dodatek gruszek i czereśni go nie uratował. Monika do tej pory wypomina mi to nieudane dzieło, a z Michałem wspominają go na każdej Wigilii. Składniki: • 10 suszonych śliwek • 10 suszonych moreli • 10 plastrów suszonych jabłek • 10 połówek suszonych gruszek • 5 suszonych daktyli • 1 łyżka rodzynek • 1 litrowy słoik kompotu z gruszek • 1 laska
To co kochamgatunku filetów rybnych, ale moja wersja jest ekskluzywna, bo użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z przygotowanych składników wychodzi ok. 15 sztuk pulpetów. Składniki: • 300 g filetu z dorsza • 200 g filetu
To co kochamŚrodę Popielcową proponuję musztardowe śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki przegryzą się. Dobre na wigilię i na imieniny, albo na zwykłą kolację. Składniki: • 500 g śledzi solonych • 3 łyżki musztardy • 3 cebule • 1/3 szklanki oleju Wykonanie: • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. • Pokroić
To co kochamwyprzedzeniem staram się stworzyć wyjątkowe, świąteczne menu. W tym roku postanowiłam zwrócić się również do Was z prośbą o podzielenie się swoimi sprawdzonymi przepisami :) W tym celu stworzyłam fanpage Wigilia i Święta w kuchni , na którym chciałabym publikować Wasze i moje przepisy. Mam nadzieje, że uda nam się stworzyć wyjątkowy, świąteczny zbiór
Tradycyjna Kuchniapostanowiłam się zmierzyć z piernikiem staropolskim. Upiekłam go co prawda wcześniej, ale tylko żeby przetestować przepis, sprawdzić smak ciasta i jeżeli nam „przypasi” to upiekę go na Wigilię. prezentuję Wam ciacho w wersji takiej jak wyszło z piekarnika, tylko przełożone powidłami i nutellą : ) Do przygotowania potrzebujemy: 500 g miodu naturalnego np. akacjowego 1,5 szklanki cukru (lub mniej
Szybko Tanio Smaczniepyszna ryba,idealna na każdą okazję,jako przekąska,sprawdzi się również świetnie na Wigilię,smażona w cieście i potem zalana słodko-kwaśną zalewą-nie znam lepszej,u nas zawsze obowiązkowo na święta-polecam gorąco SKŁADNIKI: 1 kg filetów ryby na ciasto: 1 szkl.mąki 1 jajo 2 łyżki oleju 0,5 szkl. wody łyżeczka vegety na zalewę: 3 szkl. wody
Swojskie jedzonkoSzybka przekąska,idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne lub Wigilię,na ciepło i na zimno,idealne do barszczyku-po prostu pyszne..... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 500g kiszonej kapusty duża cebula kostka rosołowa, kminek,majeranek,sól pieprz, czarnuszka do posypania wierzchu olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę odcisnąć, obgotować w wodzie z kostką rosołową(lub bulionie),lę Cebulę pokroić w kostkę
Swojskie jedzonkoNajbardziej lubię czas przygotowań do Wigilii. Kiedy z Mamą rozmawiamy o tym co można zrobić, ugotować, upiec. W tym roku po raz pierwszy zrobiłyśmy wspólnie pierogi. Do przygotowania pierogów potrzebujemy: farsz: – kapusta kiszona – grzyby suszone ciasto: – 2 szklanki mąki – jajko – sól, pieprz – łyżka oliwy – ok 3/4 szklanki gorącej wody Kapustę drobno posiekać. Grzyby
Szybko Tanio SmacznieŚwięta Bożego Narodzenia. Przyrządzam je nie tylko w te święta, także w Wielkanoc, czy inne rodzinne okazje, w których wspólnie biesiadujemy przy stole. W moim rodzinnym domu w każdą Wigilię, oprócz tradycyjnych dań królowały i królują nadal śledzie pod pierzyną, śledzie po żydowsku z marynowaną cebulką, papryką i tymiankiem. Ostatnio dodaliśmy do menu śledzie z zasmażanymi pieczarkami
Zasmakuj Kuchnidelikatnego ciasta pierogowego, które nie wymaga używania siły podczas wyrabiania i, co najważniejsze, nie rozkleja się w czasie gotowania. Uszka z powodzeniem możecie przygotować wcześniej i w dniu Wigilii zaoszczędzić sporo czasu. Surowe uszka należy ułożyć w pojemniku, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki. Będą dobre przez 4 kolejne dni. Jeśli mają być mrożone, surowe, wrzucamy
cool and mintytradycyjnego barszczu z gotowanych buraków. Taki barszcz smakuje nie tylko od święta. Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad, a podany z krokietami, będzie idealną przekąską na każdej imprezie. Poza Wigilią polecam ugotować go na wywarze z kurczaka zagrodowego lub kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Można przygotować go kilka dni przed planowanym podaniem, na gorąco zamknąć w słoiki
cool and mintyprzyjemność i relaks. Dzięki leżakowaniu nie kurczy się i nie pęka podczas wałkowania. Przygotowanie pierożków można rozłożyć w czasie i farsz przygotować dzień wcześniej. Polecam szczególnie na Wigilię, ale i na codzienny obiad w chłodne, zimowe dni. SKŁADNIKI / ok. 100 małych pierogów FARSZ 800 g kapusty kiszonej 80 g suszonych grzybów 2 cebule 25 g masła
cool and mintyKarp zapiekany z kaszą i bakaliami to świetny przepis na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Filety układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy pyszną kaszą z bakaliami i zapiekamy
Kulinarne Fantazje MarioliKarp to obowiązkowe danie podczas Wigilii. Nie oznacza to jednak że co roku misi byc on smażony w formie kotleta, równie dobrze można zaskoczyć gości bardziej wykwintna wersją jak nadziewany karp z grzybami. Taka ryba będzie ozdoba stołu i zachwyci gości. Polecam
Kulinarne Fantazje MarioliBlueberry Corner by "jagodzianka" Solone śledzie z różnymi dodatkami to popularna przekąska. Są świetne na postny piątek, wigilię, imprezę karnawałową, pod wódeczkę. Przepis na … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie w stylu śródziemnomorskim pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner