Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;) Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski. Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować(...)Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1,5 łyżki miodu sok z 1 małej cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawy
Codziennik KuchennySos bourbon Składniki: ½ szklanki bourbon 1 szklanka piwa ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki sosu chili 1/3 szklanki sosu sojowego 2 zgniecione ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu połączyć w rondelku i gotować na średnim ogniu aż brązowy cukier się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia przed stosowaniem. Cytrusowo miętowy sos do żeberek Składniki: 2 szklanki świeżego soku pomarańczowego(...)miętę pieprz i sól. Powoli dodać sok pomarańczowy. Całość gotować na średnim ogniu aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać ze startą skórką z limonki i cytryny. Słodko ostry sos do żeberek Składniki: sok z dwóch pomarańczy 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy w proszku 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki oregano
naRuszciesól do smaku pieprz do smaku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru bazylia do smaku oregano do smaku 400 g sera żółtego sos beszamelowy oliwa Sos beszamelowy: litr mleka 1/4 kostki masła 2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej 2-3 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę(...)podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Sos beszamelowy: Masło roztopić w garnuszku, dodać do niego mąkę i stale mieszać
Krakowskie smaki Anidomowe grillowe kiełbaski znajdziecie TUTAJ . Tym razem przygotujemy je na ostro. KIEŁBASKI DIABELSKIE 4 kiełbaski grillowe papryczka chili jasny miód czerwona słodka papryka (w proszku) ocet winny sos sojowy sól Kiełbasę oczywiście możemy kupić w sklepie już gotową. Ale jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości na grillu to zdecydowanie polecamy przygotować ją samemu. Wbrew pozorom wcale(...)pestek papryczki chili z odrobiną soli. Przekładamy do miseczki, zalewamy trzema dużymi łyżkami miodu i dokładnie mieszamy. Dodajemy sporą szczyptę słodkiej papryki, łyżkę octu winnego i pół łyżeczki sosu sojowego. Tą masą dokładnie smarujemy ponacinane kiełbaski i zostawiamy na całą dobę (lub chociaż na wiele godzin) żeby smak się wchłonął. Po tym czasie mocno wypiekamy na porządnie rozpalonym grillu
Marder&Marder ManufactureBeszamel to jeden z sosów podstawowych wykorzystywanych zwłaszcza w kuchniach południowoeuropejskich, szczególnie francuskiej i włoskiej, jako dodatek do wielu dań. Jest on bardzo łatwy do przygotowania, a w dodatku jego składniki są zwykle dostępne pod ręką. Podstawowa wersja beszamelu wymaga tylko masła, mąki i mleka (ew. też nieco słodkiej śmietany), a z przypraw – soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej(...)wersji bardziej „zaawansowanej” dodaje się często cebulę, czosnek i liść laurowy – w ten sposób, że przez pewien czas ogrzewa się je w mleku przed jego dolaniem do sosu. Wzbogaci to smak, ale niekoniecznie musi pasować do każdej potrawy. Kluczowym założeniem jakie powinniśmy określić przed przystąpieniem do sporządzenia sosu beszamelowego jest jego gęstość. Od tego zależy ilość użytej mąki i masła
Kulinarna PokusaCzasami zostają resztki sera, z którymi nie wiadomo co zrobić... szkoda wyrzucić, ale też nie wiadomo z czym zjeść. Przychodzi na ratunek bardzo prosty i szybki sos "3 sery" nadający się idealnie zarówno do mięsa jak i do warzyw. Sos powstał na potrzeby wykorzystania reszty sera Gorgonzola, który został z jakiejś innej potrawy i nie specjalnie wiadomo było(...)zrobić. Znalazł się serek topiony, żółty ser, śmietana i zioła... i tak o to powstał sos "3 sery". Jak to się mówi... "potrzeba matką wynalazków" ;) Tak też było tym razem. Coś się zmieszało, coś się dodało... i wyszedł naprawdę wspaniały sos! Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Danie z tym sosem jest zdecydowanie baaardzo sycące i treściwe
Jedzeniomaniaczas to zmienić! Próbujcie nowych smaków, przygotowujcie nowe potrawy. Większość z nich okazuje się bardzo prosta do przygotowania. Dzisiaj proponuje wyjątkowo pyszne i zdrowe danie, czyli pieczonego łososia z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych. Pierwszy raz jadłam łososia w towarzystwie sosu malinowego i muszę powiedzieć, że bardzo nam to towarzystwo przypadło do gustu(...)Sos jest słodki od miodu i kwaśny od malin, i świetnie pasuje do kaszy jaglanej i pieczonego łososia. Nawet ta sałatka z roszponki z prażonymi migdałami świetnie się zgrała z resztą. Poniższy przepis jest dla dwóch osób (świetny na romantyczną kolację lub walentynki), ale sosu malinowego spokojnie starczy dla czterech – pięciu osób (zważywszy, że serwuje się około jednej łyżki
Moja Delicjapęczki szparagów, sól, cukier, 1 żółtko, 1,5 łyżki wina białego półwytrawnego, 125 masła, sok z cytryny, sól, pieprz Sos holenderski jest ciepłym sosem o konsystencji majonezu. Przyrządza się go z żółtek, wody/wina i masła. Sos holenderski jest sosem podstawowym. Przez dodanie do niego poszczególnych składników otrzymujemy sos Choron - koncentrat pomidorowy, sos bearneński (berneński) – wino i estragon(...)sos maltański – sok pomarańczowy sos musztardowy – musztarda sos muślinowy – bita śmietana Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej
królestwo garówkońca dać upust swym kulinarnym marzeniom wspominam dalej ... Drugim z sosów do mięs jakie, zaserwowałam gościom Maksymiliana był sos jabłkowo - borówkowy. Ponieważ były to gorące dni, a sos borowikowy z poprzedniego wpisu jest dość ciężki postanowiłam, że drugi sos będzie leciutki. Bez mąki, śmietany i wszelkich ulepszaczy. Przegląd lodówki okazał się pomocny. Znalazłam zachomikowaną wytrawną konfiturę z leśnych borówek zebranych(...)przesmażonych przez mojego Tatę. I już pomysł gotowy. Składniki (na ok. 1/2 litra sosu): 4 jabłka typu szara reneta (ze względu na sezonowy brak użyłam kortlanda i tez było ok) 2-3 łyżki konfitury z borówki leśnej garść majeranku sos z pieczenia mięsa mała cebulka (opcjonalnie) pieprz Przygotowanie: Umyte, pozbawione gniazd pestkowych jabłka pokroiłam w "ósemki" i ułożyłam w naczyniu
Kuchnia po mojemuWyjątkowy sos do wołowiny z grilla, którego bazę stanowi połączenie amerykańskiej whiskey i ciemnego piwa Guinness pochodzącego z górnej fermentacji. Składniki: 120 ml whiskey Jack Daniels 3 łyżki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżka sosu tabasco 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka mielonego cynamonu 330 ml piwa Guinness Stout 110 ml oleju z orzeszków arachidowych(...)łyżeczki soli 30 ml sosu sojowego Przygotowanie: W rondelku należy wymieszać: whiskey, piwo Guinness, sos Worcestershire i tabasco. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać biały pieprz, czosnek, sól i miód. Całość dobrze wymieszać, zredukować gotując na małym ogniu aż uzyskamy konsystencję sosu, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Sos ten można podawać na od razu na ciepło
naRuszciebędzie to ciepły ser z niebieską pleśnią ). Każdy kto takie rzeczy lubi musi w końcu zrobić Croque monsieur - czyli zapieczoną kanapkę z serem , szynką i sosem beszamelowym lub sosem mornay jak w tym przepisie. Skorzystałam z przepisu ze strony Bon Appetit składniki (3 kanapki) sos Mornay 1 i 1/2 łyżki masła 1 i 1/2 łyżki mąki(...)pszennej 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka 1 liść laurowy 1/2 szklanki drobno startego parmezanu Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej ostry sos chili kanapki ( 3 sztuki) 6 sztuk średnich pieczarek, przecięte na pół a potem w plasterki 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki drobno pokrojonej szalotki 6 kromek chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny
Stare GarySpring rolls nauczyła mnie robić moja koleżanka Tajka. Sama przygotowywała warzywa, makaron, owoce morza oraz sosy, a później siadaliśmy z grupą przyjaciół do stołu i każdy zawijał swoje ulubione składniki w papier ryżowy. Zabawa była przednia, bo nigdy nikomu to zawijanie nie wychodziło i z przykrością muszę stwierdzić, że i ja do dzisiaj mam z tym problemy... Zwinięte spring rollsy(...)maczaliśmy w słodkim sosie chili lub sosie krewetkowym na bazie pysznego tajskiego wywaru, którego receptury niestety nie znam. Jednak tym razem chciałem Wam przedstawić wegańską wersję, która mam nadzieję, stanie się inspiracją do własnego komponowania. Jej podstawą będzie makaron, tofu oraz chrupiące warzywa. Składniki: 10 płatów papieru ryżowego 100 g makaronu z fasoli mung (lub ryżowego) 1 kalarepa 1 marchew
Food Squarepyszne nogi z kaczki w genialnym sosie winnym, z dodatkiem dużej ilości suszonych moreli oraz innymi warzywami i dodatkami. Wystarczy, że podsmażysz wcześniej na patelni nogi kaczki, doprawione solą i pieprzem, a później na tej samej patelni zrobisz pyszny sos z podanych składników. Teraz już tylko należy zalać przygotowanym sosem kaczkę, wstawić do piekarnika i piec zgodnie z wytycznymi poniżej(...)ŚWIĘTA LUB RODZINNY OBIAD Takie nogi kaczki w czerwonym winie z morelami są idealnym pomysłem na świąteczny obiad lub inną rodzinną uroczystość. Słodycz moreli i marchewki, wytrawność wina, wyrazistość sosu worcestershire, to wszystko tworzy idealną kompozycję, tak fantastycznie dopełniającą kacze mięso. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale
nietylkopasta.plŚledzie z rodzynkami i ogórkiem kiszonym w sosie pomidorowym to w sumie tak zwane śledzie po kaszubsku, tylko do dzisiejszej wersji dodałam kiszone ogórki. Ogólnie te śledzie zrobiłam jakieś dwa tygodnie temu, na próbę. Nie, żebym miała jakieś wątpliwości co do ich finalnego smaku, ale zrobiłam je trochę bez przekonania. Zabrałam się więc za szatkowanie, smażenie, osuszanie, no wiecie. Pokroiłam(...)składniki, porządnie przesmażyłam koncentrat (to ma mega duży wpływ na jego smak, na plus oczywiście), zrobiłam to i owo. Wymieszałam śledzie z sosem. I pomyślałam, że spróbuję czy to już na tym etapie jest smaczne. I było na tyle smaczne, że zjadłam 1/3 porcji. Przypominam, że śledzie nie odstały sobie w lodówce w sosie, zjadłam je zaraz po zrobieniu. Przepyszne
KardamonovyMakaron z krewetkami i sosem maślanym to szybkie, a jednocześnie wykwintne danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i romantyczną kolację. Delikatne krewetki, aksamitny sos maślany z nutą czosnku i cytryny, a do tego al dente ugotowany makaron – to połączenie, które zachwyca prostotą i bogactwem smaku. Danie to przygotowuje się w mniej niż 30 minut, co czyni(...)idealnym wyborem, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego, ale brakuje Ci czasu. Makaron z krewetkami i sosem maślanym to doskonałe rozwiązanie na każdą okazję – szybkie, efektowne i niezwykle smaczne . Jak przygotować makaron z krewetkami i sosem maślanym? Liczba porcji: 4 porcje Czas przygotowania: Przygotowanie składników: 10 minut Gotowanie: 15 minut Łączny czas : około 25 minut Składniki: 300 g makaronu
CityTaste