sosy - 72234 przepisów (strona:204/4816)

DOMOWE SUSHI W TORTILLI 131

sushi. Można je skomponować według upodobań i gustów. Idealnie sprawdzą takie dodatki jak: łosoś wędzony lub grillowany, paluszki krabowe, awokado, ogórek, mango, liście sałaty, serek philadelphia oraz sosy: sojowy, chili i teriyaki. Warto też zaopatrzyć się w matę do sushi, gdyż ułatwia ona znacznie pracę podczas zwijanie. Przekąski smakują wyśmienicie i na pewno zrobią furorę na nie jednej imprezie 😉 Przepis(...)tortilli 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki soli 100 g łososia wędzonego 1/2 awokado 1/2 mango 6 listków sałaty 100 g serka philadelphia ogórek świeży sos sojowy sos teriyaki Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania ryżu do sushi. Ryż musimy dokładnie wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Zlewamy mleczną woda i powtarzamy. Płukamy do momentu aż woda nie będzie

Kuchnia MagdaLeny
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 229

nią osuszone mięso i karmelizujemy około 10-12 minut– powinno z każdej strony zbrązowieć i lekko się przypalić.   Do dużego garnka przekładamy zblanszowane żeberka, przypieczoną wołowinę, suszone grzyby, sos sojowy, sos rybny, przyprawy. Ząbki czosnku obieramy z łupinek lub tylko zgniatamy je nożem. Imbiru nie obieramy, kroimy go na 4 części. Całość zalewamy zimną wodą – potrzebne nam 2 litry(...)sito (warto je dodatkowo wyłożyć gazą). Przyprawy pozostałe na sicie wyrzucamy. Wkładamy do zupy grzyby, próbujemy, czy zupy nie potrzeba jeszcze odrobinę dosolić – i nie dosalamy jej solą, ale sosem sojowym lub sosem rybnym, którego używaliśmy już wcześniej do gotowania. I wieprzowy tłuszcz, i skarmelizowana wołowina, i grzyby, i sos sojowy, i sos rybny to smak umami – w ramenie

Karo in the Kitchen
BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE WRAPY Z MIGDAŁOWYM SOSEM "MAJONEZOWYM", CUKINIĄ, GUACAMOLE, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 149

Wracam po długiej przerwie z przepisem na znakomite wrapy naleśnikowe z niebanalnym wypełnieniem. Poszczególne elementy tego dania  - sos "majonezowy", ciasto naleśnikowe, guacamole, możecie wykorzystywać w innych przepisach lub odwzorować tę potrawę w zupełności, krok po kroku i mile zaskoczyć siebie, rodzinę, gości. Na szczególną uwagę zasługuje migdałowo - słonecznikowy sos a'la majonez, który cudownie wzbogacił smak potrawy. Świetnie sprawdzi(...)się również jako dressing do sałatki lub sos do burgera, kanapki, tortilli, chapati, itp.  Najważniejsze w tym daniu są jednak walory odżywcze. Naleśniki z komosy ryżowej to źródło pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu składników mineralnych i witamin. Migdały i słonecznik, będące składnikiem sosu "majonezowego", stanowią źródło witamin z grupy B, witaminy E, błonnika, potasu, magnezu, wapnia, itd. Jeśli

Jeść, by żyć w zdrowiu
Beszamel... szybki i najłatwiejszy przepis na pyszny sos 160

Beszamel należy do klasycznych białych sosów, które często stanową bazę do zrobienia sosów np. serowych. Przepis na ten najbardziej popularny sos pokazałam już tutaj w wersji na bogato. Dzisiaj mam dla Was przepis bardzo łatwy i w każdej chwili szybko można go zrobić. Taki sos pasuje do warzyw, zapiekanek, makaronu... Składniki: 3 łyżki masła (ok. 50 g) 3 łyżki mąki(...)średnim ogniu patelnię. Kiedy się roztopiło wsypałam mąkę i energicznie mieszałam żeby się wszystko dobrze połączyło i żeby nie było grudek. Teraz, nie przerywając mieszania, pomału wlewałam mleko. Sos się zagęścił. Znów wlałam trochę mleka. Mieszałam i tak do czasu aż całe mleko zostało wlane do sosu. Trzeba dokładnie mieszać, żeby nie powstały grudki. Konsystencja sosu ma być jednolita, gładka

Kuchnia u Krysi
3 proste sałatki makaronowe do pracy 2566

towarzystwie dużej ilości warzyw smakują całkiem dobrze. Sałatka makaronowa z fasolką szparagową i tuńczykiem Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu kokardki 150 g fasolki szparagowej (u mnie mrożona) sos: 1 mały lub 1/2 większego ząbka czosnku, 1,5 łyżki białego octu winnego, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy 10 pomidorków koktajlowych 10-12 dowolnych oliwek (ja użyłam dużych, zielonych oliwek(...)których usunęłam pestkę, następnie pokroiłam na małe kawałki) 3 duże garści paczkowanej mieszanki sałat 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj mrożoną fasolkę szparagową, która ugotuje się razem z makaronem. Jeżeli używasz świeżej fasolki, dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Dyniowe cannelloni - Światowy Dzień Makaronu 200

pikantnej tarty dyniowej (  przepis tu ) tak nam posmakowało, że pyszne nadzienie dyniowe z ajwarem przeniosłam do makaranowych rurek cannelloni i powstało dzisiejsze danie. Cannelloni ułożone na pomidorowym sosie, zapieczone pod sosem beszamelowym to pyszne, sycące, rozgrzewające danie idealne na jesienne szarugi. Kolorowe, spowite jesiennymi barwami zachwyci nie tyko wegetarian. Zapraszam do przepisu! Składniki na sos pomidorowy: 1 puszka krojonych(...)dynii 200 g ajwaru ( przepis tu ) 1 cytryna - skórka i sok 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka nasion kolendry czarne oliwki - opcjonalnie sok pomidorowy - kilka łyżek Składniki na sos beszamelowy: 30 g mąki - 2 płaskie łyżki 30 g masła - 2 łyżki 500 ml mleka sól, pieprz, gałka muszkatałowa dodatkowo: 1 op. cannelloni starty parmezan oregano Wykonanie: obraną, drobno posiekaną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piccata z piersi kurczaka – obiad w 30 minut 224

ostatni. To danie także jest wyjątkowe i robi się je naprawdę w pół godzinki. To obiad, który znika z talerza jeszcze szybciej niż jest szykowany. A sos do kurczaka jest bardzo maślany i kremowy, bardzo serowy, bardzo kaparowy, bardzo cytrynowy… Bardzo, bardzo dobry! Piccata to nie nazwa dania, ale żeńska forma włoskiego słowa „piccato” – znaczącego tyle co „smażone na maśle(...)pamiętacie o poisson meuniere ?). To najprostszy i najszybszy sposób na kotlety. A masło z przyprawami, cytryną i kaparami tylko podkreślają ich smak. Tutaj zamknęłam i zaokrągliłam te smaki sosem – kremowym, mocno serowym, bardzo wytrawnym i wyraźnym. Piersi kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek. Ostrym nożem odcinamy całe polędwiczki, a każdą pierś lekko dociskamy dłonią do deski i kroimy w poprzek

Karo in the Kitchen
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 139

kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :)   Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami   Naleśniki zapiekane w sosie serowym  Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki   Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami(...)Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno  ketchup lub sos do hamburgerów podpieczona bułka     Wszystko podajemy z niewielką porcją frytek i surówką colesław. Wierzcie lub nie, ale nigdy nie jadłam lepszych hamburgerów. Przygotowuje się je naprawdę szybko

Cooking Monster
Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami 169

Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami to klasyczne danie serwowane w wielu chińskich i tajskich restauracjach. Ja je wprost uwielbiam. Połączenie mięciutkiego, wołowego mięsa, smażonej papryki, słonawego sosu ostrygowego i chrupiących nerkowców jest po prostu genialne. Jeśli lubicie ostre jedzenie, możecie wzbogacić potrawę o posiekaną, świeżą papryczkę chilli. Ja tym razem wybrałam wersję łagodną. Taka wołowina najlepiej smakuje podana(...)ryżem jaśminowym. Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami: 2 steki wołowe z rostbefu (każdy po ok. 250 g) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 szklanki orzechów nerkowca (można zastąpić ziemnymi) 4 łyżki sosu ostrygowego (znajdziesz w dziale orientalnym) 1 łyżka sosu sojowego (j.w.) 1 łyżka mirinu (j.w.) 2 łyżeczki oleju sezamowego (j.w.) 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

Poezja smaku
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 258

kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :)   Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami   Naleśniki zapiekane w sosie serowym  Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki   Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami(...)Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno  ketchup lub sos do hamburgerów podpieczona bułka     Wszystko podajemy z niewielką porcją frytek i surówką colesław. Wierzcie lub nie, ale nigdy nie jadłam lepszych hamburgerów. Przygotowuje się je naprawdę szybko

Cooking Monster
Karp smażony z sosem szarym 160

Karp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku. Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz(...)olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1,5 łyżki miodu sok z 1 małej cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól do smaku Przygotowanie karpia: Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić

Codziennik Kuchenny
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 267

Podkręcone, lekkie gołąbki. Zdrowa kasza orkiszowa, delikatne mięso indyka. Smak podbija odrobina wędzonki i zmielone, suszone grzyby. Całość spaja sos – rozkosznie pomidorowy, mocno koperkowy, wyrazisty. Nie do opisania – do spróbowania! Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką — szklane żaroodporne, gęsiarkę lub garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka(...)przekładamy do dużej miski – kaszę, boczek, mielone grzyby, cebulę z czosnkiem, mięso. Wbijamy jajko, dodajemy od razu wszystkie przyprawy i ręcznie wyrabiamy składniki na jednorodną masę.   SKŁADANIE, PIECZENIE, SOS Farsz dzielimy na odpowiednią ilość porcji i nakładamy od strony najgrubszego nerwu liścia, zawijamy na niego boki, a potem całość rolujemy ciasno, jak krokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu

Karo in the Kitchen
Schab w Sosie Śmietanowo-Kurkowym (Bitki Wieprzowe w Sosie Kurkowym) 302

likatne, rozpływające się w ustach bitki wieprzowe w aksamitnym sosie śmietanowo -kurkowym to niezwykłe danie , które idealnie sprawdź się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. Sos kurkowy wyśmienicie komponuje si ę ze schabem co t worzy eleganckie, wytworne i niebanalne danie . Schab w Sosie Śmietanowo-Kurkowym (Bitki Wieprzowe w Sosie Kurkowym) - Składniki(...)schabu wieprzowego sól, pieprz ok. 1/3 szklanki mąki olej do smażenia 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu kolorowego Sos Kurkowo-Śmietanowy: 200 g kurek 200 ml śmietanki 30% mała cebula 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz, tymianek 2 łyżki kwaśnej śmietany Schab

Słodka Strona
Morszczuk w sosie kokosowym 133

zrobić (tak jak makaron) w kilka minut i są naprawdę smaczne. W swojej lodówce zawsze mam filety zamrożonej ryby albo filety z kurczaka. Do tego pod ręką muszę mieć sos sojowy, ostrygowy lub rybny, kawałek imbiru czy cytryny, bo przynajmniej raz w tygodniu robię po pracy szybkie danie "chińskie"  Tym razem wybrałam rybkę w mleku kokosowym, ale zamiast makaronu(...)wybrała ryż naturalny. Polecam. MORSZCZUK W SOSIE KOKOSOWYM Składniki: 4-5 filetów morszczuka 1 puszka mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 limonki 1 łodyga trawy cytrynowej 2 cm imbiru 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 2 łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie: Czosnek kroimy w cienki plasterki. Morszczuka (lub inną rybę w filetach) kroimy w kawałki.  Kawałki ryby skrapiamy

Bon appetit mon amie
Sos tahini 125

Sos tahini Długo zastanawiałem się jaki sos przygotować do następnych burgerów, które miały być z batatów. Po krótkiej konsultacji z siostrą i mamą doszedłem do wniosku, że smak powinien przechodzić w gorzki, więc sos tahini fajnie by się spisał. Oczywiście rewelacyjnie sprawdzi się nie tylko z burgerami. Możemy maczać w nim pieczone bataty , warzywka pokrojone w paski (idealnie będzie pasował(...)świeży ogórek, papryka, marchewka, czyli takie klasyki do chrupania). Sos tahini jest tak pyszny, że w sumie można by go używać po prostu jako smarowidło na kanapki. Pewnie to wszystko zasługa mleczka kokosowego Konsystencja gotowego sosu tahini w moim wykonaniu była dosyć gęsta… jak majonez dekoracyjny. Jeśli chcesz uzyskać sos do polania sałatki, to dolej więcej płynów. Pasta tahini

Blendman