sosy - 72234 przepisów (strona:164/4816)

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z FETĄ, KURCZAKIEM I SOSEM SZPINAKOWYM 339

Dalej jestem u mamy :) Bardzo mi tu dobrze i robi mi się przykro na myśl o powrocie do pustego domu oddalonego o 2000 km. Mam szczęście

Przepisy Aleksandry
SCHAB W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM 189

Dostałam dzisiaj od brata prezent :). Własne logo :). Mam nadzieję, że się Wam podoba. Ogromne podziękowania dla Oli z bloga "52 tygodnie w kuchni" za

Przepisy Aleksandry
ŁOSOŚ W CHRZANOWYM SOSIE 209

Nadrabiam wielkanocne zaległości. Przepis Adama Chrząstowskiego (nic nie zmieniałam, więc cytuję za autorem). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU »

Przepisy Aleksandry
Kolacja. Kalafior. Zioła. Placki kalafiorowe z sosem jogurtowym 774

Długi weekend na wsi. Zbliżała się pora kolacji, towarzystwo wygłodniałe po całym dniu hasania po okolicznych lasach a pomysłu na posiłek nikt nie znalazł. Dzieciaki krzywiły

Smaczna Pyza
Środa bez glutenu - pikantne krewetki w pomidorowym sosie 158

Nigdy nie zastanawiałam się nad tym czy to co gotuję jest glutenowe bądź też nie. Wśród moich bliskich nie było bezglutenowców i wszyscy bez problemu mogli

Okolice Palnika
Ragoût à la bolognese 166

straszna nazwa odnosi się do jednego z moich ulubionych sosów, który wcale nie jest taki straszny. Ragoût to francuska nazwa nie tyle jednej potrawy, co raczej pewnego ich rodzaju. Początkowo chodziło o dania mięsne, rybne lub warzywne, na które składały się jednakowej wielkości kawałki wszystkich składników potrawy uduszone razem w sosie. Właściwie nazwa ta wciąż dotyczy tego typu dań(...)potraw, w których składniki są równomiernie rozdrobnione i razem uduszone. Nie wiem, czy dość jasno to wytłumaczyłam, ale mniejsza o to ;) Ważniejszy jest dzisiejszy przepis. Jest to po prostu sos pomidorowy. Bardzo dobry sos pomidorowy, który robiłam już wiele, wiele razy i zrobię go pewnie jeszcze nie raz i nie dwa. Jest bardzo prosty i uniwersalny. Może stanowić

Ratunku obiad
Przecier pomidorowy (koncentrat, sos) do słoików na zimę - najprostszy przepis 184

Przyznam się Wam, że urlop mnie rozleniwił, a powrót do rzeczywistości nie był łatwy :) Tymczasem pomidory urosły mi jak szalone i jestem z tego powodu bardzo

Kraina Tysiąca Smaków
Sznycle z piersi indyka w sosie śmietanowo-koperkowym - pomysł na szybki obiad 311

Są dni kiedy każda minuta jest cenna i wydaje Ci się, że najszybszy obiad zjesz w McDonald's, KFC lub budce z kebabem... przedstawiam idealne

Kraina Tysiąca Smaków
Panna cotta z sosem truskawkowym 133

Pierwszy raz z takim deserem spotkałam się odkąd zaczęłam regularnie bywać na blogach, a więc kilka miesięcy temu. Od razu mi się spodobał, ale miałam opory

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernikobrownies z kokosem i sosem malinowym 128

Pierwszy mój sernikobrownies okazał się rewelacyjny, więc postanowiłam kontynuować temat :) Tym razem zrobiłam z dodatkiem kokosu wzorując się znów na przepisie Majany Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ziemniaki i łosoś z grilla + sos kaparowy 176

Kolejna propozycja z cyklu: proste i przepyszne:) Za ziemniakami nie przepadam i poza wiosenno-letnią porą, kiedy są młode jeszcze, mogą dla mnie nie istnieć. A

Zdrowa Kuchnia Sowy
Frytki z selera, pietruszki i buraka z sosem z tahini 190

Siedząc w poczekalni u dentysty sięgnęłam po gazetę, a był nią ostatni numer Twojego Stylu. Ostatni, co jest rzadkie, bo zwykle w poczekalniach czasopisma są już

Zdrowa Kuchnia Sowy
Schab i sos z maślaków 154

To danie pojawiło się na naszym stole w niedziele. Zdjęcie kiepskie bo robione na szybko - goście byli, ja uwijałam się w kuchni i w międzyczasie wyrwałam

Pasja Smaku
Wołowe roladki mojej Mamy 169

oczami flash z dzieciństwa: mamine zraziki z grubym pęczakiem, który żeby smakował tak jak powinien, to musiał “wchodzić “ w zęby)      Oczywiście nie może zabraknąć pysznego sosu, bez którego nie obejdzie się żaden szanowany się zraz).    Wołowe roladki mojej Mamy Składniki na 4 osoby: 4 podłużne płaty mięsa wołowego po około 150 g (najlepiej(...)minut. W tym czasie należy często sprawdzać, czy płyn nie wyparował i ewentualnie go uzupełnić. Ugotowane rolady przekładamy na podgrzany półmisek(można przykryć folią aluminiową) i zajmujemy się przygotowaniem sosu. Z rolad wyjmujemy szpilki lub zdejmujemy nici. Sos z rolad uzupełniamy 250 ml wody i dokładnie mieszamy, aby wszystkie większe kawałki oderwać od dna garnka. Następnie sos przecieramy przez sito

Mia Cucina Sofieta