prawdzie jest już po świętach, ale ten i kilka kolejnych przepisów przydadzą się za rok, więc zdecydowanie warto je opublikować już teraz.Kutia - słodka, makowo-bakaliowa mamałyga, podawana na Wigilii w wielu polskich domach. Nie każdy ją lubi, ja dopiero się do niej przekonuję. W tym roku dopracowałam zeszłoroczny przepis i spokojnie, z uśmiechem mogę Wam go zaprezentować.Kutia nie jest(...)bakaliowa, z dodatkiem pszenicy (można zamienić ją na kaszę lub całkiem z niej zrezygnować). Prosta w przygotowaniu, choć trochę czasochłonna (pamiętajcie, warto zacząć ją przygotować na dwa dni przed Wigilią).Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjechaliśmy do rodziców C. na Wigilię, było prawie pięć stopni na plusie, a w pewnym momencie C. poprosił o okulary przeciwsłoneczne, bo słońce świeciło mu z uporem prosto w oczy. Krajobraz przypominał marcowe początki wiosny, gdy wszystko powoli budzi się do życia po mroźnej zimie. Niebo obłędnie błękitne, leniwe chmury płynące nisko nad ziemią, no i to obezwładniające wręcz słońce(...)Jestem pewna, że to była najcieplejsza Wigilia, jaką zdarzyło mi się przeżyć. Kiedy więc w pierwsze Święto otworzyłam oczy i za oknem ujrzałam wszystko otulone warstwą (niezbyt grubą, muszę szczerze przyznać) białego puchu, moje zdziwienie nie miało granic. No bo jak to tak...? Taka zmiana w mniej niż dwadzieścia cztery godziny? Od niemal wiosny do typowej zimy...? Mogę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyjdzie czas na pierniki, a wyszło na to, że zrobiłyśmy ciastka korzenne. Są jednak równie piękne i smaczne, jak pierniki :)Jeszcze zostało trochę czasu, by zdążyć je przygotować na Wigilię ;)Składniki:pół kilograma mąki250 g miodu120 g masłaprzyprawa korzenna2 łyżeczki sody oczyszczonejokoło 100 g cukru pudrujajo2 duże łyżki czekolady na gorąco (w proszku)Przepis:Mąkę, cukier puder, czekoladę, sodę
WeAreCrazysię w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania. Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć je na desce posypanej mąką i w tej formie włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy będą już zamarznięte, można je przełożyć do woreczka by zajmowały mniej miejsca(...)Wigilię tylko ugotować. :)A jutro pierogi w innym wydaniu - z ziemniakami :)Składniki (na ok. 50 sztuk):Na farsz:800 g kiszonej kapustygarść suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)2 małe lub 1 duża cebula3 ziela angielskie2 liście laurowebułka tartałyżka olejusól, pieprzNa ciasto:150 g mąkigorąca woda (ok. 80 stopni)sólPrzygotowanie:Do miski odlewamy wodę z kapusty, a ją samą kroimy dosyć
Zakręcony Widelecsamą lub jako nadzienie do pierogów, czy krokietów. Jeśli szukacie jednak czegoś bardziej wyszukanego, to polecam przepis na kapustę z grzybami i żurawiną duszoną na winie. Więcej przepisów na Wigilię znajdziecie we wpisie: Przepisy na Boże Narodzenie Kapusta z grzybami wigilijna – Składniki:Kapusta kiszona – 1,2kgSuszone grzyby – 80gCebula – 3 duże sztukiOlej do smażeniaWrzątek
Kulinarne Przebojepodajecie na wigilię? Barszczyk? a może zupę grzybową?:) Spotkałam się już z różnymi wersjami.Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z pieczarek?Zupa pyszna, aromatyczna, ale nie jestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat.Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;))Składniki:300g pieczarekcebula2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu2 łyżki śmietanyziele angielskie, liść
Czerwona PorzeczkaWigilii zostało już niewiele czasu. To dosłownie ostatni dzwonek by nastawić zakwas na barszcz. Mój właściwie już jest gotowy, bo przezornie zabrałam się za niego kilka dni temu. Niestety nie miałam zupełnie czasu by zamieścić odpowiednią notkę na blogu. Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu, dlatego cierpi na tym blog. Mimo to przygotowanie do świąt idą u mnie pełną para(...)nadzieję, że będę miała okazję podzielić się z Wami przepisami.A wracając do barszczu. Zakwas, który Wam proponuje jest bezglutenowy. Tegoroczna Wigilia stała się wyzwaniem gdy okazało się, że potrawy mają być dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy. Dla kogoś kto nigdy nie musiał zwracać uwagi na takie ograniczenia jest to nie lada zadanie.Bezglutenowy zakwas na barszcz1,5 kg buraków3
Przysmaki Karolkiskladaja.W kazdym razie nie wyobrazam sobie wigilijnego poranka ,bez zniewalajacego zapachu grzybow unoszacego sie w calym mieszkaniu. Barszczu przygotowuje caly wielki gar,takze jemy go nie tylko w Wigilie,ale takze w pozostale swiateczne dni.Choc postny,kusi swoim smakiem.Koniecznie przygotujcie go na zakwasie z burakow.Przepis znajdziecie tutaj:kiszenie-burakow-niezawodny-sposob.Bedzie jeszcze lepszy,gdy zakwas wykonacie samodzielnie.Wspanialy,rubinowy i aromatyczny barszczyk cudownie wprowadzi(...)woda okolo 1-1,5 l i odstawic na cala noc .Wywar z burakow mozemy rowniez ugotowac dzien wczesniej wieczorem(bedzie bardziej aromatyczny).Jesli tego nie zrobilismy gotujemy w wigilie razem z pozostalymi dwoma wywarami,bo na barszcz skladaja sie trzy wywary:grzybowy,buraczany i warzywny.°Grzyby ugotowac do miekkosci,odcedzic.Wywar grzybowy posolic do smaku i doprawic pieprzem.Odstawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec. Jak podaje wikipedia według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju
UgotujmyTo.plcytrusami, orzechami i jabłkami. Takie patery ustawiała w kilku miejscach i każdy mógł w każdej chwili sięgnąć po to, na co miał ochotę. Choinkę zawsze ubieraliśmy w samą wigilię. I zawsze była prawdziwa i wielka, pachnąca lasem, którą teoretycznie miały ubierać dzieci, ale tata zawsze wiedział lepiej, gdzie mają wisieć bombki ;)To tylko mała garstka wspomnień, które towarzyszą(...)wigilijny nie jest niestety postny. Tutaj "od zawsze" łamie się zasadę postnych dań wigilijnych. Tak już jednak jest i nie zamierzam tego zmieniać, bo to przecież "moja" wigilia :)Najpierw gotuję wywar na kawałeczku kury, wołowiny i odrobinie wędzonki (np. skórka z boczku wędzonego - wszystko wkładam do zimnej wody i gotuję na wolnym ogniu.) Do tego dodaję kilka liści
Codzienna kuchnia niecodziennaWigilia = ryby = śledzie. W naszym domu śledziożercą jest Piotrek. Może je jeść przez cały rok, ale w Święta Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku przygotowuje je w różnych odsłonach. W zeszłym roku były na Wigilię śledzie w pikantnej salsie. Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Ja najbardziej lubię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięloterii ciągnie się przez kilka godzin i gromadzi cały naród przed telewizorami i odbiornikami radiowymi. Pozazdrościliście Hiszpanom? – głowa do góry, nie trzeba być Hiszpanem, aby kupić swój szczęśliwy los. Wigilia – La Nochebuena Wieczór wigilijny, nazywany La Nochebuena czyli „dobra noc” jest dla Hiszpanów najważniejszym momentem w czasie całego Bożego Narodzenia. Świętuje się go dużą, rodzinną kolacją, spożywaną późno wieczorem(...)mniej popularny niż Trzej Królowie odwiedzający dzieci w noc przed 6 stycznia. Kiedy my w Polsce dawno smacznie śpimy, objedzeni wigilijnymi smakołykami, Hiszpanie idą, a jakże, imprezować! Wiele hiszpańskich Wigilii kończy się w barach lub dyskotekach, na których rodziny i przyjaciele bawią się do białego rana. Boże Narodzenie Boże Narodzenie jest w Hiszpanii dniem cichym i spokojnym. Ludzie odpoczywają
Chilli Czosnek i OliwaSłyszeliście o łupciach? Jeśli nie, to bardzo mocno zachęcam Was do wykonania i spróbowania tych gołąbków na Wigilię. Jest to potrawa regionalna, która powstała w podlubelskiej wsi Dziuchów. U nas te gołąbki królują od zawsze, a smak jest naprawdę świetny. Połączenie kaszy gryczanej, oleju konopnego i liści kiszonej kapusty - bez łupci nie wyobrażam sobie Wigilii. /wybaczcie jakość zdjęcia
Pasja Smakuwędzonego, kilka rodzajów mięs, wino czerwone wytrawne oraz powidła, to tak w skrócie. Składniki na duuuży gar taki ok.8l bo taki mi wyszedł bigosu , miałam dużo kapusty od wigilii z borowikami, stąd taka ilość. Ale nadmiar pokładłam w słoiki i spasteryzowałam, będą na jakąś najbliższą okazję. W końcu bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku.Składniki(...)pominąć. W jednym dużym garnku gotujemy pokrojoną grubo białą kapustę ( solimy ją), można do niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę kapustę kiszoną ( ja miałam resztę od wigilii, z dużą ilością borowików), do gotującej się białej kapusty dorzuciłam jeszcze 2 garście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h.Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć
Smaczne Zdrowe