sosy - 72734 przepisów (strona:202/4849)

Kremowe spaghetti z cukinią 153

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Bardzo lubi\u0119 wszelkiego rodzaju kremowe sosy. Zw\u0142aszcza w po\u0142\u0105czeniu z makaronem. Dzi\u015b mam dla Was przepis na kremowe spaghetti z cukini\u0105, kt\u00f3re jest w sumie tak\u0105 delikatn\u0105 wariacj\u0105 na temat bolognese Dzi\u0119ki serkowi nasz sos nabiera delikatnej konsystencji, a odrobina bazylii nadaje(...)patelni. Po kilku minutach dodajemy pomidory i ca\u0142o\u015b\u0107 dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy serek i wszystko dok\u0142adnie mieszamy, a\u017c nasz sos nabierze jednolitego koloru. Doprawiamy je\u015bli zajdzie taka potrzeba.\r","Li\u015bcie bazylii siekamy, dodajemy do naszego sosu i ca\u0142o\u015b\u0107 gotujemy jeszcze ok. minut\u0119. Do naszego sosu

Mostek w kuchni
Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka 316

Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka Zajączki to kotlety przygotowane z mielonego mięsa i drobno siekanej kapusty. Z założenia przygotowuje się je z mięsa zająca, ale ponieważ nie jest ono łatwo dostępne, można użyć dowolnego mięsa – drobiowego, wieprzowego, a nawet wołowego. Na pół kilograma mięsa dodaje się średnią główkę drobno siekanej, ugniecionej kapusty, co sprawia, że kotleciki są delikatne(...)smak wyjątkowy. Są też bardzo miękkie, dzięki użyciu kaszy manny do połączenia masy mięsno-warzywnej. Po lekkim obsmażeniu zajączki duszone są w piekarniku w sosie pomidorowym, dzięki czemu pozostają soczyste. Jednym słowem zajączki w sosie z pomidorów to kolejne podkarpackie danie godne polecenia :) Przepis na to smaczne danie obiadowe pochodzi od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Starym Lublińcu-Osiedlu

Trzeci talerz
Kukurydziane gofry z jajkiem po benedyktyńsku 200

odrobin\u0119 rozpusty Dzi\u015b mam dla Was przepis na \u015bniadanie \"na bogato\". Kukurydziane, wytrawne gofry, do tego szynka, ser, pomidorki i jajko, ca\u0142o\u015b\u0107 polana aromatycznym sosem na bazie \u017c\u00f3\u0142tek i pesto. Tym razem jest przy tym troszeczk\u0119 pracy, ale obiecuj\u0119, \u017ce efekty s\u0105 tego warte. Raz spr\u00f3bujecie - wr\u00f3cicie(...)u017cymy gofry.\r","W mi\u0119dzyczasie umyte pomidory kroimy w kostk\u0119 i \u0142\u0105czymy z posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy sol\u0105 i pieprzem. Mozzarell\u0119 kroimy w plasterki.\r","Sos: W ma\u0142ym garnku gotujemy wod\u0119 (ok. po\u0142ow\u0119 jego obj\u0119to\u015bci). Do miski odpornej na wysokie temperatury wbijamy 2 \u017c\u00f3\u0142tka, dodajemy pesto

Mostek w kuchni
Postny obiad: Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 234

mnie jest typowa pyra, więc przepadam za ziemniakami w każdej postaci. Więc poniższy przepis jest dla mnie idealny. Jego oryginalną wersję znajdziecie na blogu Magdy . Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, wagę kuchenną, płaski talerz, szklankę, patelnię, łopatki do obracania i mieszania, rondelek, tarkę jarzynową, praskę lub tłuczek do ziemniaków, durszlak, papierowe ręczniki(...)Przygotuj składniki (na 10 kotlecików): 6 średniej wielkości ziemniaków, 1 cebulę, 1 łyżkę masła, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, bułkę tartą, olej, Sos pieczarkowy: 600-700 g pieczarek, 1 cebulę, 2 łyżki masła, 1 marchew 1 mniejszą pietruszkę, kilka listków natki pietruszki, sól, pieprz, 2 szklanki wody + trochę zimnej wody do rozmieszania mąki, 150 g gęstej, kwaśnej

blog.moje-pasje.info
KLOPSIKI W WERSJI SŁODKO-KWAŚNEJ 162

Wołowe kulki mięsne przypominające klopsiki z popularnego sklepu szwedzkiego, ale w wersji słodko-kwaśnej i pieczone w piekarniku... z sosem na bazie soku pomarańczowego, z dodatkiem sosu chili oraz sojowego. Są doskonałe i smakują o niebo lepiej niż te szwedzkie 😉 Można je podać z ziemniakami lub ryżem, a także z żurawiną. Pasują na obiad lub jako przekąska na spotkanie(...)znajomymi. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy harissa 3/4 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej sól, pieprz  Wykonanie: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka, przyprawę harissa oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem 261

wzbraniam się przed Pana Męża karmieniem, ale moje popisowe cannelloni do najszybszych w przygotowaniu nie należy. Trzeba farsz pokroić i wyrobić, rury makaronu spreparować i nadziać, sos ugotować, odpowiedni czas przy piekarniku wyczekać dla zapieczenia całości. Pracochłonność w pigułce! A współczesna kobieta pracująca na skomplikowane potrawy zwykle alergię miewa - to fakt niezaprzeczalny. No ale słowo się rzekło. Pan Mąż obiecanego(...)koloru :) 1 puszka groszku tradycyjnego Bonduelle porcja na raz [212ml] 2 marchewki - małe 2 jaja - całe 1 brokuł - mały; korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire kilka kropel tabasco 2-3 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki

Grunt to przepis!
Pieczone podudzie z indyka w sosie pieczeniowym 240

Pieczone podudzie z indyka w sosie pieczeniowym Pieczyste , to jedna z ulubionych ,moich pozycji obiadowych , głównie z uwagi na niekłopotliwość wykonania . Dzieci , też nią nie gardzą , szczególnie młodszy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wystarczy doprawić , wsunąć do piekarnika i po jakimś czasie , wyciągnąć i pokroić . Gotowe , czyż(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Na domiar wszystkiego , pieczeń ta jest bardzo smaczna , na ciepło wystarczy skropić ją sosem i soczyste , miękkie mięsko, wprost rozpływa się w ustach . Na zimno, doskonale sprawdza się jako wędlina kanapkowa , zdrowa i chuda, ale nie sucha . Polecam " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Buldak - pikantny kurczak z serem 436

Dziś przepis dla miłośników kuchni Koreańskiej, czyli ,,buldak" - pikantny kurczak zapiekany z serem. Mięciutki kurczak w bardzo pikantnym sosie z dużą ilością suszonego chilli i wszystko to przykryte grubą warstwą łagodnej mozzarelli. Po prostu niebo w gębie! Uwierzcie, że taki pikantny kurczak przypadnie do gustu nawet ludziom, które nie lubią ostrych potraw. Wszystko dzięki temu, że w daniu idealnie(...)ogień, ,,dak" - kurczak). Buldak - pikantny kurczak z serem - przepis: ok. 1 kg piersi z kurczaka (ok. 2 większe podwójne piersi) 400 g mozzarelli  Szczypiorek do podania Pikantny sos: 3-4 łyżki płatków chilli (bardzo ostre) / 1-2 łyżki płatków chilli (mniej ostre) 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1/2 szklanki sosu pomidorowego  1/2 szklanki miodu  2 łyżeczki

Kuchnia Łukasza
Szaszłyki hoisin 196

danie z grilla są szaszłyki. - piękne kolorowe szpadki, które można przygotować na tysiąc sposobów. W pierwszej kolejności postanowiłam przygotować  szaszłyki hoisin , czyli marynowane na sposób orientalny - z imbirem, sosem sojowym i sosem hoisin. Tak przygotowane szaszłyki są niezwykle smaczne i aromatyczne. Szaszłyki hoisin z pewnością zasmakują wszystkim gościom podczas grillowania. Idealnie będzie do nich pasowała lekka, kwaskowa, wiosenna sałatka(...)grillowanie trzeba dobrze przemyśleć i zaplanować z wyprzedzeniem, aby się nim w pełni cieszyć. Szaszłyki hoisin Składniki : 3-4 udka z kurczaka (wyfiletowane) 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrego sosu chilli - sriracha 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 4 łyżki sosu hoisin kawałek imbiru o długości około 2cm dymka Inne : szpadki do szaszłyków sos sojowy do podania (opcjonalnie

Codzienne Gotowanie
Grillowany filet w sosie cytrynowym 183

domowym piekarniku. Ale zapewniamy, że kurczak z grilla jest równie wybitny. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy sól pieprz SOS: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy - opcjonalnie sól pieprz Czosnek miażdżymy, najlepiej przepuszczamy go przez praskę, łączymy z sokiem(...)moździerzu.  Filety myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Dokładnie smarujemy je przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Do rondelka wrzucamy wszystkie składniki sosu. Jeśli gorczycę mamy w ziarnach dobrze jest ją wcześniej rozetrzeć w moździerzu. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty na małym ogniu, aby smaki się ze sobą połączyły. Nie doprowadzamy

Kuchnia od dwojga
KURCZAK W SOSIE JACK DANIELS 378

Soczysty filet z kurczaka, najpierw krótko smażony, a później dopieczony w piekarniku i podany z  pysznym, domowym sosem Jack Danniel's.  Proste, eleganckie i pyszne. Smakuje wszystkim, nawet tym wybrednym. Kurczak jest delikatny i soczysty. Idealnie komponuje się ze słodkawym i lekko pikantnym sosem. Kurczaka podałam z puree ze słodkich ziemniaków i sałatką z awokado. Myślę, że równie(...)łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki ziaren kolendry / roztartych w moździerzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy SOS JACK DANIEL'S 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku  / starty na tarce 1/3 drobno posiekanej papryczki chili / można dać mniej 1/2 szklanki soku ananasowego lub jabłkowego 1/4 szklanki wody

cool and minty
Grecka moussaka ( musaka ) 189

Moussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza pyszny, delikatny sos beszamelowy. Dzisiejszy przepis na moussakę pochodzi od samego szefa greckiej kuchni – Lefterisa Lazarou, którego być może niektórzy z Was, poznali już w Kuchni Lidla, gdzie gotował z Karolem Okrasą. Zapiekanka nie należy do najłatwiejszych, choć nie zaliczyłabym jej też do dań(...)gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku ( wrzucamy w całości ). Mieszamy dokładnie całą zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu tyle bulionu, by miał gęstą konsystencję. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego, dodajemy świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy

NiePieprz.pl