sosy - 72234 przepisów (strona:191/4816)

Szynka w sosie własnym z cebulą 144

Szynka w sosie własnym z cebulą  Szynka w sosie własnym z cebulą to pyszny polski klasyk - nie wymaga wielu składników i pracy, a zawsze się udaje i każdemu smakuje. Zobaczcie przygotowanie szynki na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Duszona szynka w cebulowym sosie własnym wychodzi idealnie krucha, delikatna i mięciutka. To dzięki długiemu duszeniu(...)mięsa. Jeśli lubicie sosy zabielane, możecie wlać do sosu odrobinę słodkiej śmietanki. Szynka w sosie świetnie smakuje z wieloma dodatkami, pasują do niej ziemniaki, kasza, ryż lub kluski śląskie, dobrze komponuje się też z surówkami, buraczkami lub kapustą. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne obiady :) Szynka w sosie własnym z cebulą, składniki: ok. 1 kg szynki

Lekcje w kuchni
Bozner Tyrolski sos 51

Bozner Tyrolski, sos, który jest specjalnością z Południowego Tyrolu z niemieckimi wpływami w północnych Włoszech. Boznersauce to wiosenna specjalność z Bolzano w Górnej Adydze, włoskiej prowincji, która wraz z Trentino tworzy jeden z pięciu regionów autonomicznych we Włoszech, Trentino-Górna Adyga. Trochę historii. Pod koniec I wojny światowej, Królestwo Włoch zajęło z Austrii region Alto-Adige (w języku niemieckim Südtirol(...)Gwiazdki Michelin. Co ciekawe, wiele niewłoskich potraw, takich jak speck, würstel, strudel i knödel, weszło do włoskiego narodowego kanonu żywności poprzez Górną Adygę. Ależ się rozpisałem, moja wersja Bozner sosu jest w wersji lekkiej, ponieważ użyłem jogurtu naturalnego. W originale używa się oliwy roślinnej lub oliwy z oliwek i brakuje szczypiorku, bo jeszcze nie mogę. Na zakończenie mojej przydługiej

RafalCook
Bozner Tyrolski sos 53

Bozner Tyrolski sos, który jest specjalnością z Południowego Tyrolu z niemieckimi wpływami w północnych Włoszech. Boznersauce to wiosenna specjalność z Bolzano w Górnej Adydze, włoskiej prowincji. Która wraz z Trentino tworzy jeden z pięciu regionów autonomicznych we Włoszech, Trentino-Górna Adyga. Trochę historii. Pod koniec I wojny światowej, Królestwo Włoch zajęły z Austrii region Alto-Adige w języku niemieckim Südtirol(...)kanonu żywności. Co ciekawe, wiele niewłoskich potraw, takich jak speck, würstel, strudel i knödel, weszło do włoskiego narodowego kanonu żywności poprzez Górną Adygę. Ależ się rozpisałem, moja wersja Bozner sosu jest w wersji lekkiej, ponieważ użyłem jogurtu naturalnego. W originale używa, się oliwy roślinek lub oliwy z oliwek i brakuje szczypiorku, bo jeszcze nie mogę. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi

RafalCook
Pomysłowo i zdrowo z bee.pl 54

trzeba być szefem kuchni, aby przygotować pyszne potrawy z różnych stron świata. Największym problemem w trakcie przygotowywania takich potraw, jest ich właściwe doprawienie. Polecam na początek zakup gotowych sosów i dodatków , bo pozwalają się one przekonać, jak powinna finalnie smakować dana potrawa. Moje pierwsze Pad Thai przygotowałam posiłkując się gotowym sosem WOK Pad Thai zakupionym w sklepie bee.pl. Do przygotowania(...)smażonego makaronu wystarczy dodać sosu sojowego , ale można również wykorzystać gotowy sos np. do potraw z woka. Poniżej linkuję Wam kilka przepisów z kuchni świata. Pad Thai z kurczakiem , do którego wykorzystałam gotowy sos WOK Pad Thai. Zupa azjatycka , do której wykorzystałam ciemny sos sojowy. Można również dodać sosu rybnego, ostrygowego lub innego.  Quesadilla - wykorzystałam gotowy sos taco

Passions hobbies life
Bułeczki bao z warzywami 53

patelni, żeby ładnie zarumieniły się od spodu i potem dusi po dodaniu wody, na tej samej patelni. Pyszne, lekkie i delikatne bułeczki zajadamy po uprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie. Farsz do bułeczek to tylko kwestia fantazji, można oczywiście dodć mięso czy krewetki, ale ja najcześciej robię je w wersji warzywnej. Podstawą farszu jest kapusta (pekińska najlepiej ale też sprawdzi się(...)warzywa, to co leży w lodówce- marchewka, pieczarki sprawdzą się najlepiej, ale też można dodać paprykę, kukurydzę, mrożony groszek, szpinak, brokuły. Do tego koniecznie świeży imbir i czosnek oraz sos sojowy. Wszystko razem podduszone, po ostygnięciu załadowane do drożdżowych bułeczek. Odkąd zrobiłam te bułeczki po raz pierwszy, często powtarzam przepis, wtedy kiedy mam resztki różnych warzyw w lodówce, które wołają

Cooking for Emily
Drobiowe żołądki duszone tradycyjnie w sosie na zasmażce 67

votes ) Drobiowe żołądki duszone tradycyjnie w sosie na zasmażce Duszone żołądki, tak to może niektórych zlać zimnym potem. Cóż ja do nich nie należę Jestem wielkim miłośnikiem podrobów, wszystkich dosłownie. Nie stronię od wątróbki, nerek a nawet móżdżku. Chociaż tego ostatniego nie jadłam już lata. Cóż zabrzmiałam jak jakieś rozmarzone, krwiożercze zombie Przerażony? Spokojnie, nie biegam po chlewniach i kurnikach(...)prawo, więc przepis jest dla koneserów jak ja i mój M. Bo dzieciaki i babcia to już różnie.. serduszka kochają, od żołądków uciekają .. Delikatne żołądki w pysznym pieczeniowym sosie na bazie tradycyjnej złocistej zasmażki.. Pyszności składniki na 2-3 osoby: 1,5 kg drobiowych żołądków 3 dość duże cebule 1 duży korzeń pasternaku (możesz zastąpić pietruszką) ćwiartka małego

Ogrodnik w podróży
Ser cheddar – pyszne przepisy na sosy i inne serowe dania 52

dość klasyczny ser, nadaje się właściwie do wszystkiego. Możesz dodać go do kanapki, łącząc go z ogórkiem konserwowym. Ser o lekko pikantnym smaku doskonale nadaje się do potraw lunchowych, sosów serowych i przekąsek. Dobrze komponuje się z ostrymi dodatkami, karmelizowaną cebulą, mięsem, szynką i salami. Można dodać go do zapiekanki serowej, do wytrawnej tarty lub do ciasta chlebowego. Cheddar doskonale(...)cheddar przepisy Cheddar – przepisy Zapiekane tosty z cheddarem to chyba najbardziej znana potrawa z tym rodzajem sera. Ale to tylko jedno z kilkudziesięciu dań, jakie można przyrządzić z cheddarem. Sos serowy z kilkoma prostymi składnikami do przygotowania w zaledwie 10 minut to prawdziwy hit każdej domowej imprezy. Doskonale komponuje się on z np. z nachosami. Przepis na sos serowy

codojedzenia
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 50

Tydzień temu byczyli się u mnie mięsożerni. Jak zwykle, parę dni przed ich przyjazdem, kombinowałam co im (nam właściwie) ugotować. Pomyślałam, że w sumie dawno nie jedliśmy spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Na dodatek nie mam tego na blogu, a taki przepis powinien znaleźć się na stronie. I nie, nie jest to żadne bolognese, tym bardziej nie jest(...)ragu. Prawdziwy sos, o którym mowa, gotuje się bardzo długo, jest w nim też dużo więcej składników. A ja miałam ochotę na wersję prostą, bez selerów naciowych i innych win. Do sosu użyłam łopatki wieprzowej, która nie jest jakoś wybitnie tłusta, nie była też zbyt sucha. Możecie oczywiście użyć wołowiny, ale nie wybierajcie mięsa za bardzo chudego. Najważniejsze, żeby było

Kardamonovy
Nie ogarniam! Co jeść? Przepisy oraz porady dla mam i zapracowanych 52

warzywa i mieszanki – z nich zawsze uda się przygotować coś na szybko, co nie jest chińczykiem na telefon. Spiżarka – makaron, ryż, kasza, soczewica, przecier pomidorowy, mleko kokosowe, sos sojowy – te rzeczy są u mnie w domu zawsze. Mają bardzo długie terminy przydatności. Gdy w lodówce “nic nie ma”, to zawsze jestem w stanie przyrządzić coś(...)kukurydzianej lub kurczaka. Smażony “ryż z wczoraj” z jajkiem: 1 torebka ugotowanego wcześniej ryżu 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 cebula dymka pół średniej marchewki 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki oleju do smażenia przyprawy (po dużej szczypcie): kurkuma, imbir, chilli Dymkę kroimy na plasterki (białe i zielone części), marchewkę na cienkie półplasterki. Dwa jajka roztrzepujemy, dodajemy

Poezja smaku
Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake 75

Sajgonki. Oryginalne sajgonki z mięsem mielonym, grzybami shiitake i warzywami - przepis na sos do sajgonek      Przepis na tradycyjne azjatyckie smażone sajgonki - pyszne, cudownie chrupiące, wypełnione niesamowitym nadzieniem z makaronu ryżowego, grzybów shiitake, dymką ze szczypiorkiem, startą marchewką i mieloną wieprzowiną. Sajgonki podawane z ostro-słodkim sosem przygotowanym z cukru, octu ryżowego, ze świeżą papryczką chili i czosnkiem(...)kurczakiem>>> Kurczak Tikka Masala>>> Kurczak Teryiaki>>> Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>> Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku>>> Curry z kurczaka po indyjsku>>> Żółte curry z kurczakiem>>> Curry z kurczaka i mango>>> Sajgonki. Składniki i przyprawy

Moja Książka Kucharska
Schab pieczony w sosie słodko kwaśnym 189

Poznaj sprawdzony przepis na schab pieczony w sosie słodko kwaśnym. Danie z pewnością każdemu się uda, gdyż jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Oceniam, że potrzeba około 35 minut. Mięso jest mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że zachwycisz się słodko kwaśnym smakiem. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. 1 kg schabu bez kości 1 duża cebula(...)zwykłego schabu, przygotować niecodzienny i przede wszystkim smaczny obiad. Jeśli masz dość smażonych kotletów schabowych, to danie z pewnością będzie idealne dla Ciebie. Do wykonania schabu pieczonego w sosie słodko kwaśnym potrzebować będziesz: patelni, naczynia żaroodpornego (ewentualnie rękawa do pieczenia). Schab w słodko kwaśnym sosie wychodzi niezwykle pyszny. Mięsko jest mięciutkie i w słodko kwaśnym sosie wręcz rozpływa się

Ania gotuje
Sos ziołowo-czosnkowy z fetą 74

sobie nawet menu. Odpuszczam jednak. Ale… no właśnie. Spodziewam się, że jednak znajdzie się jakiś szczęśliwiec, który będzie grillował i przyda mu się do tego przepis na przepyszny sos. Sos, który robię do zapiekanek z bagietek. Pomysł jest taki, że zaproponuję różne opcje produktów, każdy sobie wybierze co będzie chciał jeść, do tego podam parę sosów i już. Zobaczymy(...)się sprawdzi, pierwszy raz będę „gotować” w takim klimacie. Na pewno dzieci będą zadowolone. Zawsze coś. Sos z dodatkiem fety mam już jeden za sobą. Też był robiony na imprezę, w tym samym miejscu, z trochę innymi dodatkami. Jeżeli jesteście go ciekawi, pod dzisiejszym przepisem zostawię Wam linka. Sos ziołowo-czosnkowy z fetą na pewno będzie smaczniejszy

Kardamonovy