sosy - 72234 przepisów (strona:187/4816)

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów 153

Nareszcie nastał ten czas kiedy mogę cieszyć się świeżymi pomidorami. Makaron z sosem ze świeżych pomidorów Na bazarze czy w sklepach dostać możemy ogromną gamę przeróżnych rodzajów pomidorów. Mają one cudowny smak, na który wpływ ma słońce oraz różną wielkość i kształt, a te zależą od ich rodzaju. Na kanapkę niezastąpione jak dla mnie są pomidory malinówki. Jeśli chodzi(...)koktajlowe użyłam też ostatnio do przygotowania mojego makaronu. Tak się złożyło, iż pomidorki były różnej wielkości, mniejsze i większe. Te większe pokroiłam na ćwiartki, mniejsze wrzuciłam w całości. Do sosu na bazie pomidorków koktajlowych dodałam także świeży groszek. Sprawił, iż sos był nie tylko kremowy ale można też w nim było wyczuć chrupiące ziarenka zielonego groszku właśnie. Jeśli zdecydujecie się

mecooks
Lasagne z ciecierzycą 120

duży, że na pewno nigdy nie będziemy się nudzić. Dania makaronowe, które należą do tych szybkich to wszelkiego rodzaju spaghetti, carbonara, makarony typu fusilli czy penne z dowolnymi sosami. Trochę więcej czasu zajmie nam przygotowanie tortelini czy lasagne właśnie. W przypadku lasagne oczywiście najwięcej czasu tracimy na przygotowanie sosu. Dodatkowo dochodzi nam czas jaki lasagne spędza w piekarniku jednak(...)mielonego mięsa wieprzowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki Parmezanu 5-6 listków bazyli 4 duże pomidorki koktajlowe 20 dkg ciecierzycy z puszki 500 ml sosu pomidorowego 5 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 2 łyżki oliwy (tej z suszonych pomidorów) 1 łyżka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 12 płatów makaronu lasagne (24 dkg) Sos beszamelowy: 2 łyżki mąki

mecooks
KLOPS Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM Z SOCZEWICĄ 146

Mielony kotlet z indyka w nietypowej formie klopsa, z rewelacyjnym sosem ze świeżych pomidorów i zielonej soczewicy z puszki. Doprawiony dużą ilością ziół i przypraw, najpierw smażony  na patelni, a następnie krótko duszony w sosie. Polecam na pyszny, domowy obiad w gronie rodzinnym. SKŁADNIKI / 2 PORCJE KLOPS 250 g mielonego mięsa z indyka 1/2 czerstwej bułki, np. kajzerki(...)czosnku 1 łyżeczka musztardy Dijon przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: mielonego kminu rzymskiego, kolendry i suszonego oregano gałązka rozmarynu 1-2 łyżki oleju do smażenia SOS POMIDOROWY 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryczki chili / można dać mniej 1//3 świeżej papryczki chili 1 łyżka oleju, np. kokosowego 400 g świeżych pomidorów np. malinowych

cool and minty
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 226

imigrantami, którzy podobnie szykowali swoje pane bagnato.   Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka (podobna składnikami do ‘sałatki nicejskiej’) łączy w sobie lokalne, sezonowe produkty i mocny, octowo oliwny sos winegret. W Nicei kupicie ją w każdej piekarni, bistro i na ulicy – liczcie się z tym, że lokalni kucharze zaczęli używać etykiety „jedyna i oryginalna” – każda będzie oryginalna, bo każdy(...)tuńczyk jest tańszą rybą, a anchois (albo tapenadę przygotowaną z oliwek i anchois) dodaje się jedynie dla wzmocnienia jego smaku. W oryginale pan bagnat wykorzystuje czerstwe pieczywo – warzywa, sos, ocet i oliwa mają je zmiękczyć i sprawić, że chleb lub czerstwa bagietka będą się przyjemnie żuły. W smaku żadnej większej różnicy nie ma – zróbcie jak Wam wygodnie, wykorzystajcie albo świeżą

Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie śmietanowym 103

Kurczak w sosie śmietanowym to pomysł na szybki obiad. Zrobicie go w około 15-20 minut, a będziecie najedzeni do syta Aby sos był bardziej wyrazisty, dodałam do całości dania odrobinę ostrej papryki oraz natkę pietruszki, które podkręcają smak tego prostego dania. Kurczaka w sosie śmietanowym możecie podawać z makaronem, kaszą, ryżem – niech wyobraźnia Was nie ogranicza Jeżeli chcecie(...)podać sos śmietanowy z makaronem, pokrójcie kurczaka w kostkę, jeżeli zaś planujecie podać go z ziemniakami czy kaszą, pokrójcie mięso w paski. Możecie sos śmietanowy wzbogacić także ulubionymi ziołami czy odrobiną sera – zapewne każda wersja będzie smakować wyśmienicie Zobacz też: Kurczak w sosie serowym Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Przepis

Kuchnia Bazylii
Prosty domowy sos barbecue BBQ 173

Prosty domowy sos barbecue Najlepszy przepis na prawdziwie amerykański sos BBQ, idealny zarówno do mięs, jak i grillowanych warzyw czy młodych ziemniaków. Banalnie prosty, bo składający się jedynie z 4 składników widocznych na zdjęciu. Ostrość sosu możemy łatwo regulować poprzez dodanie odpowiedniej musztardy. Jeśli dodamy musztardę dijon – otrzymamy bardzo ostry sos, chrzanową – średni stopień ostrości, sarepską – łagodny(...)ostatniej możemy dodać 2 razy więcej niż wskazane w przepisie, aby przełamać słodycz miodu. Składniki: 2 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki musztardy dijon / chrzanowej lub 4 łyżeczki sarepskiej w wersji łagodnej 1 łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki do smażenia – 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Do garnuszka wlać olej, następnie dodać miód i mieszać na małym ogniu do uzyskania

Taste and Cook
Polędwica z dorsza z ratatouille 227

Nie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łatwy Pad Thai 186

łyżka oleju; 1 ząbek czosnku; 2 duże jaja (klasy L); 1/2 szklanki posiekanej, świeżej kolendry; 1/4 szklanki solonych, prażonych orzeszków ziemnych; 2 czerwone papryczki chili; Połówki limonki do podania. SOS: 4 i 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego; 3 łyżki soku wyciśniętego z limonki; 3 łyżki cukru trzcinowego; 1/4 łyżeczki ostrego sosu (u mnie sriracha). 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka(...)szczypiorkiem umyć, osuszyć, oddzielnie posiekać białą część (cebulki) i oddzielnie zieloną (szczypiorek). Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Jaja wbić do miseczki. Roztrzepać widelcem lub trzepaczką kuchenną. Przygotować sos. Do miseczki wlać sos sojowy (4 i 1/2 łyżki), sok z limonki (3 łyżki) oraz srirachę (1/4 łyżeczki). Wsypać cukier trzcinowy (3 łyżki). Wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić

Gospodyni Miejska
KURCZAK CHOW MEIN 660

niecały kwadrans, co sprawia, że idealnie nadaje się na obiad po pracy, kiedy nie mamy sił i chęci na długie gotowanie. Mięso kroimy w cieniutkie paseczki i marynujemy w sosie sojowym. Później wystarczy je  tylko krótko obsmażyć na dużym ogniu, dodać warzywa, sos sojowy i ugotowany makaron. Mięsko będzie mięciutkie i delikatne, a warzywa pozostaną jędrne i lekko chrupiące(...)żółtej papryki 4 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku (tylko jasnozielona i biała część, tzw. dymka ) 1 marchewka 2 cm kawałek imbiru marynata: szczypta chili w proszku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 łyżki jasnego 2 łyżki oleju np. kokosowego sok z ćwiartki limonki SOS 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub 4 łyżki jasnego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka

cool and minty
Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców 158

dokonać tutaj mariażu kuchni polskiej z japońską. Głównym celem było dla mnie kreatywne wykorzystanie suszu i przełamanie konwencji, że można z niego zrobić nie tylko kompot, ale również cudowny sos. Ugotowane owoce użyłem zaś do farszu i połączyłem z pieczoną kaczką, podbijając smak sosem sojowym, octem ryżowym, czosnkiem i imbirem. Kluczem do sukcesu pierogów gyoza jest ciasto przygotowane z mąki(...)porcji) Ciasto: 150 g mąki ryżowej 150 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 150 ml wrzątku 2 łyżki oleju Farsz: 2 kacze piersi garść suszonej żurawiny 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 papryczki chili 2 cm kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka klarowanego masła sól, pieprz Sos z suszonych owoców: 100 g suszonych śliwek

Food Square
Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim 235

Szukaliśmy pewnej odmiany od tradycyjnie przygotowywanej polędwiczki w sosie. Po długich namysłach, wertowaniu internetu postanowiliśmy, że tym razem na obiad będzie polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim . Aby jednak polędwiczka nie była zbyt sucha po upieczeniu będzie ona owinięta w szynkę szwarcwaldzką. Danie to jest niezwykle syte, więc jedynym dodatkiem do niego może być sałatka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki 142

Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki na bazie sosu sojowego to zupełnie inne spojrzenie na steki. Stek wołowy po filipińsku jest bardzo wytrawny w smaku, ale jednocześnie niezwykle lekki i świeży. Cebulka podsmażona i krótko podduszana z liśćmi laurowymi (najlepiej świeżymi, także ze względu na kolor i estetykę dania) nabiera niezwykłego aromatu, które wieńczy szybko(...)zgrillowane mięso. Stek wołowy po filipińsku jest dodatkowo okraszony sosem z soku limonki i sosu sojowego. Kuchnia filipińska jako taka na tle innych kuchni azjatyckich (tajskiej, chińskiej, wietnamskiej etc.) wydaje się dość uboga. W większości potraw, opartych na owocach morza i ryżu, dostrzec można silne wpływy kuchni chińskiej, malajskiej oraz hiszpańskiej. Filipińczycy kochają także słodycze (o ile można do nich

Pociąg Do Kuchni
Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami 252

pół i władamy do naczynia z roladą, rozcięciem do góry. Naczynie zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczeń można też upiec w rękawie foliowym – przy rozcinaniu rękawa zachowajcie cały powstały sos i upieczony czosnek. Roladę o tej wadze pieczemy w 170⁰C przez około 2-2,5 godziny – temperatura upieczonego mięsa powinna w środku rolady wynosić 70-75⁰C. Roladę wyjmujemy(...)półmisek i usuwamy sznurek. Cały sos z naczynia zlewamy do rondelka Upieczony czosnek delikatnie z naczynia wyjmujemy. Miękkie ząbki czosnku wyciągamy z łupin łyżeczką i dodajemy do sosu. Całość blendujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie. Doprawiamy do smaku – solą (jeśli trzeba), mielonym pieprzem i jeszcze odrobiną przyprawy do piernika. Sos zagotowujemy, mieszamy do zgęstnienia, zdejmujemy z ognia. W gorącym

Karo in the Kitchen
Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna 186

Przedstawiam dziś danie idealne na obiad w te chłodne dni. Pyszna i sycąca lasagne z sosem mięsno-grzybowym, beszamelem i dużą ilością mozzarelli, na koniec zawinięta w boczek, który po upieczeniu robi się chrupiący – czego chcieć więcej? Danie wymaga trochę zachodu, jednak efekt wynagrodzi nam cały wysiłek. Chrupiący boczek, dużo mozzarelli, beszamel i pyszny, mięsny sos. Doskonały pomysł(...)mięsno-grzybowe w boczku (6-8 porcji) Składniki: ok. 6-7 płatów makaronu do lasagne 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki 150 g startej mozzarelli Składniki na sos: 250 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego) 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 250 ml passaty pomidorowej lub mogą być też krojone z puszki 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez

karmelowy
Ozory w sosie musztardowym 168

Ozory w sosie musztardowym. Ozory to danie, które nie każdy lubi podobnie jak wątróbkę, flaki, czy serca, są osoby, które na samą myśl czują do Tyc potraw obrzydzenie . Ozory albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli ktoś nie jadł ozorów polecam zrobić pierwszy krok i skosztować ich w restauracji, najlepiej z zamkniętymi oczami. Według mnie można się delektować smakiem ozorów(...)ozorki są dobrze przygotowane rozpływają się w ustach, podaje się do nich sosy, ja robię do nich sos koperkowy, chrzanowy, albo musztardowy. Polecam moje przepisy na pyszne ozory w sosie chrzanowym lub z ozory w sosie koperkowym Przepis na ozory w sosie musztardowym podane z gotowanymi ziemniakami i z zasmażanymi burakami. składniki: 4 ozory wieprzowe 3 ziarna ziela angielskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię