Karp zapiekany z kaszą i bakaliami to świetny przepis na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Filety układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy pyszną kaszą z bakaliami i zapiekamy
Kulinarne Fantazje MarioliKarp to obowiązkowe danie podczas Wigilii. Nie oznacza to jednak że co roku misi byc on smażony w formie kotleta, równie dobrze można zaskoczyć gości bardziej wykwintna wersją jak nadziewany karp z grzybami. Taka ryba będzie ozdoba stołu i zachwyci gości. Polecam
Kulinarne Fantazje MarioliBlueberry Corner by "jagodzianka" Solone śledzie z różnymi dodatkami to popularna przekąska. Są świetne na postny piątek, wigilię, imprezę karnawałową, pod wódeczkę. Przepis na … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie w stylu śródziemnomorskim pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerspierają 3 kto 4 nie przejmuję się tym 5 tylko 6 przepis 7 mamie 8 lat 9 piekła 10 ja 11 wziąłem 12 miękkie 13 Wigilia 14 octu 15 babcia 16 mówiła 17 pół 18 mleka 19 włóżcie 20 nie przypaliło, nie było za brązowe 21 dużej 22 pomieszajcie 23 małą 24 wsypcie 25 ją 26 gotowało 27 schłodzony
Chop w kuchniPrzepis na te śledzie dostałam od koleżanki przed samymi Świętami. Słyszałam o nich same pochlebne opinie, więc postanowiłam je przygotować dzień przed Wigilią. Były tak dobre, że niemal wszystkie zjedliśmy jeszcze przed pierwszym dniem Bożego Narodzenia. Później przygotowałam je jeszcze na Sylwestra i znowu zniknęły w oka mgnieniu! Polecam! Składniki na śledzie po polsku w śmietanie: 800-1000 g śledzi
Rozpustne gotowaniewyobrażam sobie Wigilii bez kutii. Ponieważ nie cieszy się u nas powodzeniem stawiam na małe, nie za słodkie porcje i szybkie wykonanie :) Składniki: ( 10 małych porcji ) pół szklanki kaszy pęczak 400 g masy makowej z bakaliami garść posiekanych orzechów włoskich i połówki orzechów do dekoracji szklanka mleka pół szklanki wody szczypta soli ewent. miód Kaszę wsypujemy na sitko
Atlas Smakówbyły bardzo udane i smakowite Święta. Dość tradycyjne i pyszne. W Wigilię oczywiście dania rybne, grzybowe i kapuściane. Żarłoczek zajadał swojego ulubionego śledzia w oleju , ale ja wolę takie z dodatkami. Śledź po kaszubsku to jedna z moich ulubionych śledziowych potraw - aromatyczna i pełna smaku. Z powodzeniem możecie przygotować takiego śledzia nie tylko na święta, ale także na jakieś inne
Smaczna PyzaTutaj znajdziecie wszystkie szczegóły jak je przygotować. Dzisiaj natomiast zapraszam na etap drugi, czyli pieczenie i dekorowanie piernika. Piernik powinniśmy upiec 4 dni przez Wigilią. Piernik staropolski dojrzewający Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej Czas przygotowania: pieczenie 20 minut + leżakowanie 4 dni Opis wykonania: we wpisie tutaj Składniki: domowe powidła Polewa czekoladowa
Kulinarne przygody Gatitypragnę inaczej niż zwykle… Niech Święta w tym roku przyniosą Wam wszystko to, o czym mówi autor… Gdyby cztery lata temu zapytano ją, czym jest dla niej Wigilia, to bez wahania odpowiedziałaby, że wzruszającym dostojeństwem i magią bycia razem. Dostojeństwem? Bo świat spowalnia, łagodnieje, staje […] Post Świąteczne życzenia… pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa Prostawspomniałem przy okazji przepisu na śledzia w śmietanie z jabłkiem przygotowałem dzisiaj dwie potrawy idealne na wigilię. Obie ze śledzi. Drugą jest śledź w aromatycznym sosie pomidorowym, który jest raczej słodkawy w smaku i stanowi pyszną alternatywę dla tradycyjnego śledzia w oleju i cebuli. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram filetów ze śledzi, 1 puszki pomidorów, 1/2 białej
Wyprawy kulinarnezlep końce Uszka wrzuć do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oliwy, gotuj 2 minuty od wypłynięcia Gotowe :) Ja uszek nie gotowałam od razu. Zamroziłam je na surowo - do Wigilii przecież jeszcze 2 dni ;) Jak mrozić uszka/pierogi: Surowe uszka ułóż na tacce oprószonej mąką, tak by się nie stykały, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Po kilku godzinach można
pyszne zdrowościświąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję
Karo in the Kitchenszukałam inspiracji na śledzie na wigilię-chciałam zrobić oprócz moich tradycyjnych w śmietanie jakieś nowe-trafiło na te-wypróbowałam przepis z jakiejś gazetki,trochę go zmodyfikowałam i wyszły przepyszne-zdecydowanie będę do nich wracać-pychotka-polecam SKŁADNIKI: 700 g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu balsamicznego łyżka octu 10 % 100ml oleju szklanka
Swojskie jedzonkoProsty przepis na świąteczny piernik. Jest szybki, nieskomplikowany, nie musi leżakować, więc nawet osoba mocno zapracowana zdąży go zrobić, bo można go spokojnie zrobić dzień przez wigilią i to ze składników, które zazwyczaj są w domu. Myślę, że każdy, nawet ten co sobie średnio radzi w kuchni przygotuje go bez problemu. Przepis w zeszłym roku znalazłam na stronie Kulinarny splin
Bernika - moj kulinarny pamietniktemat pierogów ruskich, bowiem podkręciłam ich smak świeżym tymiankiem a podałam z przesmażoną szynką parmeńską i cebulką. Wyszły obłędne. Wiem, że w niektórych rejonach jada się ruskie pierogi w Wigilię i Święta. Zatem przepis podaję, jeśli ktoś ma jeszcze ochotę je przygotować. Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto na pierogi z przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków, ugotowanych
Mango Papaja