Sos beszamelowy to jeden z podstawowych sosów w kuchni, niezastąpiony do przygotowywania zapiekanek. Ze zdziwieniem wyczytałam, że wynalazca – Louis de Bechamel – nad jego recepturą pracował kilkanaście lat. Godne podziwu. Na szczęście obecnie przepis jest dobrze znany i każdy w kilkanaście minut może przygotować sos beszamelowy we własnej kuchni. Składniki na sos beszamelowy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 / 2 l mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygo... czytaj dalej...
Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!
Czytaj dalej...Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.
Czytaj dalej...Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.
Czytaj dalej...