sosy - 72234 przepisów (strona:178/4816)

Sos dyniowy i zapiekanka z makaronu 180

Sos dyniowy do makaronu…Dynia to duży zakup, bo przeciętna dynia waży niemało…Więc kiedy już ją przytargam do domu to już po drodze obmyślam jak ją wykorzystam. Najpierw kroję dynię na kawałki i oczyszczam z gniazda i nasion. Jeśli mam ochotę to suszę pestki i wyjadam je, kiedy mam ochotę na nerwowe chrupanie. Upieczony miąż dyni miksuję(...)puree, które dzisiaj przeznaczyłam na sos dyniowy do makaronu. Dynia świetnie smakuje z makaronem, a sos dyniowy używam często do spaghetti carbonara . Sos można wymieszać z makaronem i będzie to całkiem fajne wegetariańskie danie. Dla tych co lubią mięso proponuję dodać mielone np. z kurczaka. Będzie to fajny sos do makaronu ala bolognese . Tak przygotowany makaron można podać jako zapiekankę

codojedzenia
Kurczak w sosie Teriyaki 801

Takie szybkie dania inspirowane kuchnią azjatycką są idealne na szybki i smaczny obiad. Do oryginalnego sosu teriyaki używa się Mirin czyli rodzaj ryżowego wina ale niestety zapomniałam kupić będąc ostatnio w azjatyckim markecie. Ale znalazłam inny przepis na sos Teriyaki który smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzi trochę więcej sosu niż potrzeba na to danie, ale można go przechowywać(...)lodówce do około dwóch tygodni. Pamiętajmy aby nie przesadzić z jego ilością podczas przygotowywania dań, bo jest dość intensywny.  Kurczak w sosie Teriyaki składniki: 500 g piersi z kurczaka 100 g kiełków 1 słodka czerwona papryka (ta podłużna) 100 g pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 pora Sos: łyżeczka sproszkowanego czosnku łyżeczka imbiru łyżeczka miodu 1/4 szklanki sosu sojowego

Delusional Trine
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym 325

Jeśli zapowiada Wam się duży obiad dla znacznej liczby gości to sztuka mięsa w sosie chrzanowym będzie idealna.  Zajmuje dużo czasu ale jednocześnie bardzo mały pracy i uwagi.  Danie wykonane z szynki wieprzowej, którą należy wcześniej zapeklować, potem upiec, pokroić na plastry (może być dzień wcześniej) a na koniec podać polane sosem chrzanowym. I voila... 😊  Do tego(...)szynka wieprzowa - 3 kg czosnek - 6 ząbków ziele angielskie - 10 sztuk liść laurowy  - 5 sztuk sól peklowa - wg przepisu na opakowaniu soli woda - przegotowana, zimna - ok. 1 litr Sos chrzanowy: sos z pieczenia szynki śmietana 30% - ok. 100 ml mąka - u mnie bezglutenowa - 1 łyżka chrzan - dobrej jakości - 1 czubata łyżka Szynkę zapeklować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego

Ze smakiem bez glutenu
Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem 230

porcje. Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 duża, czerwona papryka 5 drobnych cebul dymek 1/2 małego brokuła (różyczki) 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka mirinu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sezamu 2 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek imbiru olej do smażenia: arachidowy(...)ogórków listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g polędwiczek wieprzowych 1 duża, czerwona papryka 5 drobnych cebul dymek 1/2 małego brokuła (różyczki) 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka mirinu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sezamu 2 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek imbiru olej do smażenia

Poezja smaku
Sos do hamburgerów – najlepszy! 272

Sos do burgera to poważna sprawa. Jedni użyją majonezu, inni sosu tatarskiego. Jeszcze inni lubią musztardę dijon, inni tylko się na nią skrzywią i posmarują kotleta gruboziarnistą francuską/chrzanową/miodową. Jeszcze inni dostaną drgawek na widok majonezu i musztardy, szepcząc wręcz konspiracyjnie „pomidor” i wycisną z butli sporą porcję ketchupu. Ten sos to połączenie tych trzech najpopularniejszych dodatków(...)przyprawami naturalnie wzmacniającymi ich smak i z magicznym składnikiem – marynatą z pikli! Bazą tego sosu jest majonez – najbardziej bogaty w tłuszcz (bo majonez to przecież tłuste, słoneczne żółtka i jeszcze bardziej tłusty olej), czyli główny nośnik smaku w wypadku większości zimnych dodatków. Do majonezu – musztarda i ketchup w odpowiednich proporcjach. Suszona cebula, suszony czosnek i ostra papryka tylko podbijają smak

Karo in the Kitchen
Gołąbki z rybą i sos krewetkowy 234

Dzisiaj przyrządziłam na obiad pyszne gołąbki z rybą i sos krewetkowy. Mniam,mniam! Moja rodzinka bardzo lubi gołąbki. Jest to dla mnie nie lada przedsięwzięcie, więc kiedy już je robię to po prostu pełny gar. Odkryłam, że pieczone gołąbki są bardzo smaczne i jest o wiele lepiej je przyrządzić w brytfance niż w garnku. Dlatego najczęściej wstępnie przygotowane gołąbki zapiekam(...)ryżem. Ja z mężem z chęcią zjem wegetariańskie gołąbki z kaszą i soczewicą. Wybór kapusty nie gra zbyt dużej roli. Do gołąbków używam białej, włoskiej lub młodej kapusty. Sos do gołąbków najczęściej robię grzybowy, choć moje dzieci wolą pomidorowy, więc robią dwa na raz aby wszystkim dogodzić. Gołąbki z rybą są jednak specjalne, bo o dziwo zadowalają każdego domownika. Nawet

codojedzenia
Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem z dodatkiem sera 134

Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem z dodatkiem sera to mój sposób na sycące i pachnące latem danie. W przepisie wykorzystałam sos uniwersalny jasny marki Łowicz. To świetna propozycja produktowa do stworzenia wielu smacznych potraw. Sos nadaje się do pieczenia, gotowania i duszenia. Jest doskonałym dodatkiem do dań z mięsem, z makaronem czy z rybą. Zapach(...)konsystencja sosu bardzo mi odpowiadają i przypominają wspomnienia z dzieciństwa i obiady u Babci. Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem uniwersalnym Łowicza z dodatkiem sera Naleśniki szpinakowe 1 jajko pół opakowania mrożonego lub świeżego rozdrobnionego szpinaku 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej 3 łyżki oleju mąka pszenna sól Farsz filet z kurczaka 1 czerwona cebula

Pieguskowa Kuchnia
Sos czosnkowy z ziołami 137

Sos czosnkowy z ziołami przygotowuję dość często. Jest to dla mnie niezastąpiony dodatek, szczególnie do dań z grilla. Recepturę na ten sos zdradził mi mój znajomy ze studiów, który był mistrzem w jego przygotowywaniu. Całym sekretem jest to, aby do jogurtu naturalnego dodać odrobinę musztardy i majonezu – sos dzięki nim nabiera wyjątkowego smaku. Ten sos możecie przygotowywać również(...)ziół, jednak moim zdaniem, to właśnie z ich dodatkiem jest bardziej aromatyczny. Dodatkowo sos czosnkowy jest przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu jego konsystencja jest dość lekka. Jeżeli uznacie, że sos jest „za mało czosnkowy”, śmiało możecie dodać kolejny ząbek czosnku Zobacz też: Niezawodny dodatek na grilla Masło czosnkowe z ziołami Przepis na sos czosnkowy Drukuj przepis

Kuchnia Bazylii
Klopsy w bułce – z piwem Guinness i warzywami 142

myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger. Od hamburgera tą drogą blisko do hot-doga, prawda? Miękkie, pysznie soczyste klopsy z mieszanego mięsa, skąpane w gęstym, piwno-jarzynowym sosie. I to wszystko w bułce do hot-dogów. Żyć nie umierać! KLOPSY Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Mielone mięso przekładamy do miski. Ziemniaka obieramy(...)wyrabiamy masę ręcznie, jak ciasto – do czasu aż zacznie robić się lepka i spoista. Formujemy 24 malutkie klopsy, wielkości orzecha włoskiego. 3 z nich odkładamy – wykorzystamy je do sosu. Resztę układamy na wysmarowanej olejem blaszce i wkładamy do już rozgrzanego piekarnika na środkową półkę, na 25 minut. SOS Obieramy i drobno siekamy cebulę. Łodygi selera również jak najdrobniej kroimy

Karo in the Kitchen
Naleśniki zawijane z sosem bolońskim 313

Mamy dla Was kolejną, całkiem ciekawą propozycję na naleśniki. Tym razem proponujemy posmarować je sosem beszamelowym, dorzucić sos boloński, a całość zawinąć w rulonik i zapiec w piekarniku. Być może wydaje się nieco skomplikowane... ale warto rozgryść ten przepis, potrawa jaką osiągnięcie to prawdziwy sztos ;) Czas przygotowania: 30 minut + 10 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Na naleśniki: 1 ½ szklanki(...)mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka oleju słonecznikowego/rzepakowego + olej do smażenia Szczypta soli Na sos boloński: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka Puszka krojonych pomidorów ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 cebule Przyprawy: świeżo mielona sól, oregano, bazylia, słodka papryka, ostra papryka Na sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 ½ łyżka mąki ¾ szklanki mleka Przyprawy: gałka

Kolizje Smaków
3 przepisy na wiosenne sałatki 158

stragany się uginają – korzystajcie! Sałatka z quinoa, szparagami i fetą 1 szklanka kaszy quinoa pęczek szparagów pół pęczka szczypiorki 100 g twardego sera feta 70 g płatków migdałowych SOS: Sok z połowy cytryny 1 łyżeczk amiodu 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( nie przegotować, żeby byla sypka) Szparagi pozbawić twardych końcówek, lekko(...)patelnie grillowej (mozna też podpiec w piekarniku). Przestudzone szparagi pokroić w kawałki. Do miseczki dodać sok z cytryny, miód i sól, dobrze wymieszać. Dodać oliwę i zmieszać na jednolity sos. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni Do miski przełożyc przestudzoną kaszę, szparagi, posiekany szczypiorek, płatki migdałów i pokruszoną fetę. Zalać sosem i wymieszać całość. Wiosenna sałatka warzywna z kaszą gryczaną

Cooking for Emily
HELLMANN'S AUSTRALIAN SAUCE BBQ 138

Jakiś czas temu kupiłam w sklepie B&M w UK, sos znanej firmy HELLMANN'S . Nazwa tego sosu to AUSTRALIAN SWEET GRILL inaczej BBQ.  Sos jest w szklanej butelce o pojemności 200 ml z zwykłą metalową zakrętką .  Sos się wylewa ,ponieważ nie posiada podajnika, pompki itp  Byłam bardzo ciekawa smaku tego sosu , czy nie smakuje chemią(...)saymi konserwantami.  Oczywiście pierwsze co jak wróciłam do domu z zakupów to spróbowałam tego sosu.  Na intrukcji jest wtyraźnie napisane ,że idealnie nadaje się jako marynata  , dip , glazura do smarowania np mięsa albo , że można ją jeść na surowo do wszystkiego.    Oto moja ocena: SMAK: Jak dla mnie genialny, nie czuć chemią , nie jest

Gotowanie Patki
Popularne sosy do potraw z grilla 190

szaszłyki, grzanki i wiele innych przysmaków przyprawia o zawrót głowy swoim zapachem i smakiem. Potrawy z grilla najlepiej podawać z sałatkami, świeżymi warzywami lub po prostu z wszelkiego rodzaju sosami. W tym artykule postaram się przybliżyć te najbardziej popularne na naszych stołach. Sos Tzatziki Sos o wyrazistym ale delikatnym smaku. Bardzo aromatyczny sos greckiego pochodzenia. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele(...)aromat dlatego najlepiej, jak użyjemy świeżych ziół. Wszystko mieszamy razem, doprawiamy solą do smaku, po czym wstawiamy na pół godziny do lodówki, żeby smaki się ”przegryzły”. Idealny sos na upalne dni. Sprawdź kolejne propozycje sosów… Post Popularne sosy do potraw z grilla pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety schabowe duszone w sosie 206

wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić, na małym ogniu, przez około 20 minut. Pod sam koniec duszenia (na około 5 minut przed końcem) dodać majeranek. Następnie wyjąć kotlety z sosu i przełożyć na talerz. W miseczce wymieszać ze sobą zimną wodę (1/2 szklanki) oraz mąkę pszenną (1 czubata łyżka), wlać do rondla z sosem, energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną(...)było grudek) i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Do zagęszczonego sosu ponownie włożyć kotlety, dokładnie wymieszać (tak, aby każdy kotlet pokrył się sosem) i zestawić z ognia. Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kasz

Gospodyni Miejska
Lazania z serkiem wiejskim 232

Składniki: Sos mięsny: 1 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 ząbek czosnku; 1 puszka całych pomidorów w zalewie (400 g - masa netto wraz z zalewą); 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego (150 g); 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka suszonej bazylii; Sól; Pieprz. Sos z serkiem wiejskim: 500 g serka wiejskiego; 1 jajo; 1/4 szklanki startego parmezanu(...)pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki, suszoną bazylię oraz sól (około 1/2 łyżeczki). Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos mięsny przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. W międzyczasie przygotować sos z serka wiejskiego. Do średniej miski wbić jajo i roztrzepać widelcem. Dodać serek wiejski, natkę pietruszki

Gospodyni Miejska