pół i władamy do naczynia z roladą, rozcięciem do góry. Naczynie zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczeń można też upiec w rękawie foliowym – przy rozcinaniu rękawa zachowajcie cały powstały sos i upieczony czosnek. Roladę o tej wadze pieczemy w 170⁰C przez około 2-2,5 godziny – temperatura upieczonego mięsa powinna w środku rolady wynosić 70-75⁰C. Roladę wyjmujemy(...)półmisek i usuwamy sznurek. Cały sos z naczynia zlewamy do rondelka Upieczony czosnek delikatnie z naczynia wyjmujemy. Miękkie ząbki czosnku wyciągamy z łupin łyżeczką i dodajemy do sosu. Całość blendujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie. Doprawiamy do smaku – solą (jeśli trzeba), mielonym pieprzem i jeszcze odrobiną przyprawy do piernika. Sos zagotowujemy, mieszamy do zgęstnienia, zdejmujemy z ognia. W gorącym
Karo in the KitchenPrzedstawiam dziś danie idealne na obiad w te chłodne dni. Pyszna i sycąca lasagne z sosem mięsno-grzybowym, beszamelem i dużą ilością mozzarelli, na koniec zawinięta w boczek, który po upieczeniu robi się chrupiący – czego chcieć więcej? Danie wymaga trochę zachodu, jednak efekt wynagrodzi nam cały wysiłek. Chrupiący boczek, dużo mozzarelli, beszamel i pyszny, mięsny sos. Doskonały pomysł(...)mięsno-grzybowe w boczku (6-8 porcji) Składniki: ok. 6-7 płatów makaronu do lasagne 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki 150 g startej mozzarelli Składniki na sos: 250 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego) 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 250 ml passaty pomidorowej lub mogą być też krojone z puszki 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez
karmelowyOzory w sosie musztardowym. Ozory to danie, które nie każdy lubi podobnie jak wątróbkę, flaki, czy serca, są osoby, które na samą myśl czują do Tyc potraw obrzydzenie . Ozory albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli ktoś nie jadł ozorów polecam zrobić pierwszy krok i skosztować ich w restauracji, najlepiej z zamkniętymi oczami. Według mnie można się delektować smakiem ozorów(...)ozorki są dobrze przygotowane rozpływają się w ustach, podaje się do nich sosy, ja robię do nich sos koperkowy, chrzanowy, albo musztardowy. Polecam moje przepisy na pyszne ozory w sosie chrzanowym lub z ozory w sosie koperkowym Przepis na ozory w sosie musztardowym podane z gotowanymi ziemniakami i z zasmażanymi burakami. składniki: 4 ozory wieprzowe 3 ziarna ziela angielskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKopytka z sosem pomidorowym choć znane i lubiane nie są często razem podawane. Kopytka tradycyjnie jadamy z sosami mięsnymi lub grzybowymi. Sos pomidorowy ugotowany w domu jest o wiele smaczniejszy niż sos ze słoika. Można go przyprawić ziołami, czosnkiem, pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów i zagęstników. Kopytka(...)bardzie gładkie i delikatne będą. Kopytka są dosyć pracochłonne dlatego warto przygotować ich więcej niż na jeden obiad. Kluseczki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Kopytka z sosem pomidorowym będą doskonałym daniem obiadowym dla dzieci, bo jak wszystkie kluseczki, smakują maluchom. Składniki na kopytka: 1 kg ziemniaków 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki
Codziennik KuchennyPlastry karkówki zawinięte razem z kapustą o smaku pomidorowym, duszone w aromatycznym sosie z grzybów leśnych. Smaczne i proste danie, idealne na niedzielny, rodzinny obiad. Sos jest szybki do przygotowania dzięki uniwersalnemu sosowi od Łowicza. 5 plastrów karkówki 1/2 główki kapusty białej 1 cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej rzepakowy(...)smażenia SOS GRZYBOWY: 1 cebula ok 200 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki) 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1/3 szklanki przecieru pomidorowego sól i pieprz czarny mielony Plastry karkówki rozbić tłuczkiem jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, liścia laurowego i ziele angielskie. Zalać
https:KKuchniaMniamKolejny przepis na makaron, tym razem sos z cielęciną zapiekany z makaronem. Wiem, wiem wczoraj makaron dzisiaj znowu ale jak pisałam makaron mogę jeść codziennie…Jestem jednak bardzo dzisiaj zajęta, na chodzie non stop, więc siłą rzeczy postawiłam na szybki obiad , stąd makaronowy maraton na blogu. Sos z cielęciną(...)wersja słynnego sosu bolognese . Przyrządzam bolognese na przeróżne sposoby nawet pakuję go w kanapki . Równie dobrze sprawdza się w zapiekance obficie posypanej mozzarella. Lubię to danie bo sos z cielęciną z ciągnącą mozzarella smakuje wyśmienicie. Sos z cielęciną Składniki: na 4-6 porcji 500 g zmielonej cielęciny 4 anchois 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła
codojedzeniaSŁODKO-KWAŚNY SOS DO DROBIU I RYŻU - z ananasem i kukurydzą na zimę Słodko-kwaśny sos z ananasem i kukurydzą, który z powodzeniem możecie zrobić w domu do słoiczków na zimę. Wspaniały, gęsty, kolorowy sos do potraw z drobiem lub ryżu. Naprawdę genialny do przygotowania prostego i szybkiego obiadu. Polecam pięknie :) Pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 2 żółte cukinie (bez pestek(...)spaghetti bolognese 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka curry 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 opakowanie pektyny ( można ewentualnie dodać pod koniec gotowania - sos będzie bardziej gęsty) sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinie (bez nasion) pokroiłam w niewielką kostkę, zasypałam 2 łyżkami soli i odstawiłam na około 2 godziny do macerowania - następnie kawałeczki
Moja Książka Kucharskazawsze mamy czas i ochotę spędzać długie godziny w kuchni. I tutaj z pomocą przychodzi nam Łowicz z nowymi sosami: jasnym uniwersalnym i ciemnym uniwersalnym . Jasny idealnie nada się do makaronów, ryb lub zapiekanek , zaś ciemny sprawdzi się idealnie w towarzystwie pieczeni i innych typowo mięsnych dań, np. takich jak gulasz . Mi brakowało czasu właśnie wczoraj, bo po powrocie(...)zakupów byłam już głodna jak wilk. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam sos jasny. Dodałam do niego kurki i koperek. W ten sposób powstało pyszne i wykwintne danie w postaci łososia w sosie kurkowo-koperkowym z ziemniakami (również polanymi sosem) i sałatą lodową w sosie ziołowym. Wierzcie mi, było pysznie! Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 300-350 g filetu z łososia
Passions hobbies lifeKiedyś taki sos kupowałam. Jest po prostu pyszny do mięs smażonych w cieście naleśnikowym - na przykład kurczaka. Każdy, kto lubi tzw. chińczyka, zna ten sos. Warzywa z woka, sajgonki, spring rollsy - ten sos jest idealny do nich! Buteleczka takiego sosu kosztuje niemało w porównaniu ile kosztuje nas zrobienie go samodzielnie. Może zatem warto poświęcić kilkanaście minut i mieć swój własny(...)sos? Składniki: 2 ostre papryczki 3-4 średnie ząbki czosnku 1/2 szklanki cukru 300 ml wody 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki soli 90-100 ml octu spirytusowego 10% Papryczki posiekać drobniutko - wielbiciele bardzo ostrych smaków mogą razem z pestkami. Czosnek obrać i również posiekać drobno. Do garnuszka wlać wodę, dodać papryczki i czosnek. Wsypać sól i cukier
Codzienna kuchnia niecodziennajestem wegetarianką ale bardzo często jadam potrawy przygotowane tylko i wyłącznie z warzyw. Burgery z selera z serem i sosem tysiąca wysp Do jednej z moich ulubionych zdecydowanie należą wegetariańskie burgery. Postaram się wkrótce podzielić się z Wami przepisem na nie. Dzisiaj natomiast mam dla Was przepis na burgery wykonane tylko i wyłącznie z selera. Nadal oczywiście wegetariańskie Zaserwowałam(...)zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 60 dkg selera (korzeń) 2 jaja 5 łyżek bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu dodatkowo: ser żółty, pomidor, sałata, ogórek, sos tysiąca wysp, cebula, bułki do burgerów Selera obrać ze skórki, utrzeć na tarce o średnich oczkach. Utartego selera włożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Bardzo dokładnie
mecooksBardzo prosty i łatwy w wykonaniu sos. W smaku kwaśno-słodko-ostry. Intensywność każdego ze smaków można regulować wg preferencji. Moja wersja wyszła lekko ostra, lekko słodka i lekko kwaśna. Sos idealnie sprawdził się z domowymi sajgonkami. Z podanych proporcji wychodzi ok 250 ml sosu - wystarczy na długo. Składniki: 1/2 papryczki chilli lub 1/4 łyżeczki tartego chilli 2 ząbki(...)czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 płaska łyżka cukru brązowego 1 łyżka cukru białego 2 łyżki sosu śliwkowego lub zalewy ananasa z puszki lub ewentualnie 1 dodatkowa łyżka cukru sok z 1/2 limonki lub z 1/2 małej cytryny 1/4 szkl octu octu ryżowego lub jabłkowego 2 łyżki sosu sojowego solonego 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej woda Papryczkę posiekać na drobno
Ze smakiem bez glutenuwkradła się na nasze salony, by brylować na kuchennym parkiecie. Panie i Panowie przed Wami pak choi (zwana również bok choy) w oryginalnej odsłonie z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki. Niebywałą zaletą tej chińskiej kapusty jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy ją przez 5 minut gotować na parze, polać sosem teriyaki lub kabayaki (od biedy można użyć również sojowego(...)choi 200 g tofu (naturalnego lub wędzonego) 1 mała papryczka chili sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 2 cm kłącza imbiru 50 ml sosu sojowego olej kokosowy do smażenia garść orzechów arachidowych Sos kabayaki: 50 ml sosu sojowego 50 ml wina mirin 50 g cukru trzcionowego 1 ząbek czosnku 2 cm kłącza imbiru
Food SquareSos czosnkowy to chyba obecnie najbardziej popularny sos używany przez Polaków. Idealnie pasuje zarówno do mięsa z grilla, pizzy, pieczywa czy sałatek. W sklepach możemy kupić już gotowe sosy czosnkowe , tylko ten przygotowany w domu jest znacznie zdrowszy i tańszy. Przygotowując samemu taki sos, mamy pewność jakich składników do jego przygotowania użyliśmy oraz kiedy był on zrobiony. Pamiętajmy, że czosnek(...)naturalny antybiotyk , który zwalcza infekcje , hamuje rozwój choroby i wpływa na obniżenie ciśnienia . Warto również pamiętać, że czosnek wspomaga pracę układu pokarmowego- wspomagając trawienie. Sos czosnkowy możemy przygotować w wersji fit – bez użycia majonezu , bądź w wersji troszkę bardziej kalorycznej z użyciem majonezu. Mi osobiście dużo bardziej odpowiada wersja z majonezem . Wybór pozostawiam już Wam. Sos czosnkowy – składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wołowina w sosie słodko kwaśnym to pyszne danie, które podaję z białym ryżem. Cechą tego przepisu jest to, że nie zawiera on aż tyle składników. Wołowina w sosie słodko kwaśnym jest mimo wszystko bardzo aromatyczna i smaczna. Delikatny w smaku sos fantastycznie podkreśla smak mięsa. Do tego dania potrzebna jest wołowina dobrej jakości, pokrojona na bardzo cienkie paski. Obtoczone mięso(...)kukurydzianej skrobii smażę krótko w wysokiej temperaturze. Mięso jest miękkie i soczyste. Wołowina lubi wysoką temperaturę. Metoda zwana jest stir fry i popularna w azjatyckiej kuchni. Potem przyrządzam sos, który nadaje smak potrawie. Polewam nim wołowinę. Gotuję biały ryż. Danie posypuję dymką i sesamem. Obiad gotowy w 15 minut pod warunkiem, że wszystkie składniki są gotowe do smażenia. To danie
codojedzeniaSos winegret pasuje nie tylko do sałaty, ale również wspaniale podkreśla smak świeżego ogórka. Pomysł zrodził się w chwili, gdy nie miałam czasu i ochoty na tworzenie sałatki, a lubię mieć świeży dodatek do obiadu. Ogórki z sosem winegret świetnie pasują do dań mięsnych podawanych na ciepło, jak i na zimno. W sałatce wykorzystałam ogórki sałatkowe, ale mogą(...)twardych nasion w środku. U mnie ogórki są ze skórką, ale jeśli jest ona bardzo gruba to lepiej obrać. Jeśli nie lubimy musztardy, pominąć ją i zrobić podstawową wersję sosu winegret. Osoby lubiące czosnek, mogą sos wzbogacić ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Do takich ogórków świetnie pasuje również cebula. Prosta, smaczna i zdrowa sałatka, warto wypróbować. Składniki: 3 - 4 ogórki
Kuchcik gotuje