thai to słynne danie z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy w sosie z tamaryndowca i nam pla, z dodatkiem jajka, stał się popularny na całym świecie. Ja także go uwielbiam. Najlepszy pad thai zjecie oczywiście w Tajlandii. W Polsce w tajskich knajpkach traficie raz lepiej, raz gorzej – ale pyszną wersję można przygotować po prostu w domu. Idealny jest, gdy mieszają(...)naturalnego tofu 1 duże jajko (lub dwa mniejsze) 3 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 2 cebulki dymki garść kiełków fasoli mung duża garść posiekanej kolendry olej arachidowy do smażenia Sos do Pad Thai: 3 łyżki gotowej pasty tamaryndowej (do kupienia w sklepach z kuchniami świata*) 3 łyżki sosu rybnego (nam pla) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru palmowego
Poezja smakuSos BBQ wg Jamiego Olivera Jeśli kogoś można nazwać „kocurem” w kuchni, to na pewno Jamiego Olivera. Za czasów gimnazjum po zajęciach siadałem przed telewizorem na wygodnej kanapie i puszczałem sobie jego program w tedy jeszcze na „Kuchnia TV”. Od „Nagiego Szefa” przechodząc przez jego „Rewolucje żywieniowe ” a skończywszy na „Dania(...)minut”. Dla mnie jest to wielki autorytet kulinarny, któremu postanowiłem powiedzieć „sprawdzam” na łamach bloga i przekonać się, czy sos BBQ z jego przepisu będzie spełniał moje oczekiwania. Jak pewnie nie trudno się domyślić, sos BBQ trafił w moje gusta, skradł moje serce i zawitał na niezbyt długo w mojej lodówce… tak mi zasmakował. Ja głównie
Blendmanjogurt naturalny (ok. 400 g) (można użyć także mleczka kokosowego) 1 łyżeczka curry - do kurczaka pół łyżeczki kurkumy - do kurczaka pół łyżeczki imbiru - do kurczaka pół łyżeczki kardamonu - do sosu pół łyżeczki cynamonu - do sosu pół łyżeczki kuminu - do sosu pół łyżeczki mielonej kolendry - do sosu pół łyżeczki chilli - do sosu pół łyżeczki kurkumy - do sosu pół łyżeczki imbiru(...)sosu 1 łyżeczka curry - do sosu 1 łyżeczka cukru - do sosu sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Tak naprawdę w tym daniu możecie zastosować tylko curry, imbir i chilli, ale ja lubię wzmocnić smak mieszanki dodatkową porcją aromatycznych przypraw. :) Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbywamy się wszystkich błonek, chrząstek i tłuszczu i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy
Cooking Monsterzielona pokrojona w słupki lub ogórek bez wodnistego środka. Często dodaje się też chrupkie kiełki soi lub miękkie awokado. Co kto ma i co kto lubi. Do tego lekki sos-dip na bazie słodkiego sosu chili i sosu sojowego i można byc na diecie przekanszając snaki i kibicować oczywiście. Wartości odżywcze na 1 porcję: 350 Kcal 915 mg natrium SKŁADNIKI(...)osób: na dip-sos: 50 g solonych orzeszków ziemnych 1 mała czerwona cebula drobno posiekana garstka siekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki (ok. 15g) 100 ml tajskiego słodkiego sosu chili 1 duża limonka lub 1 mała cytryna 2 łyżki wody reszta składników: 80 g cienkiego makaronu ryżowego (mihoen) 25 g orzeszków ziemnych w całości 200 g grubej marchwi 2 łyżki
Sztuka gotowania w/g Samirybezowych i jest to jedyne ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard oraz sos z jeżyn i soku cytryny. Smaki świetnie się ze sobą komponują, a kwasek owoców idealnie łagodzi słodycz bezy i sosu Custard. Radzę powtarzać ten przepis TYLKO podczas(...)wyjątkowych okazji! :) Składniki na bezę: - 4 białka (4 żółtka pozostawiamy do sosu Custard) - 180g miałkiego cukru (cukru pudru lub lekko zmielonego zwykłego) - szczypta soli *opcjonalnie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka dokładnie oddzielamy od żółtek (ani kropla żółtka nie może dostać się do białek!). Białka umieszczamy w czystej i suchej misce, a żółtka odkładamy na później. Piekarnik nastawiamy
Be Fit Be Strongdobrych tygodni wybieram się właśnie do Greckiej restauracji by je skosztować. Jednak stale mam ją nie po drodze. Tak się złożyło, że otrzymałyśmy miły upominek od firmy FOLWARK - paczuszkę sosów i jednym z nich jest właśnie Sos kebab-gyros FOLWARK , który pokusił mnie o przygotowanie domowego gyrosu. Za przesyłkę z sosami bardzo dziękujemy :) Wracając do samego dania to do jego(...)dodała białą cebulę. Wieprzowy gyros z cebulą SKŁADNIKI : 500 g schabu bez kości 2-3 łyżki przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki oliwy 1 cebula sos kebab-gyros FOLWARK do podania: młode ziemniaki z koperkiem surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w paseczki, przekładamy na patelnie, skrapiamy oliwą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeden z najprostszych sosów chińskich, pikantny, o idealnie zrównoważonych smakach. Kwaśny ocet ryżowy doskonale równoważy słodki cukier trzcinowy, ostry imbir świetnie współgra z papryczką chilli i świeżym czosnkiem. Jest niesamowicie aromatyczny i smaczny. Sos słodko - kwaśny jest używany w azjatyckiej kuchni często, wykorzystywany jest w wielu potrawach, takich jak sajgonki, pad Thai, stir fry z makaronu i owoców morza, kurczaka(...)papryczki chilli, imbir. Jeśli ktoś nie ma tradycyjnego octu ryżowego śmiało może zastąpić go octem jabłkowym lub białym octem winnym, jednak jakości i smaku nie gwarantuję, ponieważ robiłam mój sos według oryginalnej receptury. Można taki sos przygotować z podwójnej porcji składników i trzymać zamknięty w słoiczku w lodówce około trzech tygodni lub zapasteryzować w słoiczkach. Mój sos wyszedł bardzo pikantny
Naturalna Kuchniabajońskich sum oraz bez ryzyka tsunami, możemy zakosztować każdej kuchni. Od Tajlandii po Japonię i dalej. Niestety w większości wypadków kończy się na napisach. W środku podłe składniki, gotowe sosy i pomieszanie wszystkiego ze wszystkim. W wielkich miastach, gdzie ludności napływowej jest więcej, coś drgnęło i zaczyna smakować. W mniejszych – dalej wielkie „gie”. Jednak skąd mamy wiedzieć(...)internety, bary orientalne i samozwańczych ekspertów od wszystkiego. Jeżdżenie po świecie też nie zawsze daje efekty, ale o tym kiedy indziej. Naszło mnie na wołowinę hoisin. Hoisin to taki sos, który jest robiony z fermentowanej fasoli. Jak się akurat przebywa na wsi to trudno kupić sfermentowaną fasolę, sfermentowany serek wiejski już prędzej. W internetach znajdziecie wzmiankę, że dodaje się jeszcze
ladykitchenkopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym (ja wykorzystałam ten bez selera i natki selera i lubczyku opisanego na końcu przepisu) 7 łyżek sosu sojowego szklanka gorącej wody 1 cebulka 2-3 ząbki czosnku 6 łyżeczek musztardy stołowej olej i masło do smażenia niecała 1 łyżeczka soli ziołowej przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła(...)nieco masła i gdy się rozpuści wrzuć cebulkę i smaż ok 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszaj. Pod koniec dodaj czosnek. Smaż jeszcze chwilę. Wlej sos sojowy. Najlepszy będzie najprostszy sos, który ma składzie tylko soję, pszenicę, wodę i sól. Kiedyś nie wiedziałam, że może zawierać także konserwanty i inną chemię, więc czytajmy etykiety. Wlej też
Anioszek w kuchniweekendowy poranek albo nawet w okresie Wielkanocnym :) Jajko gotowane w koszulce, z kremowym, płynnym żółtkiem, podane na opieczonej grzance z plastrem chrupiącej szynki lub bekonu, a wszystko polane genialnym sosem holenderskim na bazie żółtek, klarownego masła i soku z cytryny. Dodatkowo urozmaicam całość odrobiną rukoli, świeżego szpinaku, bazylii lub innego zielonego dodatku. Jest to przepyszne śniadanie, które musicie koniecznie spróbować(...)jeśli nie mieliście jeszcze okazji rozkoszować się tymi smakami :) Sos holenderski możecie wykorzystać również do wielu innych dań, wspaniale komponuje się on z gotowanymi warzywami (np. szparagami), z rybami, (np. łososiem) czy różnego rodzaju grzankami. Ja jestem w nim od lat zakochana po uszy i najczęściej robię go właśnie do jajek :) SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 duże jajka 1 łyżka
Słodko-Słony Świat IlonyTworzenie własnych przypraw i sosów urozmaica klasyczne potrawy z grilla. Oto kilka przepisów na bardziej naturalne domowe przyprawy i sosy do grilla, które można przygotować w domu. Domowy ketchup. Smak dobrych pomidorów jest wyjątkowy. Można powiedzieć, że nie trzeba ubierać go w dodatkowe aromaty używając przypraw. Pomidory należy przeciąć wzdłużnie na pół, pozbyć się nasion, Miąższ przecisnąć przez sitko(...)cytryny. Następnie powoli jednym strumieniem dodawać 1 szklankę oliwy z oliwek cały czas ubijając lub mieszając blenderem. Mieszać/ubijać aż masa będzie gęsta. Doprawić solą i pieprzem. Domowy sos barbecue. Tworząc swój własny sos barbecue, możemy dostosować jego smak i przyprawy do naszych własnych potrzeb. Podstawą sosu niech będzie ketchup i równe części octu jabłkowego/cydru i brązowego cukru
naRuszcieKilka dni temu otrzymałam od firmy Folwark paczkę z produktami do testowania. Dziękuję :) Paczuszka zawiera trzy sosy i dwa opakowania majonezu. Majonezowy sos chrzanowy Delikatny, kremowy sos chrzanowy na bazie majonezu i śmietany. Wyśmienity do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, jaj i potraw grillowanych. Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb(...)narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Sos teriyaki Wywodzący się z kuchni japońskiej sos na bazie sosu sojowego i pomidorów z dodatkiem
Kuchnia z widokiem na ogródWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny makaron z klopsikami w sosie pomidorowym. Do przygotowania dania możemy użyć spaghetti lub innego makaronu taki jaki lubimy. Makaron jest bardzo smaczny a klopsiki proste w przygotowaniu więc polecam wypróbować przepis powinien każdemu smakować kto lubi dania z makaronu i mięsa:). Będziemy potrzebować: 500 g makaronu spaghetti lub innego na klopsiki(...)użyłam 250 g wieprzowego i 250 g wołowego) 2 jajka 50 g bułki tartej (około 5 łyżek) 70 g sera żółtego 2 łyżki usiekanej natki pietruszki sól , pieprz na sos: 700 g przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól , pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania : Makaron z klopsikami i sosem pomidorowym Przygotowanie : Czosnek kroję
Uwaga Babcia GotujeWitajcie :) Dzisiaj na obiad proponuję pyszną musakę grecką zapiekankę troszkę w mojej wersji , pół na pół bakłażany i cukinia i oczywiście więcej sosu. Do mięsa użyłam sosu słodkokwaśnego Orzech oraz przypraw Skworcu . Musakę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania tej pysznej zapiekanki :) Składniki : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego 1 duża cukinia 1 duży bakłażan około 10 dużych(...)ziemniaków 500 ml sosu słodko kwaśnego lub pomidorowego 1 łyżka oregano Skworcu 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Skworcu sól, pieprz, szczypta chili 1,5 szklanki startego żółtego sera Na sos beszamelowy : 2,5 łyżki masła 2,5 łyżki mąki 2 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól do smaku, szczypta
Sama słodycz i szczypta chilidostałam od mamy mnóstwo wiejskiego mięsa mielonego, więc w końcu postanowiłam je wykorzystać. Nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe mielone, dlatego postanowiłam przyrządzić pyszne klopsiki w moim ulubionym, słodkim sosie teriyaki. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a klopsiki wyszły przepyszne! Podałam je z makaronem i posypane sezamem i posiekaną dymką. Polecam! Scroll down for recipe in English(...)mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duże jajko, roztrzepane 4 dymki, pokrojone na cienkie plasterki 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu chilli (np. Tabasco) ¾ szklanki bułki tartej Składniki na sos teriyaki: ⅔ szklanki sosu sojowego 1 ¼ szklanki wody 1 łyżeczka mielonego imbiru świeżego 1 ząbek czosnku mielonego ½ szklanki brązowego cukru
karmelowy