na wigilię - 3599 przepisów (strona:22/240)

Ryba po grecku 150

grecku tak naprawdę nie pochodzi z Grecji, ale o tym pewnie wszyscy już wiedzą. W polskich domach gości tak często, szczególnie na Wigilię, że powinna nazywać się… rybą po polsku. W mojej rodzinie do warzyw dodaje się ser żółty, co znacznie wzbogaca smak farszu. Polecam spróbujcie, a nie pożałujecie

To co kocham
Barszcz wigilijny 498

Każdy ma swój ulubiony, najlepszy przepis na barszcz wigilijny.  I ja również taki posiadam :) Taki barszcz robię już przez kilka lat na każdą wigilię. Tak więc dziś dzielę się z Wami przepisem na mój pyszny, esencjonalny, aromatyczny  barszcz na zakwasie buraczanym z suszonymi grzybami. Składniki: 1,5 kg buraków 500 ml  zakwasu z buraków 15 g suszonych

magiczna kuchnia Kasi
Barszcz z suszonych buraczków 120

kolor dodajemy sok z cytryny lub ocet. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 15 minut. Gotowy odcedzamy pozostawiając sam płyn. Ja taki lubię najbardziej. Do tego pyszne uszka i wigilia jest już wasza! :)  Wioleta Gargula

MamaOskarka
Kapusta z grochem 139

Znacie ten moment kiedy w domu w Wigilię pachnie kiszoną kapustą, majerankiem, zielem angielskim i listkami laurowymi? To znak, że w kuchni tworzy się jedno z najbardziej znanych i tradycyjnych świątecznych potraw, czyli kapusta z grochem. W moim domu kapusta ta przygotowywana była własnie z jego dodatkiem ale jeśli podacie ja np. z grzybami będzie na pewno równie pyszna. Składniki

Życie ze smakiem
Gefilte fish. Karp po żydowsku w galarecie 310

Taka ryba w galarecie będzie smakowała zarówno dorosłym jak i dzieciom. Mięso ryby jest zmielone więc nie trzeba obawiać się ości i spokojnie można to danie podać podczas Wigilii nawet małym smakoszom. Karp w takiej postaci jest przepyszny, ale możecie użyć innej ryby jaką lubicie. Mnie takie rybne pulpeciki najbardziej smakują z odrobiną domowego chrzanu. Ryba faszerowana , a właściwie taki

Smaczna Pyza
Zakwas na barszcz czerwony 164

Zakwas na barszcz czerwony Zakwas z buraków jest podstawą pysznego, wytrawnego barszczu podawanego często na wigilię. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, jednak trzeba na niego poczekać około tygodnia. Jeżeli potrzebujemy zakwas szybciej możemy dołożyć do niego kromkę razowego chleba lub dolać trochę soku z kiszonych ogórków, co skróci czas oczekiwania do 4-5 dni   Składniki: 1 kg buraków

Blog z Apetytem
Zupa grzybowa z mrożonych borowików 158

lubimy. Ale jeszcze smaczniejsza jest zupa grzybowa z mrożonych borowików, gdzie spore kawałki mięciutkich grzybów są wyczuwalne w prawie każdym kęsie. Jeszcze do wczoraj byłam pewna, że na Wigilię przygotuję wersję z suszonymi grzybami, ale po spróbowaniu tej zupy, zmieniłam zdanie. Mrożone grzyby są droższe od suszonych, szczególnie jeśli wybieramy całe borowiki (co Wam polecam), ale smak i konsystencja

Moja Delicja
Łosoś pieczony z pieczarkami i fetą pod pierzynką 208

inaczej niż zwykle,delikatna ,bardzo soczysta i do tego mięciutki ser feta,i smażone pieczarki ,zawinięte w chrupiące ciasto francuskie. Błyskawiczne i banalnie proste do przygotowania-polecam gorąco na wigilię i na co dzień na obiadek-mniam....... Składniki: ok 500 g fileta z łososia(bez skóry) op. ciasta francuskiego 25 dag pieczarek ok 25-30 dag sera typu feta

Swojskie jedzonko
Sałaka śledziowa z buraczkami 137

święta Wigilia i Boże Narodzenie bez śledzia nie istnieją! I tak pewnie jest też w większości polskich domów. Przecież śledź to ukochana przez nas ryba, która w okresie zimowym dosyć często gości na naszym stole. Można go przygotować na milion sposobów, inspiracje znajdziecie poniżej: Śledź remoulade z selerem Śledź w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Korzenny śledź

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony na zakwasie -wigilijny barszcz 173

kolacji wigilijnej, bez czerwonego barszczu, na swojskim zakwasie, do tego uszka z grzybami, mniami !  Mój barszcz jest na kościach wędzonych, ale na Wigilię je pomijamy, gotuję wtedy wywar na samych warzywach.  kości wędzone  około  50 dag 3-4 buraki ( mogą być kiszone)  marchewka pietruszka kawałek selera ½ l barszczu kiszonego kminek 4 ząbki czosnku

Takie tam pichcenie
Kapusta z grochem 162

Kapusta z grochem to tradycyjne danie, które gości na wielu polskich stolach  w czasie wigilii. Przygotowanie jest bardzo proste wystarczy ugotowany groch  połączyć z kapustą kiszoną i odpowiednio doprawić. Prosto i smacznie :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 500 g grochu łuskanego 2 cebule olej do smażenia 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Groch

magiczna kuchnia Kasi
PIECZARKOWA Z MAKARONEM 196

Pyszna zupa pieczarkowa z makaronem idealna na Wigilię. Polecam :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 500 g pieczarek lub innych grzybów 3 ząbki czosnku 4 łyżki natki pietruszki 2 łyżki selera naciowego Sól i pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 2 łyżki wegety 2 łyżki czosnku granulowanego 150 g makaronu nitki 1 cebula Masło do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Pieczarki drobno kroję. Cebulę

Gotowanie Patki
Wigilijne śledzie z żurawiną i cynamonem 150

drodze. Jako że bardzo lubię ten rodzaj przystawek, pomyślałam sobie, że jeśli skoro nie w tym, to może w następnym roku, gdy to tym razem ja będę przygotowywać wigilię i gościć u siebie rodzinę, podejmę zaproszonych smacznym śledzikiem. Tak mi się marzy… Zwykłe płaty śledziowe w oleju wykorzystałam do przygotowanie przekąski na świąteczną nutę. Dodatek żurawiny, cynamonu i gałki

Raj dla Podniebienia
Pierogi rybne z serem i marchewką 124

okazało się trafne, a pierogi naprawdę pyszne (wyjątkowe!) w smaku, o aromacie świeżej ryby, sera, cebulki i świeżych ziół. Lubimy najbardziej odsmażone na oleju, zarumienione i chrupiące. Polecam na Wigilię. Naprawdę palce lizać! Po takiej pracy w kuchni przy lepieniu pierogów należała mi się przedświąteczna niewielka porcja oczywiście podzieliłam się z Mężem – pycha! Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić

Zasmakuj Kuchni
Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana) 157

Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam zamienić groch na ciecierzycę, i na dodatek nie na zwykłą ciecierzycę. Użyłam zielonej ciecierzycy – Green Chana. Green Chana lub Hara Chana to wysuszona zielona ciecierzyca dostępna przez cały rok (u nas dokupienia na razie

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania