Sos czosnkowy z ziołami przygotowuję dość często. Jest to dla mnie niezastąpiony dodatek, szczególnie do dań z grilla. Recepturę na ten sos zdradził mi mój znajomy ze studiów, który był mistrzem w jego przygotowywaniu. Całym sekretem jest to, aby do jogurtu naturalnego dodać odrobinę musztardy i majonezu – sos dzięki nim nabiera wyjątkowego smaku. Ten sos możecie przygotowywać również(...)ziół, jednak moim zdaniem, to właśnie z ich dodatkiem jest bardziej aromatyczny. Dodatkowo sos czosnkowy jest przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu jego konsystencja jest dość lekka. Jeżeli uznacie, że sos jest „za mało czosnkowy”, śmiało możecie dodać kolejny ząbek czosnku Zobacz też: Niezawodny dodatek na grilla Masło czosnkowe z ziołami Przepis na sos czosnkowy Drukuj przepis
Kuchnia Bazyliimyślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger. Od hamburgera tą drogą blisko do hot-doga, prawda? Miękkie, pysznie soczyste klopsy z mieszanego mięsa, skąpane w gęstym, piwno-jarzynowym sosie. I to wszystko w bułce do hot-dogów. Żyć nie umierać! KLOPSY Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Mielone mięso przekładamy do miski. Ziemniaka obieramy(...)wyrabiamy masę ręcznie, jak ciasto – do czasu aż zacznie robić się lepka i spoista. Formujemy 24 malutkie klopsy, wielkości orzecha włoskiego. 3 z nich odkładamy – wykorzystamy je do sosu. Resztę układamy na wysmarowanej olejem blaszce i wkładamy do już rozgrzanego piekarnika na środkową półkę, na 25 minut. SOS Obieramy i drobno siekamy cebulę. Łodygi selera również jak najdrobniej kroimy
Karo in the KitchenMamy dla Was kolejną, całkiem ciekawą propozycję na naleśniki. Tym razem proponujemy posmarować je sosem beszamelowym, dorzucić sos boloński, a całość zawinąć w rulonik i zapiec w piekarniku. Być może wydaje się nieco skomplikowane... ale warto rozgryść ten przepis, potrawa jaką osiągnięcie to prawdziwy sztos ;) Czas przygotowania: 30 minut + 10 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Na naleśniki: 1 ½ szklanki(...)mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka oleju słonecznikowego/rzepakowego + olej do smażenia Szczypta soli Na sos boloński: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka Puszka krojonych pomidorów ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 cebule Przyprawy: świeżo mielona sól, oregano, bazylia, słodka papryka, ostra papryka Na sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 ½ łyżka mąki ¾ szklanki mleka Przyprawy: gałka
Kolizje Smakówstragany się uginają – korzystajcie! Sałatka z quinoa, szparagami i fetą 1 szklanka kaszy quinoa pęczek szparagów pół pęczka szczypiorki 100 g twardego sera feta 70 g płatków migdałowych SOS: Sok z połowy cytryny 1 łyżeczk amiodu 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( nie przegotować, żeby byla sypka) Szparagi pozbawić twardych końcówek, lekko(...)patelnie grillowej (mozna też podpiec w piekarniku). Przestudzone szparagi pokroić w kawałki. Do miseczki dodać sok z cytryny, miód i sól, dobrze wymieszać. Dodać oliwę i zmieszać na jednolity sos. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni Do miski przełożyc przestudzoną kaszę, szparagi, posiekany szczypiorek, płatki migdałów i pokruszoną fetę. Zalać sosem i wymieszać całość. Wiosenna sałatka warzywna z kaszą gryczaną
Cooking for EmilyJakiś czas temu kupiłam w sklepie B&M w UK, sos znanej firmy HELLMANN'S . Nazwa tego sosu to AUSTRALIAN SWEET GRILL inaczej BBQ. Sos jest w szklanej butelce o pojemności 200 ml z zwykłą metalową zakrętką . Sos się wylewa ,ponieważ nie posiada podajnika, pompki itp Byłam bardzo ciekawa smaku tego sosu , czy nie smakuje chemią(...)saymi konserwantami. Oczywiście pierwsze co jak wróciłam do domu z zakupów to spróbowałam tego sosu. Na intrukcji jest wtyraźnie napisane ,że idealnie nadaje się jako marynata , dip , glazura do smarowania np mięsa albo , że można ją jeść na surowo do wszystkiego. Oto moja ocena: SMAK: Jak dla mnie genialny, nie czuć chemią , nie jest
Gotowanie Patkiszaszłyki, grzanki i wiele innych przysmaków przyprawia o zawrót głowy swoim zapachem i smakiem. Potrawy z grilla najlepiej podawać z sałatkami, świeżymi warzywami lub po prostu z wszelkiego rodzaju sosami. W tym artykule postaram się przybliżyć te najbardziej popularne na naszych stołach. Sos Tzatziki Sos o wyrazistym ale delikatnym smaku. Bardzo aromatyczny sos greckiego pochodzenia. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele(...)aromat dlatego najlepiej, jak użyjemy świeżych ziół. Wszystko mieszamy razem, doprawiamy solą do smaku, po czym wstawiamy na pół godziny do lodówki, żeby smaki się ”przegryzły”. Idealny sos na upalne dni. Sprawdź kolejne propozycje sosów… Post Popularne sosy do potraw z grilla pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić, na małym ogniu, przez około 20 minut. Pod sam koniec duszenia (na około 5 minut przed końcem) dodać majeranek. Następnie wyjąć kotlety z sosu i przełożyć na talerz. W miseczce wymieszać ze sobą zimną wodę (1/2 szklanki) oraz mąkę pszenną (1 czubata łyżka), wlać do rondla z sosem, energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną(...)było grudek) i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Do zagęszczonego sosu ponownie włożyć kotlety, dokładnie wymieszać (tak, aby każdy kotlet pokrył się sosem) i zestawić z ognia. Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kasz
Gospodyni MiejskaSkładniki: Sos mięsny: 1 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 ząbek czosnku; 1 puszka całych pomidorów w zalewie (400 g - masa netto wraz z zalewą); 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego (150 g); 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka suszonej bazylii; Sól; Pieprz. Sos z serkiem wiejskim: 500 g serka wiejskiego; 1 jajo; 1/4 szklanki startego parmezanu(...)pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki, suszoną bazylię oraz sól (około 1/2 łyżeczki). Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos mięsny przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. W międzyczasie przygotować sos z serka wiejskiego. Do średniej miski wbić jajo i roztrzepać widelcem. Dodać serek wiejski, natkę pietruszki
Gospodyni Miejskakilka startych na tarce pieczarek, bo akurat zalegały w lodówce i nie było z nimi za bardzo co zrobić. I sosik… nie wiem czy mogę napisać, że to sos robi tą potrawę. Chyba jednak nie. Na pewno jednak jest bardzo pyszny, zrobiony ze zmiksowanych z wywarem warzyw, łyżki mąki i odrobiny ulubionych przypraw. Jest gęsty, aromatyczny, taki jak trzeba(...)tego ten wesoły kolorek, który zawdzięczamy marchewce, też dodaje mu uroku. Zamiast popularnego burego sos, mamy wesoły, pomarańczowy sosik. Jeśli masz w domu niejadka, spróbuj z tym daniem. Mięso oczywiście najlepiej zmielić samemu, żeby wiedzieć, co jemy. Ale nie zawsze się tak da. Co do przypraw zarówno do sosu jak i mięsa, dodaj swoje ulubione. Ja w kuchni w zasadzie
Mieszam w Garnkugnudi to w zasadzie farsz do ravioli tylko pozbawiony makaronu. Gnudi (lub malfatti w Sienie) pochodzą z Toskanii, mają delikatną strukturę i są przepyszne. Można je podać ze zwykłym sosem pomidorowym lub masłem i szałwią, ja jednak zrobiłam do nich obłędny sos pomidorowo-maślany. Przygotowując gnudi wzorowałam się na przepisie Giulli Scarpaleggi z książki "Kocham Toskanię". Jednak dostępna(...)godzin. W tym czasie znajdująca się na powierzchni klusek semolina wyciąga z nich wodę i tworzy skorupkę, dzięki której nie rozpadają się w czasie gotowania. Gnudi podałam z sosem pomidorowo-maślanym , który (to prawda) nie jest dietetyczny, ale naprawdę przepyszny! Wiadomo, to sprawka masła, ale też sporej dawki zdecydowanych aromatów cebuli, czosnku i ostrej papryczki, które równoważą smak sosu
Chilli Czosnek i OliwaKupiłam bardzo ładne, mrożone filety z sandacza. Szukałam prostego sposobu aby tę pyszną rybę przyrządzić. Ponieważ mam jeszcze zapas domowej roboty sosu chili ( klik ) postanowiłam zrobić sos do ryby na jego bazie. Sos wyszedł znakomity. Trzeba sprawdzać ostrość w trakcie szykowania - wszystko zależy od ostrości sosu którym będziemy doprawiać. Filety możemy przygotować w dowolny sposób. Ja piekłam(...)piekarniku, ale równie dobrze, można je ugotować na parze, lub usmażyć na patelni. Warto też samemu zrobić bazę do sosu, czyli słodko kwaśny sos chili. Robi się go bardzo szybko, a jest znacznie smaczniejszy od kupnego. Bardzo polecam! Inspiracją był ten przepis Składniki ok 500 g filetów z sandacza, ze skórą - jeżeli mrożone, najlepiej wyjąć
Stare Garytego dania? Wszyscy je lubią, ale większość z nas kupuje gotowy sos. Zdradzę Wam tajemnicę na rewelacyjny sos słodko-kwaśny! Składniki na 2 porcje: • duży filet z kurczaka • 1 woreczek ryżu jaśminowego Marynata do kurczaka • 2 plastry świeżego imbiru w kostkę • 2 ząbki czosnku w kostkę • 2 łyżki sosu sojowego(...)cytryny • sól, pieprz Panierka do kurczaka • 3 łyżki płaskie mąki kukurydzianej • 1 jajko Sos słodko-kwaśny • 3 łyżki cukru brązowego • 6 plastrów ananasa • 1/3 szklanki soku z ananasa • 1/3 szklanki keczupu • 1 papryka czerwona • 1 cebula • mała puszka pędów bambusa Wykonanie: • Pokrojony w paski filet zamarynować w soli, pieprzu, imbirze, czosnku, sosie sojowym i soku
To co kochamOpis: Sos barbecue (BBQ) to jeden z najbardziej lubianych sosów. Sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i ma apetyczny kolor. Żeberka w sosie BBQ są delikatne i z łatwością mięso odrywa się od kości. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 6 łyżek ketchupu 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki sosu jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej(...)proszku 1 łyżka musztardy kremskiej 2 łyżki octu słodowego Sposób przygotowania: Na początku zabieramy się za przygotowanie marynaty do żeberek. Do miski dodajemy ketchup, miód, sos sojowy, sos Worcestershire, wędzona paprykę w proszku, musztardę oraz ocet słodowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w pojemniku lub głębszej misce. Żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Musimy przypilnować
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewersji wegańskiej, bo jakoś nie po drodze mi z nim było. Muszę przyznać, że dawno tak bardzo nie smakował mi mój obiad, tj. zawsze mi smakuje (wiadomo), ale sos „węgierski” wyszedł mi genialny. Gabi, stwierdziła, że dawno nic tak dobrego nie jadła (podejrzane, bo zawsze tak mówi), a Misiek stwierdził, że lepsze nić oryginalne, czyli Jego proces weganizacji(...)jest w pełnowartościowe, bo plendze to węgle, tofu- białko, orzechy to wartościowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, a poza tym w tą jesienną pluchę to balsam dla żołądka ps. Sos będzie smakował z każdą kaszą, ryżem czy makaronem. Składniki na 4 duże placki i sos, który wystarczy na 6 porcji: placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 batat (około
greenscarfZapraszam na pyszne bucatini z sosem z dyni. Sos z dyni powstał na skutek niedostatku pomidorów. Nie chciało mi się iść do sklepu. Niie było kogo wysłać, ale za to miałam dynię i bucatini. To makaron przypominający spaghetti. o wiele grubszy, a w środku pusty. dlatego ładnie się prezentuje z sosem, który zawiera spore kawałki kiełbasy. Wybór kiełbasy zależy(...)mnie wystarczyłby sos dyniowy, ale moi mężczyźni potrzebują coś więcej na ząb. Ponieważ do sosu dodałam świeże liście szałwii, więc dodatek kiełbasy przydał się. Wieprzowina z szałwią to para! Wykorzystałam w końcu dynię SweetDumplings . Smaczna dynia ale pokroić ją to trzeba męskiej ręki! Moja po złamaniu i jeszcze nie w pełni sprawna. Poddałam się od razu! Jak zwykle przyrządziłam puree
codojedzenia