. Przyznam Wam szczerze, że od dziecka owszem lubiłam połączenie mięsa z ryżem, ale już za samą kapustą w którą był zawinięty gołąbek nie przepadałam. Choć uwielbiam kapustę w surówkach czy łazankach , to nie była ona moją faworytką w tej wersji. Tak więc jadłam sam farsz zostawiając(...)Dlatego wersja gołąbków bez zawijania tak przypadła mi do gustu. Lubię w nich wszystko i niczego już nie zostawiam na talerzu. Oczywiście większość z Wam pewnie przygotowuje gołąbki w sosie pomidorowym, tak też można zrobić i w tym przypadku, ale u nas w domu lubi się je bardziej gdy przenikną smakiem jasnego sosu mięsnego (pieczeniowego). Spróbujcie. Takie gołąbki bez zawijania
Słodkie okruszki