sosy - 72234 przepisów (strona:170/4816)

Sos balsamiczny – moc smaku, moc zdrowia 219

Rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do sałatek oraz do potraw mięsnych, ma jednocześnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Powodów, dla których warto sięgnąć po sos balsamiczny, jest wiele. Co miłośnicy dobrej kuchni powinni wiedzieć na jego temat? Wpływ sosu balsamicznego na nasze zdrowie O leczniczych właściwościach tego sosu decyduje jego główny składnik, czyli ocet balsamiczny. Ma on bardzo dobry wpływ(...)pomaga też oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn. Ocet ten ułatwia odchudzanie, ma rewelacyjny wpływ na serce, pomaga też walczyć ze złym cholesterolem. Jak wykorzystać ten dodatek w codziennej diecie? Sos ten dobrze sprawdza się jako dodatek do potraw mięsnych, choć zazwyczaj wykorzystywany jest jako uniwersalny sos sałatkowy . Ciemna barwa i gęsta konsystencja sprawiają, że jest on również ciekawą dekoracją wielu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Idealny sos angielski 107

trudno sobie bez niego wyobrazić słynnego trifle czy crumble , ale ma dużo większe zastosowanie,  ja często polewamy nim naleśniki, podaje do szalotki, czy porcji kisielu z podgotowanych owoców. Sos angielski, w przeciwieństwie do crème patissier , nie zawiera mąki, do sosu warto używać tylko mleka UHT,  wtedy sos jest trwalszy, bardziej stabilny, można przechowywac go w lodóce kilka(...)koniecznie pod przykryciem bo chłonie wszystkie zapachy. Najważniejszą zasadą udanego sosu angielskiego jest jego powolne gotowanie, inaczej sos się zetnie. Jeśli dysponujecie termometrem cukierniczym to idealna temperatura dla  crème anglaise to 82'C.  Składniki  Czas przygotowania: 15 min  250 ml mleka pełnotłustego 250 ml śmietany 30% 50 g cukru 1 laska wanilii 6 żółtek Przygotowanie

Słodki Kompromis
Pieczona kaczka z sosem marsala 143

1stycznia 2017! Nowy Rok trzeba uczcić pysznym obiadem . Pieczona kaczka z sosem marsala to danie, które miałam okazję spróbować w poznańskiej restauracji. Muszę przyznać, że długo nie mogłam się przekonać do kaczki. Teraz pieczona kaczka to dla mnie rarytas. Postanowiłam upiec ją w całości z dodatkiem pomarańczy. Pyszny sos, który się wytworzył podczas pieczenia doprawiłam winem marsala. Marsala to wino(...)które zawsze mam w spiżarni. Idealnie pasuje do deserów jak i do wytrawnych sosów. Pieczona kaczka z sosem marsala to po prostu niebo w … Pomyśleć, że przez moment czułam, że będą nici z obiadu. Kaczka rozmrażała się na balkonie szczelnie owinięta folią. Parząc poranną kawę usłyszałam głuche chrobotanie. Nie bardzo mogłam skojarzyć skąd ono pochodzić… Reszta domowników jeszcze

codojedzenia
Gołąbki bez zawijania w jasnym sosie 388

Idealne na obiad, pyszne i syte – gołąbki bez zawijania w jasnym sosie. Przyznam Wam szczerze, że od dziecka owszem lubiłam połączenie mięsa z ryżem, ale już za samą kapustą w którą był zawinięty gołąbek nie przepadałam. Choć uwielbiam kapustę w surówkach czy łazankach , to nie była ona moją faworytką w tej wersji. Tak więc jadłam sam farsz zostawiając(...)Dlatego wersja gołąbków bez zawijania tak przypadła mi do gustu. Lubię w nich wszystko i niczego już nie zostawiam na talerzu. Oczywiście większość z Wam pewnie przygotowuje gołąbki w sosie pomidorowym, tak też można zrobić i w tym przypadku, ale u nas w domu lubi się je bardziej gdy przenikną smakiem jasnego sosu mięsnego (pieczeniowego). Spróbujcie. Takie gołąbki bez zawijania

Słodkie okruszki
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 124

Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;)  Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski.  Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować(...)Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1,5 łyżki miodu sok z 1 małej cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawy

Codziennik Kuchenny
Wyjątkowe sosy do grillowanych żeberek 140

Sos bourbon Składniki: ½ szklanki bourbon 1 szklanka piwa ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki sosu chili 1/3 szklanki sosu sojowego 2 zgniecione ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu połączyć w rondelku i gotować na średnim ogniu aż brązowy cukier się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia przed stosowaniem. Cytrusowo miętowy sos do żeberek Składniki: 2 szklanki świeżego soku pomarańczowego(...)miętę pieprz i sól. Powoli dodać sok pomarańczowy. Całość gotować na średnim ogniu aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać ze startą skórką z limonki i cytryny. Słodko ostry sos do żeberek Składniki: sok z dwóch pomarańczy 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy w proszku 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki oregano

naRuszcie
Lasagne 165

sól do smaku  pieprz do smaku  2 łyżeczki słodkiej papryki  2 łyżeczki cukru  bazylia do smaku  oregano do smaku  400 g sera żółtego sos beszamelowy oliwa Sos beszamelowy: litr mleka  1/4 kostki masła 2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej  2-3 łyżki mąki pszennej  Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę(...)podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Sos beszamelowy: Masło roztopić w garnuszku, dodać do niego mąkę i stale mieszać

Krakowskie smaki Ani
Weekend z grillem #3 176

domowe grillowe kiełbaski znajdziecie TUTAJ . Tym razem przygotujemy je na ostro. KIEŁBASKI DIABELSKIE 4 kiełbaski grillowe papryczka chili jasny miód czerwona słodka papryka (w proszku) ocet winny sos sojowy sól Kiełbasę oczywiście możemy kupić w sklepie już gotową. Ale jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości na grillu to zdecydowanie polecamy przygotować ją samemu. Wbrew pozorom wcale(...)pestek papryczki chili z odrobiną soli. Przekładamy do miseczki, zalewamy trzema dużymi łyżkami miodu i dokładnie mieszamy. Dodajemy sporą szczyptę słodkiej  papryki, łyżkę octu winnego i pół łyżeczki sosu sojowego. Tą masą dokładnie smarujemy ponacinane kiełbaski i zostawiamy na całą dobę (lub chociaż na wiele godzin) żeby smak się wchłonął. Po tym czasie mocno wypiekamy na porządnie rozpalonym grillu

Marder&Marder Manufacture
Beszamel 158

Beszamel to jeden z sosów podstawowych wykorzystywanych zwłaszcza w kuchniach południowoeuropejskich, szczególnie francuskiej i włoskiej, jako dodatek do wielu dań. Jest on bardzo łatwy do przygotowania, a w dodatku jego składniki są zwykle dostępne pod ręką. Podstawowa wersja beszamelu wymaga tylko masła, mąki i mleka (ew. też nieco słodkiej śmietany), a z przypraw – soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej(...)wersji bardziej „zaawansowanej” dodaje się często cebulę, czosnek i liść laurowy – w ten sposób, że przez pewien czas ogrzewa się je w mleku przed jego dolaniem do sosu. Wzbogaci to smak, ale niekoniecznie musi pasować do każdej potrawy. Kluczowym założeniem jakie powinniśmy określić przed przystąpieniem do sporządzenia sosu beszamelowego jest jego gęstość. Od tego zależy ilość użytej mąki i masła

Kulinarna Pokusa
Kotlety mielone w sosie "3 sery" 218

Czasami zostają resztki sera, z którymi nie wiadomo co zrobić... szkoda wyrzucić, ale też nie wiadomo z czym zjeść. Przychodzi na ratunek bardzo prosty i szybki sos "3 sery" nadający się idealnie zarówno do mięsa jak i do warzyw. Sos powstał na potrzeby wykorzystania reszty sera Gorgonzola, który został z jakiejś innej potrawy i nie specjalnie wiadomo było(...)zrobić. Znalazł się serek topiony, żółty ser, śmietana i zioła... i tak o to powstał sos "3 sery". Jak to się mówi... "potrzeba matką wynalazków" ;) Tak też było tym razem. Coś się zmieszało, coś się dodało... i wyszedł naprawdę wspaniały sos! Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Danie z tym sosem jest zdecydowanie baaardzo sycące  i treściwe

Jedzeniomania
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 217

czas to zmienić! Próbujcie nowych smaków, przygotowujcie nowe potrawy. Większość z nich okazuje się bardzo prosta do przygotowania. Dzisiaj proponuje wyjątkowo pyszne i zdrowe danie, czyli pieczonego łososia z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych. Pierwszy raz jadłam łososia w towarzystwie sosu malinowego i muszę powiedzieć, że bardzo nam to towarzystwo przypadło do gustu(...)Sos jest słodki od miodu i kwaśny od malin, i świetnie pasuje do kaszy jaglanej i pieczonego łososia. Nawet ta sałatka z roszponki z prażonymi migdałami świetnie się zgrała z resztą. Poniższy przepis jest dla dwóch osób (świetny na romantyczną kolację lub walentynki), ale sosu malinowego spokojnie starczy dla czterech – pięciu osób (zważywszy, że serwuje się około jednej łyżki

Moja Delicja
Szparagi z sosem holenderskim 105

pęczki szparagów, sól, cukier,   1 żółtko, 1,5 łyżki wina białego półwytrawnego, 125 masła, sok z cytryny, sól, pieprz Sos holenderski jest ciepłym sosem o konsystencji majonezu. Przyrządza się go z żółtek, wody/wina i masła. Sos holenderski jest sosem podstawowym. Przez dodanie do niego poszczególnych składników otrzymujemy  sos Choron - koncentrat pomidorowy,  sos bearneński (berneński) – wino i estragon(...)sos maltański – sok pomarańczowy  sos musztardowy – musztarda  sos muślinowy – bita śmietana Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej

królestwo garów
Półwytrawny sos jabłkowo - borówkowy do pieczonych polędwiczek, czyli wspomnień o jedzeniu ciąg dalszy 123

końca dać upust swym kulinarnym marzeniom wspominam dalej ... Drugim z sosów do mięs jakie, zaserwowałam gościom Maksymiliana był sos jabłkowo - borówkowy. Ponieważ były to gorące dni, a sos borowikowy z poprzedniego wpisu jest dość ciężki postanowiłam, że drugi sos będzie leciutki. Bez mąki, śmietany i wszelkich ulepszaczy. Przegląd lodówki okazał się pomocny. Znalazłam zachomikowaną wytrawną konfiturę z leśnych borówek zebranych(...)przesmażonych przez mojego Tatę. I już pomysł gotowy. Składniki (na ok. 1/2 litra sosu): 4 jabłka typu szara reneta (ze względu na sezonowy brak użyłam kortlanda i tez było ok) 2-3 łyżki konfitury z borówki leśnej garść majeranku sos z pieczenia mięsa mała cebulka (opcjonalnie) pieprz Przygotowanie: Umyte, pozbawione gniazd pestkowych jabłka pokroiłam w "ósemki" i ułożyłam w naczyniu

Kuchnia po mojemu
Sos do steków z piwem i whiskey 130

Wyjątkowy sos do wołowiny z grilla, którego bazę stanowi połączenie amerykańskiej whiskey i ciemnego piwa Guinness pochodzącego z górnej fermentacji. Składniki: 120 ml whiskey Jack Daniels 3 łyżki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżka sosu tabasco 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka mielonego cynamonu 330 ml piwa Guinness Stout 110 ml oleju z orzeszków arachidowych(...)łyżeczki soli 30 ml sosu sojowego Przygotowanie: W rondelku należy wymieszać: whiskey, piwo Guinness, sos Worcestershire i tabasco. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać biały pieprz, czosnek, sól i miód. Całość dobrze wymieszać, zredukować gotując na małym ogniu aż uzyskamy konsystencję sosu, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Sos ten można podawać na od razu na ciepło

naRuszcie