sosy - 72234 przepisów (strona:174/4816)

Fasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym 147

Fasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym Są takie dania, które gdzieś tam widziałam i ciągle mi chodzą po głowie by je zrobić, tak było i z tym daniem. Fasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym   To danie już dawno temu zobaczyłam u Berniki i na blogu i pamiętałam w głowie, że zachwycała się na facebooku lub instagramie, że jest(...)dzisiejszy obiad. Przepis prosty, pierwsza porcja już została przez rodzinę zjedzona. Jest to wspaniały pomysł dla osób które nie chcą lub nie mogą jeść makaronu. Tu makaron do sosu zastępujemy właśnie fasolką szparagową, pysznie i prosto i nawet forma podobna ;) To co przepis przedstawiam poniżej i do kuchni idź i zrób, bo naprawdę warto.   Fasolka szparagowa z pysznym sosem

Kuchnia na wzgórzu
KURCZAK W SOSIE CURRY 189

Kurczak w sosie curry to danie pełne azjatyckich smaków. Dość ostre ale z lekką nutą słodkości dzięki śmietance kokosowej. Nie jest trudne w wykonaniu a dzięki swojej orientaloności zabierze Was w pyszną, kulinarną podróż w najdalsze zakątki świata KURCZAK W SOSIE CURRY: 2 piersi z kurczaka 100g ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chilli 200ml(...)śmietanki kokosowej przyprawy: czerwone i żółte carry, imbir, sól, pieprz, kolendra, sos sojowy, sos rybny   Piersi z kurczaka opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki i smażmy je na odrobinie oleju przez ok 10min. W rondelku na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy po łyżce przypraw: carry

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Mięsno-ryżowe kotlety w sosie 181

Mięsno-ryżowe kotlety w sosie. Dziś polecam Wam przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety mielone, ta propozycja będzie dla Was idealna. Przygotowanie jest naprawdę proste. Często robię różne wersje tego posiłku. Podstawą jest ryż i mięso mielone. Ostatnio do przygotowania kotletów wykorzystuję Risotto z leśnymi suszonymi borowikami The Green Woodpecker Trill(...)szklanki bulionu warzywnego (lub pół na pół z wodą) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1/2 szklanki soli 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia ulubiony sos* *Tak przygotowane kotlety można podawać w dowolnym sosie. Ja najczęściej podaję z sosem pomidorowym na bazie bulionu, grzybowym lub mięsnym. Dzisiejszy sos jest improwizacją (sos mięsny z wczorajszego obiadu rozcieńczyłam

Słodkie okruszki
Poniedziałek: Szybki makaron chiński z sosem imbirowo-szczypiorkowym 163

Jeśli nie masz czasu, pomysłu i pieniędzy – to masz wszystko czego potrzeba, żeby zrobić to pyszne danie w chińskim stylu. Mega szybki makaron z imbirowo-szczypiorkowym sosem. Czas: 15 minut Poziom trudności : bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Maron szybki, tani i dobry W dalekowschodniej kuchni piękne są dwie rzeczy: łącznie niecodziennych smaków i prostota wykonania. Taki właśnie jest nasz(...)przepis na ten aromatyczny i mega szybki makaron chiński. Kluczowym elementem tego dania jest sos zrobiony ze zmiksowanego szczypioru. Szczypior jest podstawą wielu sosów kuchni syczuańskiej, często jest smażony w tłuszczu, aż do skarmelizowania. Takiej formuły jeszcze nie próbowaliśmy, dzisaj polecamy Wam za to wypróbowany sos szczypiorowo-imbirowy. To doskonały dodatek do dań typu leftovers . Do makaronu możecie dodać dowolne

Niedzielny kucharz
Sałatka z grillowanymi warzywami, fetą i sosem orzechowo-pietruszkowym 140

skórką z cytryny, kminem, czosnkiem, ziołami i chilli ( tym razem dodałam też cukinię) i obowiązkowo sałatka z grillowanymi warzywami ( cukinią, bakłażanem, papryką i cebulą) z dodatkiem fety i sosu orzechowo-pietruszkowego. Ta sałatka to absolutny must have każdego grilla u nas. Niestety trochę wydłuża czas grillowania i oczekiwania na danie główne więc wiedząc to, rozpalały grilla dużo wcześniej zanim wszyscy(...)będą głodni:) Warzywa najpierw obtaczam w oliwie z dodatkiem przypraw, następnie grilluję, po ostygnięciu kroję na mniejsze kawałki, dodaję sałatę, kawałki fety i sos na bazie oliwy, soku z cytryny z mielonymi orzechami włoskimi, czosnkiem i natką pietruszki. Na potrzeby zdjęcia ułożyłam wszystko ładnie na talerzyku ale w rzeczywistości wszystko mieszam w misce – niestety nie wygląda to potem zbyt

Cooking for Emily
Kurczak pieczony na płasko cytrynowo-tymiankowy, z szybkim sosem 169

zwykła zapchajdziura. Kurczak na płasko to około godzina pieczenia i 15 minut przygotowania. Nie trzeba go marynować – piecze się na aromatycznych cytrynach z dodatkiem ziół, masła i czosnku. Sos z kurczaka, podany tutaj jako smakowity dodatek, to świetny i pyszny sposób na wykorzystanie resztek – w tym przepisie nic się nie marnuje, a talerze kończą wylizane do czysta! Piekarnik rozgrzewamy(...)sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości kręgosłupa razem z kuperkiem i szyjką zostawiamy do przygotowania sosu, odwracamy kurczaka i przygniatamy go mocno obiema dłońmi pomiędzy piersiami. Gotowe!   Luzujemy skórkę na mięsie, ostrożnie żeby jej nie porwać i wkładamy pod nią kawałki zimnego masła

Karo in the Kitchen
Łosoś w sosie BBQ 209

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Łosoś w sosie BBQ – Nadszedł długo wyczekiwany sezon grillowy, a w nim spotkania w plenerze, wesoła zabawa i pyszne jedzenie. Pyszności z rusztu są idealną propozycją na posiłek na świeżym powietrzu. Dzisiaj podaję Wam mój przepis na łososia w glazurze z sosu(...)Soczysta ryba w pysznym i wyrazistym sosie to musi smakować dobrze! Przygotowując grilla nie możemy zapomnieć o odpowiednich dodatkach np. Ketchupie Kieleckim łagodny extra i Musztardzie Kieleckiej delikatesowej stołowej. Ketchup urozmaici smak grillowych potraw, natomiast musztarda wyostrzy smak każdego dania. Łosoś w sosie BBQ Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina

Marta Gotuje
Aromatyczne, grillowane szaszłyki z boczkiem, kurczakiem i warzywami 165

papryka słodka - 2 duże szczypty papryka ostra - duża szczypta kolendra - liście (suszone), duża szczypta oregano - duża szczypta kolendra - szczypta kumin - szczypta kurkuma - szczypta Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa - 1 łyżka sos sojowy - 1 łyżeczka sól, pieprz oliwa Miodowo-musztardowy sos tzatziki: ogórek szklarniowy - ½ większego czosnek - 1 duży ząbek jogurt grecki - 7-8 pełnych łyżek majonez - 2-3 łyżki Musztarda Kielecka delikatesowa(...)stołowa - 1,5 łyżeczki miód - 1,5 łyżeczki natka pietruszki lub mięta - 1 łyżka, posiekanej sól, pieprz Do podania: Ketchup Kielecki łagodny extra i Miodowo-musztardowy sos a la tzatziki. Wykonanie: Szaszłyki: Kurczaka myjemy, oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w plastry. Cukinię, bakłażan i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Mięso

Pogotujmy.pl
KURCZAK W SOSIE ARBUZOWO-SOJOWYM 119

Mój mąż uwielbia mięso pod każda postacią. Wczoraj pomyślałam, że zrobię coś z arbuzem, którego już coraz mniej w sklepach. Do sosu wykorzystałam sos jasny Łowicz. Słodki arbuz i słony sos sojowy perfekcyjnie łączą się ze sobą aby wszystko było idealnie zrównoważone. Arbuz sam w sobie zawiera mało witamin ponieważ w 92% składa się z samej wody. Jednak arbuza ceni(...)opóźnia proces starzenia się dzięki obecności przeciwutleniaczy. Jest idealny również podczas choroby nerek ponieważ jest moczopędny. Wykorzystajcie ten owoc do momentu kiedy znów zabraknie go na okolicznych targach. Składniki: Sos jasny łowicz 8 podudzi z kurczaka 100 ml miąższu z arbuza 100 ml octu balsamicznego 35 g cukru trzcinowego 50 ml sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka musztardy

Kuchnia w oparach
Makaron z wódką – penne alla vodka 128

jest wręcz genialnym daniem. Alkohol wspaniałe łączy składniki, zamieniając je w gładką aromatyczną emulsję. Potem oczywiście wyparowuje. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje) Krwawy makaron z Hollywod Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku(...)wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty alla vodka. Chętnie przyznają się do niej Włosi, ale najprawdopodobniej makaron w oryginalnym sosie powstał za oceanem, we włoskiej diasporze. Legenda głosi, że po raz pierwszy sos na wódce zrobili ludzie od obsługi technicznej w Hollywood, zużywając do niego płyn stosowany w horrorach i innych krwawych

Niedzielny kucharz
Sałatka ziemniaczana z soczewicą i pikantnym sosem – dodatek do obiadu 145

Muszę mieć w duszy jakiś germański pierwiastek – uwielbiam sałatki ziemniaczane! Szczególnie te zrobione właśnie na niemiecką modłę – z kwaśnymi i pikantnymi sosami. Młode ziemniaki to idealny materiał na taką sałatkę – mają cieniutką skórkę, są zwarte i delikatnie kremowe, świetnie chłoną sosy i uwielbiają mocne, charakterne dodatki. Ziemniaki do tej sałatki można przygotować na dwa sposoby – albo ugotować, albo upiec . Jeśli(...)cytryny, dokładnie razem mieszamy na gęstą pastę. Cały czas energicznie mieszając zawartość kubka w jedną stronę, wlewamy do musztardy z dodatkami oliwę z oliwek, bardzo powoli, cienką strużką. Emulgujemy sos – powinien być gęsty i zawiesisty, prawie jak majonez.   Najszybszy sposób na zrobienie sosu to po prostu zmiksować wszystkie jego składniki razem, za jednym zamachem, w blenderze. Sos naszykowany

Karo in the Kitchen
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM WOŁOWYM I SOSEM CZOSNKOWYM! 232

Dzisiaj jedno z ulubionych dań mojego męża, chrupiące placki ziemniaczane, z gęstym sosem z wołowiną, z dodatkiem ogórka kiszonego, papryki i sosem czosnkowym. Danie, które w różnych odsłonach można zjeść w niejednej przydrożnej chacie. Ale tylko dotychczas udało nam się trafić dosłownie może trzy razy, tak aby chcieć wrócić jeszcze raz na ten posiłek. Zazwyczaj zamiast wołowiny dodawana jest wieprzowina(...)robię je sama w domu.  Przede wszystkim wiem co jem. Placki ziemniaczane są pyszne chrupiące- takie, jak robiła babcia, mięso jest delikatne i rozpływające się w ustach.  Sos czosnkowy mogę przygotować tak jak lubię, ogórki kiszone pachną, a posiekana papryka nadaje delikatnej chrupkości temu daniu.  Danie jest dość proste i nie wymaga od nas dużych umiejętności

SMYKWKUCHNI
Kurczak pieczony po chińsku – kurczak kantoński 230

zostawcie go w skórce. Do miseczki wsypujemy łyżkę cukru i łyżeczkę soli – zalewamy łyżką gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.   Dodajemy do miseczki przyprawę 5 smaków i sos sojowy – jak najlepszy. To wbrew pozorom nie sama słoność i kolor. Dobry sos sojowy to naprawdę głęboki i zróżnicowany smak, leżakuje jak wino. Z czasem nabiera siły, mocy i aromatu(...)kurczaka wkładamy do szczelnie zamykanej torebki z grubej folii (moja torebka ma pojemność 4,5 litra, kurczak na zdjęciach waży 1,25kg). Wsypujemy pokrojony imbir, czosnek i szczypior. Wlewamy sos sojowy z wodą i przyprawami – połowę do kurczaka, połowę do torebki. Dokładnie otaczamy kurczaka w sosie i dodatkach, wkładamy do lodówki i marynujemy przez minimum 12, a najlepiej 36 godzin

Karo in the Kitchen
Pad thai z wołowiną 468

zamiłowaniem do szczególnego zestawu smaków i faktur. Ja zaczynam od mięsa – stek kroję w poprzek włókien na bardzo cienkie, 2-3mm plasterki. Mięso mieszam z mocno słonym jasnym sosem sojowym i płatkami chili, odstawiam w osobnej miseczce na czas przygotowania reszty składników. W drugiej misce dokładnie rozkłócam dwa jajka. W trzeciej misce mieszam wszystkie składniki sosu – pastę z tamaryndowca(...)rozprowadzam wodą, dodaję cukier, pastę chili, ciemny sos sojowy i sos rybny. Wszystko mieszam do połączenia.   Imbir i czosnek obieram, czosnek przeciskam przez praskę a imbir ścieram na tarce o drobnych oczkach do osobnych małych miseczek, odkładam. Oczyszczam grzyby – grzybom enoki wystarczy obciąć zdrewniałe końce. Jeśli używacie pieczarek lub boczniaków potnijcie je w cienkie paseczki. Od razu szykujemy też

Karo in the Kitchen
Szwedzkie klopsiki we włoskim wydaniu 136

zaletą jest to, że można je zamrozić. Klopsików robię dużo podobnie jak świątecznych pierogów. Szwedzkie klopsiki można jeść na zimno i ciepło. My lubimy je na obiad z brązowym sosem, dżemem z czerwonej borówki czyli lingon i ziemniakami. Na pewno znacie to danie z IKEA. Szwedzkie klopsiki Składniki: około 60 klopsików 1,5 kg mielonej cielęciny 2 duże cebule(...)czarnego pieprzu, młotkowanego 1½ łyżki suszonego oregano 2 łyżki musztardy francuskiej 2 żółtka 300 ml śmietanki 1¼ łyżki soli 50 g startego parmezanu masło klarowane lub olej do smażenia Sos 1 czerwona cebula, mała 250 ml wywaru z kurczaka 2 łyżki sojowego sosu 150 ml śmietanki 1 łyżka masła ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżki dżemu z borówek Obierz cebulę i czosnek

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania