mułu, woli mocno natlenione obszary wodne o twardym dnie. Nie sprawi też trudności w jedzeniu – mięso sandacza ma naprawdę niewiele ości. Koniecznie spróbujcie w tym roku sandacza w sosie z borowików – to mniej niż 30 minut pracy! SOS Z BOROWIKÓW Mrożone prawdziwki najczęściej kupujemy już odpowiednio pocięte – nie trzeba z nimi nic robić, wystarczy grzyby rozmrozić na sicie i odcisnąć(...)delikatnie z nadmiaru wody. Przed dodaniem do sosu warto je raz jeszcze porządnie odcisnąć na papierowych ręcznikach – im mniej wody w grzybach, tym więcej smaku w sosie. Szalotki obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebuli. Smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Do cebuli przekładamy naszykowane grzyby i smażymy razem 1-2 minuty. Rondelek przykrywamy
Karo in the Kitchenrzecz, jest to moja kulinarna interpretacja opierająca się na dostępnych składnikach. Ten makaron jest właśnie taką wariacją, próbą odtworzenia mojego jednego z ulubionych makaronów z warzywami oblanego słodko-kwaśnym sosem. Jest to mieszanka polskich warzyw z azjatyckimi dodatkiem grzybków mung, shitake, gryczanego makaronu oraz własnej roboty sosu. Sami się zdziwicie, że składniki, nawet te egzotyczne, są naprawdę łatwo dostępne. Składniki(...)pół czerwonej papryki mała kolba kukurydzy 100g zielonej fasolki szparagowej 10g suszonych grzybów mung i shitake 2 dymki 3 łyżki oleju 3 łyżki ziaren sezamu sól do smaku Na sos słodko-kwaśny: 100ml soku z ananasa 50ml octu jabłkowego 3 łyżki ketchupu łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego kawałeczek papryczki chili łyżeczka mąki ziemniaczanej 5 łyżek zimnej wody
Smaczna StronaKotlety z kurczaka po farmersku – to nic innego jak zamarynowane w sosie farmerskim kawałki filetów z piersi kurczaka, które następnie obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w piekarniku. Polecam podawać je z domowymi frytkami oraz polane drugą porcją sosu ranczerskiego . Mniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z kurczaka po farmersku – Składniki: 2 średnie pojedyncze filety z piersi kurczaka(...)sos farmerski (zobacz przepis tutaj: Sos farmerski ) – polecam zrobić 2 porcje – jedna będzie do marynowania mięsa, druga do polania kurczaka już po upieczeniu ok. 3/4 szklanki bułki tartej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kotlety z kurczaka po farmersku: Przygotować sos farmerski wg tego przepis: sos farmerski vel ranczerski . Najlepiej dwie porcje (czyli z podwójnej ilości składników) – jedną
Kulinarne PrzebojePoutine to kanadyjska potrawa przyrządzana z frytek, sosu pieczeniowego i cheese curds powstającego przy wytwarzaniu sera cheddar. Ja zainspirowana potrawami podawanymi w restauracji Pittu Pittu postanowiłam stworzyć własną wersję tego dania, i choć niewiele ma ono wspólnego z jego kanadyjskim pierwowzorem, to jest pyszne i sycące. Frytki są pieczone, a sosu serowego dodajemy naprawdę niewiele, gdyż jest zrobiony z wyrazistego(...)dania są frytki, możecie przyrządzić je smażąc je w głębokim tłuszczu, jeśli jednak wolicie wersję mniej kaloryczną to polecam moje chrupiące frytki z piekarnika. Przepis na nie znajdziecie TUTAJ . Sos serowy możecie przyrządzić na bazie aromatyzowanego beszamelu, by zyskał dodatkowy wymiar smaku. Przepis znajdziecie TUTAJ . Możecie jednak pójść nieco na skróty i przyrządzić sos z poniższego przepisu. Sos serowy
Cooking MonsterPulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) Dziś polecam Wam przepis na prosty, pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. U nas bardzo lubi się najróżniejsze pulpeciki. Dziś polecam Wam wersję w pysznym, delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie przygotowanym na bazie śmietany. Tak przygotowane pulpety możecie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Spróbujcie. Składniki: Do klopsów: 500 g mięsa(...)soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu olej do podsmażenia – u mnie rzepakowy Woj-len bułka pszenna (z 1 łyżka) do obtoczenia klopsów Do sosu: 0,5 l bulionu pół cebuli 3 kuleczki ziela angielskiego 1-2 liście laurowe (lub szczypta sproszkowanych) pół szklanki śmietany 18% (do zup i sosów) 7 pełnych łyżek przecieru pomidorowego
Słodkie okruszkiłyżeczki zalewamy 40-50 ml wrzątku czyli 1/5 kubka /dla zwolenników słodkiej – należy ją od razu posłodzić/. Kawusia niech trochę wystygnie. Warto pokusić się też o przygotowanie sosu karmelowego lub zakupienie go w sklepie. Ja wolę domowy. Receptę na jego szybkie wykonanie zamieszczam pod przepisem na kawę mrożoną. Idealnie, jeśli dodatkowo kupimy syrop waniliowy, to koszt to maksymalnie(...)buteleczka wystarczy naprawdę na długo. / Powiem Wam, że bez syropu i sosu karmelowego smakuje również bardzo dobrze – i jest to wersja błyskawiczna. Tylko należy pamiętać o dużej ilości kostek lodu, mleka i mocnej kawie/. KAWA MROŻONA JAK ZE STARBUCKS – NAJPROSTSZY PRZEPIS NA Iced Caramel Macchiato SKŁADNIKI: ESPRESSO / MOCNA KAWA / 40-50 ML DUŻA GARŚĆ KOSTEK LODU / NA WYSOKOŚĆ
W KawiarenceLubicie makaronowe zapiekanki? Moja rodzina przepada za nimi! Dzisiaj na ich specjalne życzenie była na obiad zapiekanka z tortellini w kremowym sosie z kurczakiem i szpinakiem. Jakoś jeszcze się nie odważyłam zrobić tortellini, więc kupiłam gotowe z ricotta i pesto. Reszta to już moje dzieło. Podstawą makaronowej zapiekanki jest oczywiście sos. Przeważnie wybieram sos serowy i staram się nie mieszać(...)niego mąki. Wolę wybrać dobre tłuste sery. W ten sposób sos będzie naturalnie kremowy z wyczuwalnym smakiem sera. Zapiekanka z tortellini to danie, które można przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy jedynie posypać zapiekankę mozzarella i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekanki makaronowe sprawdzają się również na lunch do pracy, jeśli zostaną jakieś resztki. Zapiekanka z tortellini Składniki: 500 g świeżego
codojedzeniaWłoskie smaki z piekarnika. Klopsiki podałam w sosie bolońskim z makaronem w łódeczkach z bakłażana. Jest to fajna propozycja na obiad który przygotujemy zapiekając wszystko razem. Sos boloński nie musi być nudnie podany. Danie jest lekkie, a zarazem sycące. Klopsiki nadziewałam oliwki czarnymi, bo skoro włoskie smaki to muszą być oliwki i parmezan. klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula(...)sól, pieprz papryczka chili szczypta 1 jajko 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki posiekane bułka tarta do obtoczenia pozostałe: 2 bakłażany 520 g sosu bolońskiego Łowicz 5 łyżek makaronu drobnego w kształcie ryżu olej rzepakowy 20 oliwek czarnych pieprz czerwony Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebule i czosnek obrany mielę maszynką. Mięso przekładam do miski
wesoła kuchniapotraw był bakłażan pod parmezanem, klasyk włoskiej kuchni. Jak twierdzą kronikarze, była to jedna z rzadkich okazji, kiedy Frank Sinatra jadł warzywa:) W naszej wersji przepisu uprościliśmy sposób przygotowania sosu. Stosujemy go od dawna i jest to sprawdzony patent na zawiesisty sos pomidorowy. Zrezygnowaliśmy też z mozzarelli, gdyż bez niej danie jest lżejsze, a sam parmezan doskonale daje radę. Przepis(...)Recipegoldmine . Składniki: 2 małe bakłażany lub jeden średniej wielkości 1/4 szklanki mąki 1 jajko 3 łyżki mleka lub wody Kika łyżek oleju 1/2 szklanki tartego parmezanu Kulka mozzarelli (opcjonalnie) Sos 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła Liść laurowy 2 opakowania passaty po 400 ml 1/2 łyżeczki suszonego oregano Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Najpierw zrób
Niedzielny kucharzjuż zaczyna czuć jesień i się zbroi na tą okoliczność. Coraz więcej zup, wróciłam do weekendowego gotowania garu rosołu, mam ochotę na kojące, domowe dania – zapiekanki, makarony z sosem, pieczenie.. no i po głowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już jesień się rozpoczęła. W ostatni weekend w piekarniku wylądował więc kurczak pieczony z ziemniakami(...)szpinakiem, zalany białym sosem z dodatkiem parmezanu i śmietany. Mało dietetyczne ale pyszne:) Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie Drukuj Prep time 15 min Cook time 45 min Total time 1 godzina Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w białym parezanowym sosie - pyszny, domowy obiad Author: Cooking for Emily Serves: 4 Ingredients 8-10 udek
Cooking for Emilyjuż zaczyna czuć jesień i się zbroi na tą okoliczność. Coraz więcej zup, wróciłam do weekendowego gotowania garu rosołu, mam ochotę na kojące, domowe dania – zapiekanki, makarony z sosem, pieczenie.. no i po głowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już jesień się rozpoczęła. W ostatni weekend w piekarniku wylądował więc kurczak pieczony z ziemniakami(...)szpinakiem, zalany białym sosem z dodatkiem parmezanu i śmietany. Mało dietetyczne ale pyszne:) Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie Drukuj Prep time 15 min Cook time 45 min Total time 1 godzina Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w białym parezanowym sosie - pyszny, domowy obiad Author: Cooking for Emily Serves: 4 Ingredients 8-10 udek
Cooking for Emilynadaje się też do przeróżnych sposobów obróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia – są świetnym materiałem na ragù. A ten sos – prosty i pyszny – jeszcze smaczniejszy jest na drugi dzień. Schłodzone, pokrojone w kostkę indycze mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia na sitku o dużych oczkach – u mnie to rozmiar 5/6mm(...)Taki zabieg sprawi, że mięso nie wyschnie podczas smażenia, a w sosie jego struktura będzie dobrze wyczuwalna. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki. Seler naciowy myjemy, kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak seler i to samo robimy z grzybami – również kroimy je w kostkę. W dużym, głębokim rondlu rozgrzewamy dwie
Karo in the Kitchenserem cheddar. Moje ulubione smaki :) Dziś chcę Wam pokazać jak przygotować taką zupę w zaledwie 15-20 minut. Cały sekret tkwi w tym, by jako bazę do zupy wykorzystać Sos Meksykański Łowicz. Lubię kreatywnie wykorzystywać tego typu dodatki. Makaron polany gotowym sosem też jest ekspresowy, ale warto dać się ponieść wyobraźni i przyrządzić coś innego. A Wy jak wykorzystalibyście gotowy(...)sos? Ostra zupa z sosem chińskim, ryba w sosie słodko-kwaśnym czy sos boloński zapiekany w cieście francuskim? Możecie wykazać się w konkursie “Uwielbiam potrawy z sosem” w serwisie uwielbiam.pl przygotowując niebanalną potrawę. Wystarczy dołączyć do serwisu uwielbiam.pl, przygotować niebanalną potrawę z wykorzystaniem dowolnego sosu Łowicz, zrobić zdjęcie i dodać swój przepis. Zachęcam do zawalczenia o świetne nagrody
Mienta blogpodane na zimno. Tak musakę jada się w krajach arabskich. W Grecji obowiązkowo podawana jest na ciepło. Na świecie najbardziej znana jest właśnie grecka wersja musaki: z bakłażanów i sosu mięsnego, ale w samej Grecji, na Bałkanach i na Bliskim Wschoske jest wiele odmian tej zapiekanki. Nasza jest jeszcze inna, bo ze słoika. To nasz autorski pomysł, będący efektem fascynacji(...)posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 2 łyżki przecieru pomidorowego Szklanka wina Łyżeczka cukru Liść laurowy Szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Sos beszamelowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 4 łyżki tartego parmezanu 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Krok 1 Bakłażany umyj i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Rozłóż
Niedzielny kucharz