Placek ziemniaczany pieczony w piekarniku, podany z sosem ze świeżych grzybów leśnych. To u nas obowiązkowy obiad podczas sezonu grzybowego, choć nie należy on do lekkich. Za to jest pyszny i tani! Zamiast małych placków ziemniaczanych smażonych na oleju, pieczemy jeden duży w piekarniku, przez to nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny. Z grzybów (prawdziwków, podgrzybków(...)maślaków) zbieranych osobiście przygotowujemy sos z dodatkiem cebuli oraz czosnku, na bazie śmietanki. Są dwie szkoły przygotowywania sosu ze świeżych grzybów. Pierwsza mówi, aby grzyby przed smażeniem wstępnie obgotować w wodzie, dzięki temu pozbędą się one toksyn i szkodliwych substancji, a także danie będzie łatwiej strawne. Natomiast druga szkoła mówi, że oczyszczone grzyby bezpośrednio smażymy na tłuszczu, dzięki temu
Kuchnia MagdaLenyPlacek ziemniaczany pieczony w piekarniku, podany z sosem ze świeżych grzybów leśnych. To u nas obowiązkowy obiad podczas sezonu grzybowego, choć nie należy on do lekkich. Za to jest pyszny i tani! Zamiast małych placków ziemniaczanych smażonych na oleju, pieczemy jeden duży w piekarniku, przez to nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny. Z grzybów (prawdziwków, podgrzybków(...)maślaków) zbieranych osobiście przygotowujemy sos z dodatkiem cebuli oraz czosnku, na bazie śmietanki. Są dwie szkoły przygotowywania sosu ze świeżych grzybów. Pierwsza mówi, aby grzyby przed smażeniem wstępnie obgotować w wodzie, dzięki temu pozbędą się one toksyn i szkodliwych substancji, a także danie będzie łatwiej strawne. Natomiast druga szkoła mówi, że oczyszczone grzyby bezpośrednio smażymy na tłuszczu, dzięki temu
Kuchnia MagdaLenytutaj , ale od razu mówię, że zakup hurtowy się dużo bardziej opłaca. A na jednym opakowaniu na pewno się nie skończy… Tajska zupa Tom Kha Gai Co zamiast sosu sojowego? Skoro już o daniach azjatyckich mowa, to przy okazji wspomnę o jeszcze jednym produkcie, który wszedł na stałe do mojej kuchni. Jest to mianowicie zamiennik sosu sojowego. Ten oryginalny(...)sezonowanego nektaru pąków palmy kokosowej. Zawiera on 17 aminokwasów oraz witaminę C i B, a także ma dość niski indeks glikemiczny. Jest to zatem produkt o niebo zdrowszy od sosu sojowego. Jego potencjał przyprawowy jest natomiast podobny lub nawet większy. Nie jest go przy tym łatwo dostać w Polsce, chociaż czasami pojawia się w sklepach internetowych. Ja polecam dokonać zakupu
Modern Cave Girludana imitacja Wiadomo, że ani smak ani konsystencja nie będą takie same, jak w przypadku oryginału. Ale pamiętajmy, że zmysł smaku jest mocno powiązany z powonieniem. Jeśli więc do sosu pomidorowego dodamy takich samych aromatycznych przypraw, jak do tradycyjnego sosu do pizzy, a na wierzchu położymy ulubione dodatki, to z pewnością uda nam się oszukać mózg. Nawet jeśli gdzieś(...)będzie się trzymać kupy. Do tego jajka i trochę siemienia lnianego i keto pizza już prawie gotowa! Spód należy chwilę podgrzać sam w piekarniku. Dopiero potem smarujemy go sosem pomidorowym (najlepiej oczywiście domowym) i kładziemy ulubione dodatki. Jeśli korzystacie z gotowego sosu do pizzy, to uważajcie na zawartość cukru! Wbrew pozorom trochę może go tam być… Zawartość cukru
Modern Cave Girlsukcesu w tym temacie. Czy uznacie mnie za mało skromną jeśli powiem, że się udało…? Karmel a dieta ketogeniczna Tym razem sernik z kalafiora został wzbogacony tahini i polany sosem karmelowym. Już słyszę te pytania pt. “A od kiedy to karmel jest keto?”. Ano mój sos karmelowy powstał na bazie mleka kokosowego oraz erytrytolu . Jest zatem jak najbardziej(...)cykorii . Dlatego wierzchnia warstwa ma kawowy kolor. Uważam że tym sposobem zyskała ona również na smaku. Dlatego następny w kolejce będzie sernik z kalafiora o smaku kawowym ! Historia pewnego sosu Skoro jesteśmy przy kawie z cykorii , to zdradzę Wam od razu małą tajemnicę. Kolor mojego sosu karmelowego także zawdzięczamy jej dodatkowi. Okazuje się bowiem, że erytrytol nie wykazuje skłonności
Modern Cave Girlśmietanowo- jajeczną. Zmniejszamy ogień. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Po ok. 3 minuta dodajemy na patelnię starty parmezan, mieszamy i dodajemy makaron. Całość mieszamy, aż makaron połączy się z sosem i składnikami. Smacznego! Artykuł Makaron razowy z cukinią i kurczakiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Podstawą dobrej pizzy jest sos do pizzy i spód do pizzy . Ostatnio przygotowałam całkiem nowy sos i oczywiście zaraz upiekłam pizzę. Tym razem wykorzystałam pomidorowe passata i pomidorowe purre i wiecie co, sos do pizzy smakował przepysznie. Od kiedy dostałam w prezencie kamień do pieczenia pizzy, piekę pizzę właśnie w ten sposób, na rozgrzanym kamieniu. Tym razem nie pożałowałam sosu(...)Moje oregano na balkonie przeminęło z wiatrem ale zdążyłam kilka razy je ostrzyc i ususzyć. Tak więc pizza na zdjęciu to pizza z ekologicznym oregano. Oregano dodałam również do sosu. Pizza sos ponoć musi zawierać oregano. Zgadzam się! Sos do pizzy ½ l sosu Składniki: ½ l passata z pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka świeżego tymianku
codojedzeniaKlopsiki z indyka w sosie czosnkowym to pyszne i łatwe do zrobienia danie na szybki obiad. Bardzo aromatyczne i lekko pikantne klopsiki w delikatnie czosnkowym sosie, na pewno przypadną do gustu osobom lubiącym smak czosnku. Intensywność smaku czosnkowego zależy od ilości czosnku, który dodamy do klopsików i sosu. U mnie czosnek jest wyczuwalny, ale umiarkowanie i po zjedzeniu klopsików(...)można wyjść i nikt nie będzie unikać naszego towarzystwa. Czosnek w sosie jest podsmażony i gotowany z mlekiem, dlatego zmienia się jego intensywność i ma łagodniejszy, przyjemniejszy smak. Do klopsików najlepiej użyć mięsa mielonego z różnych części indyka, gdyż sama pierś jest chuda i klopsiki mogą być zbyt twarde. Najczęściej klopsiki robię z mielonego udźca z indyka. U mnie
Kuchcik gotujeUniwersalny sos pomidorowy, który będzie idealny jako dodatek do pizzy, makaronu, zapiekanek i wielu innych dań. Aromatyczny, intensywny w smaku i gęsty. Można go zrobić z pomidorów z puszki, jednak teraz, gdy zaczyna się sezon pomidorowy, najlepiej wykorzystać do niego świeże warzywa. Niemniej jednak, z pomidorów z puszki sos jest równie dobry! Można go również zapasteryzować i mieć gotowy(...)sos w razie nagłej potrzeby. Wiadomo, że taki będzie o niebo lepszy niż te ze sklepowych półek. Składniki puszka krojonych pomidorów lub 6-7 świeżych łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 3-4 suszone pomidory z zalewy 2 całe gałązki bazylii pół łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku 2 szczypty cukru Czas przygotowania 30 minut Liczba porcji
Analiza Smakumiędzy Włochami, niezależnie od tego, czy są profesjonalnymi kucharzami czy amatorami. Takie spory są na porządku dziennym, dlatego stworzono katalog z dokładnymi wskazówkami, jak powinno przygotowywać się tradycyjny sos Amatriciana: 1 - Tylko i wyłącznie guanciale Od wielu lat trwa sp ó r, czy sos powinno przygotować się z dodatkiem pancetty czy może z guanciale. Pancetta to rodzaj dojrzewającego boczku(...)kulinarni lub kucharze mieliby do nas o to pretensje ;) 2 - Mała ilość tłuszczu Tłuszcz, jaki wytopi się z guanciale w czasie jego smażenia, będzie wystarczający do przygotowania sosu. Guanciale można podsmażyć jedynie na 1-2 łyżkach oliwy. 3 - Jedynym serem: pecorino Smak rzymskiego pecorino jest ostry i lekko pikantny, co daje właściwy kontrast ze słodyczą guanciale
La grande e la piccola cuocaPomysł na wykorzystanie botwinki inny niż zupa czy chłodnik... Duszone filety z kurczaka w śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić, gdyż botwinka sama w sobie jest dość mdła. Dlatego ważną rolę odgrywa tu czosnek, sok z cytryny czy sos sojowy. Świetnie smakuje podane z gotowanymi, młodymi ziemniaczkami. Tym razem postawiłam na rzadki(...)sos i danie podałam w głębokim talerzu, co trochę przypominało zupę z botwinki z ziemniakami i kurczakiem, ale smakowało świetnie! Chętni oczywiście mogą zagęścić sos według własnych upodobań 😉 Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać póki jest, gdyż zawiera cenne składniki odżywcze, które wykazują właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze
Kuchnia MagdaLenyPomysł na wykorzystanie botwinki inny niż zupa czy chłodnik... Duszone filety z kurczaka w śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić, gdyż botwinka sama w sobie jest dość mdła. Dlatego ważną rolę odgrywa tu czosnek, sok z cytryny czy sos sojowy. Świetnie smakuje podane z gotowanymi, młodymi ziemniaczkami. Tym razem postawiłam na rzadki(...)sos i danie podałam w głębokim talerzu, co trochę przypominało zupę z botwinki z ziemniakami i kurczakiem, ale smakowało świetnie! Chętni oczywiście mogą zagęścić sos według własnych upodobań 😉 Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać póki jest, gdyż zawiera cenne składniki odżywcze, które wykazują właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze
Kuchnia MagdaLenyPulpety wieprzowe w sosie musztardowym. Przepis krok po kroku Pulpety, klopsy, tiftele nazwy różne, ale zawsze oznaczające to samą potrawę. Można je spotkać podane z rozmaitymi sosami na całym świecie. Klasyczne włoskie z sosem pomidorowym i bazylią, szwedzkie z sosem żurawinowym itp. Ja dzisiaj postawiłem na pulpety(...)sosem musztardowym, to jedna z moich ulubionych potraw z kategorii szybkich i bezproblemowych Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki 1 jajko 2 łyżeczki musztardy stołowej (ja użyłem Roleskiego ) 1 łyżeczka majonezu duża szczypta suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól
kuron.com.plMakaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch. To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jajka w sosie tatarskim – to propozycja nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale także np. na imprezową przekąskę. Idealnie ugotowane na twardo jajka w sosie o intensywnym smaku domowego sosu tatarskiego, to danie, które na pewno zasmakuje każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka w sosie tatarskim – Składniki: Składniki na sos tatarski: 4 czubate łyżki majonezu (najlepiej o intensywnym smaku(...)cytryny pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Dodatkowe składniki: 6 jajek lub więcej wedle uznania opcjonalnie: rzeżucha, szczypiorek itd. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na jajka w sosie tatarskim: Jajka ugotować na twardo. Przygotować dość duży garnek, taki, by na jego dnie zmieściły się wszystkie jajka. Wlać do niego zimną wodę, wsypać soli, włożyć jajka i włączyć palnik. Gotować
Kulinarne Przeboje