Dzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec. Jak podaje wikipedia według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju
UgotujmyTo.plPieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party... Nadzienie: kilka
Czerwień i błękitcytrusami, orzechami i jabłkami. Takie patery ustawiała w kilku miejscach i każdy mógł w każdej chwili sięgnąć po to, na co miał ochotę. Choinkę zawsze ubieraliśmy w samą wigilię. I zawsze była prawdziwa i wielka, pachnąca lasem, którą teoretycznie miały ubierać dzieci, ale tata zawsze wiedział lepiej, gdzie mają wisieć bombki ;)To tylko mała garstka wspomnień, które towarzyszą(...)wigilijny nie jest niestety postny. Tutaj "od zawsze" łamie się zasadę postnych dań wigilijnych. Tak już jednak jest i nie zamierzam tego zmieniać, bo to przecież "moja" wigilia :)Najpierw gotuję wywar na kawałeczku kury, wołowiny i odrobinie wędzonki (np. skórka z boczku wędzonego - wszystko wkładam do zimnej wody i gotuję na wolnym ogniu.) Do tego dodaję kilka liści
Codzienna kuchnia niecodziennapierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i na samo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas. W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach ze szpinakiem, więc może
Czerwień i błękitWigilia = ryby = śledzie. W naszym domu śledziożercą jest Piotrek. Może je jeść przez cały rok, ale w Święta Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku przygotowuje je w różnych odsłonach. W zeszłym roku były na Wigilię śledzie w pikantnej salsie. Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Ja najbardziej lubię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięloterii ciągnie się przez kilka godzin i gromadzi cały naród przed telewizorami i odbiornikami radiowymi. Pozazdrościliście Hiszpanom? – głowa do góry, nie trzeba być Hiszpanem, aby kupić swój szczęśliwy los. Wigilia – La Nochebuena Wieczór wigilijny, nazywany La Nochebuena czyli „dobra noc” jest dla Hiszpanów najważniejszym momentem w czasie całego Bożego Narodzenia. Świętuje się go dużą, rodzinną kolacją, spożywaną późno wieczorem(...)mniej popularny niż Trzej Królowie odwiedzający dzieci w noc przed 6 stycznia. Kiedy my w Polsce dawno smacznie śpimy, objedzeni wigilijnymi smakołykami, Hiszpanie idą, a jakże, imprezować! Wiele hiszpańskich Wigilii kończy się w barach lub dyskotekach, na których rodziny i przyjaciele bawią się do białego rana. Boże Narodzenie Boże Narodzenie jest w Hiszpanii dniem cichym i spokojnym. Ludzie odpoczywają
Chilli Czosnek i OliwaSłyszeliście o łupciach? Jeśli nie, to bardzo mocno zachęcam Was do wykonania i spróbowania tych gołąbków na Wigilię. Jest to potrawa regionalna, która powstała w podlubelskiej wsi Dziuchów. U nas te gołąbki królują od zawsze, a smak jest naprawdę świetny. Połączenie kaszy gryczanej, oleju konopnego i liści kiszonej kapusty - bez łupci nie wyobrażam sobie Wigilii. /wybaczcie jakość zdjęcia
Pasja Smakuwędzonego, kilka rodzajów mięs, wino czerwone wytrawne oraz powidła, to tak w skrócie. Składniki na duuuży gar taki ok.8l bo taki mi wyszedł bigosu , miałam dużo kapusty od wigilii z borowikami, stąd taka ilość. Ale nadmiar pokładłam w słoiki i spasteryzowałam, będą na jakąś najbliższą okazję. W końcu bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku.Składniki(...)pominąć. W jednym dużym garnku gotujemy pokrojoną grubo białą kapustę ( solimy ją), można do niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę kapustę kiszoną ( ja miałam resztę od wigilii, z dużą ilością borowików), do gotującej się białej kapusty dorzuciłam jeszcze 2 garście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h.Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć
Smaczne Zdrowespecjalnie przygotowane ziemniaki pierwszy raz jadłam na Wigilii u mojego męża. I przyznam, że wtedy też po raz pierwszy spotkałam się z ziemniakami na Wigilii:) Od tamtej pory zawsze goszczą na naszym wigilijnym stole. Są bardzo aromatyczne, lekko pikantne, po prostu pyszne! Składniki:1 kg ziemniaków,5 kulek ziela angielskiego,5 ziaren pieprzu,4 liście laurowe,sól, pieprz,3 łyżki
Z miłości do słodkościciasteczka migdałowe – tort czekoladowy z owocami – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Przygotowanie : 30 minut + 3-8 tygodni dojrzewania Składniki: – 500 g miodu – 250 g masła – 200-220 g cukru
nietylkopasta.plmniejszą ilość kalorii do swojego organizmu. Bardzo często mylimy odczucie głodu z odczuciem pragnienia. Mam chęć na kolejny kawałek ciasta czy może po prostu chce mi się pić? W wigilię wprowadź post (nie jedz) aż do kolacji Albo zjedz mniej w ciągu dnia! Dlaczego? Dzięki temu w ciągu całego dnia spożyjesz mniej kalorii a więcej możesz sobie zostawić na wieczór
kuron.com.plSernik z makiem. Seromakowiec. To mój szybki i prosty przepis na seromak, który sprawdziłam wielokrotnie piekąc na Wielkanoc i Wigilię. Seromakowiec to połączenie dwóch świątecznych ciast w jednym sernika i makowca. Tradycyjnie piekę go od wielu lat na święta. Wcześniej piekłam seromakwoiec z tego przepisu , ale stwierdzam, że ten przepis jest dużo szybszy i łatwiejszy do zrobienia, chociaż w smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ryb. Wiadomo, że to one są jednym z bohaterów Wigilii, ale jemy je także w pozostałe świąteczne dni. Goszczą one na naszym stole w kilku odsłonach i smakach. Wśród nich wyróżnia się śledź, zdecydowanie jest go najwięcej, bo i sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ryba ta to doskonała alternatywa dla karpia
Kulinarne przygody Gatityniestety później znowu trzeba czekać… Jeśli chcemy przygotować ten piernik na święta Bożego Narodzenia, to warto za pieczenie zabrać się na 3-4 dni, a najlepiej tydzień przed Wigilią. To sprawi, że piernik zdąży zabrać wilgoci z powideł oraz skruszeje. Cały proces wydaje się długi i skomplikowany, ale to tylko złudzenie. Większość czasu to po prostu oczekiwanie do kolejnego
Analiza Smaku