Bierzcie i zapisujcie go wszyscy – to najprostszy przepis na lasagne ze szpinakiem . Prawie 1 kilogram szpinaku (!) i kremowy sos beszamelowy z dodatkiem aromatycznego parmezanu to gwarancja, że podacie na stół pyszny obiad. Prosty przepis na lasagne ze szpinakiem i beszamelem Włosi są naprawdę dobrzy w comfort food i ta lasagne jest to świetnym dowodem. Lasagne (lazania) to niezwykle popularne(...)szpinakiem . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Lasagne ze szpinakiem – pyszny obiad bez mięsa Lasagne ze szpinakiem nie jest może obiadem ekspresowym, ale na pewno bardzo prostym w przygotowaniu. Sos beszamelowy przygotujesz w 5 minut, szpinak nie wymaga praktycznie żadnej pracy, oprócz dodania do niego czosnku, soli i pieprzu, a makaronu nie trzeba gotować. Ci, którzy żyją w niedoczasie
Na-talerzu.plrazem na moje talerze trafił makaron z indykiem, pieczarkami i pysznym sosem ziołowym na bazie mascarpone. Sekretem tego sosu jest duża ilość świeżych ziół dodawana na sam koniec razem z makaronem. Dodadzą one obłędnego smaku i aromatu i choć nie jest to klasyczny włoski przepis, będzie smakował każdemu. Do mojego makaronu użyłam polędwiczki z indyka, bo właśnie indyka miałam(...)przepisie. Pieczarki możesz dodać lub nie, ale jeśli aktualnie nie masz pieczarek, to możesz dodać cukinię, brokuła lub inne warzywa. Możliwości jest naprawdę bardzo dużo! Na koniec sos – ja zrobiłam go na bazie serka mascarpone i wody z gotującego się makaronu. To naprawdę super patent, bo serek da niesamowitą kremowość sosu, podobnie jak woda z gotowania makaronu. Ale trzeba
nietylkopasta.plMakaron ze szprotkami , sosem pomidorowym i papryką to danie obiadowe , które świetnie sprawdza się jako pomysł na obiad robiony po pracy. Jak to bywa w przypadku dań podstawą, których jest makaron, czas ich przygotowania jest dość szybki . W przypadku tego dania makaron, na który postawiłam to makaron bucatini wyglądem zbliżony do spaghetti. To nie makaron jest jednak królem tego dania(...)sos przygotowany na bazie krojonych pomidorów z puszki, oliwek, papryki i wędzonych szprotek. Wędzone szprotki jak to zresztą przystało na wędzoną rybę mają intensywny smak oraz zapach, stąd też pewnie nie każdemu podpasują. Pomimo swojego rozmiaru te małe rybki zawierają sporo wartości odżywczych, warto zatem przekonać się do ich konsumpcji. Połączone z sosem pomidorowym oraz świeżymi ziołami tracą nieco
MeCooksMyślę, że spokojnie mogę zostawić taki tytuł. Schab naprawdę gotuje się w sosie własnym, ale gdzieś w połowie gotowania dodajemy do niego świeże śliwki. Potem część śliwek można jeszcze skarmelizować z miodem i to nadaje tej potrawie jeszcze ciekawszy smak. Bo schab się lubi z owocami. Obecnie mamy sezon na śliwki, postanowiłam je więc wykorzystać. Skąd pomysł na przepis(...)kupić. I ugotować według mojego sprawdzonego przepisu. Dodałam do niego tylko dla odmiany rozmaryn i wcześniej wspomniane śliwki (węgierki). Kurczaczek, to wyszło ekstra (fiu fiu fiu fiu fiu). Sam sos przesiąkł świeżymi owocami, ale tak nieznacznie. Na początku myślałam, że Tola się zorientuje, że „coś jest nie tak”, ale nic z tych rzeczy. Zjadła, a potem przez
Kardamonovyekipowców, upiekłam 3 kilogramy łopatki wieprzowej. Od początku był taki zamysł, że nafaszerujemy się pulled porkiem pod dwoma postaciami: w bułkach i w tortillach. Do obu wersji idealnie pasował sos chrzanowy, świeża cebula, sos barbecue, ogórki konserwowe i tytułowa surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim. Chociaż ten sos farmerski nie był od początku planowany. Miałam zrobić po prostu coleslawa(...)czerwonej kapusty. Na blogu mam przepis na coleslawa z sosem farmerskim, postanowiłam tenże sos dodać do surówki uzupełniającej urodzinowego pulled porka. Wyszło mega. A, przypomniał mi się jeszcze jeden składnik bułek i tortilli: shatta . To marynowane chili. Wierzcie mi, idealnie pasowały do szarpanej wieprzowiny. Każdy ładował sobie taki poziom ostrości jaki chciał. Polecam Wam ją sobie zrobić w domu, jeżeli
KardamonovyDanie kuchni włoskiej. Lasagne to nic innego jak płaty makaronu przełożone warstwowo mięsem mielonym duszonym w pomidorowym sosie, tym razem przemyciłam tu warstwę na zielono czyli z pysznym szpinakiem który w tym roku wyjątkowo obrodził mi w ogródku. Pachnie gałką, całość jest kremowa i delikatna. A jeśli macie ochotę na pikantniejszy akcent, posypcie sobie na talerzu płatkami zmielonego chili. Jest(...)przecieru pomidorowego- passaty 1 łyżeczka cukru 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki ziół włoskich Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sos szpinakowy: 450 g świeżych liści szpinaku 1 duża cebula 1/2 pora 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 15 dag kwaśnej śmietany 18% Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku
Wanilia i KardamonŻeberka z kurczakiem duszone w pysznym sosie Też tak macie, że każdy domownik lubi jeść inne mięso na obiad? U mnie jest tak, że ja i najmłodszy wolimy delikatnego kurczaczka, a pozostali lubią aromatyczną wieprzowinę. Aby nie gotować dla każdego osobno, często robię wszystko razem, ale ze względu na to, że mięso drobiowe mięknie dużo szybciej niż żeberka, gotuje(...)wieprzowinie i nie podnoszę pokrywki przez cały czas duszenia mięsa. W ten sposób mamy treściwy i przepyszny obiad dla całej rodzinki. Mięso jest kruche i mega aromatyczne, a sos przygotowany według tego przepisu, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Polecam! Składniki: 1 – 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 – 3 nogi kurczaka Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
Blog z ApetytemPierożki gyoza Pierożki gyoza to japońska wersja chińskich smażonych pierogów. Smak japońskich pierożków jest bardziej czosnkowy, z większą ilością warzyw, ciasto jest cieńsze i bardziej chrupiące. Sos do maczania pierożków jest częściowo kwaśny i słony. Pyszne japońskie pierożki z wieprzowiną, kapustą pekińską, czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sake, sosem sojowym i ostrygowym. Można dodać(...)rosołem. Najlepsze zaraz po przygotowaniu. Pierożki gyoza. Pierożki gyoza z warzywami Poniżej składniki i przyprawy na najlepsze pierożki gyoza z warzywami i mięsem wieprzowym. Pierożki doprawione sosem sojowym, ostrygowym, olejem sezamowym oraz czosnkiem i imbirem. 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej + 2 łyżeczki soli morskiej 250g mielonej wieprzowiny 1 łyżeczka sake (ewentualnie mirin) 1 łyżeczka oleju sezamowego
Moja Książka KucharskaKlopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami Jeśli nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego, bardzo polecam klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami. Są bardzo proste w przygotowaniu, delikatne i pyszne. Pulpety w sosie pomidorowym z warzywami mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Do sosu możecie(...)dodać swoje ulubione warzywa - u mnie to papryka i cukinia, ale dobrze sprawdzi się też na przykład bakłażan, różne rodzaje kolorowej papryki i marchewka. Do sosu możecie tez dodać trochę pieczarek. Jak widać sos pomidorowy ze śmietaną może za każdym razem smakować inaczej :) Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie
Lekcje w kuchniMakaron ze szparagami to jeden z moich ulubionych sposobów na to majowe warzywo. Jakiś czas temu zamówiłam w jednej z restauracji makaron z różnymi zielonymi warzywami w sosie z gorgonzolą. Zainspirował mnie on do przygotowania dzisiejszego dania. Ja przygotowałam makaron ze szparagami oraz szpinakiem z dodatkiem kremowego sosu na bazie śmietanki i gorgonzoli oraz chrupiących orzechów włoskich. Gorgonzola jest(...)bardzo aromatyczna, dla niektórych samodzielnie niesmaczna, za to w połączeniu ze śmietanką łagodnieje i tworzy pyszny sos. Wspaniale łączy się on z warzywami takimi jak szparagi, szpinak, groszek czy brokuły. Latem pewnie przygotuję wersję tego makaronu z cukinią i bobem. Makaron ze szparagami i szpinakiem: to idealne danie na majowy obiad lub kolację przygotujesz go sprawnie i sprytnie - szparagi
Chilli Czosnek i OliwaPałki w sosie curry Dziś zapraszam na pyszne pałki w sosie curry . Takie udka duszone z aromatycznymi przyprawami smakują zupełnie inaczej niż zwykle, posmakują wszystkim fanom indyjskiej kuchni i nie tylko. Udka z kurczaka w sosie curry to banalnie prosty przepis. Pałki wymagają tylko ściągnięcia skóry (podczas duszenia zrobiłaby się miękka i gumowa), oprószenia przyprawami, krótkiego podsmażenia(...)później duszenia. Ważne, by mięso i cebula ładnie zrumieniły się na patelni, to gwarantuje ładny kolor i pyszny smak sosu. Po uduszeniu mięso jest mięciutkie i delikatne. Doskonałym wykończeniem sosu jest słodka śmietanka, dzięki której sos jest aksamitny i kremowy. Zamiast śmietanki dobrze sprawdzi się również mleczko kokosowe. Pałki w sosie curry ze śmietaną wspaniale smakują z ryżem basmati
Lekcje w kuchniszynkę długodojrzewającą Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 5 ŚNIADANIE – sałatka grecka LUNCH – panna cotta na mleku kokosowym z orzechami i sosem z gorzkiej czekolady (85% kakao) OBIAD – makaron shirataki z boczkiem i krewetkami w sosie pomidorowo – śmietanowym Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ(...)wędzony i zielenina z suszonymi pomidorami i słonecznikiem LUNCH – pudding czekoladowy (czyli nadzienie, które zostało po wczorajszej tarcie ) OBIAD – zoodles alla putanesca, czyli spaghetti z cukinii z sosem mięsno – pomidorowym na ostro Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 16 ŚNIADANIE – sałatka z cukinii , awokado , chili i oliwek z roladką kozią
Modern Cave GirlKolejny nieplanowany przepis, jestem ostatnio niezwykle szalona. Tak naprawdę chciałam zrobić po prostu jajka w sosie tatarskim. Zrobiłam sos, parę dni temu opublikowałam przepis. Miałam ugotować tylko jajka… W lodówce znalazłam jednak wędzonego pstrąga, który został mi z koreczków z jajkami przepiórczymi . Nie miałam na niego pomysłu, postanowiłam więc, że zrobię z niego pastę. Ijeee, wyszła w dechę(...)pewno zasługa aromatycznego sosu tatarskiego. Wędzony pstrąg w sumie też zrobił swoje. Nie wciskam Wam tego przepisu na Wielkanoc, aczkolwiek nie byłby to głupi pomysł. Ale tak sobie teraz pomyślałam, że tę pastę możecie zrobić po świętach. Na pewno zostaną Wam jakieś ugotowane jajka. Może majonez lub sos tatarski. Apropos sosu tatarskiego… zróbcie go sami. Nie mówię, że każdy
Kardamonovy