Makaron ze szparagami to jeden z moich ulubionych sposobów na to majowe warzywo. Jakiś czas temu zamówiłam w jednej z restauracji makaron z różnymi zielonymi warzywami w sosie z gorgonzolą. Zainspirował mnie on do przygotowania dzisiejszego dania. Ja przygotowałam makaron ze szparagami oraz szpinakiem z dodatkiem kremowego sosu na bazie śmietanki i gorgonzoli oraz chrupiących orzechów włoskich. Gorgonzola jest(...)bardzo aromatyczna, dla niektórych samodzielnie niesmaczna, za to w połączeniu ze śmietanką łagodnieje i tworzy pyszny sos. Wspaniale łączy się on z warzywami takimi jak szparagi, szpinak, groszek czy brokuły. Latem pewnie przygotuję wersję tego makaronu z cukinią i bobem. Makaron ze szparagami i szpinakiem: to idealne danie na majowy obiad lub kolację przygotujesz go sprawnie i sprytnie - szparagi
Chilli Czosnek i OliwaPałki w sosie curry Dziś zapraszam na pyszne pałki w sosie curry . Takie udka duszone z aromatycznymi przyprawami smakują zupełnie inaczej niż zwykle, posmakują wszystkim fanom indyjskiej kuchni i nie tylko. Udka z kurczaka w sosie curry to banalnie prosty przepis. Pałki wymagają tylko ściągnięcia skóry (podczas duszenia zrobiłaby się miękka i gumowa), oprószenia przyprawami, krótkiego podsmażenia(...)później duszenia. Ważne, by mięso i cebula ładnie zrumieniły się na patelni, to gwarantuje ładny kolor i pyszny smak sosu. Po uduszeniu mięso jest mięciutkie i delikatne. Doskonałym wykończeniem sosu jest słodka śmietanka, dzięki której sos jest aksamitny i kremowy. Zamiast śmietanki dobrze sprawdzi się również mleczko kokosowe. Pałki w sosie curry ze śmietaną wspaniale smakują z ryżem basmati
Lekcje w kuchniszynkę długodojrzewającą Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 5 ŚNIADANIE – sałatka grecka LUNCH – panna cotta na mleku kokosowym z orzechami i sosem z gorzkiej czekolady (85% kakao) OBIAD – makaron shirataki z boczkiem i krewetkami w sosie pomidorowo – śmietanowym Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ(...)wędzony i zielenina z suszonymi pomidorami i słonecznikiem LUNCH – pudding czekoladowy (czyli nadzienie, które zostało po wczorajszej tarcie ) OBIAD – zoodles alla putanesca, czyli spaghetti z cukinii z sosem mięsno – pomidorowym na ostro Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 16 ŚNIADANIE – sałatka z cukinii , awokado , chili i oliwek z roladką kozią
Modern Cave GirlKolejny nieplanowany przepis, jestem ostatnio niezwykle szalona. Tak naprawdę chciałam zrobić po prostu jajka w sosie tatarskim. Zrobiłam sos, parę dni temu opublikowałam przepis. Miałam ugotować tylko jajka… W lodówce znalazłam jednak wędzonego pstrąga, który został mi z koreczków z jajkami przepiórczymi . Nie miałam na niego pomysłu, postanowiłam więc, że zrobię z niego pastę. Ijeee, wyszła w dechę(...)pewno zasługa aromatycznego sosu tatarskiego. Wędzony pstrąg w sumie też zrobił swoje. Nie wciskam Wam tego przepisu na Wielkanoc, aczkolwiek nie byłby to głupi pomysł. Ale tak sobie teraz pomyślałam, że tę pastę możecie zrobić po świętach. Na pewno zostaną Wam jakieś ugotowane jajka. Może majonez lub sos tatarski. Apropos sosu tatarskiego… zróbcie go sami. Nie mówię, że każdy
KardamonovyUwielbiam lasagne i uważam, że następnego dnia jest jeszcze lepsza. Mój patent na lasagne to dwukrotne posmarowanie jej na wierzchu sosem beszamelowym i posypanie serem, to zapewnia pyszną górę, daje gwarancje że makaron będzie odpowiednio miękki i pyszny. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj(...)łyżka masła Składniki nadzienie szpinakowe: – 800 g świeżych liści szpinaku – 200 g sera ricotta – 1 łyżka oliwy z oliwek – 150 g sera gorgonzola – sól, pieprz Składniki sos beszamelowy: – 2 łyżki masła – 2 łyżki mąki – półtorej szklanki mleka – 2 żółtka – odrobina gałki muszkatołowej – łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE : Zacznij od przygotowania beszamelu: W garnuszku rozpuść masło i dodaj mąkę
nietylkopasta.plreszcie rodzinki. Taką alternatywą niewątpliwie są taco nadziewane bataty. Uwielbiam takie danie, które składają się z wielu składników, ale i tak są proste w przyrządzeniu i bardzo smaczne. Taco sos to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem mielonego i taco przypraw. Możecie dodać gotową mieszankę taco lub po prostu zrobić własną. To nic trudnego. Zawsze mam kmin rzymski, pieprz(...)plastry i upiekłam w piekarniku. Jeden batat waży prawie 0,5 kilograma, więc zadowoli w zupełności dwie głodne osoby. Danie podałam z awokado, cheddar, czerwoną fasola mung i chili sosem. Niestety nie miałam limonki ale cytryna też nie była zła. No to co, jesteście głodni i ciekawi przepisu? Znajdziecie go poniżej. Taco nadziewane bataty 4 porcje Składniki: 2 bataty, każdy
codojedzeniarazie jesteśmy w połowie drogi do udzielenia odpowiedzi na pytanie jak usmażyć tofu. Po usmażeniu ser jest chrupiący, ale nadal bez smaku. Zyskuje go dzięki prostemu, słodkiemu sosowi, zrobionemu na bazie sosu sojowego i słodzika (miód, cukier, agawa). Usmażone tofu trzeba obtoczyć w słodkiej glazurze. Po tym zabiegu tofu zmienia się w absolutny delikates, danie, do którego człowiek tęskni(...)zawsze jest chętny, żeby je zrobić. My ze smażonego tofu robimy pełne, duże danie obiadowe, dlatego przygotowujemy dwa razy więcej sosu niż Marta Dymek sugeruje w przepisie. Połowę zużywamy jako glazury do tofu, drugą polewamy składniki dania. Z uwag dotyczących przygotowania tofu: używaj dużej patelni do smażenia sera. Chodzi o to, żeby kostki tofu nie stykały się ze sobą
Niedzielny kucharzLubicie chińską kuchnię? Soczysty kurczak w sosie słodko kwaśnym, biały ryż, chrupiące warzywa… Co więcej potrzeba do szczęścia. Moja rodzinka jest zawsze zadowolona z obiadu po chińsku. Sądzę, że to zasługa sosu. Sos słodko kwaśny przyrządzam na wiele sposobów. Ten zawiera niewiele składników ale jest pyszny. Sos sojowy, imbir, sporo czosnku i wino marsala… i jeszcze ocet balsamiczny. No przecież(...)jest sos słodko kwaśny. Macie jakąś ulubioną chińska restaurację? Ja ostatnio nie mogę natrafić na dobrą chińszczyznę, dlatego gotuję sama. Wiem, że moje smaki są takie jakie powinny być, naturalne, aromatyczne i intensywne. Będąc dzieckiem znałam jedynie grę w Chińczyka. O chińskiej kuchni nie miałam zielonego pojęcia. Jedynie Chińczyk jakoś mi utkwił w pamięci. Lubicie gry i grać? Jest wiele
codojedzeniasoki pozostały wewnątrz. Po drugie, łosoś po takiej obróbce zalewamy aromatyczną słodko-słono-kwaśnym, pikantną marynatą. No i na koniec, buddha bowl z łososiem polewamy ostrym, a zarazem delikatnym sosem z majonezu i sosu sriracha. Jeśli nie masz sosu sriracha użyj innego ostrego sosu, ale przy pierwszej okazji kup go ponieważ ma on niepowtarzalną ostrość, coś jak smagnięcie ostrego mrozu(...)policzku.’ Przy gotowaniu sugerowaliśmy się przepisem z bloga Themodernproper.com Składniki: 2 kawałki łososia 2 łyżki oleju Marynata 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub winnego (może być też sok z cytryny) 1 łyżka miodu (lub cukru brązowego) 1 łyżka oleju sezamowego 3 ząbki czosnku starte 1 łyżka tartego imbiru Do michy 2 szklanki ugotowanego ryżu ( według tego przepisu
Niedzielny kucharzindyka przypominają krokiety z kurczaka . Jest to smaczny i w miarę szybki obiad. Moje dzieci bardzo lubią naleśniki nadziewane mięsem i z ketchupem. Ja jednak wolę krokiety z sosem. Do tych z indyka ugotowałam sos pieczarkowy ze sporą dozą świeżego tymianku. Mięso na krokiety przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ja jednak już od dobrych lat kroję mięso na drobno(...)pieczarek 1 duża cebula sól i czarny pieprz do smaku ciasto na naleśniki z tego przepisu masło do smażenia tarta bułka i 2 jajka do panierowania, opcjonalnie mąka migdałowa Sos pieczarkowy 250 g pieczarek 1 mała cebula 2 łyżki masła 1 łyżka sojowego sosu 300 ml śmietanki 1 00 ml warzywnego bulionu 3 żółtka sól i czarny pieprz do smaku
codojedzeniaKlopsiki w sosie własnym Dziś zapraszam na klopsiki w sosie własnym . Ta popularna potrawa to świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego - takie pulpecik i są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pulpety w sosie własnym wymagają minimum składników. Aby sos wyszedł idealnie, należy tylko pamiętać, by klopsiki i cebula ładnie zrumieniły się na patelni przed wlaniem do niej płynu(...)takich pulpecików możecie wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa. W wersji mniej kalorycznej sprawdzi się mielone mięso z indyka lub kurczaka, ale można wykorzystać też wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę mięs. Ciemny sos do klopsików warto zabielić śmietanką lub mlekiem. Idealnym dodatkiem będzie też kilka łyżek posiekanego koperku. Klopsiki w sosie własnym pysznie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz dowolną surówką
Lekcje w kuchnipomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru (5g) 2-4 łyżeczki ziół prowansalskich 3 szczypty soli pieprz, chilli do smaku Sos beszamelowy 3 łyżki masła (40g) 2 łyżki mąki (22g) 1 szklanka ciepłego mleka (250ml, 250g) sół do smaku 200g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach Wykonanie(...)czasie, mięso często mieszamy, starając się podzielić go na jak najmniejsze części), dodajemy pomidory, koncentrat, ocet, zioła, sól i pieprz, gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos ładnie zgęstnieje. Pod koniec smażenia doprawiamy sos solą i pieprzem. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, sól, dokładnie mieszamy, powoli, ciągle mieszając wlewamy mleko, gotujemy, nie przerywając mieszania, aż nasz
KulinarneImpresje.plpyszne, uzależniające i kiedy je skosztujecie, myśl o ospowatej staruszce wywoła jedynie uśmiech na twarzy. Aby przygotować mapo tofu, oprócz mielonego mięsa i serka tofu potrzebujemy trzech kluczowych składników: sosu doubanjiang, douchi oraz pieprzu syczuańskiego. Toban Djan – Doubanjiang , sos chilli ze sfermentowaną pastą z soi i bobu. Jest to podstawowy składnik kuchni syczuańskiej. Sos jest odpowiednikiem pasty miso(...)innych. Pieprz syczuański , kolejna ważna przyprawa, która wyjątkowo podkreśla smak dania. Pieprz syczuański charakteryzuje się ciekawym cytrynowym aromatem i efektem mrowienia na języku. Wykorzystywany jest do aromatyzowania oleju, sosów i mieszanek przyprawowych. Szczypta świeżo utartego pieprzu syczuańskiego wyniesie nasze danie na inny poziom. Najpierw poczujemy lekkie mrowienie na końcu języka. Po kilku chwilach mrowienie przechodzi w lekkie uczucie drętwienia. Jest
Tajemnice Smakuparmigiana di melanzane” lub “melanzane alla parmigiana” czyli bakłażan po parmeńsku. W największym uproszczeniu jest to zapiekanka składająca się z obsmażonych lub panierowanych plastrów bakłażana, aromatycznego sosu pomidorowego oraz sporej ilości sera, który po upieczeniu niesamowicie się ciągnie. Wbrew temu co sugerowałaby nazwa, korzeni tego dania nie powinno się szukać w Parmie. O miano ojczyzny parmigiany walczą(...)koniecznie spróbujcie pasta alla norma . Parmigiana z bakłażana – przepis Składniki na: parmigiana z bakłażana Bakłażany: 2 duże bakłażany 2 jajka szklanka bułki tartej szklanka mąki sól i pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów 1 cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 3 kulki mozzarelli garść liści bazylii 80 g parmezanu Parmigiana
okolicepalnika.pl