skórką z cytryny, kminem, czosnkiem, ziołami i chilli ( tym razem dodałam też cukinię) i obowiązkowo sałatka z grillowanymi warzywami ( cukinią, bakłażanem, papryką i cebulą) z dodatkiem fety i sosu orzechowo-pietruszkowego. Ta sałatka to absolutny must have każdego grilla u nas. Niestety trochę wydłuża czas grillowania i oczekiwania na danie główne więc wiedząc to, rozpalały grilla dużo wcześniej zanim wszyscy(...)będą głodni:) Warzywa najpierw obtaczam w oliwie z dodatkiem przypraw, następnie grilluję, po ostygnięciu kroję na mniejsze kawałki, dodaję sałatę, kawałki fety i sos na bazie oliwy, soku z cytryny z mielonymi orzechami włoskimi, czosnkiem i natką pietruszki. Na potrzeby zdjęcia ułożyłam wszystko ładnie na talerzyku ale w rzeczywistości wszystko mieszam w misce – niestety nie wygląda to potem zbyt
Cooking for Emilyzwykła zapchajdziura. Kurczak na płasko to około godzina pieczenia i 15 minut przygotowania. Nie trzeba go marynować – piecze się na aromatycznych cytrynach z dodatkiem ziół, masła i czosnku. Sos z kurczaka, podany tutaj jako smakowity dodatek, to świetny i pyszny sposób na wykorzystanie resztek – w tym przepisie nic się nie marnuje, a talerze kończą wylizane do czysta! Piekarnik rozgrzewamy(...)sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości kręgosłupa razem z kuperkiem i szyjką zostawiamy do przygotowania sosu, odwracamy kurczaka i przygniatamy go mocno obiema dłońmi pomiędzy piersiami. Gotowe! Luzujemy skórkę na mięsie, ostrożnie żeby jej nie porwać i wkładamy pod nią kawałki zimnego masła
Karo in the KitchenWpis pochodzi z mgotuje.pl Łosoś w sosie BBQ – Nadszedł długo wyczekiwany sezon grillowy, a w nim spotkania w plenerze, wesoła zabawa i pyszne jedzenie. Pyszności z rusztu są idealną propozycją na posiłek na świeżym powietrzu. Dzisiaj podaję Wam mój przepis na łososia w glazurze z sosu(...)Soczysta ryba w pysznym i wyrazistym sosie to musi smakować dobrze! Przygotowując grilla nie możemy zapomnieć o odpowiednich dodatkach np. Ketchupie Kieleckim łagodny extra i Musztardzie Kieleckiej delikatesowej stołowej. Ketchup urozmaici smak grillowych potraw, natomiast musztarda wyostrzy smak każdego dania. Łosoś w sosie BBQ Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina
Marta Gotujepapryka słodka - 2 duże szczypty papryka ostra - duża szczypta kolendra - liście (suszone), duża szczypta oregano - duża szczypta kolendra - szczypta kumin - szczypta kurkuma - szczypta Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa - 1 łyżka sos sojowy - 1 łyżeczka sól, pieprz oliwa Miodowo-musztardowy sos tzatziki: ogórek szklarniowy - ½ większego czosnek - 1 duży ząbek jogurt grecki - 7-8 pełnych łyżek majonez - 2-3 łyżki Musztarda Kielecka delikatesowa(...)stołowa - 1,5 łyżeczki miód - 1,5 łyżeczki natka pietruszki lub mięta - 1 łyżka, posiekanej sól, pieprz Do podania: Ketchup Kielecki łagodny extra i Miodowo-musztardowy sos a la tzatziki. Wykonanie: Szaszłyki: Kurczaka myjemy, oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w plastry. Cukinię, bakłażan i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Mięso
Pogotujmy.plMój mąż uwielbia mięso pod każda postacią. Wczoraj pomyślałam, że zrobię coś z arbuzem, którego już coraz mniej w sklepach. Do sosu wykorzystałam sos jasny Łowicz. Słodki arbuz i słony sos sojowy perfekcyjnie łączą się ze sobą aby wszystko było idealnie zrównoważone. Arbuz sam w sobie zawiera mało witamin ponieważ w 92% składa się z samej wody. Jednak arbuza ceni(...)opóźnia proces starzenia się dzięki obecności przeciwutleniaczy. Jest idealny również podczas choroby nerek ponieważ jest moczopędny. Wykorzystajcie ten owoc do momentu kiedy znów zabraknie go na okolicznych targach. Składniki: Sos jasny łowicz 8 podudzi z kurczaka 100 ml miąższu z arbuza 100 ml octu balsamicznego 35 g cukru trzcinowego 50 ml sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka musztardy
Kuchnia w oparachjest wręcz genialnym daniem. Alkohol wspaniałe łączy składniki, zamieniając je w gładką aromatyczną emulsję. Potem oczywiście wyparowuje. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje) Krwawy makaron z Hollywod Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku(...)wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty alla vodka. Chętnie przyznają się do niej Włosi, ale najprawdopodobniej makaron w oryginalnym sosie powstał za oceanem, we włoskiej diasporze. Legenda głosi, że po raz pierwszy sos na wódce zrobili ludzie od obsługi technicznej w Hollywood, zużywając do niego płyn stosowany w horrorach i innych krwawych
Niedzielny kucharzMuszę mieć w duszy jakiś germański pierwiastek – uwielbiam sałatki ziemniaczane! Szczególnie te zrobione właśnie na niemiecką modłę – z kwaśnymi i pikantnymi sosami. Młode ziemniaki to idealny materiał na taką sałatkę – mają cieniutką skórkę, są zwarte i delikatnie kremowe, świetnie chłoną sosy i uwielbiają mocne, charakterne dodatki. Ziemniaki do tej sałatki można przygotować na dwa sposoby – albo ugotować, albo upiec . Jeśli(...)cytryny, dokładnie razem mieszamy na gęstą pastę. Cały czas energicznie mieszając zawartość kubka w jedną stronę, wlewamy do musztardy z dodatkami oliwę z oliwek, bardzo powoli, cienką strużką. Emulgujemy sos – powinien być gęsty i zawiesisty, prawie jak majonez. Najszybszy sposób na zrobienie sosu to po prostu zmiksować wszystkie jego składniki razem, za jednym zamachem, w blenderze. Sos naszykowany
Karo in the KitchenDzisiaj jedno z ulubionych dań mojego męża, chrupiące placki ziemniaczane, z gęstym sosem z wołowiną, z dodatkiem ogórka kiszonego, papryki i sosem czosnkowym. Danie, które w różnych odsłonach można zjeść w niejednej przydrożnej chacie. Ale tylko dotychczas udało nam się trafić dosłownie może trzy razy, tak aby chcieć wrócić jeszcze raz na ten posiłek. Zazwyczaj zamiast wołowiny dodawana jest wieprzowina(...)robię je sama w domu. Przede wszystkim wiem co jem. Placki ziemniaczane są pyszne chrupiące- takie, jak robiła babcia, mięso jest delikatne i rozpływające się w ustach. Sos czosnkowy mogę przygotować tak jak lubię, ogórki kiszone pachną, a posiekana papryka nadaje delikatnej chrupkości temu daniu. Danie jest dość proste i nie wymaga od nas dużych umiejętności
SMYKWKUCHNIzostawcie go w skórce. Do miseczki wsypujemy łyżkę cukru i łyżeczkę soli – zalewamy łyżką gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do miseczki przyprawę 5 smaków i sos sojowy – jak najlepszy. To wbrew pozorom nie sama słoność i kolor. Dobry sos sojowy to naprawdę głęboki i zróżnicowany smak, leżakuje jak wino. Z czasem nabiera siły, mocy i aromatu(...)kurczaka wkładamy do szczelnie zamykanej torebki z grubej folii (moja torebka ma pojemność 4,5 litra, kurczak na zdjęciach waży 1,25kg). Wsypujemy pokrojony imbir, czosnek i szczypior. Wlewamy sos sojowy z wodą i przyprawami – połowę do kurczaka, połowę do torebki. Dokładnie otaczamy kurczaka w sosie i dodatkach, wkładamy do lodówki i marynujemy przez minimum 12, a najlepiej 36 godzin
Karo in the Kitchenzamiłowaniem do szczególnego zestawu smaków i faktur. Ja zaczynam od mięsa – stek kroję w poprzek włókien na bardzo cienkie, 2-3mm plasterki. Mięso mieszam z mocno słonym jasnym sosem sojowym i płatkami chili, odstawiam w osobnej miseczce na czas przygotowania reszty składników. W drugiej misce dokładnie rozkłócam dwa jajka. W trzeciej misce mieszam wszystkie składniki sosu – pastę z tamaryndowca(...)rozprowadzam wodą, dodaję cukier, pastę chili, ciemny sos sojowy i sos rybny. Wszystko mieszam do połączenia. Imbir i czosnek obieram, czosnek przeciskam przez praskę a imbir ścieram na tarce o drobnych oczkach do osobnych małych miseczek, odkładam. Oczyszczam grzyby – grzybom enoki wystarczy obciąć zdrewniałe końce. Jeśli używacie pieczarek lub boczniaków potnijcie je w cienkie paseczki. Od razu szykujemy też
Karo in the Kitchenzaletą jest to, że można je zamrozić. Klopsików robię dużo podobnie jak świątecznych pierogów. Szwedzkie klopsiki można jeść na zimno i ciepło. My lubimy je na obiad z brązowym sosem, dżemem z czerwonej borówki czyli lingon i ziemniakami. Na pewno znacie to danie z IKEA. Szwedzkie klopsiki Składniki: około 60 klopsików 1,5 kg mielonej cielęciny 2 duże cebule(...)czarnego pieprzu, młotkowanego 1½ łyżki suszonego oregano 2 łyżki musztardy francuskiej 2 żółtka 300 ml śmietanki 1¼ łyżki soli 50 g startego parmezanu masło klarowane lub olej do smażenia Sos 1 czerwona cebula, mała 250 ml wywaru z kurczaka 2 łyżki sojowego sosu 150 ml śmietanki 1 łyżka masła ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżki dżemu z borówek Obierz cebulę i czosnek
codojedzeniawłoskiej kuchni ragù to mięsny sos podawany do makaronu. Ragù z kaczki przygotowuje się na kilka sposobów – z mielonego lub siekanego mięsa, albo z bardzo wolno duszonego. Mnie na wolne gotowanie namawiać nie trzeba – wiem, że długie działanie odpowiednio dobranej temperatury uwydatnia całe bogactwo smaków. Kaczka to pyszne i wartościowe ciemne mięso, a w takim wydaniu perfekcyjnie podkreślona jest dzikość(...)przygotowanego rosołu, wrzucamy pomidory z puszki z całą jej zawartością – jeśli używacie pomidorów w całości zgniećcie je w dłoniach lub rozgniećcie łyżką. Wszystko dokładnie mieszamy i do tak powstałego sosu wkładamy piersi kaczki, skórką do góry. Rondel zamykamy pokrywką, zmniejszamy gaz do minimum – sos powinien się gotować/mrugać bardzo delikatnie i powoli. Gotujemy wszystko razem co jakiś czas
Karo in the KitchenCobbler z jabłkami i waniliowym sosem…Uwielbiam jabłka i przepadam za ciastem z jabłkami. Jabłkowa tarta , jabłecznik czy szarlotka to moje ulubione ciasta z jabłkami ale wracając do cobbler z jabłkami…Co to jest cobbler? Najprościej chyba powiedzieć, że to owoce zapiekane w cieście…Skąd my to znamy!?…Kochane dziecko ma wiele imion…Mamy takie(...)upieczeniu. Ciasto jest pyszne, dla takiego smakosza jabłek jak ja po prostu idealne. Jestem obecnie w fazie jabłkowej. To ciasto w pełni mnie zadowala! Ale nie zapomnijcie o waniliowym sosie domowej roboty oczywiście. Wspaniały sos zagęszczony jedynie żółtkami i pokaźną ilością prawdziwej wanilii. Taki sos na pewno nie jest żółty jak z paczki. Taki sos jest beżowy i z ziarenkami
codojedzeniamoim menu zdecydowanie dominują dania, których resztki mogę zabrać do pracy i odgrzać w mikrofali na lunch. Takie są klopsiki w sosie curry – można zabrać je ze sobą lub przygotować wcześniej, a w dzień podania tylko odgrzać. Robi się je dość szybko. Sos nie ma wielu składników, ponieważ to uproszczona wersja tradycyjnego curry, a mimo to smakuje wyśmienicie. Pamiętajcie(...)pasty curry różnią się ostrością, więc na początek warto dodać jedną łyżeczkę, a większą ilość zawsze można dodać później, doprawiając sos. Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duże, surowe jajko 2 nieduże cebule szalotki 2 łyżki soku z limonki 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 4 łyżki bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz klarowane
Poezja smakujednym z najbardziej uniwersalnych rodzajów mięs. Postanowiłam więc przygotować spis naszych ulubionych przepisów: na pieczone udka i skrzydełka, na kurczaka zapiekanego z warzywami, czy na piersi z kurczaka w sosie. Brakuje przepisów na kurczaka w całości, gdyż raczej go nie przygotowuję ze względów praktycznych: nie ma szans żebyśmy go zjedli całego naraz, a odgrzewanego nie lubimy. Dania z kurczaka(...)outer"] Kurczak pieczony: [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.0.82" title="Soczyste Udka Z Kurczaka Pieczone W Sosie" url="/2015/06/soczyste-udka-z-kurczaka-pieczone-w-sosie/" url_new_window="off" use_icon="off" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2015/06/uda_kurczak.jpg" use_circle="off" use_circle_border="off" icon_placement="top" use_icon_font_size="off" background_layout
e-PrzepisyKulinarne