Uniwersalny sos pomidorowy, który będzie idealny jako dodatek do pizzy, makaronu, zapiekanek i wielu innych dań. Aromatyczny, intensywny w smaku i gęsty. Można go zrobić z pomidorów z puszki, jednak teraz, gdy zaczyna się sezon pomidorowy, najlepiej wykorzystać do niego świeże warzywa. Niemniej jednak, z pomidorów z puszki sos jest równie dobry! Można go również zapasteryzować i mieć gotowy(...)sos w razie nagłej potrzeby. Wiadomo, że taki będzie o niebo lepszy niż te ze sklepowych półek. Składniki puszka krojonych pomidorów lub 6-7 świeżych łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 3-4 suszone pomidory z zalewy 2 całe gałązki bazylii pół łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku 2 szczypty cukru Czas przygotowania 30 minut Liczba porcji
Analiza Smakumiędzy Włochami, niezależnie od tego, czy są profesjonalnymi kucharzami czy amatorami. Takie spory są na porządku dziennym, dlatego stworzono katalog z dokładnymi wskazówkami, jak powinno przygotowywać się tradycyjny sos Amatriciana: 1 - Tylko i wyłącznie guanciale Od wielu lat trwa sp ó r, czy sos powinno przygotować się z dodatkiem pancetty czy może z guanciale. Pancetta to rodzaj dojrzewającego boczku(...)kulinarni lub kucharze mieliby do nas o to pretensje ;) 2 - Mała ilość tłuszczu Tłuszcz, jaki wytopi się z guanciale w czasie jego smażenia, będzie wystarczający do przygotowania sosu. Guanciale można podsmażyć jedynie na 1-2 łyżkach oliwy. 3 - Jedynym serem: pecorino Smak rzymskiego pecorino jest ostry i lekko pikantny, co daje właściwy kontrast ze słodyczą guanciale
La grande e la piccola cuocaPomysł na wykorzystanie botwinki inny niż zupa czy chłodnik... Duszone filety z kurczaka w śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić, gdyż botwinka sama w sobie jest dość mdła. Dlatego ważną rolę odgrywa tu czosnek, sok z cytryny czy sos sojowy. Świetnie smakuje podane z gotowanymi, młodymi ziemniaczkami. Tym razem postawiłam na rzadki(...)sos i danie podałam w głębokim talerzu, co trochę przypominało zupę z botwinki z ziemniakami i kurczakiem, ale smakowało świetnie! Chętni oczywiście mogą zagęścić sos według własnych upodobań 😉 Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać póki jest, gdyż zawiera cenne składniki odżywcze, które wykazują właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze
Kuchnia MagdaLenyPomysł na wykorzystanie botwinki inny niż zupa czy chłodnik... Duszone filety z kurczaka w śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić, gdyż botwinka sama w sobie jest dość mdła. Dlatego ważną rolę odgrywa tu czosnek, sok z cytryny czy sos sojowy. Świetnie smakuje podane z gotowanymi, młodymi ziemniaczkami. Tym razem postawiłam na rzadki(...)sos i danie podałam w głębokim talerzu, co trochę przypominało zupę z botwinki z ziemniakami i kurczakiem, ale smakowało świetnie! Chętni oczywiście mogą zagęścić sos według własnych upodobań 😉 Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać póki jest, gdyż zawiera cenne składniki odżywcze, które wykazują właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze
Kuchnia MagdaLenyPulpety wieprzowe w sosie musztardowym. Przepis krok po kroku Pulpety, klopsy, tiftele nazwy różne, ale zawsze oznaczające to samą potrawę. Można je spotkać podane z rozmaitymi sosami na całym świecie. Klasyczne włoskie z sosem pomidorowym i bazylią, szwedzkie z sosem żurawinowym itp. Ja dzisiaj postawiłem na pulpety(...)sosem musztardowym, to jedna z moich ulubionych potraw z kategorii szybkich i bezproblemowych Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki 1 jajko 2 łyżeczki musztardy stołowej (ja użyłem Roleskiego ) 1 łyżeczka majonezu duża szczypta suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól
kuron.com.plMakaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch. To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jajka w sosie tatarskim – to propozycja nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale także np. na imprezową przekąskę. Idealnie ugotowane na twardo jajka w sosie o intensywnym smaku domowego sosu tatarskiego, to danie, które na pewno zasmakuje każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka w sosie tatarskim – Składniki: Składniki na sos tatarski: 4 czubate łyżki majonezu (najlepiej o intensywnym smaku(...)cytryny pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Dodatkowe składniki: 6 jajek lub więcej wedle uznania opcjonalnie: rzeżucha, szczypiorek itd. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na jajka w sosie tatarskim: Jajka ugotować na twardo. Przygotować dość duży garnek, taki, by na jego dnie zmieściły się wszystkie jajka. Wlać do niego zimną wodę, wsypać soli, włożyć jajka i włączyć palnik. Gotować
Kulinarne PrzebojePuszyste naleśniki z sosem truskawkowym czy jak ktoś woli pancakes, są prostym i łatwym do zrobienia deserem. U mnie takie naleśniki są zjadane z wielką przyjemnością również na śniadanie. Naleśniki z tego przepisu wychodzą puszyste i delikatne, takie biszkoptowe. Przygotowując ciasto na naleśniki, zanim połączymy je z ubitą pianą, należy odstawić rozmieszane ciasto, aby zaczęło pracować. Jeśli mamy dobrą patelnię(...)rozgrzaniem delikatnie przetrzeć odrobiną tłuszczu. Naleśniki wygodniej smażyć na niezbyt dużej patelni, u mnie miała średnicę 20 cm. Tego typu naleśniki podaję od razu po usmażeniu na ciepło z sosem z truskawek lub po wystudzeniu z bitą śmietaną i zimnym sosem truskawkowym albo owocami. Naleśniki wychodzą tak dobre, że zanim wszystkie zostały usmażone, już części z nich nie było
Kuchcik gotujemarchewki kawałek selera 1 pietruszka mały por przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz 2 ząbki czosnki 1 cebula olej do smażenia ser mozzarella w kostce odrobina masła Składniki na sos beszamelowy 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki mąki Sos beszamelowy – przepis W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę. Cały czas mieszając dolewamy niewielkim strumieniem mleko(...)przestając mieszać gotujemy sos beszamelowy aż stanie się gesty. Domowa lasagne – przepis Na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Doprawiamy w międzyczasie solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak mięso będzie usmażone dodajemy pomidory, przyprawy i dusimy całość jeszcze jakieś 10 minut. Formę do zapiekania smarujemy odrobiną masła. I odrobiną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Polędwiczki wieprzowe w porach to wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polędwiczka jest bardzo delikatnym mięsem więc musimy pamiętać aby w odpowiedni sposób je przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jestem wegetarianką a pomimo to uwielbiam dania wegetariańskie. Odpowiednio przygotowane i doprawione smakują fantastycznie. Burgery marchewkowe z sosem groszkowym Dania wegetariańskie są znacznie tańsze jeśli chodzi o przygotowanie i wcale nie tak bardzo skomplikowane jak co niektórym się wydaje. Burgery przygotowane z marchewki i podane z sosem groszkowym to sprawdzone połączenie. Są soczyste w smaku a do tego lekkie(...)marchwi 14 dkg grysiku 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili 10 łyżek bułki tartej 10 dkg kiełków (mieszanka różnych będzie najlepsza) Sos: 15 dkg mrożonego groszku 200 ml wody 1/2 łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: bułki do burgerów. Jak przygotować wegetariańskie burgery . Marchew utrzeć
mecooksPierwszy dzień Nowego Roku upłynął mi na błogim odpoczynku. Oglądnęłam kilka filmów, zrobiłam obiad i to by było na tyle. Eskalopki z indyka z sosem morelowym Wyjątkowo na ten rok nie robiłam żadnych postanowień. Zazwyczaj kiedy takowe czynię nic z nich nie wychodzi. Czy Wy też tak macie? Na pewno w tym roku chcę skoncentrować się bardziej na moim blogu(...)kawałek ciasta czy schabowego w panierce. Nowy Rok rozpoczynam zatem dość lekkim i zdrowym przepisem. Zostawiam Was z lekturą przepisu na eskalopki z indyka, które podałam z pysznym sosem owocowym na bazie moreli i soku pomarańczowego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia
mecooksKlasyczna carbonara zostanie uzupełniona pieczarkami. Danie to nabierze głębi oraz głębszego smaku. Pieczarki powinny często gościć w Waszych daniach ze względu na ich właściwości. Grzyby te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowe pierogi ze szpinakiem, brokułami, twarogiem i gorgonzolą. Doprawione, czosnkiem, gałką muszkatołową i szczyptą chili. Zapiekane w lekko pikantnym sosie pomidorowo-dyniowym (choć równie dobrze smakują bez sosu - podsmażone lub prosto "z wody"). W trakcie pieczenia nadzienie tężeje, sos gęstnieje, a boki pierożków stają się delikatnie chrupiące. Świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację dla większej liczby osób(...)Opcjonalnie można przygotować mniejszą ilość. Danie jest pracochłonne, dlatego jego przygotowanie polecam rozłożyć w czasie. Jednego dnia zrobić sos i farsz, a w kolejnym dniu sklejać pierożki. SKŁADNIKI / 6 PORCJI CIASTO NA PIEROGI , np. z TEGO przepisu FARSZ 150 g szpinaku świeżego lub mrożonego 200 g (1/2) brokuła 200 g twarogu (najlepiej ricotty) 50 g gorgonzoli 1 cebula
cool and mintyKotleciki z kaszy jaglanej robiam już na blogu. Tamte były z sosem pomidorowym obecne są z dynią i sosem serowo-dyniowym. Kotleciki jaglano-dyniowe z sosem serowym Kasza jaglana sprawdza się w kotlecikach rewelacyjnie. Po ugotowaniu bez problemu łączy sie z pozostałymi skadnikami dzięki swojej lekko kleistej konsystencji. Dla mnie ogromnym plusem kaszy jaglanej jest(...)połówki pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 2 jajka 1/8 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki mąki gryczanej + 3 łyżki do obtoczenia kotlecików olej słonecznikowy do smażenia Sos: 25 dkg purée z dyni 300 ml wody 7 dkg serka topionego o smaku naturalnym 1/2 łyżeczka soli 1/6 łyżeczka pieprzu natka pietruszki Jak przygotować kotleciki dyniowo-jaglane . Kotleciki: Dynię
mecooks